Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Kingsman: Tajná služba

Blu-ray recenze: bondovský Kingsman: Tajná služba

Vydáno: 01.07.2015 07:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Kingsman: Tajná služba, jeden z nejlépe přijímaných filmů letošního roku, konečně dorazil na Blu-ray. Obstojí agentská komiksovka, která skládá poctu bondovkám, i v prostoru domácího kina?

Kingsman: Tajná službaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 01.07.2015 07:00. Kingsman: Tajná služba, jeden z nejlépe přijímaných filmů letošního roku, konečně dorazil na Blu-ray. Obstojí agentská komiksovka, která skládá poctu bondovkám, i v prostoru domácího kina? Hodnocení: 4

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: The Secret Service
Komedie / Akční / Dobrodružný / Krimi
Velká Británie, 2014 , 129 min.

Režie: Matthew Vaughn
Scénář: Jane Goldman, Matthew Vaughn
Kamera: George Richmond
Hudba: Henry Jackman, Matthew Margeson
Herci: Colin Firth, Mark Strong, Jack Davenport, Mark Hamill, Velibor Topic, Sofia Boutella, Samuel L. Jackson, Michael Caine, Taron Egerton, Geoff Bell, Tobi Bakare, Morgan Watkins, Paul Kennington, Ralph Ineson, Edward Holcroft

Česká premiéra: 19.02.2015

Kingsman: Tajná služba hodnocení na Kinobox.cz: 83.51 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Matthew Vaughn ve svých předchozích snímcích ukázal, že si dokáže poradit s jakýmkoliv žánrem – mimo gangsterku Po krk v extázi a pohádku Hvězdný prach však svůj rukopis post-pubertálního fanboye, který rozumí svým předobrazům a nebojí se je aktualizovat v anarchistickou a nekorektní podívanou, rozvedl až v komiksových adaptacích Kick-Ass a X-Men: První třída. Zatímco první zmíněný počin, hyperstylizovaný příběh nerda, jenž byl konfrontován s „realitou“, svou eRkovou odpoutaností a popkulturní zakotveností představoval splněný sen čtenáře komiksů, druhý představil Vaughna jako milovníka „těch starých filmů“, zejména klasických bondovek, tesknícího po jejich návratu.

Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServicePři opakovaném zhlédnutí jeho novinky Kingsman: Tajná služba lze říci, že režisér spojil oba přístupy z předchozích filmů a natočil podívanou, která oba extrémní protipóly dotahuje do maxima, ať v dobrém, nebo špatném smyslu. Komiksovou nadsázku, popkulturní odkazy, hlášky, originálně pojaté akční scény a sociální cítění Kick-Ass a nostalgii X-Menů a jejich schopnost přepracovávat konzervativní šedesátkové vzory v současný akční blockbuster, který sice využívá ryze moderní postupy, ale stále se ohlíží do minulosti, která je již nenávratně pryč. A to za pomocí (sebe)ironie, pocty a okázalého pomrkávání, jež neustále převrací žánrová pravidla naruby.

Režisér si však tentokrát v pygmalionském příběhu proměny pouličního floutka v dokonalého gentlemana na sebe možná naložil až příliš, protože jednak mnohdy neobjevně variuje vzorce ze svých předchozích dvou filmů (například dlouhá výcviková pasáž) a je až prvoplánově „meta“. Křečovitě občas vyznívají také scény, které jsou do vyprávění zakompovány jen proto, aby mohla vzniknout dechberoucí akční scéna, jako třeba ta najvyzdvihovanější, v níž Colin Firth vyzabíjí celý kostel. Takové momenty jsou sice samy o sobě nejzdařilejší z celého filmu, protože představují energicky a kineticky natočené akční scény plné rozpustilých režijních nápadů, které vyvolávají touhu vidět je znovu. Jejich zařazení do filmu je však přinejmenším sporné.

Fotografie z filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceKingsman možná s odstupem působí trochu vykonstruovaně a samoúčelně, stále jde nicméně o druh filmu, který je natočen tak, aby diváka (a zejména toho mužského se zálibou v komiksech a videohrách) i přes častou odmítavost nebo nesouhlas bavil. Nejlepší Vaughnovou bondovkou ale nadále zůstává X-Men: První třída, protože ta špionážní sérii jen lehce a uctivě parafrázovala a nedělala jí to rovnou do análu.

Featurette "Meet Eggsy" filmu Kingsman: Tajná služba

OBRAZ A ZVUK

Kingsman: Tajná služba se řadí k dlouhému zástupu titulů, jimž lze jen stěží při jejich audiovizuální prezentaci na Blu-ray něco vytknout. Nejde sice o demo materiál, který nejlépe vynikne u trikově náročných žánrů jako sci-fi nebo fantasy, obraz nicméně i v civilnějších dialogových scénách vynikne svou ostrostí, bohatými detaily a barevnými kontrasty. S těmi si režisér Matthew Vaughn a kameraman George Richmond hrají celkem často, jako když se například z prosluněného, do oranžova zahaleného začátku na Blízkém východě přesunou do zasněžených hor a pak na londýnské předměstí, kde dominuje šedá, případně modrá, typická pro žánr britského sociálního dramatu.

Taron Egerton, Michael Caine ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceProtože je ale Kingsman pocta bondovkám, a zejména těm starým (zdravíme Goldfingera), ve scénách z agentského ústředí zase vyzařuje hřejivá oranžovo-hnědá aura zdobená propracovanou mizanscénou plnou dřeva, detailních kingsmanovských rekvizit a na míru ušitých obleků. Závěrečná pasáž v „jeskynním doupěti“ záporáka je ale zase gejzírem barev a nápadů, takže se předchozím značně vymyká. Kapitolou samou o sobě je pak psychedelická pasáž s vybuchujícími hlavami.

Přehledné na Blu-rayi zůstávají i akční scény, z nichž vyniknou zejména dvě, ta uprostřed (kostel) a na konci (doupě). Zatímco finální zúčtování se záporákem je spíše modernější videoherní akcí, která střídá přehledné akrobatické zkoušky a zpomalovačky, vybíjená v kostele je koncipována jako jeden dlouhý záběr, jehož iluze je dosaženo různými digitálními střihy a stíračkami. Díky roztřepané a chaotické kameře je dynamicky natočená scéna opravdu působivá, i když je někdy až moc poznat, že rozpočet na triky nebyl tak velký, jaký by zasluhoval.

Colin Firth, Taron Egerton ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServicePolovina její působivosti navíc zůstává ve zvukové stopě, který míchá povedený písničkový soundtrack, orchestrální hudbu udávající retro feeling a imerzivní zvukové efekty, které perfektně dokreslují prostředí. Jak ukazuje i následná bonusová výbava, Vaughn si na nich dal opravdu záležet, takže každá kulka, úder či řinčení smrtonosné prostetické nohy je opravdu sluchovým zážitkem. Co se týče českého dabingu, tak ten je sice nadstandardní, ale nesoucí klasické neduhy jako utišování okolního prostředí nebo nepříliš dobře vybrané dabéry.

Featurette "New Recruits" filmu Kingsman: Tajná služba

BONUSY

Bonusová výbava obsahuje celovečerní dokument Kingsman: Tajná služba – odhalení, která skutečně „odhalí“ zákulisí vzniku této bondovské pocty. K tomu se ostatně přiklání i režisér a scenárista Matthew Vaughn, spoluscenáristka Jane Goldman i autor komiksové předlohy Mark Millar, pro něž bylo cílem stvořit zábavný snímek pro geekovské publikum, který by aktualizoval klasické špionážní filmy do dnešní doby, ale zároveň si velmi dávali pozor na to, aby nesklouzl k laciné parodii.

Samuel L. Jackson, Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceTímto se ostatně zaobírá první část šestidílného pohledu do zákulisí, na něhož si budete muset vyčlenit hodinu a půl času zahrnující spoustu zajímavých informací, ale také klasického „poplácávání po zádech“. Vzdělávání superšpiónů ve 21. století je však zřejmě nejpoučnější, protože nechává promlouvat hlavně zmiňované tvůrce za kamerou a jejich záměry a úskalí toho, co znamená v dnešní době přijít s v podstatě oldschoolovým špionážním filmem. Kdo si spíše potrpí na samotný proces natáčení, tomu je určena pasáž Hrdinové a darebáci, která nechává herce mluvit o svých postavách, spolupráci s ostatními herci a přístupu ke svému hereckému ztvárnění. Nejpřirozeněji zde působí nováček Taron Egerton, jemuž se i na poli promo materiálů nepodařilo skrýt nadšení z natáčení s hvězdami jako Colin Firth, Michael Caine nebo Samuel L. Jackson.

Jedinečný styl je rozebíráním osobitého rukopisu režiséra Matthewa Vaughna, který uplatnil napříč několika svými předchozími filmy, které každé byly jiného žánru. Poněkud techničtějším příspěvkem je část Obchodní nástroje, která se zabývá použitými zbraněmi a vojenskou technikou ve filmu, ale také kostýmy. Mezi bonusovou výbavou samozřejmě nemůže chybět ani část rozebírající akční scény – takovou je Dech beroucí brutalita, jež přibližuje hlavně natáčení scény v kostele a rozhodnutí režiséra a střihače, aby působila jako na jeden záběr. Šestici featurette zakončuje Kulturní střet: Vznik tajné služby v komiksu, který popisuje komiksovou předlohu filmu Marka Millara a Davea Gibbonse a její odlišnosti od výsledku.

Na disku jsou ještě přítomny tři fotogalerie s fotkami scény, výpravy a rekvizit a také trailer.

[Za poskytnutí Blu-ray filmu Kingsman: Tajná služba děkujeme společnosti Bontonfilm.]

Blu-ray trailer filmu Kingsman: Tajná služba

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 12. 7. 2024 - 18. 7. 2024
TV tipy: Žena ve vodě hledá čarodějovy hodiny Letní schéma televizí je pro diváky tak trochu peklem, protože není moc z čeho vybírat a vládu přebírají oblíbené a zároveň okoukané reprízy. Není tak divu, že v tomto týdnu náš výběr sestává z pouhých čtyř tipů. čtěte zde
Vydáno: 12.07.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 28. týden
Kinopremiéry: Špatný herec bere na Měsíc zápisník alkoholičky Z kvarteta premiér, které tento týden obohatí česká kina, se o největší diváckou přízeň bude pravděpodobně ucházet dlouho avizované tuzemské drama Zápisník alkoholičky. Největší konkurencí by mu měla být romantická retro... čtěte zde
Vydáno: 10.07.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 27. týden
Top 20 ČR: Já, Padouch 4 ovládl česká kina Podle očekávání ovládl první červencový víkend animovaný sequel Já, Padouch 4, který smetl veškerou konkurenci, která stejně nebyla žádná. čtěte zde
Vydáno: 09.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 27. víkend
Box office: Gru a Já, padouch se vrací Právě uplynulý víkend byl ve znamení čtvrtého dílu animované série Já, padouch, který měl premiéru už na americký svátek Dne nezávislosti čtvrtého července. čtěte zde
Vydáno: 08.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Policajt v Beverly Hills
Téma: Série Policajt v Beverly Hills od nejhoršího dílu k nejlepšímu Čtyřicet let po premiéře prvního a třicet od uvedení třetího dílu má aktuálně na Netflixu premiéru nový díl nazvaný Policajt v Beverly Hills: Axel F. Vhodná příležitost podívat se na všechny čtyři díly od nejhoršího k... čtěte zde
Vydáno: 06.07.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu (21.06.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu (15.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Marvels mají nový trailer (21.07.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřela Glenda Jackson (15.06.2023 14:28 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   26/2024

Tiché místo: První den
4/10

Hororově laděný sci-fi snímek Tiché místo: První den dějově předchází oběma svým předchůdcům. Zaobírá se propuknutím invaze mimozemských monster reagujících na zvuky a odehrává se v ulicích New Yorku.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe