Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 5. 2024 - 30. 5. 2024

TV tipy: Neviditelná Alice už tu nebydlí a podstupuje expedici do džungle

Vydáno: 24.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci května nabízejí televize poměrně pestrou paletu zajímavých a leckdy zapomenutých filmů. K nejvýraznějším tipům aktuálního týdne tak určitě patří dobrodružná oddechovka Expedice: Džungle a thriller Neviditelný.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Alice už tu nebydlí (Alice Doesn’t Live Here Anymore) (pátek 24. 5., Warner TV, 20.00 - 22.05 / sobota 25. 5., 10.05 - 12.20)

Plakát filmu Alice už tu nebydlí / Alice Doesn't Live Here Anymore
© Impawards
Road movie z první poloviny sedmdesátých let v našich končinách zas tak známé není, přestože jde o režijní počin legendárního Martina Scorseseho. Ten tu ale trochu popřel sám sebe a natočil zcela atypickou záležitost, která sice řeší těžkosti života matky samoživitelky, dělá to ale velmi laskavým stylem, s poměrně uvolněnou atmosférou a značnou dávkou optimismu. Příběh tedy není nikterak objevný, na druhou stranu je vesměs přirozený a uvěřitelný a překvapivě i dost vtipný, jen se v něm chvílemi možná až moc tlačí na emoce. Nechybí ale fantastická kamera a precizní soundtrack, které svého tvůrce připomenou úplně nejvíc. V titulní roli exceluje Oscarem oceněná Ellen Burstyn, kterou doplňují na Oscara nominovaná Diane LaddKris KristoffersonHarvey Keitel nebo Alfred Lutter III. Kdyby snímek točil někdo jiný, asi by jeho hodnocení byla o něco vyšší. Příjemná záležitost na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Na základě snímku později vznikl sitcom s názvem Alice.

Originální trailer filmu Alice už tu nebydlí / Alice Doesn’t Live Here Anymore

Expedice: Džungle (Jungle Cruise) (pátek 24. 5., Nova, 20.20 - 23.05 / úterý 28. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Expedice: Džungle / Jungle Cruise
© Falcon
Tři roky stará dobrodružná podívaná už od začátku neměla jiné než silně komerční ambice. Režírující Jaume Collet-Serra se v ní soustředí na svižné tempo, de facto neustálou akci, která je zvládnutá více než solidně, digitální triky a značnou dávku humoru, který je tedy dost infantilní, naštěstí je ale dobře dávkovaný, většinu času funguje a není tak otravný, jak by divák mohl očekávat. Tím vším pochopitelně zakrývá absenci celistvého příběhu, který je sledem jednotlivých epizod a plněním různých úkolů připomíná spíše videohru. V ústředních rolích se představí Emily Blunt a Dwayne Johnson, mezi nimiž sice chemie moc nefunguje, vynahradí to ale komediálním timingem a celkovou sympatičností svých postav. Lehce klišovitý a nenáročný tip pro celou rodinu, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Většina vtipů, které pronáší Johnson, je převzata přímo z atrakce v zábavním parku, kterou je film inspirován.

Oficiální český trailer filmu Expedice: Džungle / Jungle Cruise

Croodsovi: Nový věk (The Croods: A New Age) (sobota 25. 5., Nova, 17.35 - 19.30 / neděle 26. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / pondělí 27. 5., 16.30 - 18.25 / úterý 28. 5., 13.45 - 15.40)

Český plakát filmu Croodsovi: Nový věk / The Croods: A New Age
© CinemArt
Pokračování úspěšného animáku po oficiálním zrušení nakonec přece jen před čtyřmi lety vzniklo, dopadlo ale přesně tak, jak se dalo očekávat. Celovečerně debutující Joel Crawford v něm natočil naprosto generickou žánrovku, která nikoho nepřekvapí a plně splní svůj účel. To tedy znamená, že animace je pochopitelně na vysoké řemeslné úrovni, příběh naopak jednoduchý a klišovitý, neustále se v něm něco děje a je plný humoru, který cílí především na ty nejmenší diváky, tempo je potřebně svižné a stopáž očekávaně střídmá. Pozitivem budiž to, že ani dospělé publikum se nebude nudit, protože zejména ve druhé polovině tvůrci přichází s poměrně velkým množstvím nápadů, které vrší na sebe, což ve výsledku vypadá až přehnaně a šíleně, naštěstí se ale dokáží držet v jistých hranicích a nikdy nepřekročí hranici kýče. Jen škoda trochu laciného moralizování. Další tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Snímek drží rekord v čekání na pokračování produkční společnosti DreamWorks Animation, neboť vznikl až po sedmi letech.

Oficiální český trailer filmu Croodsovi: Nový věk / The Croods: A New Age

Hatari! (Hatari!) (pondělí 27. 5., ČT2, 20.00 - 22.40)

Plakát filmu Hatari! / Hatari!
© IMDb
Dobrodružná komedie z počátku šedesátých let je v tuzemsku známá jen minimálně a do vysílání televizí se dostává velmi vzácně. Režírující Howard Hawks v ní natočil záměrnou oddechovku, jejíž velká síla je v exotické atmosféře Afriky a s ní souvisejících nádherných záběrech nekonečné divočiny, které obstarala na Oscara nominovaná kamera Russella Harlana. K nejsilnějším momentům pak patří scény lovení zvířat, které vypadají hodně autenticky a svou realizací chvílemi berou dech. V samotném příběhu, který není nikterak náročný, nechybí ani velmi slušná dávka napětí, především ale dvě (!) romantické linie, které překvapivě fungují a poměrně dobře gradují. V titulní roli prokázal velký komediální talent John Wayne, jemuž sekundovali třeba Hardy KrügerElsa MartinelliRed Buttons nebo Gérard Blain. Problémem se pak ukázala být jen přetažená stopáž, jejíchž závěrečných deset minut dokonce hraničí s trapností. Raritní tip.  

Zajímavost: Podle režiséra nebyli při scénách se zvířaty využiti žádní kaskadéři.

Originální trailer filmu Hatari! / Hatari!

Kuciak: Vražda novináře (The Killing of a Journalist) (úterý 28. 5., ČT2, 20.55 - 22.40 / středa 29. 5., 14.55 - 16.35)

Český plakát filmu Kuciak: Vražda novináře / The Killing of a Journalist
© CSFD
Koprodukční dokument je důležitým snímkem, který řeší neveselé téma a v kontextu aktuální společenské situace na Slovensku jen odhalí podhoubí, které tamní polotika skýtá. Režírující Matt Sarnecki si i díky své národnosti udržuje důležitý odstup od všech událostí, o nichž nechává promluvit ty nejdůležitější aktéry a nemá potřebu s fakty nějak manipulovat a někomu podstrkovat svůj názor. Prostor tu dostane i advokát obviněného mafiána, který logicky mnohdy argumentuje až nechtěně směšnými tvrzeními, která by měla jeho klienta vyvinit. Z filmařského hlediska nelze čekat nic zásadního, protože strukturou jde o dokument plný mluvících hlav a tím nejpřínosnějším v něm jsou autentické, tudíž ne úplně kvalitní záběry ze sledovacích kamer a záznamy z policejních protokolů. I vzhledem k tomu, jak se všechno u našich sousedů vyvíjí, nemůže snímek nabídnout v závěru naději a musí naopak vyznít smutně až depresivně, což může být pro někoho nesnesitelné. Emočně náročná záležitost, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Režisér osobně zavítal na českou premiéru filmu.

Originální trailer filmu Kuciak: Vražda novináře / The Killing of a Journalist

Flákači (Knockaround Guys) (úterý 28. 5., Warner TV, 21.50 - 23.40)

Plakát filmu Flákači / Knockaround Guys
© IMDb
Akční komedie z počátku milénia v tuzemsku také nepatří k těm, které by se často připomínaly. Dáno je to určitě tím, že není až tak výrazná a i přes hvězdné obsazení působí víc než co jiného rozpačitě. Debutující režijní dvojka David Levien a Brian Koppelman, která stojí i za scénářem, v něm možná trochu nešťastně vsadila na otřepaný příběh, který ničím nepřekvapí, i přes střídmou stopáž se relativně dost vleče, má béčkový nádech a natočen je víceméně rutinně. Dále pak spoléhá i na odlehčenou atmosféru a solidní akci, která ale také není ničím výjimečná. Na lehkém nadprůměru tak výsledek drží výborné obsazení, v němž se sešli Barry PepperVin DieselJohn MalkovichSeth Green nebo Dennis Hopper. Škoda celková nevýraznosti a minima invence.

Zajímavost: Produkce snímku začala už v roce 1999.

Originální trailer filmu Flákači / Knockaround Guys

Lékořicová Pizza (Licorice Pizza) (středa 29. 5., Prima Max, 22.20 - 00.55 / pátek 31. 5., 00.15 - 03.10)

Plakát filmu Lékořicová Pizza / Licorice Pizza
© Impawards
Tři roky staré komediální drama se tuzemským kinům zcela vyhnulo a vyšlo jen na nosičích pro kina domácí. Svou logiku to má, ačkoli režisérem a scenáristou a v tomto případě i jedním z kameramanů je všeobecně oblíbený Paul Thomas Anderson, který ale tentokráte "jen" vzpomínal na své mládí a na své podmínky natočil až příliš obyčejný a "normální" film. Jeho největší silou je takřka autentická dobová atmosféra, která je skoro hmatatelná a každý detail je v ní dokonalý a zcela promyšlený. Celistvý příběh se ale očekávat nedá, protože tvůrce šel cestou různých příhod, které dohromady skládají střípky jedné křehké romance, v níž je každá postava hodně výrazná a zajímavá. K pozitivním dojmům přispívá i obsazení titulních rolí neznámými představiteli, jimiž jsou Cooper Hoffman a Alana Haim, které pak ve větších, či menších úlohách doplňují třeba Sean PennBradley CooperTom Waits nebo John C. Reilly. Samozřejmostí pak je delší stopáž, která sice má své opodstatnění, ne každému ale sedne. Tip, o němž se toho více dočtete v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Lékořicová pizza je slangovým názvem pro gramofonovou desku.

Oficiální trailer filmu Lékořicová Pizza / Licorice Pizza

Neviditelný (The Invisible Man) (středa 29. 5., Nova Cinema, 22.35 - 00.55 / pátek 31. 5., 00.40 - 02.45)

Český plakát filmu Neviditelný / The Invisible Man
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý hororový thriller je nepřiznanou adaptací románu H. G. Wellse, kterou režisér a scenárista Leigh Whannell pojal trochu jinak a rezignoval v ní na psychologii hlavní mužské postavy. Zvolil naopak poměrně zajímavou stylizaci, kdy na banální thrillerovou zápletku navěsil linii s domácím násilím a zneužíváním a výtečně zachytil rozklad týrané osoby. Možná i proto všechno funguje lépe v první polovině, kdy se pracuje s náznaky a rozehrává se hutné drama s výtečnou atmosférou, perfektní minimalistickou hudbou a nečekanými kamerovými záběry a úhly. V té druhé pak ale kvalita trochu upadne, protože snímek se mění v předvídatelný horor, který nemá úplně dobrou pointu, přestane dávat smysl, postrádá logiku a některé otázky vůbec nedořeší. Právě v těchto momentech drží výsledek na vysoké úrovni ústřední Elisabeth Moss, která vše utáhne svým charismatem a dokáže prodat i scény, v nichž bojuje s neviditelným nepřítelem. Silnější protihráč jí ale chybí, což je znát hlavně v samotném závěru. Přes všechny výtky překvapivě dobrá žánrovka, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Scénář se během natáčení vůbec neupravoval.

Oficiální český trailer filmu Neviditelný / The Invisible Man

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 14. 6. 2024 - 20. 6. 2024
TV tipy: Vřískající Arvéd se ocitá v podezření Blíží se začátek prázdnin a televizní programy se plní očekávanými letními lákadly. I proto je těžké sestavit reprezentativní výběr z neokoukaných počinů. V naší chudé nabídce tak tento týden vyčnívá premiéra pátého... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 24. týden
Kinopremiéry: Velmistr má prachy ve jménu cti Ani tento týden kina zásadním způsobem nevytrhne, protože premiérová nadílka je hodně slabá a velký divácký potenciál rozhodně neskrývá. Vedle další minipřehlídky japonského anime odstartuje třeba chválené drama Ve jménu... čtěte zde
Vydáno: 12.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 23. TÝDEN
Top 20 ČR: Mizerové uspěli i v Česku Také v českých kinech měl nový díl Mizerů úspěch a z trůnu sesadil Garfielda ve filmu. Obecně však platí, že návštěvnost v kinech se pohybuje dlouhodobě v podprůměrných číslech. čtěte zde
Vydáno: 11.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 23. víkend
Box office: Mizerové prosperují Nový díl Mizerů konečně nakopnul letní sezónu s pořádným otvírákem, jaký se na blockbuster takovéhoto ražení sluší a dokazuje, že na Willa Smithe se diváci za jeho oscarový exces nezlobí. čtěte zde
Vydáno: 10.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Mizerové: Na život a na smrt 8/10
Recenze: Will Smith a Martin Lawrence jsou Mizerové: Na život a na smrt Čtvrtí Mizerové se vrací do kin po čtyřech letech od minulého dílu, opět bez režijní účasti Michaela Baye, ale znovu s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence. čtěte zde
Vydáno: 08.06.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Emily Blunt a Steven Spielberg? (14.06.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen (17.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Poslední béčko Rogera Cormana (12.05.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení (07.05.2024 08:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Kaskadér je první (06.05.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí (01.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2024

Mizerové: Na život a na smrt
8/10

Čtvrtí Mizerové se vrací do kin po čtyřech letech od minulého dílu, opět bez režijní účasti Michaela Baye, ale znovu s producentem Jerrym Bruckheimerem a hvězdnou dvojicí Will Smith a Martin Lawrence.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe