Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Poslední závod

Recenze: Poslední závod se brodí v přemíře příběhů a motivů, finále má však strhující

Vydáno: 27.03.2022 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Nikolas Tušl

Známý příběh lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty se tvůrci dobového sportovního dramatu Poslední závod rozhodli doplnit o vypravěčskou perspektivu pražského Němce a sportovního nadšence Emericha Ratha.

Poslední závodRecenzoval/a Jan Varga dne 27.03.2022 10:30. Známý příběh lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty se tvůrci dobového sportovního dramatu Poslední závod rozhodli doplnit o vypravěčskou perspektivu pražského Němce a sportovního nadšence Emericha Ratha. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kryštof Hádek ve filmu  / Poslední závod
© Nikolas Tušl
České sportovní drama Poslední závod přišlo do kin 24. března 2022, tedy přesně v den 109. výročí tragicky ukončeného běžkařského závodu na 50 kilometrů, jenž se konal v Krkonoších roku 1913. Náhlá změna počasí tehdy na zasněžených hřebenech zaskočila pořadatele i závodníky, a to včetně legendárního českého lyžaře Bohumila Hanče a jeho kamaráda Václava Vrbaty, jimž od té doby stojí v kopcích nad Špindlerovým Mlýnem společný pomník. Jejich příběhem se zaobíral již československý snímek Synové hor z roku 1956 a nyní jej znovu převyprávěl dokumentarista, scenárista a režisér Tomáš Hodan, mimo jiné častý spolupracovník Marka Najbrta (Kancelář Blaník) a režisér dokumentu Filmový dobrodruh Karel Zeman.

Oproti Synům hor se však tvůrci Posledního závodu rozhodli osudy obou lyžařů stejnou měrou doplnit ještě o jednu reálnou historickou postavu, a sice o všestranného českého sportovce německého původu Emericha Ratha. Ten byl totiž onoho závodu v roce 1913 též účasten, neb jako jediný závodil s Čechy i v dobách, kdy Němci české závody z nacionalistických důvodů bojkotovali. Byl nadaným olympionikem a vyznavačem poctivé dřiny, přesto se však kvůli své národní příslušnosti, byť narozen v Praze, stal problematickou osobou pro všechny nadcházející politické režimy.
 

Vladimír Javorský ve filmu  / Poslední závod
© Nikolas Tušl

Bohulibý záměr přivést znovu na světlo postavu dějinami zkoušeného a takřka zapomenutého sportovního nadšence, a to prostřednictvím naopak dlouhodobě známé historické události, nicméně narazil na to, že Emerich Rath figuruje v příběhu Hanče a Vrbaty pouze jako jedna z vedlejších figur. Kvůli tomu se jej tvůrci rozhodli přesunout více do popředí zařazením druhé vypravěčské roviny, v níž již starý Rath nastupuje v roce 1959 na místo topiče v horské boudě, jenž v té době sloužila jako odborářská rekreační zotavovna. Snímek proto v celém svém průběhu nepravidelně přepíná mezi dvěma časovými liniemi – v té první si mladého Emericha Ratha zahrál Marek Adamczyk, zatímco ve druhé ztvárnil tutéž postavu Oldřich Kaiser.

Poslední závod je tudíž od začátku do konce rozkročen mezi dvěma subjekty, jimž se snaží střídavě věnovat pozornost, sice spravedlivě, leč bohužel tak trochu na úkor obou. Jeho náplň by snadno vystačila na dva samostatné filmy, z čehož vyplývá, že snaha sloučit příběhy jednotlivých hrdinů do jednoho celku se neobešla bez kompromisů. U Bohumila Hanče (Kryštof Hádek) si třeba scénář dává záležet na vykreslení jeho motivace se závoděním skončit a raději zaopatřovat rodinu, zatímco jeho náhlému rozhodnutí porušit slib a na poslední chvíli se závodu přeci jen zúčastnit (patrně z nacionalistických důvodů, k nimž se však do té doby stavěl dost ambivalentně) stejná péče věnována není.

Oldřich Kaiser ve filmu  / Poslední závod
© Marek Novotný

Namísto přátelství Hanče s Vrbatou (Vladimír Pokorný) se pak snímek soustředí na postavu obětavého Ratha, aby tak skrz něj mohl provázat obě časové linie, které jinak příliš organicky propojené nejsou (Oldřich Kaiser je kupříkladu pasován do role vypravěče, ale až ve druhé polovině filmu). Václav Vrbata je tudíž v příběhu odsunut na okraj, a kromě něj film místy upozaďuje i pasivně napsanou postavu Hančovy manželky (Judit Bárdos).

V segmentech z konce padesátých let zas filmu nezbývá než se pouze v náznacích otírat o to, co Emerich Rath prožil ve své sportovní kariéře a během konfliktů s komunisty, přestože jeho osudy by evidentně stály za podrobnější prozkoumání. Absence hlubší práce s tématem je znát i v pojetí politické atmosféry obou dějových rovin, vykreslujících napětí mezi Čechy a Němci nejprve za Rakouska-Uherska a později i v prostředí horské chaty, v níž se Rath stane pro svůj německý původ trnem v oku pro její podezíravé majitele.

Fotografie z filmu  / Poslední závod
© Nikolas Tušl

Konceptuální nedostatky ve vyprávění naštěstí vynahrazuje špičková realizace, opírající se především o do detailu dotaženou dobovou výpravu a o natáčení v autentických lokacích za autentického mrazu. I z toho důvodu je zdaleka nejlepší částí filmu jeho strhující vyvrcholení, v němž se jede onen titulní osudný závod, během nějž relativně spoře odění účastníci mrznou ve sněhové vánici. Podstatnou složkou je též s plným nasazením prožitý sportovně-herecký výkon Kryštofa Hádka. Působivé jsou i intenzivní hudba a zvuk a také kamera, která opojně snímá krkonošské hřebeny a zdůrazňuje nebezpečnost, s níž se krásně vypadající zasněžené planiny mohou náhle změnit ve smrtící bílé peklo.

Precizní řemeslná stránka, věrohodné herecké výkony a závěrečná závodní pasáž, která dosahuje světových parametrů a z filmu výrazně vyčnívá, tak do značné míry napravují rozporuplný dojem z toho, že se jeho tvůrci rozhodli kontraproduktivně vyprávět o příliš mnoho věcech naráz.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Poslední závod

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Tajemství a smysl života (26.05.2023 08:41 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu