Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Norman a duchové

Recenze: Norman a duchové

Vydáno: 03.09.2012 19:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Norman má schopnost povídat si s mrtvými a pro své okolí je tedy za podivína. Právě on se ale stává jedinou nadějí rodného města, na které se řítí smrtelná pohroma. To vše v animovaném filmu, který se snaží být i žánrovou poctou.

Norman a duchovéRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 03.09.2012 19:00. Norman má schopnost povídat si s mrtvými a pro své okolí je tedy za podivína. Právě on se ale stává jedinou nadějí rodného města, na které se řítí smrtelná pohroma. To vše v animovaném filmu, který se snaží být i žánrovou poctou. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Představte si, že byste se narodili se "zvláštním" darem - vidíte mrtvé lidi a můžete si s nimi povídat. To se tedy už před lety přihodilo malému Coleovi v takřka kultovním Šestém smyslu. Jeho aktuálním následovníkem je chlapec jménem Norman. Ten si ale svých schopností užívá. Rád se kouká na horory, mluví s mrtvou babičkou, jen společnost, včetně jeho rodičů a sestry, ho moc nebere a považuje ho za podivína. To se ovšem změní, když ho jeho podobně "postižený" strýček varuje, že město stihne pradávná kletba, v níž budou mít hlavní slovo oživlé mrtvoly a právě Norman je tím, kdo má všemu zabránit. Jak to ale udělat?
Předně nutno napsat, že Norman a duchové je animovaný film. Nejde ovšem o klasickou CGI animaci, nýbrž o animaci loutkovou, která v dnešní době působí příjemně staromilsky a pořád ještě neotřele. Distributor sice láká na komedii pro celou rodinu, s klasifikací to ale bude poněkud složitější. Je to totiž tak, že režiséři Sam Fell a debutující Chris Butler svým způsobem skládají poctu starým zombie hororům. O tom nás přesvědčí už vtipné a stylové úvodní titulky, které jako by vypadly z Tarantinova a Rodriguezova Grindhousu.
Od začátku jede snímek ve svěžím a rychlém tempu, přidává nějaký ten vtipný odkaz na dnes už legendární žánrové zástupce (nejviditelnější je asi pocta Pátku třináctého) a hlavně vytváří opravdu skvělou a na animák až nezvykle temnou atmosféru. S tím také souvisí určité pochybnosti o cílové skupině. Úplně malé děti (dejme tomu předškolní věk a nějaká ta první a druhá třída) bych možná dokonce nechal doma, neboť by se opravdu mohly slušně vyděsit. I když je fakt, že dnešní děti snesou leccos. Berte to tedy spíš jako námět k zamyšlení.
V první hodince si tak není nač zásadního stěžovat. Rodiče budou příjemně překvapeni výše zmiňovanými odkazy, fungujícím humorem, vizuálními i slovními vtípky a jejich děti se budou bavit stejně tak. Nikomu tedy v podstatě nebude vadit, že námět je šíleně otřepaný a plný klišé. Tvůrci si v této fázi chytře hrají a dokáží z něho těžit úplné maximum.
Taktéž animace baví a je až roztomilé, jak moc se všichni vyřádili. Zejména vzhled všech zombies budí neustále úsměv na rtech, stejně jako vyřešení dalších postaviček, které jsou stejně tak sympatické jako bláznivé, a i přestože jde většinou o karikatury, jsou ztvárněny s tak laskavým humorem, že si získají srdce všech diváků. Jasné ovšem je, že v jejich charakteristice zkrátka nemůžete čekat zázraky.
Problém přichází v poslední čtvrtině nikterak dlouhé stopáže (klasická hodina a půl). V ní si Butler s Fellem rázem vzpomenou, že vlastně natáčejí animák (tudíž musí být hlavně pro děti), a vše, co vybudovali, nepochopitelně odkládají stranou. A na povrch začíná vyplouvat až trapné a otravné morální poselství o tom, že ti nejutlačovanější bývají nejstatečnější a že každý podivín má něco do sebe a je daleko schopnější než ti, kteří se mu smějí. Nic proti tomu, podáno to ale rozhodně mohlo být trochu vkusněji a méně nápadně.
Tolik fungující svěží tempo tak jako mávnutím kouzelného proutku mizí a děj se začíná nepříjemně táhnout a celková úroveň snímku malinko klesá. Ač je možná právě závěr vizuálně nejzajímavější, vrší na sebe hodně barev a technicky je bezchybný, v příběhové linii selhává na celé čáře. A vzhledem k tomu, jak měl snímek našlápnuto, to mrzí o to víc. Není se tedy co divit, že konec je očekávaný a nikterak překvapivý.
Tuzemskému divákovi možná zážitek zkazí i nezbytný dabing. Ten sice není špatný (naopak velmi slušný), bohužel je ale až moc infantilní a zřejmě zabíjí několik dalších možných odkazů a vtipů. A ač v originále neuslyšíte extra velké hvězdy (ze známějších jmen jen Caseyho Afflecka a Johna Goodmana), s největší pravděpodobností se snímek posune na zcela jinou úroveň. Ptáte-li se po 3D, tak vězte, že prostorový efekt není nijak zásadní a plně vynikne snad jen dvakrát.
Přes veškerou kritiku je Norman a duchové příjemným překvapením, které je do jisté míry zdravě odvážné a potěší oko většiny filmových fandů. Jen je škoda, že nastavenou laťku neudrží a na konci je vyloženě žánrovou úlitbou, která malinko kazí dojem. Návštěvu kina ale tentokrát mohu vřele doporučit i těm, kteří děti nemají a chtějí se slušně pobavit. Pokud navíc patříte mezi fandy hororů, užijete si film ještě trochu víc.
Český trailer filmu Norman a duchové

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Při očistě ve světě kde se nežebrá, chlapi nepláčou a hledají světlo svého života (08.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dvojitý milenec má zraněné srdce a mění se v gentlemana s pistolí (24.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Avengers přichystali na královnu Margot z ledového království nelítostný žert (20.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dalida za studené války prožila čtvery Vánoce (03.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála (20.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vykolejená Veronika chystá s mladým Frankensteinem mistrovský plán (31.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Padouch Jánošík bojuje s Annabelle do posledního dechu (20.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kong a medvědi hledají zlato na ostrově lebek a tančí poslední tango v Paříži (30.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Světlo mého života: postapo drama Caseyho Afflecka v traileru (25.07.2019 15:00 v Novinky | Trailery)
- KVIFF 2019: Filmy z letošních Varů, které nás nejvíce zaujaly (21.07.2019 11:30 v Články | Festivaly)
- Top 10: kultovní filmy 90. let (20.07.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Takový normální vozíčkář Kick-Ass se ocitá ve videodromu, kde prožívá lásku z Khon Kaen (12.07.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Julianne Moore bude oceněna v Karlových Varech (11.06.2019 20:41 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu