Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Noční klid

Recenze: Drama Noční klid ukazuje, jak nás může paralyzovat podlehnutí vlastnímu strachu

Vydáno: 30.05.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: CinemArt

České drama pojednává o muži středního věku, jenž se začne v důsledku několika znepokojivých událostí bát o svou bezpečnost. Kdo přesně je jeho nepřítelem a zdali vůbec nějaký nepřítel existuje, je však věc nejistá.

Noční klidRecenzoval/a Jan Varga dne 30.05.2024 07:30. České drama pojednává o muži středního věku, jenž se začne v důsledku několika znepokojivých událostí bát o svou bezpečnost. Kdo přesně je jeho nepřítelem a zdali vůbec nějaký nepřítel existuje, je však věc nejistá. Hodnocení: 3

Noční klid

Noční klid
Drama
Česká republika, 2024 , 78 min.

Režie: Michal Hogenauer
Scénář: Marek Šindelka, Václav Kadrnka
Kamera: Šimon Dvořáček
Hudba: Jakub Kudláč
Herci: Pavel Gajdoš, Michal Isteník, Judit Pecháček

Česká premiéra: 23.05.2024

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pavel Gajdoš ve filmu  / Noční klid
© CinemArt
České drama Noční klid vypráví příběh dobře situovaného muže středního věku zvaného M. (jeho jméno ve snímku nepadne), jenž pracuje pro korporátní firmu jako vývojář parfémů, nosí drahé obleky a bydlí v moderně zařízeném bytě. Životní jistoty mu ale znenadání naruší kratičká znejišťující konverzace s neznámým spolucestujícím v letadle, jenž pár okamžiků předtím ztropil kvůli svému arabskému vzezření scénu při letištní kontrole. Náhlé pocity úzkosti a obav v M. následně prohloubí další navazující události – kdosi se neúspěšně pokusí vloupat do bytového domu, v němž bydlí, na silnici před budovou nalezne záhadné střepy a začne si všímat podezřelých lidí postávajících v ulici pod jeho okny.

Protagonista filmu (Pavel Gajdoš) představuje prototyp člověka sužovaného strachem a pocitem ohrožení, který v něm vyvolávají podněty, jež vnímáme v současném světě my všichni. Příčiny pochybností o vlastní bezpečnosti jsou přitom spíše abstraktní a přiživované každodenním nasáváním údajů ze zpravodajství informujícím o různých pohromách, válkách nebo kriminálních činech odehrávajících se v naší relativní blízkosti (což M. běžně činí). Nikde není řečeno, že náhodný incident s cizincem na letišti měl nějaké další následky. Za celý film se nerozřeší, zdali se M. skutečně stal terčem něčího pronásledování se záměrem fyzického ublížení či majetkového poškození, nebo jestli je pouze obětí několika shod okolností a domnělého nepřítele si vytvořil jen ve své hlavě. S podobnou nejednoznačností je vyveden i závěr filmu, který schválně zanechává rozehranou situaci bez zakončení a diváky tak nechává dál tápat.

Judit Pecháček ve filmu  / Noční klid
© CinemArt
Souběžně s tím, jak M. začíná pracovat na zajištění vyššího bezpečí (snaží se v domě prosadit kamerový systém, pořídí si z útulku hlídacího psa, zapíše se do kurzů sebeobrany…), jsme svědky i toho, jak se průběžně prohlubuje jeho paranoia a postupně přerůstá v sebezničující posedlost. Jeho sestup po spirále šílenství film podtrhává tím, že jej opakovaně návodně snímá na točitých schodištích a zakroucených výjezdech z patrových garáží. Jeho přehnanou podezíravost i přibývající skepsi nad stavem světa a společnosti zlehčuje jak jeho přítelkyně (Judit Pecháček), tak kolega z práce (Michal Isteník). Z filmu se poté stává výpověď o tom, jak si kvůli domnělým strachům sami vytváříme své nepřátele, ať už imaginární, nebo případně i reálné.

Scénář k filmu Noční klid napsal Václav Kadrnka (Osmdesát dopisů, Křižáček) s Markem Šindelkou (Okupace), jenž s ním spolupracoval i na jeho Zprávě o záchraně mrtvého. Kadrnka ale upustil od záměru snímek i režírovat a režie se místo něj ujal Michal Hogenauer. Ten se tak po svém debutu Tiché doteky chopil dalšího námětu, který zkoumá úzkostnou a sílícím znepokojením prostoupenou situaci jednoho člověka, zde navíc obohacenou o existenciální rozměr reflektující jevy v současné společnosti. Výsledný minimalistický, režijně vyrovnaný, herecky sympaticky tlumený a vizuálně i emocionálně chladný film pak rozhodně působí zdařile jako konceptuální dílo, leč coby psychologický thriller o paranoie není dostatečně sugestivní či v jakémkoli ohledu intenzivní a vlastně nemá moc čím překvapit.

Michal Isteník ve filmu  / Noční klid
© CinemArt
Děj osmdesátiminutového filmu plyne v poklidném tempu a prakticky bez příběhových zvratů. Jistý údiv přijde až v závěru spolu s odhalením toho, k čemu se M. nakonec uchýlí ve snaze učinit zadost svému chorobnému stihomamu. Oproti tomu se s přibývajícím časem kupí množství scén, které odvracejí pozornost do slepých uliček. Opakují se výjevy, v nichž se M. den co den marně snaží odříct nevyžádanou službu od muže, který bez optání umývá čelní skla automobilům čekajícím ve frontě na semaforech. Tuhle hlavního hrdinu zbytečně vyděsí telefonát od otce, jindy jej rozezlí hovor s přítelkyní, jíž se čím dál víc odcizuje.

Každá další taková událost sice v něčem napomáhá utvářet osobnost M., většina z nich ale zároveň zanechává dojem polo-náhodných střípků, jimž chybí nějaké silnější dějové zastřešení, údernější pointa. Hodnota Nočního klidu tak spočívá především v tom, že jde o film, jenž se skutečně vyjadřuje k současnosti a k aktuálním tématům. Ukazuje nám, jak nás může paralyzovat, když podlehneme vlastnímu (často zbytečnému) strachu a jak snadno může strach z jiných lidí přispět k něčí radikalizaci.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Noční klid

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Vrána 3/10
Recenze: Komiksová Vrána zahazuje do koše všechny silné stránky své předlohy Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu. čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 30. 8. 2024 - 5. 9. 2024
TV tipy: Eiffel prolomil vlny a odhalil Krakonošovo tajemství Prázdniny jsou minulostí a televize naplno spouští podzimní programové schéma. To se ale projevuje premiérovou původní tvorbou a novými seriály, filmy tak zůstávají lehce stranou. K těm nejlákavějším tedy patří ty méně... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 35. týden
Kinopremiéry: Vrána cestuje za legendou Na úplném konci prázdnin mohou diváci dohnat resty z týdnů minulých, protože žádný zásadní hit programy kin neobohatí. O tom svědčí to, že premiérou týdne je pochybně vypadající a dost kritizovaná nová verze komiksu Vrána.... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 34. týden
Top 20 ČR: Vlny se hřejí na výsluní Český snímek Vlny se stále hřeje na výsluní diváckého zájmu a bez problémů obhájil vedoucí pozici z minulého týdne. Žádná z novinek pro něj nebyla konkurencí. čtěte zde
Vydáno: 27.08.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 34. víkend
Box office: Deadpool se vrací na vrchol Na čelo žebříčku se po dvou týdnech vrací znovu marvelovský trhák Deadpool & Wolverine, kterému je v patách Vetřelec: Romulus. čtěte zde
Vydáno: 26.08.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Konec světa (27.08.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Agatha, Sněhurka a čertí brko jsou dokonalou partií (09.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: V hlavě zahradníka se odehrává zatracená krvavá láska (17.07.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jubilejní ročník Fokus Festu bude v duchu retro (08.06.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Furiosa bojuje s havětí a dodržuje noční klid (22.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Piargy (08.12.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rakeťák za školou přemýšlí, zda by nebylo lepší, kdyby radši hořelo (15.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Poslední závod se brodí v přemíře příběhů a motivů, finále má však strhující (27.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe