Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný?

Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný?

Vydáno: 20.01.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika - Lukáš Frank | foto: facebook tvůrce

Rok 2023 přinesl na stříbrná plátna hned několik komiksových filmů. Že byste nedokázali trefit ani jeden? Není se čemu divit! Tomuto žánru se totiž příliš nedařilo a většina snímků pořádně provětrala kapsy obrovským celosvětově uznávaným studiím.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmy Marvel Cinematic Universe lákaly do kin davy natěšených fanoušků a i kritici si povětšinou mnuli ruce nad dobrým scénářem a dechberoucími efekty. Ti nejvěrnější fanoušci hledali spojitosti mezi dosud vydanými filmy a vrcholem snímku pro ně byla potitulková scéna, která jim nedala dlouhé týdny spát. Na své si ale přišli i příznivci DC Universe, kteří vášnivě diskutovali nad výběrem nového představitele Batmana nebo Supermana. Sláva komiksových filmů ale po uvedení monstrózního blockbusteru Avengers: Endgame v roce 2019 začala tak nějak uvadat. Jsou diváci přehlceni žánrem? Spoléhají snad tvůrci na dobře zavedenou značku, a tak posílají do kin odfláknuté snímky? Nebo je snad už komiksová studnice vyčerpána? A kdo je sakra Blue Beetle? Bude někoho vůbec zajímat Madam Web? Pojďme nejprve trošku rekapitulovat.

Evangeline Lilly, Paul Rudd, Kathryn Newton ve filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania / Ant-Man and the Wasp: Quantumania
© Marvel Studios
V únoru na plátna kin vtrhl už potřetí mravenčí hrdina Ant-man se svou milou Wasp. Jejich Quantumania vydělala necelou půlmiliardu a nelíbila se snad nikomu. Film doplatil na hodně ošklivý digitální vizuál, který působil jako z třetí cenové. Z postavy zabijáckého kyborga jménem M.O.D.O.K. (obrovská hlava s pidikončetinami) se ještě dnes budíme hrůzou ze spaní. Že by měl Jar Jar Binks konečně nějakou konkurenci na pozici nejotravnější filmové postavy všech dob?

Nenadchl ani druhý Shazam!, který byl plný infantilního humoru, nepříliš sympatických postav a opakujících se chyb z prvního dílu. Tvůrci se zřejmě nepoučili a poznali to i diváci, kteří v pokladnách kin nechali asi 130 milionů dolarů, což je v podstatě rozpočet tohoto snímku. Herci tak zřejmě museli vracet své honoráře, aby se film dostal alespoň do trošku uspokojivých čísel.

Ezra Miller ve filmu Flash / The Flash
© Warner Bros.
Červnový Flash je dalším z DC propadáků minulého roku. Při rozpočtu 220 milionů jich vydělal jen 268. Je třeba zmínit, že do rozpočtu není zahrnuta reklamní kampaň, která spolkne spoustu peněz, a tak se říká, že by snímek měl vydělat 2,5 násobek svého rozpočtu, aby byl úspěšný. To se tady asi úplně nepovedlo! Flashovo cestování časem výrazně připomínalo posledního Spider-Mana s Tomem Hollandem. Nostalgie se ale nedostavila, a tak šlo spíše o slabý odvar natočený zcela rutinně a bez nápadu. A ty digitálně omlazované obličeje? No comment!

V srpnu nás kromě otravných komárů obtěžoval ještě Blue Beetle od DC. Teda, těch necelých 10 000 z vás, kteří na tenhle film do kina šli. Snímek nevydělal taky v podstatě nic, recenze byly hodně pod průměrem, a i když se tentokrát netlačilo na velkolepé speciální efekty a hlavní představitel je sympaťák, modrému broukovi podrazily nohy až parodické akční scény a herecky hodně špatná Susan Sarandon v záporné roli. A to stále není ta největší katastrofa!

Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani ve filmu Marvels / The Marvels
© Disney
Ta se odehrála v listopadu a má ji na svědomí Marvel! Týmovka Marvels nezajímala vůbec nikoho, ani kritiky, a tušilo to zřejmě i samo studio, které do její propagace neinvestovalo žádné úsilí ani peníze. Marvels zřejmě zůstane zapomenutým filmem na dně propasti stejně jako před lety Fantastická čtyřka a vymazat z paměti ho budou chtít i tvůrci.

Prohnilou třešničkou na dortu byl na konci roku ještě druhý Aquaman, kterého válcuje doma i ve světě čokoládový (může se to dnes vůbec takhle napsat?) muzikál Wonka, a DC si tak zřejmě oddechne, že je tato velice neúspěšná fáze za nimi. Na dva roky si dávají pauzu, aby komiksové universum znovu restartovali. Snad to pomůže!

Něco se ale přece jen povedlo. Třetí Strážci Galaxie a Spider-Man: Napříč paralelními světy uspěli na obou frontách, tedy u kritiků i diváků, takže možná komiksovým filmům ještě neodzvonilo, ale to ukáže až letošní rok.

Lady Gaga ve filmu Joker: Folie à Deux / Joker: Folie à Deux
© Collider
Nejžhavějším želízkem v ohni je zřejmě třetí Deadpool, který má úspěšné tažení kiny víceméně jisté. Nováčci Lovec KravenMadam Web to nebudou mít lehké a zřejmě se nezařadí vedle miláčků davů, jako jsou Thor nebo Iron Man. Ale nechme se překvapit. Třetí Venom má velkou šanci napravit si reputaci po nepovedeném druhém dílu a svůj úspěch se pokusí zopakovat druhý Joker s podtitulem Folie à deux. Opět s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli, kterému bude sekundovat Lady Gaga jako Harley Quinn. Na to se fakt těšíme!

Teď už ale k jádru věci. Rovnice, ve které je komiksový film sražen k zemi kasovním neúspěchem, by neměla mít řešení a vlastně by ani neměla vznikat. Tento žánr byl dlouhá léta předurčen k úspěchu. Tedy až na malé výjimky, Green Lanterne! K úspěchu, který provázelo prvotní vzrušení z něčeho nového, postupně narůstající popularita jednotlivých superhrdinů a propojenost v celém universu. Studia začala přidávat další a další hrdiny. Ti ale už diváka nedokázali dostat do kolen tak jako Iron Man, Captain America nebo Batman. Orientace v příbězích začala být složitější a chaotická a trh začal být přesycen. Říká se, že železo se má kout, dokud je horké, ale za jakou cenu. Jako by se studia řídila heslem: „Pojďme s kvalitou dolů, ono si to na sebe stejně vydělá.“

Fotografie z filmu Spider-Man: Bez domova / Spider-Man: No Way Home
© Sony
Stačilo pár špatných filmů a divákům se přestalo chtít platit předražené vstupné do multikin za filmy pochybné kvality. Chtěli zase vidět to, co jim studia servírovala dřív. Kvalitní popcornovou zábavu, která se stane víc než jen pouhým filmem. Stane se kulturním zážitkem. Proto se na výsluní dále hřejí hrdinové, kteří mají svou neotřesitelnou pozici – hláškující Deadpool nebo Spider-man, jehož obliba dosáhla takových výšin, že sílu své postavy podtrhl sjednocením několika Spidermanů v jednom filmu nebo megaúspěšným a příběhově i technicky dokonalým „animákem“.

Masová náklonnost ke kultuře komiksových filmů byla vždy spojena s jejími nejlegendárnějšími postavami. Už v minulém století, kdy se poprvé na plátně objevil Superman nebo Batman, se do nich lidé zamilovali. A ač jsou jimi v současnosti možná trošku přesyceni, stále je mají rádi.

Sebastian Stan, Scarlett Johansson, Chris Evans, Danai Jekesai Gurira, Chadwick Boseman ve filmu Avengers: Infinity War / Avengers: Infinity War
© Falcon
O chaotickou překombinovanost se postaral hlavně Disney ruku v ruce s Marvelem, a to ve chvíli, kdy do světa vypustil několik seriálů, které navazují nebo doplňují již natočené nebo brzy uvedené snímky. Divácký zájem se tak rozmělnil mezi filmy a televizní seriály. Spousta fanoušků ztratila zájem o to zkoumat, do jakého období jaký seriál patří, co mu předcházelo a jak a na co je navázán. Opravdu má někdo chuť vypracovávat před každou návštěvou kina nebo před každým zapnutím televize složitý graf, díky kterému se bude orientovat v MCU?

Jednou to přijít ale muselo. Komiksové filmy v roce 2023 možná pohořely, ale určitě jim neodzvonilo. Tenhle fakt je dobrou zprávou pro tvůrce a milovníky původních filmů, které to mají přece jen trošku těžší oproti všemožným adaptacím a pokračováním. Vždyť Barbenheimer patřil v minulém roce k nejúspěšnějším filmům! Možná už jsme jen o létajících superhrdinech, kteří zachrání náš svět, snili až příliš dlouho a nastal čas vrátit se do reality. Věřím ale, že jejich čas zase nastane. A možná to bude už letos!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Deadpool & Wolverine (23.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život (26.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život (19.03.2024 07:41 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Panda na Dunu nestačil (12.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Kung Fu Panda vrací úder (11.03.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Duna trhá rekordy (05.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Duna má masivní start (04.03.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Matka v trapu diváky zaujala (27.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu