Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Portrét: John Travolta

Portrét: John Travolta slaví 70

Vydáno: 17.02.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: The Hollywood Reporter

John Travolta patří k hollywoodským stálicím už přes několik dekád. Sympatický herec právě slaví sedmdesáté narozeniny. Pojďme si připomenout některé jeho vrcholy a pády.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
John Travolta se narodil před sedmdesáti lety ve čtvrti Englewood v New Jersey. Po svých rodičích měl italské (otec) a irské (matka) kořeny. A co je důležitější, po své matce zdědil, stejně jako jeho (méně známí) sourozenci (má jich pět), herecké geny. Aniž by dokončil střední školu, vrhnul se nedočkavě do dravých vod šoubyznysu. Nejdříve se přestěhoval do New Yorku, měl to koneckonců ze svého bydliště jen kousek, přes řeku a hned získal roli v Pomádě, zatím jen na divadelních prknech. Jenže kdo se chce stát filmovou hvězdou, musí do Kalifornie a tak se mladý Travolta rychle rozhodl nehostinné Velké jablko opustit a jako mnozí další se vydal do vysněné továrny na sny na druhé pobřeží.

Olivia Newton-John, John Travolta ve filmu Pomáda / Grease
© Paramount Pictures
A jako mnozí další, i on nejdříve získal zkušenosti v televizi. U Travolty to konkrétně byl sitcom Welcome Back, Kotter. První větší filmovou roli mu poskytl Brian De Palma v hororu Carrie. Pak už přišel rok 1977 a první hlavní role v tanečním dramatu Horečka sobotní noci, díky níž se stal přes noc hvězdou. Hrál tu devatenáctiletého Italoameričana Tonyho Maneru (Travoltovi bylo 23), který nelehký život v Brooklynu kompenzuje víkendovými diskotékami, kde může naplno ukázat, co v něm je. Film se stal obrovským komerčním hitem, fenoménem a mladému Travoltovi ve 24 letech přinesl také první oscarovou nominaci v hlavní herecké kategorii. Jeho hvězdný status pak potvrdil muzikál Pomáda, kde se poprvé sešel s Olivií Newton-John. Ten měl ještě větší komerční úspěch než "Horečka" a stal se z něj kultovní film i díky soundtracku, na kterém se i pěvecky dobře vybavený Travolta rovněž podílel.

Trailer filmu Pomáda

John Travolta ve filmu Výstřel / Blow Out
© IMDb
Po dvou mimořádně úspěšných snímcích se ale Travoltova kariéra vrátila na zem s "country westernem" Městský kovboj a s napodobeninou Zvětšeniny nazvané Výstřel, kde se znovu sešel s De Palmou. Zahrál si tu zvukaře Jacka Terryho, který v jednom ze svých záznamů odhalí zločin. Film měl sice dobré kritiky, ale publikum nezajímal. Travolta potřeboval úspěšný titul a tak kývnul na nabídku pokračování "Horečky" pod názvem Zůstat naživu. Do parády si ho přitom nevzal nikdo jiný než Sylvester Stallone, který mu naočkoval speciální fyzickou přípravu, díky níž se vyrýsoval a vypadal nejlépe ve své kariéře. I když to nebyl propadák, úspěch "Horečky" nezopakoval. Film mu také přinesl první, a nikoliv jedinou, nominaci na anticenu Zlatá malina.

Trailer filmu Výstřel

Samuel L. Jackson, John Travolta ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction
© Miramax Films
Další výrazný komerční úspěch mu nabídla romantická komedie Kdopak to mluví, kde si zahrál sympatického taxikáře Jamese, který se zamiluje do účetní Molly, čerstvě těhotnou a čerstvě opuštěnou jejím milencem. Jeho hereckou partnerku hrála Kirstie Alley, s níž se pak sešel ještě ve dvou, méně úspěšných pokračováních. To už ale pomalu na dveře klepal mladý Quentin Tarantino, který Travoltovi nabídl jeho zatím nejdůležitější roli, gangstera Vincenta Vegu v kultovním snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Díky ní se znovu katapultoval mezi hollywoodskou smetánku a získal svou druhou oscarovou nominaci. Na nějaký čas si tak opět mohl vybírat role, jaké chtěl.
 
Trailer filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí 

Nicolas Cage, John Travolta ve filmu Tváří v tvář / Face/Off
© Paramount
Zahrál si vymahače dluhů v satirickém pohledu na Hollywood Chyťte ho!, padoucha v akčním filmu Operace: Zlomený šíp, obyčejného muže přes noc obdařeného mimořádnými schopnostmi ve snímku Fenomén, archanděla v romantickém filmu Michael, agenta FBI i teroristu v akčním filmu Tváří v tvář, prezidentského kandidáta ve filmu Barvy moci nebo vyšetřovatele v krimi Generálova dcera. Pak ale přišel rok 2000 a Travoltův vysněný projekt, kterým projevil svou náklonnost ke scientologii. Sci-fi Bojiště Země se stalo jeho největším propadákem a průšvihem, který vykolejil jeho do té doby hvězdnou kariéru.

Trailer filmu Tváří v tvář

John Travolta ve filmu  / Gotti
© Lionsgate
Od roku 2000 přicházely spíše vedlejší role v akčních filmech jako Kat, ale občas si zahrál i druhou hlavní roli jako například v remaku Únos vlaku 1 2 3. Návratem k muzikálu byl další remake, Hairspray, který měl i slušný komerční úspěch. Další netradiční roli měl v animovaném filmu Bolt - pes pro každý případ, kde namluvil titulní postavu. Na nový Travoltův comeback se ale stále čeká. V současnosti hraje víceméně jen v béčkových akčních filmech, které jsou matným odleskem jeho dřívější velké slávy.
 
Trailer filmu Gotti

John Travolta a Kelly Preston
© CNN
Také jeho osobní život prošel velkými turbulencemi a poznamenalo ho několik velkých tragédií. Těmi největšími byly úmrtí jeho syna Jetta v roce 2009 v pouhých 16 letech, který trpěl vzácnou nemocí a pak také úmrtí jeho milované ženy Kelly Preston, kterou potkal při natáčení komedie The Experts v roce 1989 a o dva roky později si ji vzal. Měl s ní kromě Jetta ještě dvě děti. Manželka podlehla rakovině v roce 2020. O tom, jaký je John Travolta sympaťák, jsme měli možnost se přesvědčit na vlastní oči v roce 2013, kdy v Karlových Varech převzal cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. John Travolta je dnes už žijící legendou, kterou si budeme díky snímkům jako Pomáda nebo Pulp Fiction znovu rádi připomínat.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu