Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Sam Raimi

Top 10: Sam Raimi

Vydáno: 04.06.2023 10:30 v sekci Články | Žebříčky - Václav Limberk | foto: Screenrant

Sam Raimi patří mezi moderní klasiky nejen hororového žánru. V následujícím článku si představíme reprezentativní desítku jeho filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Obsahuje spoilery

10. Mocný vládce Oz (2013)

Rachel Weisz, James Franco ve filmu Mocný vládce Oz / Oz the Great and Powerful
© Walt Disney Pictures
Už deset let uplynulo od premiéry pohádkové fantasy a prequelu klasického hollywoodského titulu Čaroděj ze země OzSam Raimi nám tu ukazuje, jak se zrodil onen mýtický "velký a mocný" čaroděj, kterým byl původně jen malý podvodníček a nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník Oscar (James Franco). Ten se podobně jako Dorotka dostal z Kansasu skrze tornádo do pohádkového světa, v němž se perou hodné a zlé čarodějnice (Michelle WilliamsMila KunisRachel Weisz) a obývají ho kouzelné bytosti. Není pochyb o tom, že zde Raimi naskočil na módní vlnu nákladných fantasy pohádkových adaptací, kterou nastartoval obrovský komerční úspěch Burtonovy Alenky v říši divů. Zároveň je snímek Raimiho poctou médiu pohyblivých obrázků podobně jako Scorseseho Hugo a jeho velký objev.
Český trailer filmu Mocný vládce Oz / Oz the Great and Powerful

9. Darkman (1990)

Liam Neeson ve filmu Darkman / Darkman
© Universal
Dlouho před vypuknutím komiksománie, kterou dnes charakterizují marvelovky a DC komiksovky, si Raimi vymyslel a natočil vlastní komiksový film, který není založený podle žádného z výše zmíněných zdrojů. Je o doktoru Westlakeovi (Liam Neeson), který je zrovna na prahu velkého objevu, když ho znetvoří gang vedený psychopatem Durantem (Larry Drake). Raimi skvěle zachází s komiksovým stylem vyprávění a jeho Darkman je svým duchem mnohem komiksovější než většina dnešních filmů. Kromě toho je také originálním milostným příběhem mezi Neesonovým tragickým hrdinou a jeho milovanou Julií (Frances McDormand). A v neposlední řadě je Westlakeovo měnění tváří originálním prvkem, který pak využil třeba Ethan Hunt ve svých "nemožných misích". 
Trailer filmu Darkman

8. Téměř dokonalý zločin (2000)

Cate Blanchett ve filmu Téměř dokonalý zločin / The Gift
© Paramount Pictures
Těsně před prvním Spider-Manem složil Raimi zkoušku z filmařské dospělosti tímto smrtelně vážným křížencem dramatu a thrilleru zasazeného do jakéhosi zapadákova na americkém Jihu. Inspirací k filmu byla matka Billyho Boba Thorntona, který je spoluautorem scénáře. Cate Blanchett tu hraje ovdovělou matku tří dětí, která se živí předvídáním budoucnosti a vykládáním karet. Když se ve městě stane zločin, přijde za ní otec oběti a požádá ji o pomoc. Snímek je umně sladěným soudním dramatem a thrillerem ve stylu Johna Grishama a s kingovsky laděným příběhem s nadpřirozenými prvky. Raimi tu měl možnost pracovat s celou řadou herců. Vedle skvělé Cate Blanchett v hlavní roli tu zaujali proti svému typu obsazení Keanu Reeves a Greg Kinnear nebo Giovanni Ribisi a Hilary Swank
Trailer filmu Téměř dokonalý zločin

7. Armáda temnot (1992)

Bruce Campbell ve filmu Armáda temnot / Army of Darkness
© MGM
V posledním dílu původní "raimiovské" trilogie Evil Dead se Raimi rozhodl jít ve stopách motta Monty Pythonů "and now for something completely different" a natočil svou první ryzí bláznivou komedii, v níž se jeho hlavní hrdina Ash (Bruce Campbell) přenese do středověku, aby čelil jak armádě nemrtvých, tak i armádě svých vlastních zmenšených já. Je podivuhodné, jak se z původního hororu Lesní duch dostal Raimi až k fraškovité Armádě temnot a v historii filmu byste sotva našli podobně originální filmovou trilogii.
Trailer filmu Armáda temnot

6. Jednoduchý plán (1998)

Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Brent Briscoe ve filmu Jednoduchý plán / A Simple Plan
© Paramount Pictures
Z jednoduchého plánu, v němž Lou (Brent Briscoe) a dvojice bratrů Hank (Bill Paxton) a Jacob (Thornton) přijdou nenadále k velké sumě peněz, se vyklube cesta do pekel (nikoliv doslova). Jednoduchý plán dokázal, že Raimi umí natočit také seriózní psychologické drama s kriminální zápletkou, které je coenovštější než Coeni a které je jeho odpovědí na Fargo. Nenatočil plagiát Farga, ale vlastní originální příspěvek k ranku filmů, v nichž se vše zvrtne a z idylky se stane noční můra. Billy Bob Thornton tu hraje mentálně trochu podobnou postavu, jakou předtím ztvárnil ve filmu U-Turn a ve svém vlastním snímku Smrtící bumerang. Možná i proto, že tyto role zvládá velmi dobře, si vysloužil druhou hereckou oscarovou nominaci, zde za vedlejší roli. 
Trailer filmu Jednoduchý plán

5. Rychlejší než smrt (1995)

Sharon Stone ve filmu Rychlejší než smrt / The Quick and the Dead
© Sony
První skutečnou Raimiho "seriózní" režijní záležitostí, kdy se setkal s tehdejší současnou hereckou hvězdnou ligou, kterou reprezentovali Sharon Stone a Gene Hackman, byl western z poloviny 90. let. V klasických westernových kulisách jsme svědky stejně klasického příběhu pomsty. Co je tu nové, je to, že se zde mstí ženská hrdinka snažící se prosadit v typicky mužském prostředí. Kromě obou hlavních hereckých hvězd tu jsou osvěžením výkony mladého Leonarda DiCapria a tehdy ještě nepříliš známého Russella Crowea. Raimi si zde přišel na své především v pistolnických soubojích, kde využívá své osvědčené kamerové hrátky, jež přináší do tohoto žánru další osvěžení. 
Trailer filmu Rychlejší než smrt

4. Stáhni mě do pekla (2009)

Alison Lohman, Lorna Raver ve filmu Stáhni mě do pekla / Drag Me to Hell
© Universal Pictures
Že jde horor Raimimu stále skvěle, dokázal znovu v roce 2009. Tehdejší počin je návratem ke kořenům a ukázkou toho nejlepšího, co tento filmař dovede. Snímek vypráví o ambiciózní bankovní úřednici Christine (Alison Lohman), která udělá osudovou chybu, když v zájmu povýšení odmítne a nevyslyší prosby postarší ženy (Lorna Raver), která jí po konfrontaci v podzemní garáži prokleje. Christine pak vyhledá pomoc jasnovidce (Dileep Rao), který ji seznámí se svou tetou (Adriana Barraza). Společně se pak pustí do vymítání zlého ducha Lamii, a když už vypadá, že má Christine vyhráno, je v šokojící závěrečné minutě, jak slibuje název, stáhnuta do pekla. Film skýtá po celých zhruba 99 minut špičkovou zábavu s typickými Raimiho lahůdkami, které upomínají na jeho Evil Dead kořeny. 
Trailer filmu Stáhni mě do pekla

3. Lesní duch (1981)

Bruce Campbell ve filmu Lesní duch / The Evil Dead
© Renaissance Pictures
Konečně jsme se dostali k filmu, kterým se Sam Raimi proslavil a prosadil. První jeho výrazný zářez do hororového žánru vypráví až archetypální příběh o obyčejné skupince kamarádů, kteří se vypraví do opuštěné chaty v lesích, kde probudí tajemné zlo, které je postupně posedne. Představil se tu poprvé kmenový Raimiho herec Bruce Campbell v titulní roli Ashe, který je zde ještě úplně obyčejným klukem v ničem se nelišícím od svých vrstevníků. Lesní duch je nefalšovaný horor, kde stopy po humoru zatím jsou jen v zárodcích. Raimimu tu šlo jen o hrůzu a strach a to se mu podařilo na výbornou. Po zásluze jde o kultovní věc, kterou mohl překonat jen Raimi sám.
Trailer filmu Lesní duch

2. Spider-Man (2002)

Tobey Maguire, Kirsten Dunst ve filmu Spider-Man / Spider-Man
© Sony
Ještě než se rozjela sériová výroba marvelovek z takzvaného Marvel Cinematic Universe, natočil Raimi ve "fázi 0" skvělou komiksovou adaptaci, jejíž předlohou byly komiksy Stana Lee a Stevea Ditka. Raimiho Spider-Mana lze považovat za nový počátek komiksových adaptací, za film, který redefinoval tento žánr a také za jeho první  blockbuster. Jde o origin story o středoškolském nerdovi Peteru Parkerovi (Tobey Maguire), který se po kousnutí pavoukem začíná měnit a získá superschopnosti, které mu pomůžou v boji proti dalšímu mutantovi, miliardáři a vědci Normanu Osbourneovi (Willem Dafoe), a také mu pomůžou získat srdce své vyvolené Mary Jane (Kirsten Dunst). Spider-Man byl první skutečně velký komerční úspěch Raimiho kariéry a dodnes se řadí k absolutní špičce komiksových filmů. 
Trailer filmu Spider-Man

1. Smrtelné zlo 2 (1987)

Bruce Campbell ve filmu Smrtelné zlo 2 / Evil Dead II
© Renaissance Pictures
Druhý díl Lesního ducha byl něco mezi remakem a sequelem jedničky, ale s jasným posunem směrem ke komedii. Ash se svou přítelkyní Lindou jedou opět na chatu v lesích a Ash brzy zůstane v chatě sám. Jeho paže je posednutá a on si ji uřízne a místo ní nasadí motorovou pilu. Z bezvýznamného mladíka se stane přední démonobijec a v závěru se časovým portálem přenese do středověku. Dvojka trumfuje jedničku v nápaditosti a s přídavkem černého humoru se jedná o vražednou kombinaci. Raimi zde dosáhnul ideálního propojení hrůzy a vtipu a dodnes jde o nepřekonanou záležitost. 
Trailer filmu Smrtelné zlo 2

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Spider-Man byl první skutečně velký komerční (tacan, 22.07.2023 17:13) Reagovat

    brzy zůstane v chatě sám. Jeho paže je posednutá a on si ji uřízne a místo ní nasadí motorovou pilu. Z bezvýznamného mladíka ??? ⛽ ⛽ ⛽ ⛽

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Wicked - Part One (13.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu