Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 7. 2020 - 9. 7. 2020

TV tipy: Dalida za studené války prožila čtvery Vánoce

Vydáno: 03.07.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátek července je v tuzemských televizích extrémně slabý a dramaturgové v něm nabízejí převážně stokrát viděné reprízy. V našem výběru tak musely dostat přednost méně výrazné žánrovky a zapomenuté snímky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Looney Tunes: Králíkův útěk (Looney Tunes: Rabbits Run) (sobota 4. 7., Nova Cinema, 06.45 - 08.10)

Plakát filmu Looney Tunes: Králíkův útěk / Looney Tunes: Rabbits Run
© Microsoft
Pět let staré animované dobrodružství je nejen u nás skoro neznámé a ono se ani není co divit. Režírující Jeff Siergey v něm totiž nepředvádí absolutně nic nového a spoléhá de facto jen a pouze na slavnou značku, která věrné publikum naláká. Soustředil se navíc především na dětské publikum, takže je nutné počítat s jednoduchým až primitivním příběhem, infantilním a nenáročným humorem a značnou barevností. Na druhou stranu s tím ale ruku v ruce jdou svižné tempo, střídmá stopáž, v níž není prostor na extrémní nudu a neustálá akce. Kvalitu ovšem zbytečně sráží ne úplně dokonalá animace, která neodpovídá době vzniku a notně otravné písně, které jsou úplně bez nápadu. Na škodu je i to, že tvůrci se na tak malý prostor pokusili umístit všechny známé postavy z oblíbeného universa, což moc dobře nefunguje. Příjemné víkendové probouzení pro ty nejmenší. 

Zajímavost: Dosud jde o poslední celovečerní film Looney Tunes, který mířil rovnou na video.

Originální trailer filmu Looney Tunes: Králíkův útěk / Looney Tunes: Rabbits Run
Rychlý jako vítr (Ostwind) (sobota 4. 7., ČT :D, 15.40 - 17.25)

Plakát filmu Rychlý jako vítr / Ostwind
© Spielfilm.de
Německý dobrodružný snímek u nás není příliš známý, v zahraničí je na tom ale o něco lépe. Režírující Katja von Garnier v něm toho moc neřešila a spoléhala se jen na univerzální, zároveň však předvídatelný, infantilní a trochu naivní příběh, který potěší spíše menší a dorůstající divačky. Opřít se ale mohla i o nádhernou kameru Torstena Breuera, krásně zvolené lokace a o koňského hrdinu v hlavní roli, který působí majestátně a milovníci těchto zvířat ho nepochybně ocení. K dobru budiž připsány i realistické dialogy, jen minimum kýčovitosti, svižné tempo, relativně střídmá stopáž a sympatická hlavní lidská postava, kterou ztvárnila Hanna Binke. Jediné, co zamrzí, je to, že snímek není výraznější, drží se zbytečně při zemi a v některých věcech je extrémně nevěrohodný. Příjemná a nenáročná jednohubka na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Na festivalu v Mnichově v roce 2013 získal film dětskou mediální cenu Bílý slon v kategoriích režie a mladá herečka.

Originální trailer filmu Rychlý jako vítr / Ostwind
Zlatovláska (neděle 5. 7., ČT1, 13.05 - 14.20 / ČT :D, 13.05 - 14.20)

Plakát filmu  / Zlatovláska
© IMDb
Československá normalizační pohádka je možná trochu nedoceněná a postupem času i relativně opomíjená. Režisérka a scenáristka Vlasta Janečková v ní vycházela z klasické podoby od Karla Jaromíra Erbena, a i když točila jen pro televizi, komorního prostředí dokázala využít na maximum. Ohromí především úchvatnou a kouzelnou atmosférou, v rámci možností hodně solidní výpravou, asi nechtěně bizarními kostýmy, kýčovitými, leč roztomilými loutkami, svižným tempem a potřebně krátkou stopáží, v níž je čas jen na to nejpodstatnější. Problematičtější je to s hudební složkou, za kterou je zodpovědný Angelo Michajlov, která je plná chytlavých a moc dobře otextovaných písní, jenže s přibývajícím časem je jich čím dál víc a jsou na úkor dialogů, takže se snímek mění spíše na muzikál, což ne každému sedne. Jen škoda, že tu chybí humor a tvůrci se berou až moc vážně. Vše naštěstí kompenzuje výborné obsazení, v němž hrají prim výborný Petr Štěpánek a velmi dobrá, i když možná trochu nesympatická Jorga Kotrbová, které doplňují třeba Jiří HolýLadislav Pešek nebo Marie Rosůlková. Ideální rodinný relax po nedělním obědě. 

Zajímavost: Všichni herci písně nazpívali sami, jen Kotrbovou zastoupila Jitka Molavcová.

Ukázka z filmu Zlatovláska
Princ a chuďas (The Prince and the Pauper) (pondělí 6. 7., Nova, 08.00 - 09.55 / středa 8. 7., Nova Cinema, 05.20 - 07.10)

Plakát filmu Princ a chuďas / The Prince and the Pauper
© Amazon.com
Miléniový britsko-maďarský snímek sice vychází z pohádkového námětu a povídky Marka Twaina, ve výsledku ale má blíž k rodinnému filmu. Režírující Giles Foster se v něm totiž pokusil o určitou realističnost, a jelikož měl k ruce pouze televizní možnosti a rozpočet, soustředil na hodně komorní pojetí. V něm spoléhal především na dobře napsané dialogy, sympatické postavy, svižné tempo, střídmou stopáž a v rámci možností i na solidní výpravu a pěkné kostýmy. Příběh je tedy klišovitý a značně předvídatelný, díky slušné atmosféře a velmi jemnému humoru to ale tolik nevadí. Spolehlivé je i obsazení, v němž září Aidan Quinn a Alan Bates, s nimiž perfektně drží krok dětští představitelé Jonathan Timmins a Robert Timmins. Snímek tak nejvíce sráží jeho nevýraznost a občas velmi silná historická nevěrohodnost. Neškodná záležitost ke svátečnímu probouzení.

Zajímavost: Snímek vznikl v produkci televize Hallmark.

Originální trailer filmu Princ a chuďas / The Prince and the Pauper
Čarodějné námluvy (pondělí 6. 7., ČT1, 11.35 - 12.50)

Fotografie z filmu  / Čarodějné námluvy
© Česká televize
Tuzemská televizní pohádka z druhé poloviny devadesátých let je dnes zcela zapomenutá, přitom jde o jednu z nejlepších žánrovek v porevoluční historii. Možná je to tím, že režírujícímu Vladimíru Drhovi se do ní podařilo dostat několik výtečných jinotajů a metafor a nebere se vůbec vážně. Tím pádem je celý humor v dobrém slova smyslu bláznivý a není určen úplně těm nejmenším divákům, kteří nepochopí všechny narážky a velké množství hlášek. Krom toho zaujme tvůrce celkovým nadhledem, pohodovou atmosférou, svižným tempem, absolutním vyhýbání se různým klišé a také tím, že na snímku není znát celková televiznost a působí poměrně majestátně, v rámci možností i velkolepě a rozhodně ne komorně. Excelentní je též obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Nela Boudová a Ondřej Vetchý, mezi nimiž funguje potřebná chemie, všechny ale převyšuje fenomenální Petr Nárožný. Možná, že té šílenosti a bizarností je chvílemi až moc, to ale v rámci nastavené stylizace až zas tolik nevadí. Neprávem opomíjený počin.

Zajímavost: Scénář k filmu napsal Jan Lekeš, partner Nely Boudové.

Ukázka z filmu není dostupná.

Studená válka (Zimna wojna) (pondělí 6. 7., ČT art, 22.40 - 00.05)

Český plakát filmu Studená válka / Zimna wojna
© Facebook tvůrce
Polsko-francouzsko-britské romantické drama způsobilo před dvěma lety příjemný šok, když se dostalo do nejužšího oscarového výběru v kategorii Nejlepší film. Stejné pocty se dočkal i režisér a spoluscenárista Pawel Pawlikowski, který se pro změnu ocitl mezi pěticí nominovaných režisérů. A nebyla to jen jakási úlitba a snaha o rozčeření konzervativních vod, protože právě on je hlavní hvězdou snímku. Ústřední zápletka totiž není tak strhující ani originální a naopak je dost předvídatelná a svým způsobem nezajímavá. Nejvíc tak upoutá formální stránka, která sestává z nádherné a taktéž na Oscara nominované černobílé kamery Lukasze Zala a s ní související precizní vizuální stránkou, velmi specifické dobové atmosféry, hypnotické hudby, trochu zúženého obrazového formátu a v neposlední řadě i pomalého tempa. Titulní role ztvárnili velmi dobří Joanna Kulig a Tomasz Kot, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Někomu ovšem bude vadit určitý chlad a nedostatek emocí, které jsou záměrně upozaděny. Tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Kot se kvůli roli naučil hrát na piano.

Český trailer filmu Studená válka / Zimna wojna
Čtvery Vánoce (Four Christmases) (středa 8. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 9. 7., 14.20 - 16.00)

Plakát filmu Čtvery Vánoce / Four Christmases
© IMDb
Patnáct let stará romantická komedie je na zahraničních databázích hodnocena o něco lépe než u nás, i když ani tam to není žádná sláva. Režírující Seth Gordon v ní natočil počin, který uspokojí ty nejméně náročné diváky, protože de facto nemá moc co nabídnout. Příběh je zoufale předvídatelný a epizodický, většina humoru je nenápaditě prostá a bohužel nechybí ani několik trapných vtipů a ani atmosféra není tak sváteční, jak by název evokoval. Kapitolou sama o sobě pak je samotný závěr, který je křečovitě moralizující a nechtěně směšný a seriózní. K pozitivům patří svižné tempo a velmi krátká stopáž. Největším lákadlem pak je obsazení, v němž nechybí Vince VaughnReese WitherspoonRobert DuvallSissy SpacekJon Voight nebo Jon Favreau. S notnou dávkou tolerance oddechová a nenáročná záležitost.

Zajímavost: Většina scén vznikla přímo na place improvizací.

Originální trailer filmu Čtvery Vánoce / Four Christmases
Zevlovat a prudit (Observe and Report) (středa 8. 7., Nova Cinema, 21.45 - 23.20 / pátek 10. 7., 00.00 - 01.35)

Plakát filmu Zevlovat a prudit / Observe and Report
© Middle of the Row
Jedenáct let stará kriminální komedie je hodnocena hodně rozporuplně a lépe v zahraničí než u nás. Dáno je to jednoznačně tím, že hlavní hrdina není úplný sympaťák a někomu bude vysloveně protivný. Režisér a scenárista Jody Hill na tom navíc postavil celou zápletku, což opravdu může pro někoho být nepřekonatelný problém. Humor je taky ryze jednoduchý a buranský, příběh nedává moc smysl a je záměrně epizodický, tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž natolik krátká, že těm, kterým to tolik vadit nebude, spousta věcí dojde až zpětně. Objevuje se ale poměrně dost komentářů, které tvrdí, že snímek je natočen tak sofistikovaně, že je sociální sondou a kritikou průměrnosti a buranství a nevtipný je zcela záměrně. Pokud ho někdo bude číst tímto způsobem, dostane dost možná hodně neobvyklý zážitek a bude skoro nadšený. Hlavní roli si vychutnává Seth Rogen, jehož doplňují třeba Ray LiottaAnna FarisMichael Peña nebo Danny McBride. Dost kontroverzní tip.    

Zajímavost: Během natáčení jedné ze scén zlomil Rogen nos jednomu z kaskadérů, když ho skutečně uhodil do obličeje.

Oficiální trailer filmu Zevlovat a prudit / Observe and Report
Dalida (Dalida) (čtvrtek 9. 7., ČT art, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Dalida / Dalida
© Kino Lucerna
Čtyři roky staré francouzské životopisné drama je v našich končinách známé jen minimálně a není se co divit. Zpěvačku Dalidu, jejímiž osudy se zabývá, zná totiž taky jen málokdo. A to bude asi pro našince ten největší problém, protože režisérka a scenáristka Lisa Azuelos toho o ní neznalému publiku moc neprozradí a navíc vypráví retrospektivně, kdy různě přeskakuje životní období, takže je velmi těžké se ve snímku orientovat. Trošku zamrzí, že příběh je ovlivněn zpěvaččiným bratrem, který na něj dohlížel, takže její kontroverzní politické názory jsou zcela upozaděny a o osobních problémech se až na výjimky nehovoří. Snímek se tím pádem omezuje jen na sérii několika romantických zklamání a hudebních vystoupení. Nad vodou ho drží právě výborná hudební složka, aranže jednotlivých scén, příjemná melodramatická atmosféra, krásná kamera a parádní výprava, která skvěle vystihuje svou dobu. Titulní roli ztvárnila výborná Sveva Alviti, které sekundují mimo jiné Riccardo ScamarcioJean-Paul Rouve nebo Vincent Pérez. Být to celé o něco kratší a celistvější, byl by dojem ještě lepší.

Zajímavost: Snímek vychází z knihy Catherine Rihoit a Orlanda.

Originální trailer filmu Dalida / Dalida
Pidilidi (The Borrowers) (čtvrtek 9. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Pidilidi / The Borrowers
© IMDb
Britsko-americká komedie z druhé poloviny devadesátých let je opět v zahraničí hodnocena lépe než u nás a také mnohem více známá. Dáno je to samozřejmě i tím, že ani knižní předloha Mary Norton není v neanglicky mluvících zemích tak populární. Režírující Peter Hewitt se v ní na sílu románu spolehl možná až moc, protože rezignoval na jakékoli ambice a originalitu a jen za sebe naskládal více, či méně vtipné scény, které nedrží u sebe a mají trochu groteskové ladění. Naštěstí to ale udělal poměrně decentně a v humoru převážil britský přístup nad americkým, takže nejde o ten úplně nejjednodušší, ale spíš o trošku sušší a nahláškovaný. Potěší svižné tempo, příjemná atmosféra, velmi solidní triková stránka a spolehlivá hudba Harryho Gregsona-Williamse. Ústřední roli ztvárnil spolehlivý John Goodman, jehož doplňují například Mark WilliamsJim BroadbentTom Felton nebo Celia Imrie. Další nenáročný a vesměs pohodový tip.

Zajíamvost: S režií byli spojováni Steven Spielberg a Robert Zemeckis, oba ji shodně odmítli kvůli přepálenému a příliš bláznivému humoru.

Oficiální trailer filmu Pidilidi / The Borrowers

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • DALIDA (Zdeněk, 04.07.2020 19:33) Reagovat

    POKUD SE PAMATUJI TAK TU KDYSY DALIDA VYSTOUPILA I V TV BYLA VIDĚT,ALE UVÁDĚLI JI JAKO EGIPŤANKU I PŘEZ JEJÍ BLOND VLASY A SVĚTLOU PLEŤ

    • Re: DALIDA (Daniel, 05.07.2020 23:32) Reagovat

      Dalida se narodila v Egypte,ale je to italka. V 70tych letech si nechala obarvit vlasy na blond.
      Jinak v 1977 vystoupila v Prazske Lucerne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu