Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Motorkáři

Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše

Vydáno: 22.06.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: Sneak Peek

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

MotorkářiRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.06.2024 12:30. Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. Hodnocení: 4

Motorkáři

The Bikeriders
Drama / Krimi
USA, 2023 , 116 min.

Režie: Jeff Nichols
Scénář: Jeff Nichols
Kamera: Adam Stone
Hudba: David Wingo
Herci: Jodie Comer, Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist, Boyd Holbrook, Norman Reedus, Damon Herriman, Beau Knapp, Emory Cohen, Karl Glusman, Toby Wallace, Happy Anderson, Paul Sparks, Will Oldham

Česká premiéra: 20.06.2024

Motorkáři hodnocení na Kinobox.cz: 66.31 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jodie Comer, Mike Faist ve filmu Motorkáři / The Bikeriders
© CinemArt
Route 66 a Born to be Wild, to jsou některé ze symbolů životní filozofie sociální subkultury zvané, stejně jako film, Motorkáři. Zvláště v americké kinematografii má tento žánr dlouholetou tradici sahající ke kultovním filmům Rebel bez příčinyDivoch, který je v Motorkářích otevřeně citován a samozřejmě k legendárnímu kousku Bezstarostná jízda, která je nadčasovou generační výpovědí ztracené generace. Motorkáři, které natočil Jeff Nichols, jemuž byla inspirací kniha fotografií Danny Liona, se řadí po bok právě těchto klasických děl.

Právě mladý Lion (Mike Faist) je jednou z vedlejších postav filmu, která zpovídá manželku (Jodie Comer) jednoho z příslušníků motorkářského gangu Vandalů. Tím je Benny (Austin Butler), který je vedle vůdce gangu Johnnyho (Tom Hardy) a několika dalších členů (Michael ShannonBoyd HolbrookNorman Reedus) jedním z hlavních protagonistů filmu.

Norman Reedus ve filmu Motorkáři / The Bikeriders
© CinemArt
Nutno podotknout, že se jedná o fiktivní příběh o fiktivním motorkářském gangu, i když Nichols využívá reportážní a psedodokumentární styl, kterým navozuje pocit, že jde o "skutečný" gang. Nehledě na to se tento a podobný příběh mohl v Americe na přelomu 60. a 70. let klidně stát a v mnoha variántách se nepochybně i stal. Nichols tu dosti barvitě a poutavě líčí konec jedné éry charakterizované rebelstvím a touhou žít svůj život mimo zaběhané konvence, jejímiž nositeli jsou právě hrdinové, či spíše antihrdinové filmu a její přerod v mnohem násilnější a temnější éru, poznamenanou rostoucí kriminalitou, drogami a násilím, jejímž reprezantantem je ambiciózní a bezskrupulózní nováček The Kid (Toby Wallace). 

Zpočátku lehký tón filmu se postupně mění v tragický, to vše nicméně ve velmi sugestivním podání, s nadstandardními hereckými výkony ústřední herecké trojice a se skvělým a neotřelým hudebním soundtrackem, kde kromě několika notoricky známých šlágrů dostanou prostor i méně známé skladby. 

Tom Hardy, Damon Herriman ve filmu Motorkáři / The Bikeriders
© CinemArt
Podtrženo sečteno jsou Motorkáři zcela výjimečným dílem, které jako by přicestovalo z jiných časů a připomíná nám, jak kdysi vypadal a neblaze dopadl jeden z mnoha snů o svobodě a přátelství. Není to veselý příběh, ale takový už je život. Po dobu dvou hodin se ale budete dobře bavit a to ani nemusíte mít rádi "holky a mašiny". Motorkáři, ač jde svým laděním spíše o nezávislý film, i když s hvězdným hereckým obsazením, mají šanci oslovit každého s otevřenou myslí a srdcem.

 
Trailer filmu Motorkáři

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 12. 7. 2024 - 18. 7. 2024
TV tipy: Žena ve vodě hledá čarodějovy hodiny Letní schéma televizí je pro diváky tak trochu peklem, protože není moc z čeho vybírat a vládu přebírají oblíbené a zároveň okoukané reprízy. Není tak divu, že v tomto týdnu náš výběr sestává z pouhých čtyř tipů. čtěte zde
Vydáno: 12.07.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 28. týden
Kinopremiéry: Špatný herec bere na Měsíc zápisník alkoholičky Z kvarteta premiér, které tento týden obohatí česká kina, se o největší diváckou přízeň bude pravděpodobně ucházet dlouho avizované tuzemské drama Zápisník alkoholičky. Největší konkurencí by mu měla být romantická retro... čtěte zde
Vydáno: 10.07.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 27. týden
Top 20 ČR: Já, Padouch 4 ovládl česká kina Podle očekávání ovládl první červencový víkend animovaný sequel Já, Padouch 4, který smetl veškerou konkurenci, která stejně nebyla žádná. čtěte zde
Vydáno: 09.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 27. víkend
Box office: Gru a Já, padouch se vrací Právě uplynulý víkend byl ve znamení čtvrtého dílu animované série Já, padouch, který měl premiéru už na americký svátek Dne nezávislosti čtvrtého července. čtěte zde
Vydáno: 08.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Policajt v Beverly Hills
Téma: Série Policajt v Beverly Hills od nejhoršího dílu k nejlepšímu Čtyřicet let po premiéře prvního a třicet od uvedení třetího dílu má aktuálně na Netflixu premiéru nový díl nazvaný Policajt v Beverly Hills: Axel F. Vhodná příležitost podívat se na všechny čtyři díly od nejhoršího k... čtěte zde
Vydáno: 06.07.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Do kin nastupuje Padouch (02.07.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Tiché místo má dobré tržby (01.07.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Nejočekávanější filmy (druhé poloviny) roku 2024 (29.06.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Mizerové a Garfield se mají dobře (25.06.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: V hlavě 2 má stále obrovský úspěch (24.06.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Motorkáři a Lassie prožívají nová dobrodružství (19.06.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Rivalové (22.02.2024 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   26/2024

Tiché místo: První den
4/10

Hororově laděný sci-fi snímek Tiché místo: První den dějově předchází oběma svým předchůdcům. Zaobírá se propuknutím invaze mimozemských monster reagujících na zvuky a odehrává se v ulicích New Yorku.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe