Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 5. 2023 - 1. 6. 2023

TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji

Vydáno: 26.05.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Tím nejatraktivnějším, co televize na přelomu května a června nabídnou, je premiéra sci-fi Pasažéři. Vedle ní pak dostaly tradičně přednost počiny málo známé a ve většině případů raritní, nechybí ani pár zábavných béček.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ve službách mafie (Mafioso) (sobota 27. 5., ČT2, 14.05 - 15.45)

Plakát filmu Ve službách mafie / Mafioso
© IMDb
Italské komediální drama z počátku šedesátých let v tuzemsku není tolik známé a jeho zařazení do programu je raritní. Režírující Alberto Lattuada v něm tradiční mafiánskou tematiku pojal hodně odlehčeně a místy i jako lehce kousavou satiru na celou italskou společnost. Od počátku zaujme pohodovou atmosférou, z níž je znát velký nadhled, poměrně svižným tempem, krásnou kamerou, která sicilské lokace využívá na úplné maximum a příjemným jazzovým hudebním doprovodem. Humor je spíše situační a místy i značně surreálný, o to víc pak překvapí propracovaná psychologie postav. V titulní roli naprosto kraluje Alberto Sordi, který si snímek krade pro sebe, doplňují ho třeba Norma BengellCinzia Bruno nebo Gabriella Conti. Škoda jen, že je to někdy až moc nesmyslné a bláznivé. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Snímek je teprve druhým ryze italským, který se věnoval mafiánské tematice.

Originální trailer filmu Ve službách mafie / Mafioso

Pasažéři (Passengers) (sobota 27. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / neděle 28. 5., 13.20 - 15.45 / pondělí 29. 5., 10.40 - 13.00)

Český plakát filmu Pasažéři / Passengers
© Facebook tvůrce
Sedm let stará sci-fi je v prvních dvou třetinách zajímavou a trochu netradiční žánrovkou. Režírující Morten Tyldum se v ní soustředí zejména na pomalé tempo a hutnou atmosféru osamělosti právě probuzeného kosmonauta. Upoutá i vizuální stránkou, která je v rámci možností opulentní a celkový design vesmírné lodi je nádherný a fascinující. Podobně je na tom i kamera, která se nebojí ani krátkých a efektních záběrů na nekonečný vesmír. Pozadu nezůstává ani titulní příběh, který se snaží o určitý filozofický přesah v podobě zamyšlení nad lidskou osamělostí a potřeby kontaktů. V poslední třetině se ale snímek nepochopitelně změní v akční záležitost, která postrádá smysl a jede jen a jen na efekt, tempo je rázem překotné a citlivá romantická linie se mění v lacinou romanci, v níž se postavy chovají nelogicky. Právě v těchto momentech vše táhnou ústřední Chris Pratt a Jennifer Lawrence, mezi nimiž probíhá potřebná chemie, postupem času se k nim přidají i Michael Sheen a Laurence Fishburne. Tip, který promrhal svůj potenciál, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Hlavní roli měl původně hrát Keanu Reeves.

Český trailer filmu Pasažéři / Passengers

Poslední lovec čarodějnic (The Last Witch Hunter) (sobota 27. 5., Nova, 21.40 - 23.50 / úterý 30. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / pátek 2. 6., 01.25 - 03.20)

Český plakát filmu Poslední lovec čarodějnic / The Last Witch Hunter
© Facebook tvůrce
Osm let staré fantasy mělo být jednoznačně rozjezdem další ságy, diváci se ale moc nehrnuli a zůstalo tak jen u jediného počinu. Režírující Breck Eisner se v něm mohl opřít o velmi dobré triky, pár efektních záběrů a hlášek, jinak je ale výsledek vesměs průměrný. Příběh nedává moc smysl a je spíše generátorem náhodně za sebou umístěných scén, akce není tolik zábavná a navíc je jí poměrně málo a atmosféra začne fungovat až v samotném závěru. O nic lepší to není ani s kolísavým tempem a zcela absentujícím napětím. Titulní roli dostal na starosti snaživý, ale místy toporný Vin Diesel, jehož ve větších, či menších úlohách doplňují Elijah WoodRose LeslieÓlafur Darri Ólafsson nebo Michael Caine. Tip, jemuž chybí jakýkoli výrazný moment a větší tvůrčí odvaha a invence. Více se dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Velmi volně vychází snímek ze slavné hry Dračí doupě.

Český trailer filmu Poslední lovec čarodějnic / The Last Witch Hunter

Vlakoví lupiči (The Train Robbers) (neděle 28. 5., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Vlakoví lupiči / The Train Robbers
© IMDb
Western z první poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku známý jen velmi málo a dnes i prakticky nesehnatelný. Režisér a scenárista Burt Kennedy v něm diváky vrací trochu zptáky v čase, protože připomíná zlatou éru kovbojských žánrovek, nikam nespěchá a soustředí se na budování atmosféry, dlouhé záběry krajiny a relativně dobře napsané dialogy, které jsou vypointované. Hlavní body ovšem sbírá v samotném závěru, v němž se dostane na několik výborně natočených a sestříhaných přestřelek, jimž nechybí adrenalin a napětí, a většinu diváků překvapí závěrečný a nečekaný zvrat. Hlavní roli ztvárnil stárnoucí, ale stále spolehlivý John Wayne, jemuž sekundují Ann-MargretRod TaylorBen Johnson nebo Ricardo Montalbán. Jen ti záporáci mohli být lépe vymyšlení a napsaní. Další z raritních tipů.

Zajímavost: Před začátkem natáčení si Wayne zlomil dvě žebra, což částečně způsobilo i omezení akčních scén.

Originální trailer filmu Vlakoví lupiči / The Train Robbers

Valerie a týden divů (neděle 28. 5., ČT art, 20.20 - 21.35)

Plakát filmu  / Valerie a týden divů
© CSFD
Poetický počin z raných sedmdesátých let je dodnes hodně osobitý a nejen z tehdejší tvorby se poměrně vymyká. Režisér a spoluscenárista Jaromil Jireš v něm vycházel z básnického románu Vítězslava Nezvala a všechno vsadil na specifickou a těžce uchopitelnou atmosféru, kterou je potřeba vnímat spíš emocemi než racionálně. Totéž platí o samotném příběhu, který tu de facto neexistuje a mění se ve sled různých surrealistických výjevů, které oscilují mezi hororem a decentní erotikou. Je tu poznat i účast kostýmní výtvarnice Ester Krumbachové, jejíž kompozice, typické kostýmy a výrazné masky posouvají výsledek ještě na trochu jinou úroveň. Zmínit se musí i velmi dobře zachycené erotické pnutí, které bylo na svou dobu odvážné a maximum možného. Výrazná je též vizuální stránka, v níž dominuje nádherná kamera, která se záměrně věnuje dlouhým záběrům a pohrává si se světlem a různými motivy. V hlavní roli exceluje křehká a tehdy debutující Jaroslava Schallerová, jejíž výkon je hodně zajímavý a svým způsobem vnitřně strhující. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Schallerová uspěla v konkurzu mezi patnácti sty adeptkami.

Mezinárodní trailer filmu Valerie a týden divů

Ve stínu Fukušimy (Tokyo Shaking) (úterý 30. 5., Prima Max, 22.50 - 00.50 / středa 31. 5., 23.50 - 02.10)

Plakát filmu Ve stínu Fukušimy / Tokyo Shaking
© IMDb
Předloňské francouzsko-belgické drama je nejen u nás prakticky neznámé a jeho hodnocení se výrazně liší. Režisér a spoluscenárista Olivier Peyon v něm spoléhal spíše na diváckou jistotu, a ačkoli se sympaticky vyhýbá různým klišé, nedaří se mu vytvořit potřebnou atmosféru a udržet jakékoli napětí, což je vzhledem k tématu škoda. Na druhou stranu to částečně kompenzuje tím, že silný námět vycházející ze skutečnosti lehce upozaďuje a soustředí se na chování lidí v mezních situacích, což se mu víceméně daří výborně. Největším přínosem je ovšem zobrazení rozdílů mezi kulturou japonskou a evropskou, které možná mnohé překvapí. Ve druhém plánu funguje i částečně feministická linie a jakési morální dilema hlavních hrdinů. K určitému pocitu autenticity přispívá i obsazení, v němž titulní roli ztvárnila Karin Viard. Nenápadný tip.  

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 23. června 2021.

Originální trailer filmu Ve stínu Fukušimy / Tokyo Shaking

Byl jednou jeden princ (Once Upon a Prince) (středa 31. 5., Prima Max, 18.10 - 20.00 / čtvrtek 1. 6., 13.40 - 15.25)

Plakát filmu Byl jednou jeden princ / Once Upon a Prince
© IMDb
Pět let starý televizní romantický snímek je typickým produktem stanice Hallmark, který se řadí k tomu lepšímu z této stáje. Režírující Alex Wright v něm spolehl na typická žánrová klišé, od úvodu zoufale předvídatelný příběh, který nemůže překvapit ani toho nejméně zkušeného diváka, trochu přeslazenou atmosféru a celkovou kýčovitost. Tempo je naštěstí poměrně svižné a stopáž natolik střídmá, že se do ní vejde jen to nejnutnější, dialogy navíc tolik netahají za uši a jsou docela snesitelné. Titulní role si zahráli sympatičtí Megan Park a Jonathan Keltz, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a tím pádem funguje klíčová romance. Jen je potřeba se smířit s tím, že kulisy jsou viditelně umělé a televiznost je z každého záběru dost znát. Oddechový tip spíše pro ženské publikum.   

Zajímavost: Natáčení probíhalo patnáct dní.

Oficiální trailer filmu Byl jednou jeden princ / Once Upon a Prince

Mamka a taťka (Mom and Dad) (středa 31. 5., Nova Cinema, 22.35 - 00.10 / pátek 2. 6., 03.20 - 04.55)

Plakát filmu Mamka a taťka / Mom and Dad
© Facebook tvůrce
Ačkoliv je bizarní hororová komedie hodnocena vesměs průměrně, u určité skupiny fajnšmekrů se těší velké popularitě. Režisér a scenárista Brian Taylor v ní toho moc neřešil a spolehl se na výraznou vizuální stránku, na níž je sice znát nižší rozpočet, protože mnoho podstatných věcí se děje mimo záběr, přesto si nebere servítky a je dost brutální a krvavá, záměrně podvratné vyprávění, které se místy mění v černohumornou satiru, a nečekaný a zábavný závěrečný zvrat. Tempo je místy až zběsilé a stopáž možná až příliš střídmá, takže někdy divák jen těžce vstřebává, co se kdy vlastně děje, což je někdy dobře, protože příběh moc smyslu nedává a je neuspokojivě vysvětlen, někdy ale špatně, protože nejde pochytit všechny možné narážky a odkazy. Titulní role si zahráli tradičně maniakální Nicolas Cage, který tu přehrává až extrémně, a Selma Blair, která s ním překvapivě drží krok, objeví se ale i Lance Henriksen. Nebýt to až tak bláznivé a osobité, možná by dojmy byly ještě lepší. Guilty pleasure tip.

Zajímavost: Premiéra proběhla na MFF v Torontu.

Oficiální trailer filmu Mamka a taťka / Mom and Dad

Divotvůrkyně (The Miracle Worker) (čtvrtek 1. 6., ČT art, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu Divotvůrkyně / The Miracle Worker
© IMDb
Životopisné drama z počátku šedesátých let není v tuzemsku moc známé, což je poměrně škoda. Na Oscara nominovaný režisér Arthur Penn v něm vycházel z knižní předlohy Helen Keller a zároveň divadelní hry Williama Gibsona, který napsal i scénář. Je tedy jasné, že hlavní pozornost se upíná na silný příběh vycházející ze skutečnosti, který je zachycen citlivě, empaticky a velmi komorně. Stěžejní jsou pochopitelně i dialogy, které jsou výtečně napsané, což je vzhledem k závažnému tématu obdivuhodné. Pozadu nezůstává ani atmosféra, která je specifická a dokonale pracuje s emocionálními scénami, což jen umocňuje krásná černobílá kamera. Vrcholem je nicméně obsazení, jemuž dominují naprosto fantastické a po zásluze Oscarem oceněné Anne Bancroft a Patty Duke, z jejíhož výkonu až mrazí, za zmínku stojí i oscarové nominace za scénář a kostýmy. Tip, který sice vyžaduje divácké napojení, odměnou je ale neobyčejně silný zážitek, což potvrdí i náš letitý Stroj času.

Zajímavost: Ve své době byla Duke nejmladší herečkou, která získala Oscara.

Originální trailer filmu Divotvůrkyně / The Miracle Worker

Nezvěstní v boji (Missing in Action) (čtvrtek 1. 6., Prima Cool, 22.00 - 00.15)

Plakát filmu Nezvěstní v boji / Missing in Action
© Impawards
Akční snímek z první poloviny osmdesátých let po pádu železné opony koloval na pirátských videokazetách s jednohlasým dabingem a má příchuť nostalgie, kterou ti později narození nepochopí. Režírující Joseph Zito v něm neměl žádné ambice a možná se sám divil, jak kultovním se snímek později stal. Naprosto primitivní zápletka byla jen záminkou pro velmi slušnou akci, která byla jednoznačným vyrovnáním se s americkým vietnamským traumatem a možností "změnit" dějiny alespoň na plátně. Přiznaně béčkové zábavě dominuje svým způsobem zábavná atmosféra, k níž se přidávají i humorné momenty a hlášky a solidní akce. V hlavní roli zazářil Chuck Norris, který se posléze stal hvězdou a jakýmsi ztělesněním tehdy populárních konzervativních hodnot USA, vedle něj pak dostali prostor i M. Emmet WalshDavid Tress nebo James Hong. Pro mnohé vzpomínka na dětství, pro mnohé tupý a opravdu hloupý tip.

Zajímavost: Tento film byl prvním, který Norris natočil v produkci legendárního studia Cannon.

Originální trailer filmu Nezvěstní v boji / Missing in Action

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu