Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 3. 2023 - 30. 3. 2023

TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit

Vydáno: 24.03.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci března čekají na diváky v televizích dvě zajímavé a atraktivní premiéry, které určitě budou hodně sledované. Tou větší je komiksovka Spider-Man: Daleko od domova, tou menší pak tuzemské drama Poslední závod.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Biliárový král (The Hustler) (pátek 24. 3., ČT2, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Biliárový král / The Hustler
© Impawards
Pod alternativním českým názvem Hazardní hráč najdete v programu romantické drama z počátku šedesátých let, které v tuzemsku tolik známé není. Rozhodně je to škoda, protože v zámoří jde o naprostou klasiku, která se svého času ucházela hned o devět Oscarů. Režisér a spoluscenárista Robert Rossen v něm vycházel z knižní předlohy Waltera Tevise a diváky si získá především i po letech krásnou černobílou kamerou a opulentní výpravou, které obdržely Oscara. Body sbírá též potřebnou atmosférou rizika a nejistoty, která je znát z každého záběru, a také atraktivním ztvárněním kulečníku, které má pořádné grády a velké napětí. Výborně funguje i zdánlivě vedlejší romantická linie, jež je ale postupem času mnohem důležitější a výborně zachycuje zvláštní línou atmosféru. Největším lákadlem je ale rozhodně obsazení, v němž exceluje na Oscara nominovaný Paul Newman, jemuž sekundují taktéž nominovaní George C. ScottJackie Gleason a Piper Laurie. Jen stopáž asi mohla být o něco kratší. Tip, na němž se zub času podepsal jen velmi málo.  

Zajímavost: Natáčení probíhalo šest týdnů.

Originální trailer filmu Biliárový král / The Hustler
Spider-Man: Daleko od domova (Spider-Man: Far from Home) (pátek 24. 3., Nova, 20.20 - 22.55 / pondělí 27. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / úterý 28. 3., 15.50 - 18.15)

Český plakát filmu Spider-Man: Daleko od domova / Spider-Man: Far from Home
© Facebook tvůrce
Další komiksovka ze studia Marvel o oblíbeném Spider-Manovi trpí ve své podstatě stejnými neduhy jako ta předchozí. To tedy znamená, že režírující Jon Watts se v ní znovu snaží propojit epickou akční podívanou a teenagerskou komedii a opět se mu to úplně nedaří. Tentokráte se více snaží zavděčit mladším divákům, takže romantická linie je tak trochu naivní, ale relativně funguje, děj je veskrze dost jednoduchý, tempo potřebně svižné a humor víceméně infantilní. Akce je pochopitelně velkolepá, nicméně viditelně digitální a genericky ubíjející, tudíž si ji zas tolik zkušenějších diváků neužije. Příliš šťastný nebyl ani krok, v němž se tvůrci rozhodli trochu víc věnovat spolužákům hlavního (super)hrdiny, protože ti nejsou moc zajímaví a nemají co nabídnout. Ne úplně dobře napsaný příběh nejvíc odnesl záporák, jehož motivace je dost pochybná a nejasně vysvětlená a i kvůli tomu je Jake Gyllenhaal nevýrazný. Našinec ovšem ocení tuzemské lokace. V titulní roli nechybí Tom Holland, kterému dělají společnost třeba Marisa TomeiSamuel L. JacksonJon Favreau nebo Zendaya. Pro mnohé tip týdne, o němž se více dočtou v naší recenzi.

Zajímavost: Jde o poslední film třetí fáze Marvel Cinematic Universe.

Český trailer filmu Spider-Man: Daleko od domova / Spider-Man: Far from Home
Šéf je mrtvý (The Don Is Dead) (pátek 24. 3., ČT2, 22.15 - 00.10)

Plakát filmu Šéf je mrtvý / The Don Is Dead
© IMDb
Nejen u nás pozapomenuté krimi z první poloviny sedmdesátých let je jakousi variací na úspěšného Kmotra. Režírující Richard Fleischer v něm vychází z románu Marvina H. Alberta a vyžaduje trpělivého a tolerantního diváka. Ústřední příběh totiž buduje hodně pomalu a nikam nespěchá, což znamená, že tempo je dost utahané a místy až na hranici snesitelnosti. Zápletka tedy nikoho nepřekvapí, je plná žánrových klišé a bohužel i mnoha nelogičností, které právě v kontextu pomalejšího tempa vyplouvají na povrch o to více. Dobová atmosféra je ale výtečná, stejně jako parádní hudba Jerryho Goldsmithe. Akčních scén tu sice moc není, když už se ale na ně dostane, jsou velmi dobré, potřebně syrové a skvěle pracují s napětím, takže ačkoli nejsou nikterak brutální a krvavé, rozhodně jsou působivé. Titulní roli si zahrál vynikající Anthony Quinn, jehož doplnili třeba Frederic ForrestRobert Forster nebo Al Lettieri. Neznámý tip.  

Zajímavost: Snímek vznikl pouhý rok od vydání knižní předlohy.

Oficiální Blu-ray trailer filmu Šéf je mrtvý / The Don Is Dead
Opice v zimě (Un singe en hiver) (sobota 25. 3., ČT2, 14.00 - 15.45)

Plakát filmu Opice v zimě / Un singe en hiver
© AlloCiné
Francouzské komediální drama z počátku šedesátých let je v tuzemsku známé velmi málo a oficiální cestou se dnes už skoro nedá sehnat. Režírující Henri Verneuil v něm v hodně poklidném tempu vypráví jednoduchý, ale působivý příběh, který je i přes tematiku alkoholismu optimistickou oslavou života. A vůbec nevadí, že moc nedrží u sebe a mění se ve sled jednotlivých epizod, které mají své specifické kouzlo a atmosféru. Tvůrci se podařilo vyvážit i střídání nálad, neboť některé momenty jsou veselé, jiné zase dojemné, žádné ale nepřevažují a na diváky skvěle fungují, což může být dáno i velkým množstvím vtipných hlášek. Funguje i poměrně zajímavá romantická linie. V hlavních rolích se objeví skvělí Jean Gabin a Jean-Paul Belmondo, z nichž zejména druhý jmenovaný mnohé překvapí svou umírněností a civilností, dále dostali důvěru třeba Suzanne FlonHella Petri nebo Gabrielle Dorziat. Škoda jen trochu zvláštního závěru a absence jakékoli výrazné scény. Další z raritních tipů.  

Zajímavost: Jde o vůbec jedinou spolupráci dvou zářných hvězd francouzského filmu.

Originální trailer filmu Opice v zimě / Un singe en hiver
Přenašeči (Carriers) (sobota 25. 3., Nova Cinema, 23.55 - 01.30 / pondělí 27. 3., 02.55 - 04.45)

Plakát filmu Přenašeči / Carriers
© IMDb
Čtrnáct let starý počin má trochu nevýhodu, že je prezentován jako horor, k němuž má poměrně daleko. Tehdy celovečerně debutující sourozenecká režijní a scenáristická dvojice David Pastor a Àlex Pastor v něm natočila poměrně zajímavý katastrofický film a zvolila úplně opačný přístup než Hollywood. Ten spočívá v tom, že místo, aby mezní situace lidi sblížila a donutila je spolupracovat, úplně je odcizí, udělá z nich nepřátelé a zničí jakoukoli dřívější sexuální přitažlivost. Prostupuje jím tedy potemnělá, hutná a značně deziluzivní atmosféra, která je na pozadí delších záběrů zpustošené krajiny hodně působivá. Samotný příběh je vystavěn poměrně chytře a netradičně, a i když se nevyhýbá některým klišé, pracuje s nimi dobře a dokáže je využít ve svůj prospěch. K pozitivnějším dojmům přispívá i obsazení méně známými tvářemi, mezi nimiž vyniká velmi dobrý Chris Pine. O to větší je ale škoda, že potenciál nedokázali tvůrci úplně naplnit a tempo je přece jen až moc pomalé a zase tak moc se toho neděje. Taktéž trochu televiznější vzhled ubírá na celkové zajímavosti. Malinko nedotažený tip.

Zajímavost: Natáčelo se v Texasu a Novém Mexiku.

Originální trailer filmu Přenašeči / Carriers
Pět smrtících karet (5 Card Stud) (neděle 26. 3., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Pět smrtících karet / 5 Card Stud
© IMDb
V našich končinách jen minimálně známý snímek z druhé poloviny šedesátých let se snaží kombinovat klasický western s detektivní zápletkou, na což ale také doplácí. Režírující Henry Hathaway v něm spoléhal především na hutnější atmosféru a napětí, které vytváří při jednotlivých karetních partiích, bohužel ale dostal k dispozici příběh, který je až naivní a kriminální zápletka v něm moc nefunguje, protože není nikterak propracovaná a pachatel je znám dlouho dopředu, což může být pro diváka tak trochu nudné. A z toho ho pak nevytrhne ani několik málo akčních scén a přestřelek, které jsou velmi dobré, a pomalé tempo, které je místy až smrtící. Debaty se mohou vést i o hudebním podkresu Maurice Jarreho, který se dle mnohých k uvedenému žánru moc nehodí. Na lehkém nadprůměru tak výsledek udržuje obsazení, v němž se sešli výborní Dean Martin a Robert Mitchum, kterým zdatně sekundovali například Inger StevensRoddy McDowall nebo Yaphet Kotto. Další z řady pozapomenutých počinů.

Zajímavost: Při natáčení jen tak tak uhnul Mitchum padající kameře.

Originální trailer filmu Pět smrtících karet / 5 Card Stud
Poslední závod (neděle 26. 3., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / Poslední závod
© CSFD
Takřka přesně rok po premiéře v kinech se do televizí dostává tuzemské drama, které by zasloužilo mnohem víc diváků, než si k němu nakonec našlo cestu. Debutující režisér a zkušený scenárista Tomáš Hodan v něm vycházel ze skutečné události, kterou se pokusil zachytit co nejobjektivněji a bez jakýchkoli národnostních nebo politických předsudků. To se mu relativně podařilo, protože děj má spád a částečně napětí, především ale poměrně hutnou atmosféru drsných hor, která funguje sama o sobě. V závěru pak tvůrce naprosto exceluje a přináší regulérní survival thriller, který se co do napětí, tempa a nálady může měřit se světovou špičkou. Vše je navíc zabíráno krásnou a Českým lvem oceněnou kamerou Jana Baseta Střítežského. Hlavní role ztvárnili Kryštof HádekVladimír Pokorný a Marek Adamczyk, dále se pak objeví na Českého lva nominovaný Oldřich KaiserJudit BárdosVladimír Javorský nebo Jaroslav Plesl. O to víc zamrzí, že spoustu témat snímek povrchně nakousne, ale nikdy nedořeší, což platí i o mnoha vedlejších postavách. České překvapení, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Snímek byl natočen za dvaatřicet dní.

Originální trailer filmu Poslední závod
Vždycky zvítězit (Any Which Way You Can) (pondělí 27. 3., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Vždycky zvítězit / Any Which Way You Can
© IMDb
Akční komedie z raných osmdesátých let se u nás do programů moc nezařazuje a oficiálně se dnes prakticky nedá sehnat. Důvodem je to, že jde o lehce bizarní podívanou, v níž se Clint Eastwood pokusil o trochu jinou roli a zůstal někde na půli cesty. Tehdy debutující režisér Buddy Van Horn v ní toho moc neřešil a soustředil se na odlehčenou atmosféru, která funguje především v první polovině, jež má svižné tempo a několik podařených vtipů. Druhá polovina už je ale docela nudná, protože se věnuje přípravám na finální souboj, který ovšem diváky neuspokojí, protože mu chybí potřebný adrenalin a napětí a celý je vymyšlený a zrealizovaný hodně zvláštně. Hlavní herecká hvězda se tu pokouší uplatnit určitý komediální talent, což se jí částečně daří, po většinu času ale humor vychází naprázdno a sám představitel je lehce křečovitý, přesto právě on společně s kooperující opicí udržuje výsledek na lehkém nadprůměru. Společnost mu dělají třeba Sondra LockeGeoffrey LewisMichael Cavanaugh nebo Ruth Gordon. Oddechovka na začátek pracovního týdne.  

Zajímavost: Van Horn kromě režie řídil kaskadérská čísla a byl i Eastwoodovým dublérem.

Originální trailer filmu Vždycky zvítězit / Any Which Way You Can
Lampasy (Stripes) (středa 29. 3., Paramount Network, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Lampasy / Stripes
© IMDb
Válečná komedie z počátku osmdesátých let taktéž nepatří k těm, které by u nás byly nějak extra známé, což je škoda už kvůli tomu, že zápletka se dlouho točí kolem Československa. Režírující Ivan Reitman se v ní zaměřil především na zábavu, takže příběh, který je dost epizodický a tak tak drží u sebe, moc neřešil. Místo toho kladl důraz na pohodovou atmosféru, svižné tempo a velké množství různých hlášek a vtipů, jejichž kvalita je značně nevyrovnaná. Potenciál má ale velký, nedokáže ho ovšem využít, protože při pointách a jakési snaze o částečnou satiru se drží hodně při zemi a jakýmkoli ostřejším a kousavým vtipům se úplně vyhýbá. Na lehkém nadprůměru výsledek jednoznačně udržuje bravurní obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil tehdy ne až tak známý Bill Murray, který už tady naznačil mnohé ze svého talentu, toho pak doplnili třeba Harold RamisWarren Oates nebo John Candy. Zbytečně nevýrazný tip. 

Zajímavost: Ramis byl dle režiséra obsazen proto, že byl s Murraym dlouholetým kamarádem i ve skutečnosti a pomohl mu dialogy přepsat, případně s jejich improvizací.

Oficiální trailer filmu Lampasy / Stripes
Cesta za živou vodou (Askeladden i Soria Moria slott) (čtvrtek 30. 3., Prima Max, 15.00 - 17.10 / pátek 31. 3., 13.00 - 15.10)

Český plakát filmu Cesta za živou vodou / Askeladden - I Soria Moria slott
© Facebook tvůrce
Norský snímek je prezentovaný jako pohádka, mnohem blíže má ale k dobrodružné fantasy. Režírující Mikkel Brænne Sandemose se v něm nesnaží ohromit originálním dějem, ale drží se žánrových šablon, které si ovšem přizpůsobuje k obrazu svému a v rámci možností se pokouší i o rozvětvenější a "osudovější" příběh. Pomáhá si při tom potřebnou atmosférou, v níž se střídají chvíle komické i vážné, velmi dobrou a působivou výpravou a svižným tempem, v němž se neustále něco děje. Body sbírá atraktivními, částečně severskými lokacemi, které jsou malebné a krásné a pro našince svým způsobem tajemné. K příjemnému zážitku přispívají i sympatičtí hrdinové, kterým propůjčili tváře mimo svou domovinu málo známí herci, mezi nimiž je výjimkou snad jen Sidse Babett Knudsen. Tip, který by měl pobavit a potěšit celou rodinu.  

Zajímavost: Na snímku se podíleli i čeští filmaři.

Oficiální český trailer filmu Cesta za živou vodou / Askeladden i Soria Moria slott

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rivalové (22.02.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Duna: Část druhá (13.12.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu