Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Interview s upírem

Blu-ray recenze: Interview s upírem

Vydáno: 29.11.2014 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Pavel Pinker | foto: Warner Bros.

Krev je červená i v modrém. A Interview s upírem je v modrém stále výborný film. Uplynulo dvacet let od jeho vzniku a výroční edice dává fanouškům upírské klasiky příslib něčeho navíc. Jak tedy vysokokapacitní disk dopadl?

Interview s upíremRecenzoval/a Pavel Pinker dne 29.11.2014 12:00. Krev je červená i v modrém. A Interview s upírem je v modrém stále výborný film. Uplynulo dvacet let od jeho vzniku a výroční edice dává fanouškům upírské klasiky příslib něčeho navíc. Jak tedy vysokokapacitní disk dopadl? Hodnocení: 4

Interview s upírem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
Drama / Fantazie
USA, 1994 , 123 min.

Režie: Neil Jordan
Scénář: Anne Rice
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: Elliot Goldenthal
Herci: Brad Pitt, Christian Slater, Virginia McCollam, John McConnell, Tom Cruise, Mike Seelig, Bellina Logan, Thandie Newton, Lyla Hay Owen, Lee E. Scharfstein, Indra Ové, Helen McCrory, Monte Montague, Kirsten Dunst, Nathalie Bloch-Lainé

Česká premiéra: 15.10.2014

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
FILM:
Klasický Stokerův Drákula, hysterčící pubescentky u Stmívání, akční hi-tech vampír Blade, stařičký ohava Nosferatu. Upíři už měli na filmovém plátně pěknou řádku podob a vystřídali několik žánrů. Za jedno z vrcholných děl o upírech se dá mimochodem považovat počítačová hra Vampire The Masquerade: Bloodlines z roku 2004, která nabídla velmi propracovaný svět upířího undergroundu se všemi jeho pravidly a perfektním příběhem. Předchozí VtM: Redemption byl námětově blízko právě tomuto filmu - je vidět, že se obě hry v Interview mírně inspirovaly.

Kirsten Dunst ve filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesFilmové Interview s upírem je adaptací stejnojmenné knihy od Anne Rice a vypráví příběh mladého Louise (Brad Pitt), jenž po osobní tragédii ztrácí touhu žít. Jedné noci naráží na Lestata (Tom Cruise) a dostává osudovou nabídku - zemřít, nebo procitnout ve věčném životě upíra. Ve svých vampířích počátcích se Louis potýká zejména s nechutenstvím zabíjet lidi, díky čemuž se neustále dostává do konflitku s Lestatem - ten ale není vyloženým zlem; pouze lhostejně žije tak, jak žít musí. Vše vrcholí "zabitím" Claudie (Kirsten Dunst), která se stává Lestatovou pojistkou a Louisovým důvodem žít. Jenže ani ona, navždy uvězněna v těle malé dívky, nesdílí Lestatovu tyranii...

Film se pokouší vykreslit osamělost upíra na nekonečné pouti nesmrtelnosti, včetně zklamání ze zjištění, že nalezení společníci nesdílí stejně nesmrtelnou bolest takového bytí. Třikrát Louis prchá, třikrát končí jeho minulost symbolicky v plamenech. Třikrát hoří část jeho samého. Děj nabírá kurz velkolepé antické tragédie a divadelní nádech rozhodně není zbytečný (a scéna, v níž Louis s Claudií sledují upíří divadelní představení, je o to kouzelnější).

Tom Cruise ve filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesPříběh se odehrává z větší části na konci osmnáctého století, což mu ohromně sluší. Atmosféru dokreslují časté hrátky s mlhou, tmou i ohněm a vizuální stránka do dnešního dne neztrácí na svém půvabu. Herecké obsazení je typově přesné - Pitt, Cruise, Rea i Banderas jsou skvělí, nicméně všichni zůstávají ve stínu neuvěřitelné, tehdy dvanáctileté Kirsten Dunst, která přesvědčivě zahrála tragédii dávno dospělé ženy, nedobrovolně uvězněné v dětském těle. Nominace na Oscara ji neprávem minula. Možná někdo shledal za nevhodné, aby rok po úspěchu jedenáctileté Anny Paquin přišlo další oscarové dítko.

Rozmáchlý upírský epos plný emocí všeho druhu a povedených historických kulis zkrátka nestárne.

OBRAZ A ZVUK:
Kvalita videa se nese malinko v duchu "tumáš HD a mlč". Ostrost je přijatelná a barvy navzdory nepříliš bohaté paletě filmu také; o něco horší je to s kontrastem, který s monotónními barvami a často tmavou nebo zamlženou scénou bojuje sice srdnatě, ale místy marně. Zdálo se mi, že zrnitost obrazu občas poněkud kolísá, aniž by to záleželo na tmavosti scény, každopádně co se týká domácího sledování, zásadnějšího selhání se divák nedočká. Formát nabízí tradiční HD 1080 v poměru 16x9.

Zvuk přináší v originálním znění DTS-HD v pěti kanálech a není mu moc co vytknout. Odpůrci titulků a neangličtináři v nabídce najdou i české znění, ovšem v pouhém stereu.

BONUSY:
Fotografie z filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesPlusová část startuje "povinnými" položkami - introdukcí v podání Anne Rice, Antonia Banderase a Neila Jordana, dále audiokomentářem filmu od posledně jmenovaného. Nepříliš dlouhá jízda pokračuje přes sekci s názvem "Louis, Lestat a upíří fenomén", což je čtyřiadvacetiminutový dokument o vztahu předlohy s filmem a zaníceném přístupu k tematice upírů. Rozboru příběhu a jeho pozadí se v něm z větší části opět ujímá autorka knihy Anne Rice, ke slovu se ovšem dostanou i členové filmařského týmu. Video je v HD kvalitě a obsahuje českou titulkovou podporu. Pro fanoušky celkově moc pěkný dárek.

Poslední epizoda bonusů se jmenuje "Ve stínu upíra". Trvá půl hodiny a na rozdíl od předchozího dokumentu se konkrétněji zabývá postavami filmu i jejich představiteli. Na přetřes přijdou také trikové scény, zejména ty dvě nejznámější - spálení upírů sluncem a rozetnutí Santiaga kosou. Své si k tomu řekne legendární trikař Stan Winston. Kvalita videa proti předchozímu poklesla, na čemž se mimo jiné podepsalo několik archivních záběrů z doby natáčení. Česká podpora samozřejmě nechybí.

PODTRŽENO A SEČTENO:
BD obal filmu Interview s upírem / Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesMohl bych jízlivě říct, že na produkt s honosným názvem "Edice k 20. výročí" nedostaneme zase tolik nabušený disk. Obyčejná modrá krabička bez jakékoliv (papírové) přidané hodnoty sběratele do mrákot také zrovna nepřivede. Nepříliš bohatá bonusová výbava naštěstí nabízí dva kvalitní dokumenty, jejichž tradiční provedení přetéká láskou k tématu a poskytuje dostatek zajímavých informací. Navíc v solidní kvalitě a s českými titulky. Samotný film je z hlediska audiovizuálu ošetřen dostatečně, přičemž odpustek dostává za často náročnou tmavou scénu a fakt, že přeci jen není nejmladší. Distributoři zaslouží decentní poplácání po zádech určitě za cenu, která je vzhledem k nevelké nabídce přijatelná a podtrhuje tak fakt, že je tahle edice sice neokázalá, ale docela intenzivní. Pokud máte Interview s upírem rádi, koupí určitě neprohloupíte.

Originální trailer filmu Interview s upírem

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 23. týden
Top 20 ČR: Tiché místo vedlo v Česku V českých kinech se za uplynulý víkend chodilo nejvíce na premiéru amerického hororu Tiché místo: Část II. Návštěvnost se za víkend přehoupla přes deset tisíc diváků. čtěte zde
Vydáno: 15.06.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 23. víkend
Box office: Tiché místo se vrací na vrchol V souboji novinek proti stálicím zvítězil těsně zástupce druhé skupiny, když horor Tiché místo: Část II porazil muzikál Život v Heights. čtěte zde
Vydáno: 14.06.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tiché místo: Část II 6/10
Recenze: Film Tiché místo: Část II recykluje nápady svého předchůdce Po ročním odkladu se do kin konečně dostává pokračování Tichého místa, které vypráví o členech jedné rodiny, kteří se naučili přizpůsobit svůj život tomu, aby nemuseli vydávat žádné zvuky. čtěte zde
Vydáno: 12.06.2021 10:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 11. 6. 2021 - 17. 6. 2021
TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne V polovině června v televizích nejvíc naláká ke sledování zařazení premiér finále ságy Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera a hudebního dramatu Zrodila se hvězda. Zavzpomínat ale můžete i na zesnulou Libuši Šafránkovou. ... čtěte zde
Vydáno: 11.06.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 23. týden
Kinopremiéry: První kráva Cruella, Godzilla a Kong se ocitají na tichém místě S postupným rozvolňováním se nafukují i programy kin a tento týden startuje hned dvanáct novinek. Největší divácký potenciál mají pokračování thrilleru Tiché místo, disneyovský origin Cruella a souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 09.06.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Muž jménem Ove ví, že poslouchat Bohemian Rhapsody je sázkou na nejistotu (28.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Justin Simien natočí remake Disneyho Strašidelného domu (24.04.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Barry Seal, Giordano Bruno a Hanele spolu hrají dvojí hru, v níž je pronásleduje čistokrevné zlo (23.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sandra Bullock se přidává na Bullet Train (10.02.2021 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Poslední Podskalák čte ostrovní zprávy a řídí se heslem ukradni, co můžeš (05.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Alfred Molina se vrátí do Spider-Mana (09.12.2020 07:49 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mistr hazardu Batman ztratil Stalina a volá netvora (20.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Akční Bullet Train nabírá hvězdné obsazení (19.11.2020 15:08 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Creed, Deadpool a stařík Diego Maradona jsou hoši z Brazílie (30.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Flynn Carsen a Ayn Randová hrají noční hru a vrtí psem (16.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Top 10 herci, kteří byli nominováni, ale Oscara nezískali (03.10.2020 18:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Osamělý mstitel Wolverine řeší Mission: Impossible (25.09.2020 19:48 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Děda Alice Cooper je lotr, protože z Thora udělal rudou volavku (28.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Cruiseův výlet do kosmu za 200 milionů (31.07.2020 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2000 - 2009 (25.07.2020 13:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 90. let (11.07.2020 12:30 v Články | Publicistika)
- Brad Pitt nasedá na Bullet Train (07.07.2020 08:45 v Novinky | Zprávy)
- Sedmá Mission: Impossible bude pokračovat v září (03.06.2020 09:16 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2021

Tiché místo: Část II
6/10

Po ročním odkladu se do kin konečně dostává pokračování Tichého místa, které vypráví o členech jedné rodiny, kteří se naučili přizpůsobit svůj život tomu, aby nemuseli vydávat žádné zvuky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu