Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 4. 2023 - 20. 4. 2023

TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí

Vydáno: 14.04.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Bioscop

V tomto týdnu má v televizích největší divácký potenciál filmová verze oblíbené komediální minisérie Vyšehrad. Vedle ní zaujímají značný prostor počiny u nás takřka neznámé a jen velmi těžko sehnatelné.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bojovníci s peklem (Hellfighters) (pátek 14. 4., ČT2, 22.10 - 00.10)

Plakát filmu Bojovníci s peklem / Hellfighters
© IMDb
Dobrodružný snímek z druhé poloviny šedesátých let je u nás prakticky neznámý a do vysílání se dostává jen velmi zřídka. Režírující Andrew McLaglen v něm natočil jakousi poctu hasičům a i těm méně zkušeným divákům brzy dojde, jakým směrem se vše bude ubírat dál. K dobru mu ovšem rozhodně připsáno, že na nic víc si nehraje, protože už v úvodu sáhodlouze vysvětlí, jak se hasí oheň a co je při tom důležité. Spoléhá tak především na výborně natočené akční scény, na nichž je znát fyzický původ požárů, a jejichž vrcholem je velkolepý závěr, který je zcela strhující. Druhá rovina, která se odehrává v rodinách hasičů, už není tak zajímavá, protože je hodně předvídatelná a převažuje v ní trochu naivní a kýčovitá romantika. V hlavní roli exceluje charismatický John Wayne, který hraje totéž jako ve svých westernech, jen nosí hasičskou uniformu, toho pak doplňují třeba Katharine RossJim Hutton nebo Vera Miles. Zapomenutý a dnes už ne tak výrazný počin.

Zajímavost: Jde o první film, za jehož natočení získal Wayne milion dolarů.

Originální trailer filmu Bojovníci s peklem / Hellfighters

Miláčku, pomoz mi (Amore mio aiutami) (sobota 15. 4., ČT2, 13.55 - 15.50)

Plakát filmu Miláčku, pomoz mi / Amore mio aiutami
© IMDb
Nejen v tuzemsku absolutně neznámá italská romantická komedie z konce šedesátých let vychází z tradiční zápletky, kterou ale zpracovává tak trochu netradičně. Režisér a představitel hlavní role Alberto Sordi od počátku nasazuje svižné tempo a rozehrává klasický příběh, z něhož je ovšem znát lehkost, určitý nadhled a vesměs pohodová atmosféra. Potěší i to, že manželskou krizi, kterou postavy prožívají, zachytil vkusně a s inteligentním humorem, aniž by sklouznul k nějakým vulgaritám. Daří se mu také často oscilovat mezi komedií a dramatem, aniž by vážné momenty byly nějak tíživé a ty humorné až moc vtipné. Partnerkou režiséra tu byla výborná Monica Vitti a jejich vzájemné špičkování a dialogy patří k absolutním vrcholům celého snímku. Z dnešního pohledu je ale stopáž neobhajitelně přepálená a poslední třetina působí v kontextu předchozího dění hodně násilně navěšená a malinko zbytečná. Raritní tip.  

Zajímavost: V Itálii měl snímek premiéru 3. října 1969.

Originální trailer filmu Miláčku, pomoz mi / Amore mio aiutami

Vyšehrad: Fylm (sobota 15. 4., Nova, 22.00 - 00.10 / pondělí 17. 4., Nova Cinema, 23.25 - 01.25)

Plakát filmu  / Vyšehrad: Fylm
© Extra
Na den skoro přesně rok od premiéry se do televizí dostává celovečerní verze komediálního seriálu, který se stal fenoménem. O režii se podělili Martin Kopp a celovečerně debutující Jakub Štáfek, který samozřejmě ztvárnil i hlavní roli. Znalce minisérie rozhodně nepřekvapí tvůrčí přístup, který spoléhá především na extrémně vulgární a buranské vtipy a nevyhýbá se ani fekálnímu humoru. Právě ten je ale tím, co bude bavit většinu diváků, protože útočí na první signální. Ti, kteří něco vědí o zákulisí fotbalu u nás, ocení i satirickou rovinu, která je brutálně upřímná a kousavá, tvůrci se ale nebojí ani určitého zesměšňování čecháčkovských stereotypů a občas zabrousí i do ryzí teenagerské komedie, která také funguje více než dobře. Samotný příběh pak nemá smysl řešit, protože ten je epizodický, bez větších návazností, a když se pokouší o poselství o síle rodinných hodnot, víceméně selhává a působí nechtěně směšně. Krom hlavní hvězdy se v různých rolích objeví Jakub PrachařDavid PrachařVeronika Khek KubařováOndřej Pavelka nebo Jaroslav Plesl, chybět nesmí ani nespočet cameo úloh slavných fotbalistů. Pravděpodobně velký divácký hit a tip pro připravené publikum. 

Zajímavost: Film je inspirován několika skutečnými aférami. 

Originální trailer filmu Vyšehrad: Fylm

Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera (The True Adventures of Wolfboy) (sobota 15. 4., ČT art, 22.50 - 00.15)

Plakát filmu Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera / The True Adventures of Wolfboy
© IMDb
Čtyři roky staré drama není příliš známé, pro tuzemského diváka je ale hodně zajímavé. Celovečerně s ním v Hollywoodu debutoval český reklamní režisér Martin Krejčí a natočil zvláštní počin, který rozhodně nesedne každému. Zpočátku tedy láká na solidně rozehrané realistické drama o hledání identity ve společnosti, která odlišnost moc netoleruje, postupem času ale přechází do zvláštně snového a magického světa, v němž vše funguje trochu jinak, což může někomu přijít trošku laciné. I kvůli tomu možná není výsledek tak působivý a dojemný, jak byl asi zamýšlen. Tvůrce také vyžaduje tolerantního a trpělivého diváka, protože i přes střídmou stopáž je tempo dost pomalé a snímek tak subjektivně působí trochu zdlouhavě. Na lehkém nadprůměru ho udržují solidní masky, zaměření na vzácnou nemoc, o níž se moc nemluví a také obsazení, v němž vyniká titulní Jaeden Martell, jemuž sekundují třeba Chris MessinaChloë Sevigny nebo John Turturro. Další raritní záležitost.  

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla v roce 2019 na festivalu v Karlových Varech.

Originální trailer filmu Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera / The True Adventures of Wolfboy

Útěk do bezpečí (Run for Cover) (neděle 16. 4., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Útěk do bezpečí / Run for Cover
© IMDb
Ani western z poloviny padesátých let v tuzemsku moc diváků nezná a oficiálně ho sehnat je nemožné. Režírující Nicholas Ray v něm vsadil na tu nejklasičtější podobu žánru, v níž použil snad všechny tehdejší myslitelné žánrové propriety. Pomohlo mu i to, že příběh není celistvý, ale je jen sledem jednotlivých epizod, v nichž se střídají prostředí a úkoly pro hlavní hrdiny, které jsou ovšem pořád atraktivní a zajímavé. Tempo je nicméně potřebně svižné, akce je hodně solidní a taktéž atmosféra funguje. I černobílé rozdělení charakterů má v tomto případě svůj význam a nepropracovanost postav tak moc nevadí. Titulní roli ztvárnil ne úplně přesvědčivý James Cagney, vedle něhož dostali důvěru i John DerekViveca LindforsErnest Borgnine nebo Jean Hersholt. Z dnešního pohledu tak dojem výrazně kazí nepodařené triky. Opomíjený tip.  

Zajímavost: Většina snímku byla natočena v městě Silverstone ve státě Colorado, kde se v té době točilo hodně westernů.

Ukázka z filmu Útěk do bezpečí / Run for Cover

Krutá ľúbosť (pondělí 17. 4., ČT art, 22.35 - 23.50)

Plakát filmu  / Krutá ľúbosť
© CSFD
Československý normalizační povídkový snímek z druhé poloviny sedmdesátých let je dnes zapomenutý a připomíná se jen zřídka. A ono se není co divit, protože oproti tehdejší produkci jde o výrazně jiný počin, který není úplně divácký. Režisér a scenárista Martin Ťapák v něm ve velmi střídmé stopáži představil dvě povídky, které nejsou moc dějové, zabývají se milostnými problémy a je v nich patrné značné erotické jiskření, které je ale záměrně potlačované a pochopitelně nezobrazované, čímž je působivější. Výrazné místo tu má i tradiční slovenský folklór, který jednotlivé povídky propojuje a dost často je zvýrazňován právě na úkor jednotlivých minipříběhů. S tím pak souvisí i časté záběry na nádhernou slovenskou přírodu, které snímku dodávají až pohádkový nádech. Ze známých tváří se v obsazení objeví jen Magda Vášáryová a Juraj Kukura. Další raritní tip.

Zajímavost: Film je natočený podle povídek Kazimierza Przerwy-Tetmajera Sivé oči a Mila Urbana Roztopené srdce

Originální trailer filmu Krutá l’ubosť

Tenkrát podruhé (La Belle Époque) (úterý 18. 4., ČT2, 22.40 - 00.30)

Český plakát filmu Tenkrát podruhé / La Belle Époque
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se i v našich kinech mihlo francouzské komediální drama, které by mělo bavit i ty, kteří jinak žánrovky z této země nijak nevyhledávají. Režisér a scenárista Nicolas Bedos v něm totiž přišel s hodně originálním námětem, který rozvedl v atraktivní a osvěžující příběh, v němž zcela rezignoval na typicky francouzský bláznivý humor. Místo něj vsadil na těžce nostalgickou atmosféru, lehké dojímání, hluboce lidské poselství a výtečnou dobovou výpravu, která možná není tak opulentní, o to víc je ale působivá a zarývá se pod kůži. I tempo je záměrně pomalejší a publikum tak má čas vychutnat si všechny detaily a propracovanost postav a jejich vzájemných vztahů. Ústřední roli perfektně ztvárnil Daniel Auteuil, vedle něhož se objeví Guillaume CanetDoria TillierDenis Podalydès nebo Fanny Ardant. Opomenut by neměl být ani celkový optimismus, který je z filmu znát, autoři ho však nikomu prvoplánově nevnucují. Tzv. feel-good tip, který možná mnohé donutí přemýšlet o svém vztahu. Více se dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Snímek se natáčel tři měsíce.

Český trailer filmu Tenkrát podruhé / La Belle Époque

Byla to divoká noc (The Night Before) (středa 19. 4., Paramount Network, 22.00 - 00.00 / pátek 21. 4., 01.00 - 03.10)

Plakát filmu Byla to divoká noc / The Night Before
© Facebook tvůrce
Osm let stará komedie naše kina zcela minula a objevila se až na DVD. Má to svůj důvod, protože jde o typicky americkou komediální záležitost, která určitě každého neuspokojí a někoho přímo znechutí. Režisér a spoluscenárista Jonathan Levine v ní vsadil na standardní a předvídatelnou zápletku, která nemá kompaktní příběh, ale je jen sledem různých gagů a epizodek hodně odlišné a nevyrovnané kvality. Nevyhýbá se ani fekálnímu a vulgárnímu humoru, který je někdy nápaditý a do vzniklé situace se přesně hodí, po většinu času je ovšem spíše trapný, opět ale záleží na diváckém vkusu. Důležité je uvést, že v jedné z hlavních rolí se objeví Seth Rogen, což mnohým napoví, zda vůbec mají snímek zkusit, nebo půjde mimo ně. V dalších úlohách nechybí Joseph Gordon-LevittAnthony MackieLizzy CaplanJillian Bell nebo Michael Shannon. Tip, který jedny pobaví, druzí ale nad ním budou jen kroutit hlavou. 

Zajímavost: Tvůrce posléze přiznal, že zatímco dramatické momenty se scénáře držely zcela přesně, většina komediálních scén byla improvizovaná.

Oficiální trailer filmu Byla to divoká noc / The Night Before

Rudý kapitán (středa 19. 4., ČT1, 22.40 - 00.35)

Plakát filmu  / Rudý kapitán
© Facebook tvůrce
Slovensko-český kriminální thriller je adaptací stejnojmenného románu Dominika Dána. Debutující režisér a spoluscenárista Michal Kollár v něm zcela přesně vystihl specifickou atmosféru bezčasí těsně před rozpadem Československa a zaujme hned originálními úvodními titulky tvořenými z novinových článků. V úvodu rozehrává i zajímavou a atraktivní zápletku, která se mu ale postupem času rozpadá pod rukama a začíná se zamotávat do jednotlivých časových rovin. O něco tolerantnější možná budou znalci předlohy, protože ti plně pochopí samotné rozuzlení případu, motivaci postav a některé vedlejší příběhy. I vzhledem k tomu, že samotný román je značně osekaný a většina postav není úplně zajímavá, nepůsobí snímek na diváky tak, jak bylo nejspíš zamýšleno. Na lehkém nadprůměru tak výsledek drží několik solidních akčních scén a herecké výkony, z nichž vynikají titulní Maciej StuhrMartin Finger a Zuzana Kronerová, především ale Oldřich Kaiser a Michal Suchánek, kteří tu sice nejsou tolik, každou scénu si ale kradou pro sebe. Tip s promarněným potenciálem, s čímž ale naše recenze úplně nesouhlasí.

Zajímavost: Kaiser pět týdnů trénoval bojové umění Systema, které používala třeba KGB.

Oficiální trailer filmu Rudý kapitán

ZZ Top, vousáči z Texasu (ZZ Top: That Little Ol’ Band from Texas) (čtvrtek 20. 4., ČT art, 22.50 - 00.20)

Plakát filmu ZZ Top, vousáči z Texasu / ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas
© IMDb
Hudební dokument je určen především těm, kteří legendární kapelu ZZ Top moc neznají a nepatří k jejím skalním fanouškům. Režisér a spoluscenárista Sam Dunn v něm totiž nepřináší pro znalce nic nového a jen shrnuje bohatou kariéru kapely, k níž se ale jednotliví členové vyjadřují a nabízí svůj pohled na věc. Nechybí ani spousta slavných hitů a ohlasů od slavných fanoušků kapely. Největší přínos ovšem spočívá v tom, že se ve snímku objeví několik nezveřejněných archivních materiálů a obrázky z exkluzivního vystoupení v Gruene Hall. Někomu možná nemusí úplně sednout autorova snaha udělat ze starých fotek 3D animaci, což ne vždy vychází. Trochu zarážející pak je, že tvůrce se pohybuje jen v rámci sedmdesátých a částečně osmdesátých let a pozdější tvorbu muzikantů zcela ignoruje. Ideální tip pro seznámení s legendou.

Zajímavost: Po smrti Dustyho Hilla v roce 2021 pokračuje kapela jen ve třech.

Oficiální trailer filmu ZZ Top, vousáči z Texasu / ZZ TOP: That Little Ol’ Band from Texas

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hotel Palace (21.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Candy Cane Lane (12.10.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu