Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 12. 7. 2019 - 18. 7. 2019

TV tipy: Takový normální vozíčkář Kick-Ass se ocitá ve videodromu, kde prožívá lásku z Khon Kaen

Vydáno: 12.07.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na první pohled není v aktuální televizní nabídce nic až tak zásadního, hned na ten druhý ovšem uvidíme několik méně známých a oceňovaných filmů, které se u nás nedají oficiálně sehnat. Nechybí ale ani premiéra druhého Kick-Asse.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Videodrom (Videodrome) (pátek 12. 7., ČT art, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu Videodrom / VideodromeSci-fi thriller s prvky hororu z první poloviny osmdesátých let je natolik osobitý a specifický, že rozhodně není pro každého a nepřipraveného diváka by mohl dost znechutit. Režisér a scenárista David Cronenberg v něm nechal naplno propuknout svou podivnost a diváka zcela záměrně mate tím, co je realita a co halucinace ústředních postav. V tom si pomáhá i hutnou atmosférou paranoie, v níž se střídají chvíle tragikomické s těmi až nechutnými, což umocňují i poměrně realistické efekty. Z dnešního pohledu nepochybně zaujme i téma mediální manipulace, které je možná ještě aktuálnější než v době vzniku. V hlavní roli se objeví velmi dobrý James Woods, jehož doplňují Sonja SmitsDebbie Harry nebo Leslie Carlson. Oproti jiným autorovým počinům je tento tedy poněkud odtažitý, odosobněný a ne tak intenzivní, zase je ale mnohem divnější. Netradiční tip na páteční večer.

Zajímavost: Film má natočeny tři alternativní konce, ten použitý byl nápad Woodse.

Originální trailer filmu Videodrom / Videodrome
Bílá vrána (sobota 13. 7., Prima, 11.40 - 14.10 / neděle 14. 7., Prima Max, 11.25 - 13.50)

Plakát filmu  / Bílá vránaDnes zcela zapomenutá a neznámá československá komedie je filmovou adaptací původně divadelní operety Františka Ketzeka a Bedřicha Šulce, což je na ní dost znát. Režírující Vladimír Slavínský v ní toho zase tolik neřešil, protože měl k dispozici velmi jednoduchý příběh, který postrádá jakoukoli originalitu, nedrží moc u sebe a je spíše sledem více, či méně vtipných epizod. Stačilo mu tak nasadit relativně svižné tempo, vyměřit snesitelnou stopáž a opřít se o solidní, leč dnes už hodně zastaralé písně. Nejvíc se ale spolehl na výtečné obsazení, v němž exceluje Jindřich Plachta, za nímž ale moc nezaostávají ani Adina MandlováFrantišek Krištof-VeselýRůžena Šlemrová nebo Raoul Schránil. Zcela nenáročný tip k víkendovému obědu.

Zajímavost: Film se natáčel v Luhačovicích a Průhonicích.

Ukázka z filmu Bílá vrána
Osmy (neděle 14. 7., ČT1, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu  / OsmyPět let stará televizní komedie je dost povedenou záležitostí, která svého času určitě mohla startovat i v kinech. Režírující Jiří Strach v ní totiž dostal k dispozici jeden z lepších scénářů Marka Epsteina a dokázal v ní vyvážit notně černý humor s temnotou nelehké doby a relativně závažného tématu, které samo o sobě moc legrační není. Po rozpačitém a trochu drhnoucím začátku už dokáže najít to správné tempo a vytvořit pochmurnou atmosféru. Na televizní poměry měl k dispozici i solidní výpravu, která vše příjemně dotváří. Největším pozitivem je však to, že se neuchyluje k laciné nostalgii a melancholii a všechny momenty, které zavánějí vulgaritou prodává překvapivě slušně a nevulgárně. V hlavní roli se objeví spolehlivý a znovu výborný Ivan Trojan, jemuž výtečně přihrávají třeba Zuzana StivínováJosef DvořákJiří Dvořák nebo Miroslav Krobot. Jedna z nejlepších televizních záležitostí poslední dekády.

Zajímavost: Snímek získal cenu za nejlepší TV drama na berlínském festivalu Prix Europa.

Televizní spot filmu Osmy
Letecká válka (WWII in HD: The Air War) (neděle 14. 7., ČT2, 23.45 - 01.10)

Plakát filmu Letecká válka / WWII in HD: The Air WarNejen u nás prakticky neznámý válečný dokument je unikátní v tom, že restauruje původní záběry z druhé světové války. Režírující Sammy Jackson v něm navíc celou leteckou válku v Evropě zasadil do širšího taktického kontextu, čímž potěší zejména armádní teoretiky, ale ani ti ostatní se nudit nebudou, neboť archivní ukázky bojů jsou fascinující a zcela strhující. Vše je rámováno vzpomínkami žijících veteránů, které jsou věcné a mrazivé a dnešního diváka možná přesvědčí o tom, že řeší jen banality. Aby toho nebylo málo, ve snímku zazní i mnoho původních deníkových záznamů, které čtou Casey AffleckSean AstinRob LoweChris O'Donnell a Elijah Wood. Dojem může kazit jen několik zbytečně patetických momentů a promluv. Nezbývá než doufat, že televize uvede dokument v původním znění. 

Zajímavost: Hrdiny dokumentu jsou příslušníci 8. letecké armády USA, která vznikla v únoru 1942.

Televizní spot filmu Letecká válka / WWII in HD: The Air War
Nebe může počkat (Heaven Can Wait) (pondělí 15. 7., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Nebe může počkat / Heaven Can WaitU nás jen málo známá komedie z konce sedmdesátých let byla nominována na osm Oscarů a jednoho získala, přesto dnes působí trochu zastarale. Jedním z nominovaných se stal režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Warren Beatty, jemuž s režií vypomohl Buck Henry. Oba se spoléhali na melancholickou atmosféru, svižné tempo a atraktivní zápletku s fantasy prvky, v níž příběh není nijak náročný, nabízí ale spoustu humorných situací, které jsou naštěstí pojaty příjemně, inteligentně a nepodbízivě. Opřít se mohli i o výbornou a Oscarem oceněnou výpravu. Mimo samotné hlavní hvězdy se objeví ještě na Oscara nominovaní Jack Warden a Dyan Cannon, dále pak Julie ChristieJames Mason nebo Charles Grodin. Škoda jen, že na tak oceňovaný kousek je ve scénáři až mnoho nelogičností a relativních nesmyslů. Naprosto neškodná záležitost. 

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenné hry Harryho Segalla.

Originální trailer filmu Nebe může počkat / Heaven Can Wait
Třpyt v trávě (Splendor in the Grass) (pondělí 15. 7., ČT2, 21.45 - 23.50)

Plakát filmu Třpyt v trávě / Splendor in the GrassRomantické drama z počátku šedesátých let patří u nás k těm méně známým, což je rozhodně škoda. Režírující Elia Kazan v něm dostal k dispozici po právu oscarový scénář Williama Ingeho, který do značné míry boří mýty o americkém snu a ukazuje společnost v době hospodářské krize se všemi klady a především zápory. Jemu pak stačilo dodat pomalejší tempo, vytvořit skoro autentickou dobovou amtosféru a opírat se o precizní psychologii postav a až nepříjemně upozornit na tehdejší společenské nešvary, mezi něž patřily prudérnost, zbytečné konvence a snaha vše idealizovat a romantizovat. Nechybí tu ale ani silné emoce, díky kterým se divák velmi snadno sžije s většinou charakterů. Exkluzivní je též obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná Natalie Wood, kterou doplňují Pat HingleAudrey ChristieBarbara Loden nebo tehdy debutující Warren Beatty. Nadčasový snímek s minimem chyb.

Zajímavost: Jde o vůbec první hollywoodský snímek, v němž se objevil francouzský polibek.

Originální trailer filmu Třpyt v trávě / Splendor in the Grass
Láska z Khon Kaen (Rak ti Khon Kaen) (úterý 16. 7., ČT art, 21.45 - 23.40)

Plakát filmu Láska z Khon Kaen / Rak ti Khon KaenČtyři roky staré koprodukční drama je dost náročnou záležitostí a jeho sledování vyžaduje obeznámeného a trpělivého diváka. Thajský režisér a scenárista s jen těžko vyslovitelným jménem Apichatpong Weerasethakul v něm totiž zcela záměrně vsadil na antidivácký postup a spolehl se na extrémně pomalé tempo, prakticky neexistující děj, statickou kameru a velmi specifickou meditativní atmosféru. Nechybí tu ovšem humor, který je ale hodně nenápadný a spíše situační. Jeho největší síla tkví nicméně v tom, že zachycuje obyčejný život v Thajsku a úplně běžnou konverzaci, v níž se neřeší nic zásadního. K autentickému dojmu notně přispívá i obsazení, které tvoří pro našince totálně neznámé tváře. Vše výše napsané ale může být bráno jako negativum, záleží zkrátka na aktuálním rozpoložení. Nejspecifičtější tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Jarinpattra Rueangram, která hraje jednu z hlavních rolí, pracovala před začátkem natáčení ve firmě vyvážející cement a ropu a má červený diplom ze studií obchodní administrativy.

Oficiální český trailer filmu Láska z Khon Kaen / Rak ti Khon Kaen
Kick-Ass 2 (Kick-Ass 2) (úterý 16. 7., Nova Cinema, 22.35 - 00.35 / čtvrtek 18. 7., 01.40 - 03.40)

Plakát filmu Kick-Ass 2 / Kick-Ass 2Pokračování úspěšného komiksového hitu zaostává za svým vzorem snad ve všem, pořád ale jde o solidní podívanou. Režisér a spoluscenárista Jeff Wadlow za sebou nemá moment překvapení a snaží se navazovat na vše, co v prvním díle fungovalo, ale úplně se mu to nedaří. Příběh nemá jednotící linii, ale je spíše sledem epizod, zcela v něm chybí černý humor a úderné hlášky, příliš nepomáhá ani to, že autor osciluje mezi několika žánry a není schopen se pro některý rozhodnout. Taktéž násilí a brutalita, které dříve děj oživovaly, nyní působí zcela samoúčelně, nejvíce však snímek postrádá osobitost. Na lehkém nadprůměru tak snímek udržují slušná, avšak příliš rutinní akce, několik jednotlivých scén, pár vtipných momentů a zajímavé obsazení, v němž se objeví Aaron Taylor-JohnsonChloë Grace MoretzChristopher Mintz-PlasseJohn Leguizamo nebo Jim Carrey. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Aby svou postavu ztvárnil co nejvěrohodněji, pořídil si Carrey vlastní rekvizity. 

Český trailer filmu Kick-Ass 2 / Kick-Ass 2
Jean Gabin osobně (Gabin intime, aristocrate et paysan) (čtvrtek 18. 7., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Jean Gabin osobně / Gabin intime, aristocrate et paysanTřináct let starý francouzský dokument o legendě evropského filmu nadchne nejen všechny její fanoušky. Režírující Serge Korber v něm vsadil na poctivý, ale neoriginální filmařský příběh a nechal promlouvat jen a jen samotného aktéra, jehož příběh je hodně silný a zároveň inspirativní. Nejpůsobivější je dokument hlavně v první polovině, kdy vypráví o tom, jak se zrodil herec Jean Gabin, který ani hercem původně být nechtěl a tom, jak se vykašlal na Hollywood a šel za svou vlast bojovat do války. Tehdy je dost napínavý a vůbec nepůsobí jako dokument. Když ovšem přejde k divadelní a filmové kariéře, snímek se mění na naprosto standardní žánrovku, která je vesměs jen výčtem nejslavnějších rolí a úspěchů a sem tam připojí nějakou zajímavost z natáčení nebo ze života sledovaného. To ale nic nemění na tom, že ve výsledku jde o příjemnou a komplexní záležitost, která poskytne vyčerpávající pohled na charismatického umělce. 

Zajímavost: Občanské jméno Gabina bylo Jean-Alexis Moncorgé.

Trailer k filmu není dostupný.

Takoví normální vozíčkáři (Tiszta szívvel) (čtvrtek 18. 7., ČT art, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu Takoví normální vozíčkáři / Tiszta szívvelTři roky stará maďarská dramedie je v tuzemsku neznámá a nedá se sehnat žádnou oficiální cestou. Režisér a scenárista Attila Till v ní zvolil hodně příjemný postup, kdy se na lidi s postižením nedívá s extrémním soucitem, ale pomáhá si humorem i notně odlehčenou atmosférou. Body sbírá především poměrně originální kriminální zápletkou, v níž se z invalidů nebojí dělat ne úplně kladné postavy, částečnou absurditou a svižným tempem. Pomohl si i skvělým obsazením, v němž některé role ztvárnili skuteční vozíčkáři, kteří zajišťují dojem absolutní autenticity. Solidní dojem ale kazí to, že tvůrce celou dobu jen klouže po povrchu a v žádném z témat nejde do hloubky, takže jen naznačuje mnoho konfliktů, které ovšem nedořeší, což ostatně platí i o humoru, který by mohl být mnohem černější a brutálnější, takhle je asi zbytečně smířlivý. Výsledku pak nepomáhá ani to, že v určitých momentech zvážní a snaží se dojímat, což úplně nefunguje. Tip pro festivalové publikum.

Zajímavost: Režiséra k natočení filmu inspirovala vlastní zkušenost z dobrovolnické práce s postiženými. 

Originální trailer filmu Takoví normální vozíčkáři / Tiszta szívvel

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lovec Kraven (20.06.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu