Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: V zajetí démonů 3

Recenze: Třetí V zajetí démonů je rutinním hororem, kterému chybí atmosféra předchozích dílů

Vydáno: 08.08.2021 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Někteří označují V zajetí démonů jako nejlepší horory poslední doby. Recenze tomu odpovídají, tržby mluví ve prospěch démonických příběhů, tak bylo celkem jasné, že další díly budou přibývat. Tentokrát ale bohužel bez Jamese Wana. Je to znát?

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkazRecenzoval/a Lukáš Frank dne 08.08.2021 10:30. Někteří označují V zajetí démonů jako nejlepší horory poslední doby. Recenze tomu odpovídají, tržby mluví ve prospěch démonických příběhů, tak bylo celkem jasné, že další díly budou přibývat. Tentokrát ale bohužel bez Jamese Wana. Je to znát? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Od prvního dílu hororu Jamese Wana V zajetí démonů uplynulo osm let. Film s dvacetimilionovým rozpočtem vydělal téměř 320 milionů dolarů, a proto bylo téměř jisté, že druhý díl na sebe nenechá dlouho čekat. Dvojka si ponechala režiséra, zdvojnásobila rozpočet a do pokladen kin nasypala stejnou částku jako první díl. Po pěti letech se na stříbrném plátně opět setkáváme s manželi Warrenovými, kterým ve sbírce nestačí vraždící panenka Annabelle a další děsuplné hračky, a tak nám budou vyprávět další příběh, který se "opravdu stal" (je třeba přimhouřit obě oči). Tentokrát byla ale režisérská stolička obsazena Michaelem Chavesem (La Llorona: Prokletá žena) a je to znát. James Wan totiž nastavil laťku hodně vysoko.

Patrick Wilson, Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me Do It
© Vertical Ent.
Třetí díl opět láká diváka na fakt, že jde o příběh podle skutečné události. Nalejme si ale čistého vína. Aby film fungoval, je potřeba kostru příběhu, která má základ ve skutečné události, obalit spoustou vaty, aby to sledující dostatečně bavilo. Tentokrát se příběh opírá o soudní proces, který proběhl v roce 1981. Devatenáctiletý Arne Johnson odmítal v soudní síni svou vinu za vraždu a tvrdil, že jeho tělo posedl démon. Soudce tehdy příliš shovívavý nebyl (asi na duchy nebo cokoliv jiného nevěřil) a Johnson byl odsouzen za vraždu prvního stupně na 10 let ve vězení.

Tím už vlastně nastiňuji trošku děj filmu. Snímek má docela slušně děsivý začátek, který připomíná téměř půl století starého Vymítače ďábla. Divácky oblíbení Ed a Lorraine Warrenovi se snaží z malého chlapce jménem David vyhnat démona, který jej posedl. Ač oba odborníci na paranormální jevy apelují na to, aby na démona nikdo přímo nemluvil, zřejmě prostoduchý Arne na něj mluví, jako by se nechumelilo, a tak dostane co proto. Démon posedne právě jeho a v tomto amoku mladík zabije nadřízeného své milé a ocitne se tak před soudem, u kterého tvrdí již zmíněné – že byl posednut zlým démonem. V tom ho samozřejmě stoprocentně podporují oba Warrenovi, kteří vidí nadpřirozeno i v záchodové míse. Ti se mezitím snaží zastavit toho, kdo démona vyvolal a poslal „mezi nás“.

Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me Do It
© Warner Bros.
Režisér předchozích dvou dílů James Wan přinesl do žánru hororu něco nového, což není úplně obvyklé, a hlavně neokoukaného. Ať už šlo o dnes již kultovní šestnáct let staré Saw: Hra o přežití, které nadchlo osobnostně propracovaným záporákem nebo zajímavým rozuzlením, o povedené Insidious, které se dočkalo několika pokračování nebo právě pro něj o přelomové V zajetí démonů, které sázelo na kvalitně vystavěné lekačky a démonickou atmosféru.

Že Wan netočí dnes už jen horory, víme (na jeho Zhoubné zlo se ale moc těšíme). Blockbustery jako Rychle a zběsile 7 nebo Aquaman nasypaly do pokladen takový balík, že si malajský režisér může nabídky vybírat. Zřejmě i proto se nového V zajetí démonů chopil pouze jako producent a vydal se lovit mořské panny na dno oceánu společně s Aquamanem v připravované dvojce. Škoda, že si film nepohlídal lépe, mohlo to i lépe dopadnout.

Démonická trojka občas vybočí z hororového žánru a zabředne do detektivního pátrání po pachateli, tu a tam se objeví scéna ze soudní síně, která je ale natolik zkratkovitá, že divák nemá čas naplno ocenit sílu celého soudního procesu, který tehdy médii zcela jistě rezonoval. Tady vidíme první změnu oproti předchozím dílům. Z děsuplných domů se tak přesouváme do pestřejší škály lokalit, které nabízí další možnosti jak vystrašit. V první řadě je to ale stále horor, který se toho snaží spoustu říct, ale zároveň upozaďuje to, co diváka zajímá nejvíce. Démoni a vše kolem nich. Lekačky jsou spíše průměrné a často očekávatelné, ač se režisér Michael Chaves snaží budovat atmosféru, co mu síly stačí, ale první dva díly se mu dohnat nedaří. Hlavní záporák se na plátně mihne jen několikrát a je to opravdu škoda, protože Eugenie Bondurant je ve své roli skvělá a ve chvíli, kdy vstoupí na plátno, tak jej celé ovládne. Ač se to o ženě nesluší říkat, napomáhá jí k tomu určitě i její démonické vzezření. Stačí zadat její jméno do Googlu a pochopíte!

Eugenie Bondurant ve filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me Do It
© Warner Bros.
Herecké výkony jsou celkově hodně dobré. U Very Farmigy a Patricka Wilsona, kteří ztvárňují Warrenovi, jsme na kvalitní výkony zvyklí. V tomto díle se jejich vztah ještě o něco víc prohlubuje, dozvíme se něco i z jeho začátku, který balancuje na hranici kýče, ale nemohu si pomoct, tentokrát mi přijde, že Wilson hraje jen druhé housle, neustále někde vzadu za svou ženou pajdá, něco ho bolí, a tak nějak za osobitou Farmigou s darem nadpřirozeného vidění zaostává. Ne herecky, ale zjevně rolí, která je mu scénářem předepsána. Perfektní je Ruairi O'Connor, který zcela uvěřitelně zahrál roli muže posedlého démonem a v očích se mu zrcadlí přesně to tělem a myslí prostupující šílenství, které je pro jeho postavu třeba.

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz zaostává za svými dvěma předchůdci o několik levelů. Při jeho sledování jsem se nemohl ubránit myšlenkám na to, co by s tímto námětem zvládl udělat právě James Wan. Film bych ale zařadil do skupiny vydařenějších snímků tohoto hororového universa. Fanoušci žánru si určitě přijdou na své, protože jde pořád o dobře zpracovaný horor, ale tak nějak víc všedně a rutinně.

Český trailer filmu V zajetí démonů: Na ďáblův příkaz

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Aquaman se potápí (25.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Vymítač ďábla přichází (09.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Démon v hororovém pokračování Sestra II už skoro vůbec neděsí (10.09.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu