Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 3. 2020 - 26. 3. 2020

TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála

Vydáno: 20.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Lucasfilm Ltd.

V nadcházejícím týdnu si můžete dlouhé chvíle zkrátit v televizi u několika méně známých, avšak zajímavých žánrovek. Premiérového uvedení se ale dočkají třeba i válečná dramata Stíhači Red Tails a Neznámý voják.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fantastická cesta (Fantastic Voyage) (sobota 21. 3., ČT2, 12.20 - 13.55)

Plakát filmu Fantastická cesta / Fantastic Voyage
© IMDb
Dobrodružná sci-fi z druhé poloviny šedesátých let sice dost zastarala a u nás není tolik známá, za vidění ale rozhodně stojí. Režírující Richard Fleischer se v ní spolehl především na technickou stránku, neboť výprava a speciální vizuální efekty si odnesly Oscara, u kamery, zvukových efektů a střihu pak zůstalo u nominace. Z dnešního pohledu tedy nejde o přelomovou záležitost, milovníci vývoje speciálních efektů ve filmu si ale přijdou na své, neboť z tohoto počinu vycházelo mnoho dalších tvůrců. Pozitivy budiž i svižné tempo a atraktivní vystavění vnitřního světa člověka. V titulních rolích se představí spolehliví Stephen BoydRaquel Welch a Edmond O'Brien, kterým zdárně sekundují třeba Donald Pleasence nebo Arthur O'Connell. Zub času se ale nejvíce podepsal na příběhu, který je míněn zcela vážně a seriózně, dnes ale působí nechtěně směšně a naivně. Opomíjená záležitost pro fanoušky žánru.

Zajímavost: Novelizace scénáře se ujal slavný Isaac Asimov, který dostal i povolení předělat spousty logických chyb, které se ve filmu objevují.

Originální trailer filmu Fantastická cesta / Fantastic Voyage
Kirikou v divočině (Kirikou et les bêtes sauvages) (sobota 21. 3., ČT :D, 12.45 - 14.00)

Plakát filmu Kirikou v divočině / Kirikou et les bêtes sauvages
© IMDb
Patnáct let stará francouzská animovaná komedie v tuzemsku není tolik známá, o to větším osvěžením by mohla být. Režijní a scenáristická dvojice Michel Ocelot a Bénédicte Galup se v ní opírala hlavně o exotické prostředí Afriky a velmi specifickou a osobitou animaci, která má své kouzlo. S tím souvisí i celková barevnost, jež dotváří kouzelnou atmosféru. Mnohé pak překvapí i pomalejší tempo, v němž se toho zase tolik neděje. Samotný příběh je spíše sledem jednotlivých epizod a je určen spíše menšímu publiku, protože veškerý humor je dost infantilní a jednoduchý. Body navíc přidává i několik velmi příjemných písní, které využívají originálních afrických nápěvů. Nikomu pak nemůže vadit ani střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. Pohodová podívaná pro celou rodinu.

Zajímavost: Galup filmem debutovala a dodnes jde o její jediný počin.

Originální trailer filmu Kirikou v divočině / Kirikou et les bêtes sauvages
Stíhači Red Tails (Red Tails) (sobota 21. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / neděle 22. 3., 13.35 - 16.00 / pondělí 23. 3., 10.35 - 12.50)

Plakát filmu Stíhači Red Tails / Red Tails
© Facebook tvůrce
Osm let staré válečné drama je vysněným projektem George Lucase, hodnoceno je ale vlažněji a spíše jen lehce nadprůměrně. Slavný tvůrce ale zůstal jen u produkce a režii přenechal televizí ostřílenému debutantovi Anthonymu Hemingwayovi. A možná to byl kámen úrazu, protože snímek je zoufale klišovitý, předvídatelný a působí dost archaicky a nenápaditě. Naštěstí ale zaujme velmi dobrou výpravou, potřebnou atmosférou a kvlaitními digitálními efekty. Největším lákadlem jsou ovšem letecké bitvy a scény, které jsou fantastické, leč je jich tu překvapivě poměrně málo. Dojem vylepší i solidní obsazení, v jehož čele stojí Terrence Howard a Cuba Gooding, Jr., dále se pak objeví třeba Nate ParkerDavid OyelowoMichael B. Jordan nebo Ne-Yo. Je ale potřeba se připravit na laciné a až otravné antirasistické poselství a přehnanou délku. Ideální záležitost na sobotní večer, o níž se více dočtete v naší rubrice Za horizontem

Zajímavost: Na tricích se podílelo i české studio UPP.

Oficiální trailer filmu Stíhači Red Tails / Red Tails
Kulka pro generála (Quién sabe?) (neděle 22. 3., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Kulka pro generála / Quién sabe?
© My Lawyer Will Call Your Lawyer
U nás prakticky neznámý western z druhé poloviny šedesátých let hodně těží z toho, že se odehrává v exotickém Mexiku. Režírující Damiano Damiani leckteré diváky potěší neskrývaným cynismem, hodně drsným humorem a velmi specifickou atmosférou. Překvapí naopak tím, že ani jedna postava není vyloženě kladná, proto se s nimi jen těžko identifikuje. Za zmínku stojí i drsná akce a velmi dobrá hudba Luise Bacalova. V titulních rolích excelují Gian Maria Volontè a Klaus Kinski, které doplňují třeba Martine BeswickLou Castel nebo Jaime Fernández. Největším problémem tak zůstává samotný příběh, který je laděný až marxisticky, což může někomu vadit zcela zásadně, jinému to zase může přijít zbytečně naivní. Zapomenutá žánrovka.

Zajímavost: Snímek dal vzniknout kategorii tzv. zapata westernů, které se odehrávaly během mexické revoluce. 

Originální trailer filmu Kulka pro generála / Quién sabe?
Blues Brothers 2000 (Blues Brothers 2000) (neděle 22. 3., ČT2, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu Blues Brothers 2000 / Blues Brothers 2000
© FFF Movie Posters
Poměrně zajímavá situace nastala u komediální roadmovie z konce devadesátých let. Zatímco u nás je hodnocena hodně slušně, na zahraničních databázích dosahuje sotva průměru, čím to může být, je ale těžké odhadovat. Je pravda, že režisér a scenárista John Landis si v pokračování vlastního filmu příliš hlavu nelámal a znovu se spolehl na pohodovou atmosféru, velmi příjemnou hudební složku tvořenou několika nenáročnými písněmi, zdařilou choreografii a povětšinou i nijak objevné, nicméně fungující vtipy. Pomohl si i obsazením, jemuž vládnou Dan Aykroyd a John Goodman, kterým zdatně sekundují namátkou Tom DavisJoe MortonFrank Oz nebo Nia Peeples, v cameo úlohách se ale objeví spousta hvězd jazzové hudby. Dojem může kazit pár hluchých míst a lehce přetažená stopáž. Nenáročná podívaná na konec týdne.

Zajímavost: Aykroyd musel kvůli roli zhubnout zhruba čtyřicet kilogramů.

Oficiální trailer filmu Blues Brothers 2000 / Blues Brothers 2000
American Honey (American Honey) (pondělí 23. 3., Nova Cinema, 22.05 - 01.10 / čtvrtek 26. 3., 01.55 - 05.15)

Český plakát filmu American Honey / American Honey
© Facebook tvůrce
Pod názvem Americká jízda najdete v programech čtyři roky staré dramatické road movie, jehož nejzásadnějším problémem je délka. Ta totiž dosahuje skoro tří hodin a vzhledem k tomu, že režisérka a scenáristka Andrea Arnold se v něm zaměřuje jen a pouze na výjevy ze života několika postav, celistvý děj tu neexistuje a vše se točí dokola, je velmi obtížné celý snímek zvládnout. Na druhou stranu by ale byla škoda ho vypínat příliš brzy, protože atmosféra určité nevázané svobody je zcela přesná a doprovází ji soundtrack, který někomu sedne, jinému ale přijde úplně mimo. Za zmínku stojí i krásná kamera, výborná práce s emocemi a několik vskutku silných a krásně realistických momentů. Určitou autenticitu pak dodává obsazení vesměs neznámými tvářemi, mezi kterými jsou nejslavnější Shia LaBeouf a Will Patton, hlavní roli velmi dobře ztvárnila Sasha Lane. Trochu náročnější podívaná, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Film byl natočen choronologicky, většina dialogů byla navíc improvizovaná.

Oficiální český trailer filmu American Honey / American Honey
Přes kosti mrtvých (Pokot) (úterý 24. 3., ČT2, 20.00 - 22.10)

Český plakát filmu Přes kosti mrtvých / Pokot
© Facebook tvůrce
Koprodukční, povětšinou však polské kriminální drama je adaptací románu Olgy Tokarczuk a jeho hodnocení je dost nejednoznačné. Režisérka a spoluscenáristka Agnieszka Holland v něm zaujme především vizuální stránkou, protože kamera zabírající krásy polské vesnice je nádherná, atmosféra kouzelná a těžko uchopitelná a tempo je příjemně pomalé až meditativní. Vypomáhá si i výtečnými hereckými výkony, které podávají především Agnieszka Mandat-GrabkaWiktor Zborowski a Jakub Gierszał, našince potěší i Miroslav Krobot v jedné z vedlejších rolí. Problém pak nastává u ústředního příběhu, který je pouhou lacinou ekologickou agitkou, nedává moc smysl a postrádá byť jen elementární logiku postav. Výsledku pak moc neprospívá ani zbytečně dlouhá stopáž. Tip s nevyužitým potenciálem, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Na scénáři filmu spolupracoval i český scenárista Štěpán Hulík.

Oficiální český trailer filmu Přes kosti mrtvých / Pokot
Neznámý voják (Tuntematon sotilas) (úterý 24. 3., Prima Max, 20.00 - 22.50)

Český plakát filmu Neznámý voják / Tuntematon sotilas
© Facebook tvůrce
Finsko-belgicko-islandské drama představuje divákům jednu z bitev, která se odehrála během druhé světové války mezi Sovětským svazem a Finskem. Režisér a spoluscenárista Aku Louhimies se s tím moc nemaže a nedělá kompromisy, neboť po celou dobu provádí realistickými záběry bojiště a spoléhá se na syrové bojové scény a opravdu hutnou atmosféru, v níž nikdo neví dne ani hodiny, kdy zemře. Zcela záměrně nemá hlavního hrdinu a snaží se ukázat celkovou chaotičnost, kterou válka přináší. K pocitu autenticity přispívá i obsazení u nás neznámými tvářemi, které ale do jednoho podávají excelentní výkony. Obdivuhodné je to o to víc, že snímek má tříhodinovou stopáž, nikdy ale nezačne nudit. Jediné, co tak může někoho mrzet, je snad jen to, že bojové scény nejsou tak brutální a naturalistické, jak by se dalo očekávat. Neveselá podívaná na úterní večer. 

Zajímavost: Film je volně založen na skutečném hrdinovi jménem Viljam Pylkäs.

Oficiální český trailer filmu Neznámý voják / Tuntematon sotilas
...nebo být zabit (úterý 24. 3., ČT art, 22.05 - 23.30)

Plakát filmu  / ...nebo být zabit
© Antikvariát Praha - Karlín
Velmi málo známé normalizační válečné drama z druhé poloviny osmdesátých let je dnes zapomenuté a moc se nepřipomíná. Režírující Martin Hollý v něm tedy nepředvádí nic světoborného a diváky vrací do období druhé světové války a spoléhá se především na velmi pečlivě propracovanou psychologii postav, které každý den řeší zcela zásadní morální dilemata. Opírá se také o poměrně hutnou atmosféru, silný ústřední příběh a působivou hudbu Harryho Macourka. V titulních rolích se představí výborný Milan Kňažko a tehdy začínající a ještě nadějný Martin Zounar, které doplňují třeba Eliška BalzerováJiří Zahajský nebo Hana Pastejříková. Výsledek ale dost sráží absence většího napětí a několik absolutně nesmyslných, křečovitých a nedůvěryhodných momentů. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Kňažko kvůli roli zhubnul deset kilogramů.

Ukázka z filmu ...nebo být zabit
Společnice (středa 25. 3., ČT1, 22.40 - 00.05)

Plakát filmu  / Společnice
© hvezda.cz
Miléniové komediální drama je ryze televizní záležitostí, možností malé obrazovky ale využívá na maximum. Režírující Zuzana Zemanová se v něm soustředila především na komorní, ale působivý a silný příběh o střetu dvou generací a dvou žen, z nichž každá má zcela jiný životní osud. Vytvořila příjemnou melancholickou a posmutnělou atmosféru, která se ovšem nikdy nemění v depresi a naopak skýtá hodně naděje, opřít se mohla i o pomalejší tempo, krásnou kameru a velmi dobře napsaný scénář, který neopomíjí ani velice jemný a inteligentní humor. Největším trumfem zůstává excelentní obsazení, v němž na sebe největší pozornost strhávají Jaroslava Adamová a tehdy ne ještě úplně známá Tatiana Dyková, o moc pozadu ale nezůstávají ani Miroslav DonutilJana Šulcová nebo Otmar Brancuzský. Příjemná podívaná, která možná leckomu dodá nový náhled na život.

Zajímavost: Malou roli procházející ženy se psem si zahrála i Aňa Geislerová.

DVD upoutávka na film Společnice

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Neznámý voják-chyba (Pavel99, 21.03.2020 09:46) Reagovat

    Dobrý den, rád bych jen upozornil že tento film se neodehrává za tzv. Zimní války, nýbrž až v roce 1941 při operaci Barbarossa.

  • Stíhači Red Tails (Red Tails) (waki, 23.03.2020 10:13) Reagovat

    No co, docela dobrý. Moc pobavil Karlštejn umístěný do Itálie. To se natáčelo u nás na nějakém letišti ?

    • Re: Stíhači Red Tails (Red Tails) (Anonym, 23.03.2020 18:06) Reagovat

      Přesně:-)

  • Red Tails - Milkovina par excellance (HonzaOZ, 23.03.2020 18:20) Reagovat

    Nevím, kdo dělal poradce, ale takovou blbost jsem neviděl už hodně dlouho. Na film jsem se těšil. A po deseti minutách jsem se hecnul, že to dokoukám až do konce.
    Nebudu se dloubat v sebemrskačské vině bílého muže a tím, jak stateční afroameričané spasili americké letectvo - přejdu jen k reáliím.(jo a němečtí záporáci opakující hlášky "nemilosrdně" apod...taky)
    Film začíná útokem sevřené formace Bf 109G na svaz B17. Mno - němečtí stíhači prolétají v sevřené formaci celým svazem a ukrajují jeden stroj za druhým...
    Pak tu máme konečně scénu s afroameričany - létají v mých nejoblíbenějších - P40kách - krásné, i když nepříliš zdatné éro v roce 43 a výše. A oni útočí na pozemní cíle - dokonce vlak. Scéna, kdy lokomotiva exploduje a válí se po kolejích - jako ok, ale kotle fakt takhle nebouchaly.
    Pak tu máme podporu vylodění, kdy letí v nízké výšce v sevřené formaci a proti nim, také v sevřené formaci snad celá letuschopná luftwaffe na italském bojišti. A pak se rozhoří vzdušné souboje, v nichž mají Géčka problém s výkonem, protože se prostě od těhle mašin neutrhnou.... fajn...Vrcholem scény je, když dvě P40ky pronásledují poškozený stroj záporáka. Letí kolem Karlštejna - nevěděl jsem, že jsme tak blízko moře. ... a útočí na letiště, plně vyzbrojené, na němž jsou letadla seřazena jak na přehlídku a ........záporák nepřístává na trávu nebo kraj dráhy - ale rovnou mezi hangáry a seřazené stroje(takhle scéna se sednutím mezi ostatní se pak opakuje s P51kou).
    No a pak moje nej nej scéna z říše sci-fi - udatní rekové dostanou P51ky a letí doprovod svazu, jak se později dozvíme - na Ploješti(to když jim bílý letec za 14 dní děkuje), ale bombardují jakési město u řeky.... no nic - a záporáci vyrazí v Me262. Takhle - nejsem si jist, že Ploješti kryly Schwalbiny, ale budiž - no a oni sundají snad 3 tyhle mašiny ze svých 51ček v jedné misi... OK...
    a..........jeden z hrdinů útočí čelně na Me262 - ta střílí - hrdina dostává několik zásahů a ještě chvilku komunikuje..... když se vzpomenu, že Vlaštovka měla ve výzbroji 4x30mm, tak se obávám, že po dvou zásazích do hrudníku by v kabině zbyl jen rozemletý karbanátek a vůbec z celého Mustangu jen halda po obloze rozesetých plechu...
    Asi takhle - na komedii dobrý - na vážně míněný film - tragédie....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Krotitelé duchů: Říše ledu (09.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu