Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: kultovní filmy 90. let

Top 10: kultovní filmy 90. let

Vydáno: 20.07.2019 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Miramax

90. léta minulého století byla pro film mimořádně úspěšná. V tomto žebříčku si připomeneme desítku kultovních filmů z 90. let. Jaké to jsou?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
10. Samotáři

Jitka Schneiderová, Jiří Macháček, Ivan Trojan ve filmu Samotáři / SamotářiV Česku v 90. letech vznikla řada filmů, které se snažily získat pověst kultovního díla a vyrovnat se svým americkým vzorům, protože to byly především americké filmy, které po roce 1989 zaplavily česká kina. Asi nejkultovnějším českým filmem z 90. let jsou Samotáři, na nichž se sešli scenárista Petr Zelenka a režisér David Ondříček. Zelenka se už před Samotáři prosadil vlastním filmem Knoflíkáři, zatímco Ondříček debutoval dramatem Šeptej. Teprve Samotáři ale nabídli skutečně "cool" český film, který nabídl alternativu všem, kteří si stěžovali, že u nás nikdy nevznikne "něco jako Pulp Fiction nebo Trainspotting". O Samotářích si můžete myslet, co chcete, ale vedle kultovních hlášek a hudby Jana P. Muchowa zde poprvé výrazně zazářili Ivan Trojan v roli Ondřeje a Jiří Macháček, který hrál věčně zhuleného Jakuba.

Originální trailer filmu Samotáři
9. Kids

Justin Pierce, Leo Fitzpatrick ve filmu  / KidsJedním z filmů, které v 90. letech způsobily velký poprask, bylo drsné drama Kids nastavující nemilosrdné zrcadlo cynickému způsobu života, k němuž jsou "donuceni" teenagerští vyděděnci uprostřed tehdejší americké společnosti. Kids byl autorskou spoluprácí dvojice Harmony Korine (scénář) a Larry Clark (režie). Korine napsal scénář v 18 letech a je to na něm znát: málokdy najdete něco tak otevřeného, upřímného a syrového. Ve filmu hráli převážně nehereci. Oba dva hlavní herecké představitele našel režisér Larry Clark na ulici mezi komunitou skateboardistů. Oba dva - Leo Fitzpatrick a Justin Pierce - zde herecky debutovali, stejně jako obě ženské hlavní představitelky - Chloë Sevigny a Rosario Dawson.

Originální trailer filmu Kids
8. Vrána

Brandon Lee, Laurence Mason ve filmu Vrána / The CrowSotva narazíte na "prokletější" film, než je právě tato komiksová adaptace, která se stala osudnou pro představitele hlavní role rockového hudebníka Erica Dravena (Brandon Lee) vracejícího se ze záhrobí, aby pomstil vraždu své snoubenky. Když se Brandon při natáčení skácel k zemi, nešlo o realisticky zahranou scénu, ale o tragickou nehodu, při níž herce usmrtila střepina kulky zaseklá ve zbrani se slepým nábojem. Vránu jako svůj režijní debut natočil Alex Proyas a zahráli si v ní ještě Michael Wincott nebo Ernie Hudson. Pamětihodný se kromě samotného filmu stal i jeho soundtrack, na němž se sešla špička tehdejší industriálně-metalově-rockové scény (The Cure, Nine Inch Nails, Pantera, Helmet aj).

Originální trailer filmu Vrána
7. Takoví normální zabijáci

Juliette Lewis, Robert Downey Jr. ve filmu Takoví normální zabijáci / Natural Born KillersOliver Stone byl v 90. letech uznávanou režisérskou veličinou s dvěma Oscary za režii. Ovšem, že by natočil něco takového, to bylo ve své době velmi nečekané. Stone si vzal námět Quentina Tarantina, který si předělal k obrazu svému. Natočil záměrně do extrému přivedený cynický film, v němž je vše naruby: masoví vrazi Mickey (Woody Harrelson) a Mallory (Juliette Lewis) jsou oslavováni jako hrdinové, zatímco těmi skutečnými "vrahy" jsou média a zvláště jeden "nechutný sup", bulvární reportér Wayne Gale (Robert Downey Jr.). Tento film si užijete tím více, čím méně ho budete brát vážně a budete si užívat ohňostroj Stoneovy filmařské invence, kterou už nikdy potom (ani předtím) nezopakoval. Co se týče Tarantina, ten Stoneův film bojkotoval. I přes to patří Takoví normální zabijáci ke kultovním filmům 90. let se soundtrackem, na němž se objevili kromě Nine Inch Nails i Rage Against The Machine nebo L7.

Originální trailer filmu Takoví normální zabijáci
6. Lola běží o život

Franka Potente, Moritz Bleibtreu ve filmu Lola běží o život / Lola renntMinimálně jednu kultovku natočili v 90. letech také u našich sousedů v Německu. Konkrétně to byl Tom Tykwer, který natočil vlastní odpověď na skotský Trainspotting, jehož vliv je na Lole hodně vidět i cítit, především v hyperdynamičnosti střihu, obrazu i hudební složky. Lola (Franka Potente) má jen 20 minut na to, aby pomohla svému příteli Mannimu (Moritz Bleibtreu), než se stane neštěstí. Tykwer jí poskytne hned tři šance, aby to zvládla správně. Šlo o první snímek, který u nás proslavil Tykwera i představitelku Loly Franku Potente, která se později uplatnila i v hollywoodských projektech. 

Originální trailer filmu Lola běží o život
5. Lost Highway

Robert Blake ve filmu  / Lost HighwayTaké David Lynch přispěl k ranku kultovních filmů svou "psychedelickou fugou" Lost Highway, která zamotala hlavu každému, kdo se ji snažil pochopit. Lynch se vysvětlování svých filmů vždy bránil a nechává prostě na každém, ať si s tím poradí po svém. V Lost Highway jazzový saxofonista Fred Madison (Bill Pullman) zavraždí (?) svou ženu Reneé (Patricia Arquette), aby se posléze změnil v automechanika Peta (Balthazar Getty), který se zamiluje do milenky mafiána pana Eddieho (Robert Loggia). Jeho milenka Alice se nápadně podobá Reneé a hraje ji rovněž Patricia Arquette. Aby toho nebylo málo, tak je tu ještě postava Tajemného muže (Robert Blake). O soundtrack se postaral opět Trent Reznor, který měl prsty v každém důležitém soundtracku v polovině 90. let, a dvorní Lynchův skladatel Angelo Badalamenti. Lost Highway byla označována jako "první film 21. století".

Originální trailer filmu Lost Highway
4. Klub rváčů

Edward Norton, Brad Pitt ve filmu Klub rváčů / Fight ClubJedním z kultovních filmů, který neodmyslitelně patří k 90. letům, je Klub rváčů, jímž se definitivně prosadil David Fincher, který už svým druhým filmem - temnou kriminálkou Sedm - způsobil nemalý poprask. Klub rváčů, natočený podle knihy Chucka Palahniuka, pak Fincherův status tvůrce kultovních pecek ještě více stvrdil. V Klubu rváčů herecky excelují Brad Pitt a Edward Norton, kterým přihrává Helena Bonham Carter. Film je mnohovrstevnatou existenciální výpovědí, kterou ovšem můžou jednodušší povahy brát jen jako oslavu násilí, což jistě Fincher ani Palahniuk nezamýšleli. Na soundtracku k filmu se tentokrát nepodílel Reznor, ale Dust Brothers, nicméně v souvislosti s filmem si každý vzpomene na píseň Where Is My Mind? od Pixies, která se stala leitmovitem filmu. 

Originální trailer filmu Klub rváčů
3. Big Lebowski

John Goodman, Jeff Bridges ve filmu Big Lebowski / The Big LebowskiBratři Joel Coen a Ethan Coen natočili v 90. letech řadu pozoruhodných filmů, ať už to byl Barton FinkZáskok nebo Fargo, ale jejich nejkultovnějším kouskem zůstává i po dvaceti letech kuželkářská komedie Big Lebowski s životním výkonem Jeffa Bridgese jako starého hipíka Duda, který si na pohodu žije v Los Angeles, když do jeho života vstoupí jeho jmenovec Lebowski, pomočený koberec a jeden zpackaný pokus o výkupné. Kromě Bridgese jsou ve filmu nezapomenutelní také John GoodmanSteve Buscemi a John Turturro, který si svou postavu natolik oblíbil, že jí věnoval samostatný film The Jesus Rolls, který bude mít premiéru příští rok. Big Lebowski je nejpohodovější snímek, jaký Coeni natočili. 

Originální trailer filmu Big Lebowski
2. Trainspotting

Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller ve filmu Trainspotting / TrainspottingJednu z největších pecek natočil v 90. letech Danny Boyle podle knihy skotského autora Irvinea Welshe. V hlavní roli feťáka Rentona zazářil Ewan McGregor, zatímco ve vedlejších rolích mu skvěle sekundovali Ewen Bremner a především Robert Carlyle v roli největšího magora filmového plátna 90. let - Begbieho. Boyle natočil Trainspotting jako jeden strhující videoklip se silnou hudební složkou, kterou obstarali mimo jiné Iggy PopLou Reed a Underworld. Trainspotting ani po více jak dvaceti letech neztratil nic ze své originality. Boyle se k jeho hrdinům vrátil ve zdařilém sequelu T2 Trainspotting.

Originální trailer filmu Trainspotting
1. Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Fotografie z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp FictionO nejkultovnější záležitost 90. let se postaral americký samorost Quentin Tarantino, který způsobil bombu už svým debutem Gauneři. Ale bylo to až Pulp Fiction, které z něj udělalo největší filmový zázrak v novodobé filmové historii. Dějiny filmu tak můžeme počítat na doby předtarantinovské a potarantinovské, protože mladý "šílený primitiv z videopůjčovny" způsobil svým druhým kouskem filmovou revoluci. Přitom natočil "jen" pár brakových historek, které ale mistrně propojil, takže z toho nakonec vyšlo velké umělecké dílo, které brak povýšilo na roveň umění. Tarantino také výrazně pomohl oživit kariéru Johna Travolty, která od té doby nabrala druhý dech a pomohl nastartovat filmové kariéry herce Samuela L. Jacksona, který se stal Tarantinovým kmenovým hercem, a také pomohl kariéře herečky Umy Thurman. Tarantino s Pulp Fiction stvořil nejkultovnější film 90. let a předčasný vrchol své kariéry.

Originální trailer filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Filmy 90. let (František Mlejnek, 20.07.2019 22:29) Reagovat

    Viděl jsem Samotáře (2 hvězdičky - dosti slabé) a před delší dobou film Lola běží o život, který mě naopak velmi zaujal. On pojem kultovní filmy je dost zmatečný, zřejmě jde o filmy, které přilákají široké publikum, které na ně nezapomíná. Tak já z tvorby 90. let nezapomínám (když se mluví o americké produkci) na Mlčení jehňátek, Madisonské mosty, Pravidla moštárny a Dobrý Will Hunting. Z české nejspíš Kráva nebo Lotrando a Zubejda. A ze světové pak íránský film Božské děti nebo ruský film Unaveni sluncem, možná ještě francouzská Indočína.

  • Tato stránka sdílí vaše"soukromé" i... (Ma Ka, 21.07.2019 14:52) Reagovat

    Tato stránka sdílí vaše"soukromé" informace s těmito weby


    filmserver.cz
    facebook.com
    staticxx.facebook.com
    http://www.facebook.com...
    facebook.net
    connect.facebook.net
    fbcdn.net
    scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net
    gemius.pl
    spir.hit.gemius.pl
    google-analytics.com
    ssl.google-analytics.com
    googlesyndication.com
    pagead2.googlesyndication.com
    imedia.cz
    d.imedia.cz
    ssp.imedia.cz
    toplist.cz
    youtube.com
    img.youtube.com

  • Chybí mi tu "Vykoupení z věznice Shawshank... (Martina123, 23.07.2019 09:05) Reagovat

    Chybí mi tu "Vykoupení z věznice Shawshank" nebo například i takový "Forest Gump"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu