Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 3. týden

Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu

Vydáno: 17.01.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Det Danske Filminstitut

V tomto týdnu zaplní kina festival severského filmu Scandi, který obstaral téměř všechny aktuální premiéry. Velkým diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování "aristokratické" tuzemské komedie s názvem Aristokratka ve varu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bastard (Bastarden) (Film Europe)

Český plakát filmu Bastard / Bastarden
© CSFD
Největším lákadlem v rámci letošní minipřehlídky severského filmu Scandi bude uvedení historického dánsko-švédsko-norsko-německého dramatu, které se těší vysokým hodnocením a spokojeným komentářům. Režijně a částečně scenáristicky se na něm podílel i u nás známý Nikolaj Arcel, který vycházel z literární předlohy Idy Jessen. Hlavní roli ztvárnil oblíbený Mads Mikkelsen, takže v kombinaci s atraktivním příběhem a dobovými reáliemi by divácký úspěch měl být zaručen. Uvidíme, jak si snímek nakonec povede. Premiéra týdne.

Synopse: Zchudlý kapitán Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) se v osmnáctém století vydává dobýt drsné dánské vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem - ve jménu krále tu vybudovat kolonii, výměnou za což získá vysněný šlechtický titul. Jenomže jediný vlastník této oblasti, arogantní Frederik De Schinkel (Simon Bennebjerg) se domnívá, že tato země patří jen jemu. Když se dozví, že jeho služebná Anna Barbara (Amanda Collin) a její manžel se utekli ukrýt právě ke Kahlenovi, přísahá mu pomstu a dělá vše pro to, aby ho vyhnal. Kahlen se ale nenechá zastrašit a pustí se do nerovného boje, v němž riskuje úplně všechno.

Zajímavost: Natáčení probíhalo mimo jiné na zámku v Libochovicích.

Oficiální český trailer filmu Bastard / Bastarden

Galerie Boha (Vernissage hos Gud) (Film Europe)

Plakát filmu Galerie Boha / Vernissage hos Gud
© CSFD
Dalším severským snímkem mířícím do širší distribuce je švédské komediální fantasy drama, které dle synopse vypadá dosti absurdně. Diváka navíc nic moc nenaláká, protože v obsazení se žádná povědomá tvář neobjevuje a režie a scénář je dílem debutantů Filipa Aladdina a Ossiana Melina. Hodnocení ani komentáře dostupné moc nejsou, takže vsutku není čeho se chytit. Jedna velká neznámá premiéra.

Synopse: Dva týdny před absolventskou výstavou umělecké školy nastupuje do funkce nový ředitel Jack von Rosen (Magnus Krepper). Při své prezentaci představuje úvahy o finanční stránce umění a vyjde najevo, že zastupuje prastarou společnost, která chce umění komercionalizovat. Mezitím je jedna ze studentek Irma (Isabelle Grill) pověřena Bohem, aby vytvořila dokonalé umělecké dílo, čímž se pochopitelně stává trnem v oku ředitele Jacka a celé jeho společnosti.

Zajímavost: Z důvodu nedostatku financí se snímek natáčel dlouhé čtyři roky.

Oficiální český trailer filmu Galerie Boha / Vernissage hos Gud

Elvíra Madiganová (Elvira Madigan) (Film Europe)

Plakát filmu Elvíra Madiganová / Elvira Madigan
© CSFD
V rámci přehlídky Scandi nemíří do kin jen žhavé novinky, ale také starší a zapomenuté snímky. Prvním z nich je u nás prakticky neznámé švédské romantické drama, které alespoň podle synopse působí dost tuctově a předvídatelně, podle dostupných hodnocení by to tak ale být úplně nemělo, protože komentáře jsou vesměs spokojené a chválí atmosféru a celkové pojetí, příběh navíc vychází ze skutečných událostí. Režie a scénáře se chopil Bo Widerberg, který do hlavních rolí obsadil Piu Degermark a Thommyho Berggrena. Uvidíme, kolik diváků tato klasika osloví.

Synopse: Mladá cirkusová provazochodkyně Elvíra (Pia Degermark) a ženatý poručík Sixten (Thommy Berggren) se dvěma dětmi se rozhodnou všeho vzdát a kvůli společnému životu utíkají na venkov. Jejich milenecká idyla však brzy ustupuje chudobě a zoufalství.

Oficiální český trailer filmu Elvíra Madiganová / Elvira Madigan

Muž na střeše (Mannen på taket) (Film Europe)

Český plakát filmu Muž na střeše / Mannen på taket
© Acb.cz
Druhým starším severským filmem, který míří na velká plátna, je adaptace švédských detektivních klasiků Maj Sjöwall a Pera Wahlööho. Té se v druhé polovině sedmdesátých let ujal režisér a scenárista Bo Widerberg, který v ní stvořil základ skandinávského noiru. Hodnocení sice s postupem let lehce klesala a dnes se pohybují kolem sedmi bodů z deseti, což je ale pořád hodně slušné a zájemci by neměli litovat. Bonusem budiž i to, že ti, co film zhlédnou, zjistí, že popularita a výjimečnost severských detektivek fungovala už tehdy a nebylo k tomu potřeba ani z pohledu našince hvězdné obsazení.

Synopse: Policistu Nymana zavraždí neznámý útočník bajonetem. Případu se okamžitě ujímají jeho kolegové Beck (Carl-Gustaf Lindstedt), Rönn (Håkan Serner) a Kollberg (Sven Wollter), kteří na základě vyšetřování dojdou k tomu, že Nyman byl mizerný policista s násilnickou minulostí. Když se jejich pátrání blíží ke konci, dostávají se na mušku vrahovi, který na ně ze střechy míří puškou a snaží se zlikvidovat tolik policistů, kolik jen bude možné.

Zajímavost: Podle mnohých jde o vůbec první skutečnou a plnokrevnou švédskou krimi.

Oficiální český trailer filmu Muž na střeše / Mannen på taket

Muž jménem Ove (En man som heter Ove) (Film Europe)

Český plakát filmu Muž jménem Ove / En man som heter Ove
© Facebook tvůrce
Skoro po devíti letech se na omezenou dobu vrací do kin švédská adaptace úspěšného bestselleru Fredrika Backmana. Když si neznalý divák přečte její synopsi, může snadno nabýt dojmu, že jde o temný thriller, který se veze na protiimigrantské vlně, naštěstí tomu ale tak není, protože předloha je humoristická. Režijně a scenáristicky se jí chopil Hannes Holm a evidentně mu sedla, protože hodnocení jsou v tuzemsku až nadšená a jedná se o tzv. feel-good movie, který obměkčí i ty největší cyniky, k čemuž pomohl i Rolf Lassgård v hlavní roli. Doplnit se ještě sluší nominace na Oscara za cizojazyčný snímek a masky.

Synopse: Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který všemi kolem pohrdá a dává jim to důrazně najevo. Navíc mu nedávno zemřela milovaná žena Sonja a on začíná terorizovat sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho zaběhnutém životě nastává, když se jeho sousedy stanou členové mladé pakistánské rodiny, jejíž životní styl se mu příčí. Ve chvíli, kdy omylem nabourají do Oveho poštovní schránky, se spustí řetězec nečekaných a nezadržitelných událostí.

Český trailer filmu Muž jménem Ove / En man som heter Ove

Vynálezce (The Inventor) (Donart Film)

Český plakát filmu Vynálezce / The Inventor
© Cinemax
Koprodukční, převážně však francouzský animák se rozhodl nejmenším divákům představit osobu geniálního umělce Leonarda da Vinciho, pochopitelně humornou formou. Co ale čekat se těžko odhaduje, protože hodnocení je naprosté minimum a nemá smysl se jimi jakkoli řídit. Příliš nenapoví ani jména tvůrců, protože režisér a scenárista Jim Capobianco je debutant a stejně na tom je spolurežisér Pierre-Luc Granjon. Je tedy jasné, že v tomto případě bude úspěch záviset na tom, kolik dětí dokáže rodiče vytáhnout do kina.

Synopse: Geniální vědec a umělec Leonardo da Vinci přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Navíc se setká s odvážnou princeznou Margaritou, s níž hledá odpověď na to, jaký je smysl života.

Oficiální český trailer filmu Vynálezce / The Inventor

Poslední manželka (Nguoi Vo Cuoi Cung) (3388 Films)

Český plakát filmu Poslední manželka / Nguoi Vo Cuoi Cung
© Cinema City
Vietnamských filmů se v tuzemské distribuci moc neobjevuje, takže je dost raritní, že jeden z nich aktuálně míří do klubových kin. Zájemci se ale musí řídit opravdu jen touhou po exotické kinematografii a možná poměrně atraktivně vypadající synopsí, která láká na historické romantické drama. Tím ale relevantní informace končí, protože režírujícího Victora Vu nikdo nezná a stejné je to i s obsazením. Hodnocení ani komentáře samozřejmě neexistují a nedá se čekat, že by se to po uvedení zásadně změnilo. Premiéra, kterou si fajnšmekři musí najít.

Synopse: Za vlády dynastie Nguyen není nejmladší a poslední žena oblastního guvernéra Linh (Kaity Nguyen) schopna splnit svou povinnost a přivést na svět dědice. Ze strany starších manželek začne čelit až neúnosnému společenskému tlaku, z čehož jí trochu pomůže náhodné setkání s její dětskou láskou Nhanem (Thuan Nguyen). Toto shledání rozpoutá řetězec nečekaných událostí, které rázně změní její život.

Oficiální trailer filmu Poslední manželka / Nguoi Vo Cuoi Cung

Aristokratka ve varu (Falcon)

Plakát filmu  / Aristokratka ve varu
© CSFD
O česko-slovenské komedii podle knihy Evžena Bočka netřeba se sáhodlouze rozepisovat. Režisér a scenárista Jiří Vejdělek v ní bude spoléhat na tzv. první signální a z popularity předlohy pochopitelně vytěží, co půjde. Už ze synopse je jasné, že humor bude těžce lidový a větší ambice půjdou stranou. Úspěch pak zaručí i obsazení, v němž se vrátili Hynek ČermákTatiana DykováPavel LiškaMartin PechlátZdeněk PiškulaEliška Balzerová a Yvona Stolařová, k nimž se tentokráte přidala Simona Lewandowská. Odborníci nadšení asi nebudou, většina diváctva ale bude nejspíše velmi spokojena. Pravděpodobně první velký tuzemský komerční hit roku 2024.

Synopse: Hrabě Frank Kostka (Hynek Čermák), jeho žena Vivien (Tatiana Dyková) a jejich dcera Marie (Yvona Stolařová) žijí na svém rodovém zámku Kostka. Udržovat ho v chodu jim pomáhají hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová), údržbář Krása (Pavel Liška) a komorník Josef (Martin Pechlát). Původní zájem návštěvníků o kletbu komtesy Marie už moc netáhne, což ale Marii nevadí, protože má víc času na svého Maxe (Zdeněk Piškula), šlechtice z vedlejšího zámku Hvězda. Frank je ale v koncích, protože nemá na výplaty ani na potřebné opravy. A právě v tu chvíli se objeví dcera právníka Bendy Denisa (Simona Lewandowská), která stojaté vody rodového sídla značně rozvíří.

Originální trailer filmu Aristokratka ve varu

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí (16.04.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Gump odsouvá Dunu (02.04.2024 15:21 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život (19.03.2024 07:41 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Panda na Dunu nestačil (12.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Duna trhá rekordy (05.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Matka v trapu diváky zaujala (27.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Madam Web rekordy netrhá (20.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Z Aristokratky jsme stále ve varu (06.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: domácí snímky vládnou (30.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu