Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nicolas Cage

Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu

Vydáno: 07.01.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: The Hollywood Reporter

Sedmého ledna oslaví Nicolas Cage šedesáté narozeniny. Mnohostranně nadaný herec získal Oscara za roli alkoholika ve filmu Opustit Las Vegas a v poslední době zažívá comeback.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nicolas Cage se narodil 7. ledna 1964 jako Nicolas Coppola v Kalifornii. Jeho otcem byl profesor literatury August Coppola a matkou tanečnice a choreografka Joy Vogelsang. Strýcem je pak slavný režisér Francis Ford Coppola a za tetu má herečku Taliu Shire. Cage má ještě dva starší bratry, Marca a Christophera, který je režisérem.

Nicolas Cage ve filmu Cotton Club / The Cotton Club
© IMDb
V mládí ho okouzlil James Dean ve filmech Rebel bez příčiny a Na východ od ráje a mladý Coppola se rozhodl být hercem. Ještě před tím si ale podle komiksového hrdiny Luka Cage změnil příjmení, aby se vyhnul spojování se slavným strýcem, který mu přesto v počátcích vypomohl několika vedlejšími rolemi ve svých filmech, jako byly drama o delikventech Dravé ryby, gangsterka Cotton Club a romantická komedie Peggy Sue se vdává.

Trailer filmu Cotton Club

Nicolas Cage, Deborah Foreman ve filmu Dívka z údolí / Valley Girl
© Shout! Factory
Ještě předtím herecky debutoval v menší roli v komedii Zlaté časy na Ridgemontu. První hlavní roli získal hned o rok později v romantické komedii Dívka z údolí, která měla slušný komerční úspěch a film později získal kultovní status. V dramatu O závod s měsícem se sešel s rovněž začínajícím hercem Seanem Pennem. Ze stejného roku (1984) je ještě drama Křídla, kde byl jeho hereckým partnerem Matthew Modine.

Trailer filmu Dívka z údolí

Nicolas Cage ve filmu Pod vlivem úplňku / Moonstruck
© IMDb
Opravdový zlom pro něj přichází v roce 1987, kdy si zahraje ve dvou zcela rozdílných komediích. Nejdříve se objevil jako zloděj a bývalý trestanec v bláznivé komedii bratří Coenů Potíže s Arizonou a potom jako pekař s umělou rukou zamilovaný do Cher v romantické komedii Pod vlivem úplňku, která získala tři Oscary (jeden byl pro Cher) a Cageovi vynesla alespoň nominaci na Zlatý glóbus. Film slavil ohromný divácký úspěch a herec měl dobře nakročeno k dalším úspěchům.

Trailer filmu Pod vlivem úplňku

Nicolas Cage, Laura Dern ve filmu Zběsilost v srdci / Wild at Heart
© IMDb
Jako svůj další projekt si vybral černou komedii Polibek upíra, která komerčně propadla. Poprvé tu nicméně výrazně předvedl svůj typický přehnaný herecký výkon, pro který se stal pověstný a tento film tím pak získal kultovní status. Dalším výrazným zářezem v jeho filmografii se stala role Sailora Ripleyho v kultovní road movie Zběsilost v srdci, kde si mimo jiné mohl i zazpívat několik písní Elvise Presleyho.

Trailer filmu Polibek upíra

Nicolas Cage, Lara Flynn Boyle ve filmu  / Red Rock West
© IMDb


Po dvouleté pauze si zahrál v romantické komedii Líbánky v Las Vegas, která mu vynesla druhou nominaci na Zlatý glóbus, i když komerčně šlo jen o průměrný úspěch. Podobně na tom byla i trojice filmů z roku 1993. Krimi Deadfall bylo zajímavé jen tím, že ho v něm režíroval jeho bratr Christopher, v akční komedii Amos & Andrew byl jeho hereckým parťákem Samuel L. Jackson a noir thriller Red Rock West měl slušnou atmosféru, ale komerčně propadl. O rok později se znovu objevil hned ve třech snímcích a všechno to byly romantické nebo bláznivé komedie. Nejlepší divácký ohlas měl titul Může to potkat i vás a slušně byla přijata Hlídat Tess, ale jako propadák skončil snímek Lapeni v ráji.

Trailer filmu Líbánky v Las Vegas

Nicolas Cage, Elisabeth Shue ve filmu  / Leaving Las Vegas
© IMDb
To už se ale přiblížil rok 95 a životní úspěch v dramatu Leaving Las Vegas, kde ztvárnil alkoholika Bena, který se jede upít k smrti do Las Vegas. Tato role mu přinesla jednoznačné uznání kritiky a Oscara za hlavní roli a řadu dalších cen a nominací. A také to pro něj byla oficiální vstupenka do první hollywoodské ligy. V tomto roce se také poprvé oženil, s herečkou Patriciou Arquette, s níž si ještě před rozvodem v roce 2001 stačil zahrát v dramatu Počítání mrtvých.

Trailer filmu Opustit Las Vegas

Prvního syna Westona měl už z předchozího vztahu s herečkou Christinou Fulton. Se synem si pak zahráli ve filmu Obchodník se smrtí a Weston složil hudbu na soundtrack k několika otcovým filmům (Drive AngryGhost Rider). Cage se pak oženil ještě čtyřikrát, mimo jiné i s Lisou Marií Presley a má další dvě děti, syna Kal-Ela s Alicí Kim a dceru August Francescu se současnou ženou Riko Shibatou.

Fotografie z filmu Con Air / Con Air
© IMDb
Hned další rok po oscarovém úspěchu hrál hlavní roli v akčním thrilleru Skála, který měl jednoznačný komerční úspěch. Následoval další komerčně úspěšný kousek nazvaný Con Air a akční thriller Tváří v tvář, kde byl jeho protihráčem John Travolta. V dalším roce se odklonil od akčních rolí a zahrál si v romantickém filmu Město andělů a v thrilleru Hadí oči. Na to navázal temným thrillerem ze zákulisí nelegálních snuff filmů 8MM. Následovalo romantické drama Otec rodiny a akční snímek 60 sekund.

Trailer filmu Con Air

Nicolas Cage ve filmu Adaptace / Adaptation.
© IMDb
V roce 2002 si zahrál dvojroli skutečného scenáristy Charlieho Kaufmana a jeho fiktivní dvojče Donalda v dramedii Adaptace podle Kaufmanova scénáře. Film mu vynesl další nominaci na Zlatý glóbus a druhou a zatím poslední nominaci na Oscara. Poté slavil střídavé úspěchy (Lovci pokladů a Lovci pokladů: Kniha tajemství) s mnohem častějšími neúspěchy (komiksový Ghost Rider a jeho sequel a remake Rituál). Stále ale ještě patřil mezi velké áčkové hvězdy.

Trailer filmu Adaptace

Nicolas Cage, Val Kilmer ve filmu Špatnej polda / The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans
© IMDb
Po několika vážných zklamáních, jako byly výše zmíněné, spolu s filmy jako Čarodějův učeň a Hon na čarodějnice, se začal pomalu vytrácet z hlavního hollywoodského proudu a začal natáčet levné a obskurní projekty nezávislého ražení. Občasné záblesky jeho herecké geniality nicméně připomněl například v remaku kriminálky Špatnej polda nebo v kriminálním dramatu Joe. Mnohem více se ale jeho filmografie začala plnit béčkovými kousky, které mu pomáhaly splácet dluhy, do nichž se dostal.

Trailer filmu Špatnej polda

Nicolas Cage, Pedro Pascal ve filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu / The Unbearable Weight of Massive Talent
© Lionsgate
Výjimkou bylo namluvení animovaného filmu Croodsovi a jeho pokračování Croodsovi: Nový věk a hlas v dalším animovaném filmu, Spider-Man: Paralelní světy. První vlaštovkou návratu k solidním rolím a projektům byl nezávislý snímek Pig. Další uznání kritiky mu přinesla dramedie Nesnesitelná tíha obrovského talentu, kde hrál fiktivní verzi sebe sama, hollywoodského herce Nica Cage. I když mu komerčně nevyšel návrat do kin v upírském spin-offu Drákuly Renfield, další úspěch kritiky mu přinesl nezávislý snímek To se mi snad zdá, který bude mít v českých kinech premiéru již tento měsíc. Tento titul mu také vynesl už pátou nominaci na Zlatý glóbus.
 
Trailer filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu

I když Cage loni promluvil o tom, že pomýšlí na předčasný odchod do hereckého důchodu a na přechod od filmových rolí ke streamovacím službám, má na tento rok již rozpracováno několik projektů, včetně sequelu Lords of War, pokračování Obchodníka se smrtí.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Pro mě byl comeback taky jeho vedlejší role v K... (Redjuu, 09.01.2024 15:29) Reagovat

    Pro mě byl comeback taky jeho vedlejší role v Kick-Ass. Po dlouhé době se objevil ve skvělé formě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: domácí snímky vládnou (30.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Aristokratka dostala diváky do varu (23.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi dál chodí na teambuilding (16.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu