Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 6. 2022 - 16. 6. 2022

TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět

Vydáno: 10.06.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V aktuálním televizním týdnu je nabídka poněkud slabší a blížící se léto je znát především v množství tradičních repríz. V našem výběru tak po delší době hrají prim snímky snadno přehlédnutelné, méně výrazné a známé.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Babe (The Babe) (pátek 10. 6., Nova Cinema, 13.45 - 16.05 / neděle 12. 6., 06.10 - 08.20 / úterý 14. 6., 04.55 - 07.00)

Plakát filmu Babe / The Babe
© IMDb
Sportovní drama z počátku devadesátých let u nás není příliš známé, což je ale dáno nejspíš jen tím, že ani popularita baseballu ve zdejší populaci není kdovíjaká. Režírující Arthur Hiller v něm vycházel ze skutečných příběhů jedné z legend tohoto sportu, která ale neměla úplně jednoduchý osud a díky své povaze nebyla ani jednoznačně přijímaná. Spoléhal při tom na velmi dobře nasnímané zápasy, kterých ale není tolik, jak by možná diváci očekávali, na solidní atmosféru, svižné tempo a krásnou kameru Haskella Wexlera. V hlavní roli exceluje John Goodman, který i přes určitou nesympatičnost dodává své postavě neopakovatelné charisma a svým způsobem roztomilost, která brání jejímu jednoznačnému odsouzení a právě on drží snímek nad vodou i v těch nejslabších chvílích a zastiňuje všechny, mezi nimiž se objeví ještě třeba Kelly McGillisTrini AlvaradoJames Cromwell nebo Bruce Boxleitner. Jen je škoda, že k pořádnému dramatu se tvůrci odhodlají až v závěru a jinak se drží víceméně nekonfliktních rodinných not od studia Disney. Raritní tip, který by zasloužil lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Ačkoli se to nezdá, tak Goodman musel kvůli roli o něco zhubnout.

Oficiální trailer filmu Babe / The Babe
Matthias a Maxime (Matthias et Maxime) (sobota 11. 6., ČT art, 22.45 - 00.45)

Plakát filmu Matthias a Maxime / Matthias et Maxime
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se kanadské drama mihlo i v našich kinech, a i když v nich větší stopu nezanechalo, šlo o logickou volbu. Režisérem, scenáristou a představitelem hlavní role je totiž v určitých kruzích vzývaný Xavier Dolan. Ten byl tentokrát hodně umírněný a formálně se dost držel při zemi a důraz kladl spíš na nijak objevný a trochu předvídatelný, přesto stále působivý intimní příběh nejen o homoerotických vztazích. Jako tradičně vsadil na výraznou hudební složku, která některé slavné hity staví do jiného světla a opravdu skvostnou práci s kamerou, která vytváří hodně osobitou vizuální stránku. Vedle samotného tvůrce pak v druhé hlavní roli zaujme výrazný a vesměs vynikající Gabriel D´Almeida Freitas. Jediné, co může trochu mrzet, je, že autor občas přidává i humor, který v kombinaci s jinak seriózním dramatem trochu skřípe. Tip pro náročnější publikum.  

Zajímavost: Dolan prozradil, že mateřské znaménko jeho postavy na tváři symbolizuje sexuální smrt pro gaye, kteří mají nějaké fyzické nedostatky. 

Český trailer filmu Matthias a Maxime / Matthias et Maxime
Hra na hraně (Runner Runner) (neděle 12. 6., Paramount Network, 20.00 - 21.55 / úterý 14. 6., 18.00 - 20.00)

Český plakát filmu Hra na hraně / Runner Runner
© CinemArt
Skoro dekádu staré kriminální drama je dnes téměř zapomenuté a bylo zcela zastíněno podobnými a mnohdy lepšími žánrovkami. Režírující Brad Furman v něm absolutně ničím nepřekvapí, pracuje s tuctovým a zoufale předvídatelným příběhem a bohužel se v něm po celou dobu nezačne dít cokoli byť jen trochu zajímavého. Atmosféra je tedy slušná, tempo potřebně svižné a stopáž střídmá, přesto se dostavují vysloveně nudné momenty, které děj nikam neposouvají. Body navíc paradoxně přidává občasná nechtěná zábavnost, které ale zase není tolik, aby dojem výrazně vylepšila. Titulní role si zahráli Ben Affleck a Justin Timberlake, kteří se místy předhánějí v tom, kdo bude víc toporný a křečovitý, společnost jim pak dělá velmi dobrá Gemma Arterton, objeví se ale i Anthony MackieOliver Cooper nebo Ben Schwartz. Neškodná jednohubka, která je na nedělní večer naprosto ideální, což potvrzuje i naše recenze

Zajímavost: Film se natáčel pod názvem Players.

Oficiální český trailer filmu Hra na hraně / Runner Runner
Cesta domů (neděle 12. 6., ČT1, 20.10 - 21.40)

Plakát filmu  / Cesta domů
© CSFD
Před necelým rokem měla premiéru romantická komedie, která je zakončením "přírodní" trilogie režiséra, scenáristy a kameramana Tomáše Vorla. Ten mnohé překvapí tím, že oproti předchozím dvěma dílům poměrně zhutněl atmosféru a místo pohodové a dobrodružné romance nabídl až depresivní sociální drama, které má komické prvky, ty jsou ale hořké a tak trochu posmutnělé. Hodně výrazná je i melancholická a nostalgická linka, v níž se jen bloumá po lese a přemítá o smyslu existence. Pozitivem budiž to, že ezoterická část jinak epizodického a nekonzistentního příběhu je snesitelná, nezačne otravovat a nikomu není vnucována. Tempo sice mohlo být rychlejší, ale k určité meditativnosti se poměrně hodí. V hlavních rolích se objeví spolehlivý Tomáš HanákBára NimcováEva HolubováBoleslav Polívka a Tomáš Vorel jr. Deziluzivní tip na konec týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Autor snímek připravoval dlouhých šest let.

Originální trailer filmu Cesta domů
Na Měsíc a zpět za 8 dnů (8 Days: To the Moon and Back) (pondělí 13. 6., ČT2, 00.05 - 01.35)

Plakát filmu Na Měsíc a zpět za 8 dnů / 8 Days: To the Moon and Back
© IMDb
Tři roky staré britské dokudrama je věrnou rekonstrukcí letu mise Apollo 11 na Měsíc. Režírující Anthony Philipson v něm postupuje chronololgicky a velmi přehledně, navíc si pomáhá skutečnými originálními záběry přímo z mise, které doplňuje různými dotáčkami a animacemi, které vskutku vše podrobně objasní a vysvětlí. V hlavních rolích trojice kosmonautů se objeví Patrick KennedyJack Tarlton a Rufus Wright. Největší přínos snímku, který může sloužit jako výukový materiál, však je skutečnost, že do značné míry popře všechny konspirační teorie, které první let na Měsíc provází. Občas to sice vypadá trošku zastarale a ne úplně důvěryhodně, to je ale jen jediná zásadní výtka, kterou lze k povedenému počinu, který popisuje fascinující událost, mít. Další tip, který by zasloužil výrazně lepší vysílací prostor. 

Zajímavost: Televizní premiéru na BBC měl snímek 10. června 2019.

Televizní spot filmu Na Měsíc a zpět za 8 dnů / 8 Days: To The Moon and Back
Vítejte na jihu (Benvenuti al sud) (pondělí 13. 6., Televize Seznam, 21.10 - 23.30 / čtvrtek 16. 6., 12.55 - 15.15)

Plakát filmu Vítejte na jihu / Benvenuti al sud
© Amazon.com
Dekádu stará italská komedie je u nás absolutně neznámá a oficiální cestou nesehnatelná. Režírující Luca Miniero v ní natočil doslovný remake francouzského originálu a spoléhal především na poměrně chytrý humor spočívající v kulturních rozdílech v rámci severu a jihu jedné země, z nichž vyplývají vtipné situace. Potěší i tím, že se úplně neutrhl ze řetězu a divákům předkládá umírněnou a v rámci možností civilní záležitost, která tak trochu popírá zemi původu, což je pro odpůrce typicky italských komedií jedině dobře. Určitý pocit autenticity navíc dodává velmi dobré obsazení tvořené vesměs neznámými tvářemi, chybět nesmí pohodová a odlehčená atmosféra, značný nadhled, svižné tempo a střídmá stopáž, která ale přece jen mohla být o něco kratší. Vzhledem k tomu, že v televizích bude snímek dostupný v dabingu, ztratí kouzlo dvou rozdílných dialektů, které jsou pro vyznění některých vtipů a hlášek klíčové. Oddechová záležitost.  

Zajímavost: Režisér francouzského originálu Dany Boon si zahrál cameo roli francouzského turisty na poště.

Oficiální trailer filmu Vítejte na jihu / Benvenuti al sud
Nanga Parbat (Nanga Parbat) (úterý 14. 6., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Nanga Parbat / Nanga Parbat
© Amazon.com
Německé dobrodružné drama vychází z méně známé události ze života slavného Reinholda Messnera a mnohé diváky zřejmě překvapí. Režírující Joseph Vilsmaier totiž atraktivní tematiku a zápletku pojal komorně a po celou dobu se soustředí na vylíčení vztahů mezi postavami, dlouhé dialogy a až dokumentární snahu o věrnost celé události, na což ale ve výsledku doplácí, protože ji paradoxně podává hodně povrchně a zkratkovitě. To ale může být způsobeno krátkou stopáží, která by potřebovala být o pár desítek minut delší. Tempo není nijak strhující a občas by mu prospělo, aby bylo o něco svižnější, mnohem závažnější je ovšem to, že horolezeckým scénám, kterých tedy není nikterak mnoho, chybí potřebný adrenalin a strach o postavy a značně z nich čiší studiovost a jakási umělost. Jedinou výjimkou je závěrečná třetina, která je strhující, dojmy ale vylepší jen částečně. V hlavních rolích se objeví Florian StetterAndreas Tobias a Karl Markovics. Tip pro milovníky zdolávání horských masivů.

Zajímavost: Sám Messner pracoval na filmu jako odborný poradce.

Oficiální teaser trailer filmu Nanga Parbat / Nanga Parbat
Já, Richard Pryor (I Am Richard Pryor) (středa 15. 6., ČT art, 01.25 - 02.55)

Plakát filmu Já, Richard Pryor / I Am Richard Pryor
© IMDb
Kanadský životopisný dokument představí život a dílo amerického komika a herce, který v tuzemsku tak úplně slavný a známý nebyl. Režírující Jesse James Miller v něm filmařsky nepředvádí nic originálního, to ale nikterak nevadí, protože formální stránku převyšuje stránka informační. Nesoustředil se jen na jeho hereckou kariéru, ale taktéž na soukromě-společenské aktivity, při nichž bojoval za práva černochů a stal se jedním z nejvýznamnějších aktivistů a ve své době měl obří vliv po celých USA, ačkoli nikdy nebyl úplným morálním vzorem. Významnou roli ve filmu hraje hercova poslední manželka, která prozradí hodně o jejich bouřlivém vztahu, hercových aférách i smutném konci. Ačkoli se ve filmu prakticky jen střídají tzv. mluvící hlavy a ukázky z některých umělcových snímků, výsledek vůbec nenudí a naopak nabídne poměrně komplexní pohled.

Zajímavost: Richard Pryor získal i tři ceny Grammy za nahrávky svých vystoupení.

Oficiální trailer filmu Já, Richard Pryor / I Am Richard Pryor
Hledá se Elizabeth (Elizabeth Is Missing) (čtvrtek 16. 6., Nova Cinema, 12.30 - 14.20)

Plakát filmu Hledá se Elizabeth / Elizabeth Is Missing
© IMDb
Tři roky staré britské televizní drama je v našich končinách absolutně neznámé a rozhodně stojí za pozornost. Režírující Aisling Walsh v něm sbírá body především velmi přesvědčivým a až nepříjemně realistickým zachycením vývoje stařecké demence a jejího vlivu na všechny blízké takto postižené osoby. Komorní prostředí tedy využívá na úplné maximum a uchvátí také lehce depresivní a smutnou atmosférou a pomalým tempem, v němž klade důraz na dialogy a psychologii postav, které jsou zastižené vážnou chorobou. V titulní roli exceluje výborná Glenda Jackson, kterou obklopují pro našince méně slavné tváře, čímž dodávají určitý pocit autenticity. Jen škoda, že tvůrci zbytečně už tak těžké téma zatížili ještě detektivní zápletkou, která není moc dotažená a promyšlená a připomíná spíš tzv. červenou knihovnu. Nevýrazný, ale velmi dobrý tip. 

Zajímavost: Snímek vychází z knižní předlohy Emmy Healey.

Televizní spot filmu Hledá se Elizabeth / Elizabeth Is Missing
Prostě úžasná (Milk Money) (čtvrtek 16. 6., Paramount Network, 20.00 - 22.30)

Plakát filmu Prostě úžasná / Milk Money
© IMDb
Romantická komedie z první poloviny devadesátých let je u nás hodnocena mnohem lépe než na zahraničních databázích. Těžko říct, čím to může být, režírující Richard Benjamin v ní toho každopádně moc neřešil a spolehl se jen a jen na tehdejší nejryzejší podobu žánru, plno klišé, odlehčenou atmoféru a naprosto předvídatelný příběh. Humor naštěstí není úplně prvoplánový a podaný je chytře a nenásilně a i ty nejlacinější vtipy mají poměrně úroveň a nejsou vysloveně trapné. V titulní roli září výborná Melanie Griffith, které zdatně sekundují Ed HarrisMalcolm McDowellAnne Heche nebo Michael Patrick Carter. Kdyby tvůrce občas upustil od zbytečně dramatických a seriózních momentů a moralizování, byly by dojmy ještě o něco lepší. Naprostá oddechovka na čtvrteční večer. 

Zajímavost: Původně zvažovaným a osloveným režisérem byl Joe Dante, kvůli sporům o rozpočet byl ale nahrazen.

Originální trailer filmu Prostě úžasná / Milk Money

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřela Glenda Jackson (15.06.2023 14:28 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu