Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Harvey Keitel

Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela

Vydáno: 13.05.2023 11:25 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Harvey Keitel patří k hereckým legendám světové kinematografie. Při příležitosti jeho dnešních 84. narozenin si připomeneme desítku jeho nejlepších filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Článek byl poprvé publikován v roce 2019 (poznámka autora)

10. Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Quentin Tarantino, Harvey Keitel ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp FictionV tomto kultovním snímku 90. let nemohl chybět ani Harvey Keitel, který si zde zahrál malou vedlejší roli čističe Wolfa. Keitel se zde objeví snad jen na pouhých deset minut v závěru filmu, přesto i jeho krátká přítomnost na "place" výrazně zesílí celý efekt už tak pozoruhodné scény, v níž musí Vincent a Jules odstranit mrtvolu dříve, než se vrátí Jimmieho žena z práce domů. Keitel se tu příliš nezapotí, pouze s šálkem kafe udílí pokyny, přesto je zde ve svém minimalismu maximálně efektivní.


Scéna z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí
9. Smoke

Harvey Keitel ve filmu  / SmokeV nezávislém filmu si Keitel zahrál majitele malého krámku v Brooklynu jménem Auggie, který každé ráno pořídí z rohu ulice fotku svého obchodu. V jeho obchodě se schází místní komunita lidí, kteří všichni s Auggiem mluví a chovají se k sobě jako jedna rodina. Smoke je příjemná, lehce kultovní nezávislárna, která byla v 90. letech poměrně populární, i když dnes už ji znají nejspíše jen skuteční filmoví fanoušci. 

Originální trailer filmu Smoke
8. Thelma a Louise

Harvey Keitel ve filmu Thelma a Louise / Thelma & LouiseV roce 1991 si zahrál v road movie, v němž se dvě obyčejné ženy vydaly na cestu, která se změnila v útěk před zákonem. Keitel si zde zahrál postavu hodného policisty Hala, který se snaží oběma prchajícím ženám pomoct. Jednak ztvárnil netradičně kladnou postavu, a také do ní dává více emocí, než u něj bývá obvyklé. Pozoruhodné je, že byl v tomto roce nominován na svého jediného Oscara za vedlejší roli. Nikoliv však za tento film, ale za gangsterku Bugsy. Zvláštní je, že v tomto filmu měl Keitel ještě daleko menší prostor a méně výraznou roli než právě v Thelmě a Louise, za níž nominován nebyl.

Scéna z filmu Thelma a Louise
7. Poslední pokušení Krista

Harvey Keitel ve filmu Poslední pokušení Krista / The Last Temptation of ChristV roce 1988 se Keitel znovu sešel s Martinem Scorsesem při práci na historickém dramatu, kde ztvárnil vedlejší, ale důležitou roli Jidáše, jednoho z Ježíšových učedníků, který ho nakonec zradí. Ačkoliv tu měl znovu jen omezený prostor, vytvořil tu výraznou postavu muže věřícího pevně tomu, že nikoliv on, ale Ježíš byl zrádce, když si - byť jen ve svých představách - vybral život obyčejného smrtelníka. Keitel se tu objevil s netradičními zrzavými kučerami. 

Scéna z filmu Poslední pokušení Krista
6. Piano

Harvey Keitel ve filmu Piano / The PianoV historickém dramatu Jane Campion zasazeném do poloviny 19. století na Nový Zéland hrál bíleho muže George Bainese, který si začne intimní vztah s němou Adou (Holly Hunter), ženou svého pána Alisdaira (Sam Neill), která Bainese zprvu nemiluje a touží jen po svém pianu. Pro Keitela šlo o hodně netradiční roli vášnivého milence, které se zhostil opět skvěle, i když smetanu v podobě Oscarů slízly po právu obě herečky - vedle Hunter teprve jedenáctiletá Anna Paquin

Scéna z filmu Piano
5. Gauneři

Steve Buscemi, Harvey Keitel ve filmu Gauneři / Reservoir DogsRok po Thelmě a Louise měl premiéru debutový film Quentina Tarantina. Film je o šestici zločinců s přezdívkami (Keitel zde byl pan Bílý), kteří uloupí šperky, ale jejich loupež se nepovede. Postupně se někteří členové scházejí v opuštěném skladišti, kde se snaží přijít na to, kdo je podrazil. Keitel hraje toho klidnějšího a zkušenějšího z šestice, který se snaží používat především zdravý rozum a neřešit věci hned násilím. Osudné se mu ale stane přátelství a důvěra v pana Oranžového (Tim Roth). Keitel je v této roli naprosto vynikajicí a je nepochopitelné, že právě za ni se oscarové nominace nedočkal.

Scéna z filmu Gauneři
4. Soupeři

Harvey Keitel ve filmu Soupeři / The DuellistsK prvnímu setkání Harveyho Keitela a Ridleyho Scotta došlo už v roce 1977 při natáčení historického dramatu z období napoleonských válek. To pojednávalo o letitém soupeření dvou mužů - toho druhého hrál Keith Carradine - kteří se neustále vrací ke starému souboji, aniž by za ta léta věděli, proč spolu soupeří. Z jejich souboje se stala nesmyslná posedlost, kterou oba herci ztvárnili skvěle. Z nepochopitelných důvodů nebyly skvělé herecké výkony obou herců oscarovou Akademií vůbec zaznamenány. 

Originální trailer filmu Soupeři
3. Špinavé ulice

Harvey Keitel ve filmu Špinavé ulice / Mean StreetsPrvní velkou Keitelovou rolí byl Charlie z prvního význačného filmu Martina Scorseseho - kriminálním dramatu z roku 1973. Charlie, Italo-Američan z New Yorku, se snaží neustále žehlit problémy svého nezodpovědného kamaráda a podvodníčka Johnny Boye (Robert De Niro), je rozpolcený mezi vírou a skutečným životem, jak to charakterizuje úvodní věta pronesená ve filmu: "Své hříchy neodčiníš v kostele, ale na ulici". Charlie také udržuje tajný vztah s epileptickou Johnnyho sestřenicí Teresou a zároveň pracuje pro svého strýčka Giovanniho, který není nakloněný ani jeho vztahu, ani přátelství s Johnny Boyem. Keitel tu podává skvělý herecký výkon v hlavní roli, i když v té vedlejší tu výrazně zazářil o něco mladší De Niro, který se posléze stal hlavním Scorseseho hercem.

Scéna z filmu Špinavé ulice
2. Taxikář

Robert De Niro, Harvey Keitel ve filmu Taxikář / Taxi DriverTato situace nastala hned o dva roky později, kdy Scorsese natočil svůj přelomový snímek. De Niro tu ztvárnil hlavní postavu veterána z Vietnamu Travise Bicklea, který cítí poslání vyčistit ulice od "špíny", za jejíž hlavní zdroj vidí pasáka Sporta (Keitel). Oba slavní herci si tu tedy prohodili "své" role, De Niro hrál roli hlavní, Keitel roli vedlejší. Oba zde byli skvělí a Keitel si roli svého odporného pasáka opravdu vychutnal: dlouhé vlasy, dlouhý nehet a vskutku odpudivý charakter byl na světě. Vrcholem filmu jsou jejich společné scény, v nichž oba herci předvádí jedinečné, nezapomenutelné kreace. Mezi oběma velkými herci fungovala dokonalá souhra a scéna, kdy Travis přijde za Sportem a nabízí mu peníze za prostitutku Iris (Jodie Foster), je pamětihodná.

Scéna z filmu Taxikář
1. Poručík

Harvey Keitel ve filmu Poručík / Bad LieutenantVrcholem Keitelovy filmografie je hlavní role v kriminálním dramatu známého nezávislého režiséra Abela Ferrary z roku 1992. Keitel tu hrál toho úplně nejhoršího policajta z New Yorku, který s oblibou masturbuje na veřejnosti, šňupe kokain, bere úplatky: zkrátka "vzor všech ctností", policista, kterého bychom si nepřáli potkat ani ve snu. Poručík je, mírně řečeno, hodně divný film jako ostatně celá Ferrarova filmografie, ale Keitel v této roli antihrdiny a zlého snu každého policejního sboru předvádí svůj životní výkon. Možná právě proto, že zde hrál naprosto vyšinutou postavu, nebyl za ni nominován na Oscara. Zdařilý remake natočil o 17 let později Werner Herzog, kde Keitelovu postavu hrál Nicolas Cage.

Originální trailer filmu Poručík

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu