Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024

TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů

Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rachel, Rachel (Rachel, Rachel) (pátek 10. 5., Warner TV, 20.00 - 22.00 / sobota 11. 5., 10.50 - 12.50)

Plakát filmu Rachel, Rachel / Rachel, Rachel
© IMDb
Romantické drama z druhé poloviny šedesátých let je u nás prakticky neznámé, což je veliká škoda. Režijně s ním tehdy totiž debutoval legendární Paul Newman, který v něm toho moc nevymýšlel, a jelikož na Oscara nominovaný scénář vycházel z knižní předlohy Margaret Laurence, měl práci usnadněnou v tom, že se mohl opřít o poměrně silný a značně civilní příběh. Ten tedy nenabízí žádné zásadní zvraty, nicméně je dost observační, v čemž spočívá jeho zajímavost a zároveň atraktivita. Slavný tvůrce se tohoto postupu drží a po celou stopáž důsledně sleduje hlavní postavu, která bojuje se svým staropanenským údělem, z něhož se snaží vymanit. Pomohl si posmutnělou a trochu melancholickou atmosférou, vhodně zvoleným pomalým tempem a velmi dobrou prací s emocemi. Opřít se mohl i o kvalitní obsazení, neboť titulní Joanne Woodward a její kolegyně Estelle Parsons se dočkaly oscarových nominací, dále pak dostali důvěru třeba James OlsonKate Harrington nebo Donald Moffat. Škoda jen trochu rušivých flashbacků z minulosti. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Režisér osobně poprosil Jima Morrisona, zda by pro film napsal píseň, nakonec z jejich spolupráce ale sešlo.

Oficiální trailer filmu Rachel, Rachel / Rachel, Rachel

Kdo z koho (Election) (sobota 11. 5., Paramount Network, 10.55 - 13.05)

Plakát filmu Kdo z koho / Election
© Movie Poster Shop
Komedie z konce devadesátých let se v našich končinách tolik nevysílá a není tak úplně doceněná, což je malinko škoda. Tehdy stále začínající režisér a spoluscenárista Alexander Payne, který se za scénář dokonce dočkal i oscarové nominace, se v ní vůbec nebál otevřené a dost zlomyslné satiry na americké malomešťáctví a poměry na tamních středních školách, na které do značné míry příběh postavil. K tomu pak přidal poměrně drsný humor a výborně napsané a životné postavy, které jsou dost zajímavé, což je v podobném žánru spíše výjimka. Pozitivem budiž i nečekaně realistický konec. Titulní roli navíc ztvárnila výtečná Reese Witherspoon, která si ji vyloženě užívá, a o moc za ní nezaostává ani Matthew Broderick. Trochu pak zamrzí snad jen to, že tvůrce na příběh spoléhal až příliš, řemeslně není úplně jistý a v některých chvílích je znát, že mu chybí odvaha malinko přitlačit na pilu. Tip, který by asi zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: Snímek měl původně jiný závěr, po testovacích projekcích byl ale přetočen.

Originální trailer filmu Kdo z koho / Election

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz (The Conjuring: The Devil Made Me To Do It) (sobota 11. 5., Nova Cinema, 22.05 - 00.20 / pondělí 13. 5., 02.05 - 04.20)

Český plakát filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me Do It
© Vertical Ent.
Zatím poslední díl úspěšné hororové (dosud) trilogie je z celé série nejslabší, ačkoli se snaží o trochu jiný přístup. Na režijní sesli tentokráte usedl Michael Chaves, který se sice mohl opřít o relativně vysoký rozpočet, který je znát především na perfektní vizuální stránce a nezklamal ani po stránce atmosféry, která je potřebně hutná, nedokázal ale dobře pracovat s napětím a lekačkami, které jsou předvídatelné a značně sterilní. Pravda je, že situaci měl trochu ztíženou tím, že příběh se vydal cestou hororu kombinovaného se soudním dramatem, což je na jednu stranu osvěžující, na tu druhou ale malinko nevděčné, protože dialogů je přece jen víc, než by bylo třeba a opravdu děsivých scén je naprosté minimum a ke vší škodě je tou nejlepší hned ta úvodní. V titulních rolích vše táhnou přesvědčiví Patrick Wilson a Vera Farmiga, ani oni ale nedokážou zakrýt většinu nedostatků. Tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Příběh filmu je popsán v knize The Devil in Connecticut z roku 1983.

Oficiální český trailer filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me To Do It

Takové krásné šaty (In Fabric) (sobota 11. 5., ČT art, 22.35 - 00.30)

Český plakát filmu Takové krásné šaty / In Fabric
© Facebook tvůrce
Šest let starý britský počin je trochu náročnější podívanou, která osloví jen znalé diváky a se vkusem většinového publika se zdaleka mine. Režisér a scenárista Peter Strickland v něm skládá poctu béčkovým hororům sedmdesátých a osmdesátých let, především pak specifickému subžánru italským giallo krvákům. Od počátku tedy otevřeně přiznává, že točí brak, který je ovšem vizuálně hodně "vymazlený" a po všech stránkách divný. Příběh sám o sobě je hodně triviální, nicméně je na něj navěšeno dost motivů, které jsou ale většinou samoúčelné, nahodilé a moc nikam nevedou, logicky je pak děj sledem různých epizodek, které jsou tu nápadité, jindy ale trochu prázdné. V obsazení se objevují třeba Sidse Babett KnudsenMarianne Jean-Baptiste nebo Hayley Squires. Být to ale celé o pár desítek minut kratší, asi by byl výsledek o něco přijatelnější a lepší. Tip pro fanoušky, kteří si mohou přečíst naši recenzi.  

Zajímavost: Snímek měl premiéru na MFF v Torontu.

Český trailer filmu Takové krásné šaty / In Fabric

Quillerovo memorandum (The Quiller Memorandum) (neděle 12. 5., ČT2, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu Quillerovo memorandum / The Quiller Memorandum
© FilmAffinity
Britský thriller z druhé poloviny šedesátých let u nás není tolik známý a dnes už je prakticky nesehnatelný. Režírující Michael Anderson v něm adaptuje román Trevora Dudleyho Smithe a opírá se o relativně realistickou zápletku, inteligentní dialogy a precizní dobovou atmosféru, která skutečně evokuje éru rozděleného Německa. Logicky je tak tempo pomalejší a akce ustoupila různým konspiracím, plánováním a zmíněným dialogům. Za zmínku pak určitě stojí i výborná výprava, hodně zajímavá kamera a hudba Johna Barryho, vysloveně pak potěší příjemně nejednoznačný a otevřený konec, o němž se dá dlouho debatovat. Titulní roli ztvárnil výborný George Segal, jemuž sekundovali především Alec Guinness a Max von Sydow, dále se pak objevili třeba George Sanders nebo Robert Helpmann. Jen je třeba počítat s tím, že zub času se na snímku přece jen podepsal trochu víc, než bychom si přáli.  

Zajímavost: Do hlavní role byl původně obsazen Charlton Heston.

Originální trailer filmu Quillerovo memorandum / The Quiller Memorandum

Jidáš a černý mesiáš (Judas and the Black Messiah) (středa 15. 5., Nova Cinema, 22.25 - 00.45 / čtvrtek 16. 5., 23.55 - 02.10)

Plakát filmu Jidáš a černý mesiáš / Judas and the Black Messiah
© Impawards
Tři roky staré drama se tuzemským kinům zcela vyhnulo, což je naprosto logické. Režisér a na Oscara nominovaný spoluscenárista Shaka King se v něm pustil do tématu, které pro neamerického diváka není až tak zásadní a tolik nerezonuje, což má na druhou stranu tu výhodu, že většina publika může být překvapena průběhem děje. Ten je navíc údajně hodně věrný a od faktů se příliš neodchyluje a je o to atraktivnější, že má konstrukt gangsterky, v níž jsou ale místo mafiánů političtí aktivisté. Hodně hmatatelná je dobová atmosféra a s ní související výprava, která je takřka autentická. Hlavní roli ztvárnil Oscarem oceněný Daniel Kaluuya, jen u nominace zůstalo u Lakeitha Stanfielda, v dalších úlohách se pak objevili třeba Jesse PlemonsMartin Sheen nebo Dominique Fishback. Vadami na kráse ale rozhodně jsou utahané tempo, malinko přetažená stopáž a ne zcela uspokojivý závěr. Jeden z těch v zámoří důležitých počinů. 

Zajímavost: Kaluuya je prvním černým hercem britského původu, který vyhrál hereckého Oscara.

Originální trailer filmu Jidáš a černý mesiáš / Judas and the Black Messiah

Léto roku 1942 (Summer of ’42) (čtvrtek 16. 5., Warner TV, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Léto roku 1942 / Summer of '42
© Facebook tvůrce
Drama z počátku sedmdesátých let patří k těm, která jsou u nás známá jen minimálně a oficiálně se nedají sehnat. Režírující Robert Mulligan v něm pracuje se smutně zabarveným příběhem vycházejícím z reálných základů a opírá se o těžko popsatelnou atmosféru plnou erotična a zvláštní nostalgie a melancholie. Hodně výrazná je i hudba Michela Legranda, která byla oceněna Oscarem, u nominací pak zůstalo u scénáře, kamery a střihu. K příjemným dojmům přispívá i obsazení velmi dobrými teenagerovskými herci, kteří drží krok s výbornou Jennifer O'Neill. Platí ale to, že pokud se specifické pomalé tempo a záměrná nedějovost zcela mine s rozpoložením diváka, ten jen těžko dokáže udržet pozornost. Pozapomenutý tip. 

Zajímavost: Snímek údajně patřil k těm vůbec nejoblíbenějším Stanleyho Kubricka.

Originální trailer filmu Léto roku 1942 / Summer of ’42

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 20. víkend
Box office: Imaginární přátelé jsou první Rodinná fantasy Imaginární přátelé otevřela na prvním místě, i když to zdaleka nebyl nijak závratný debut. Na vrchol žebříčku Box office to nicméně stačilo. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Cizinci: Kapitola 1 4/10
Recenze: Horor Cizinci: Kapitola 1 nenabízí nic nového, přesto láká na pokračování Americký horor Cizinci: Kapitola 1 je prvním dílem plánované trilogie, jíž posloužil jako předloha snímek Oni z roku 2008 o partnerské dvojici, kterou terorizuje trojice maskovaných zabijáků. čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 17. 5. 2024 - 23. 5. 2024
TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen Tento týden v televizní nabídce sice jednoznačný tahák chybí, prostor ovšem dostaly filmy, které nejsou tak úplně nápadné a slavné a leckdy navíc skrývají silné poselství. Příkladem budiž třeba originální drama Boj o oheň.... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 20. týden
Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu Největší komerční potenciál z aktuální desítky premiér má jednoznačně animovaný Garfield ve filmu. Konkurenci navíc nemá nikterak silnou, protože třeba životopisný snímek o Amy Winehouse pravděpodobně davy do kin nepřitáhne.... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Jedna noc 4/10
Recenze: Drama Jedna noc je příběhem muže, jenž dělá pouze špatná rozhodnutí České drama vypráví o kdysi úspěšném hudebníkovi, jenž se během jediné noci pokusí vyřešit svou neblahou finanční situaci. Postupně ale čím dál víc ničí život sám sobě i své rodině. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická (21.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: V USA vypukla Občanská válka (15.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu