Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 4. 2023 - 13. 4. 2023

TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe

Vydáno: 07.04.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Následující týden je obohacen o dva dny volna, což se projevuje i v televizních programech. Premiéry se dočká poslední "tarantinovka" Tenkrát v Hollywoodu, ale třeba i chválený tuzemský animák Myši patří do nebe.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Late Night (Late Night) (pátek 7. 4., Nova Cinema, 23.25 - 01.20)

Český plakát filmu Late Night / Late Night
© Facebook tvůrce
Pod alternativním českým názvem Zpátky na výsluní najdete v programu hodně zvláštní komediální drama, které je na zahraničních databázích hodnoceno výrazně lépe než na těch našich. Režírující Nisha Ganatra se v něm totiž pustila do tematiky, která se snaží akcentovat touhu po rovnoprávnosti pohlaví a menšin, bohužel jí ale věnovala tolik prostoru, až je to kontraproduktivní. Příběh je tedy předvídatelný a klišovitý, což tak úplně nevadí, když se ale na něj navěsila tato problematika, výsledek je rozpačitý, protože většina vtipů vyšumí do ztracena a zoufale jim chybí pointa. Nepomáhá ani nevyrovnané tempo, které střídmou stopáž subjektivně dost prodlužuje. Částečně to zachraňují vesměs pohodová atmosféra a pár opravdu vtipných momentů. V titulních rolích se představí spolehlivá Emma Thompson a Mindy Kaling, která také napsala scénář a rozhodně nebude sympatická všem a někomu se dokonce může jevit až nepřekonatelně otravně, dále se pak objeví třeba John Lithgow nebo Hugh Dancy. Trochu nedotažený tip, což potvrdí i naše poměrně kritická recenze.

Zajímavost: Role Katharine Newbury byla napsaná speciálně pro Thompson.

Český trailer filmu Late Night / Late Night

Myši patří do nebe (sobota 8. 4., ČT1, 20.10 - 21.35)

Plakát filmu  / Myši patří do nebe
© CinemArt
Dva roky starý koprodukční, převážně však český animák je hodně příjemnou podívanou, která se sympaticky nepodřizuje aktuálním trendům. Režírující duo Jan Bubeníček a Denisa Grimmová v něm cílí na trochu starší dětské publikum, které už je školou povinné a soustředí se na vyprávění sice otřepaného a lehce klišovitého příběhu, který ale stále funguje, navíc do něj dostalo hodně různých emocí. Potěší i to, že se v něm řeší poměrně vážná tematika a občas se tvůrci nebojí ani malinko děsivých scén, které ale mají svůj význam. Animace je na hodně vysoké úrovni, a ačkoli je na ní někdy znát počítačový původ, nijak to nevadí, protože všechny postavičky jsou sympatické. K pozitivním dojmům rozhodně přispívají i záměrně pomalejší tempo a střídmá stopáž. Podařený je též dabing, v němž jsou slyšet třeba Matouš RumlOndřej Vetchý nebo Lukáš Pavlásek. Premiérový tip pro celou rodinu, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Snímek se natáčel čtrnáct měsíců.

Oficiální trailer filmu Myši patří do nebe

Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in... Hollywood) (sobota 8. 4., Nova Cinema, 22.25 - 01.35 / pondělí 10. 4., 02.50 - 04.20)

Český plakát filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time... In Hollywood
© Falcon
Zatím poslední počin režiséra a scenáristy Quentina Tarantina je jakousi melancholickou vzpomínku na dobu, která už se nikdy nevrátí a zároveň poctou mnoha filmům, které Evropan moc nezná. To ale ve výsledku vůbec nevadí, protože dobová atmosféra je skvostná, v pár momentech ale pořádně hutná a skoro temná, výprava si po zásluze odnesla Oscara a chybět nesmí ani tradičně výtečný soundtrack. Příběhově je možná snímek nekonzistentní a plný nesmyslných odboček, které ale patří k tomu vůbec nejlepšímu a nejzábavnějšímu, co se v něm objeví. Na kvalitách paradoxně neubírá ani to, že tvůrce je v oněch odkazech a pomalém tempu až antidivácký, zvláštním způsobem to ale funguje. Titulní role si zahráli na Oscara nominovaný Leonardo DiCaprio a soškou oceněný Brad Pitt, mezi nimiž funguje poctivá chlapácká chemie, a jejichž vzájemné špičkování patří k naprostým vrcholům, Margot Robbie ve třetí důležité úloze sice tolik prostoru nemá, je ale podobně nepřehlédnutelná. Vše vyvrcholí v pro někoho až šokujícím závěru, který je stejně tak brutální a násilný jako extrémně vtipný a humorný. Pravděpodobný tip týdne, o kterém se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Robbie nosila v průběhu natáčení hnědé čočky.

Český trailer filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in... Hollywood

Apoštol Pavel (Paul, Apostle of Christ) (neděle 9. 4., ČT2, 16.40 - 18.25)

Plakát filmu Apoštol Pavel / Paul, Apostle of Christ
© IMDb
Pět let staré drama je u nás známé hodně málo a také jeho hodnocení je výrazně střízlivější než na zahraničních databázích. Dáno je to jednoznačně tematikou, neboť režisér a spoluscenárista Andrew Hyatt v něm natočil typicky americký snímek, který silně akcentuje náboženství. Příběh tedy překvapivě nevychází přímo z Bible, ale je spíše fikcí, která se ovšem nepouští do žádných odvážných tezí a teorií a soustředí se na filozoficko-náboženský přesah, který ale bude fungovat jen na pravověrné křesťany. Ruku v ruce s tím jde i skromnější výprava, která je pro menší obrazovky ideální, ani tempo se nedá očekávat nijak překotné. Dobová atmosféra nicméně bez problémů funguje. Ústřední roli ztvárnil velmi dobrý James Faulkner, jemuž sekundují především spolehliví James Caviezel a Olivier Martinez. Trochu nevýrazný tip, který bude pro mnohé lacinou náboženskou agitkou. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Maltě.

Oficiální trailer filmu Apoštol Pavel / Paul, Apostle of Christ

O princezně Jasněnce a létajícím ševci (neděle 9. 4., Nova, 18.00 - 19.30 / pondělí 10. 4., 11.00 - 12.25 / úterý 11. 4., Nova Cinema, 16.40 - 18.05)

Český plakát filmu  / O princezně Jasněnce a létajícím ševci
© Filmové studio Barrandov
Normalizační československá pohádka z konce osmdesátých let vychází z předlohy Jana Drdy a mnohé možná překvapí. Jejím režisérem je totiž Zdeněk Troška, který ještě v té době patřil k nadějným tvůrcům a z jeho pozdější tvorby tu je jen a pouze jedna pitvořící se postava. Atmosféra je relativně pohodová, v některých momentech ale příjemně potemní a ani příběh není tak kýčovitý a prvoplánový, jak jsme si u autora v dalších letech zvykli. Naopak je příjemně nápaditý, vtipný a poměrně chytrý. Tvůrce si čas od času pomůže krásnými leteckými záběry a atraktivní střihovou skladbou, která se nebojí několika originálních prvků, vše pak ještě dotváří vhodně zvolené nádherné lokace. Hlavní role si zahráli Jan Potměšil a Michaela Kuklová, které doplnili například Helena RůžičkováStanislav Tříska nebo Lubor Tokoš. Solidní, ale nijak výjimečná žánrovka, která je z pohledu tvorby svého autora trochu smutná. Osvědčený tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Natáčení trvalo tři měsíce.

Ukázka z filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Roucho (The Robe) (neděle 9. 4., ČT2, 20.00 - 22.15 / středa 12. 3., 10.15 - 12.25)

Plakát filmu Roucho / The Robe
© IMDb
Přesně sedmdesát let staré drama je v tuzemsku známé jen velmi málo a oficiální cestou se prakticky nedá sehnat. Režírující Henry Koster v něm tehdy dostal jako vůbec první autor možnost natáčení v systému CinemaScope, čehož náležitě využil. Každý záběr tedy vypadá velkolepě, zářivá a sytá barevnost se z dnešního pohledu může jevit až přehnaně kýčovitě a taktéž širokoúhlý formát výsledku jen prospěl a dělá z něj opravdu jedinečný zážitek. Na svou dobu opulentní výprava a krásné kostýmy si odnesly ocenění Oscarem, moderní divák ovšem nepochybně studiový původ pozná a nadšení asi nebude úplně sdílet. Pozitivem budiž, že ani příběh nebyl nikterak odbytý, a i když se od historie, která se traduje, v mnohém liší a vychází z ní jen velmi volně, je hodně zajímavý a svým způsobem i strhující. Tvůrce se sice zaštiťuje bliblickým původem, jde ale o ryze fiktivní zápletku, která klade důraz na sílu náboženství. Ústřední roli dostal na povel na Oscara nominovaný Richard Burton, vedle něhož se objeví třeba Jean SimmonsVictor Mature nebo Jay Robinson. Jen ta stopáž měla být o něco kratší. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Během natáčení vykouřil Burton denně sto cigaret.

Originální trailer filmu Roucho / The Robe

Případ číslo 39 (Case 39) (neděle 9. 4., Nova Cinema, 22.25 - 00.35)

Plakát filmu Případ číslo 39 / Case 39
© IMDb
Horor z konce první miléniové dekády je béčkovější záležitostí, která možná měla větší ambice, než nakonec dokázala naplnit. Režírující Christian Alvart v něm dostal k dispozici klasicky otřepaný a šablonovitý příběh, který zkušenější divák odhalí během prvních minut. Nemá nicméně potíže s atmosférou, která je od počátku potřebně hutná a také několik jednotlivých scén je řešeno výborně a svým napětím fungují zcela s přehledem. Celek ale malinko kulhá, neboť v úvodu se rozjíždí dost překotně, postupně ale výrazně zvolňuje a nevyhýbá se ani několika vysloveně hluchým momentům, aby v závěru působil přehnaně a přepáleně. Na výsledku je ale nejvíce znát tříletý prostoj mezi natáčením a uvedením, protože některé scény z traileru v něm úplně chybí a naopak některé v něm přebývají a atmosférou i v celém kontextu se do něj absolutně nehodí. Hlavní roli ztvárnila obstojná, leč ne úplně sympatická Renée Zellweger, které sekunduje taktéž ne zcela přesvědčivá Jodelle Ferland, dále se pak objeví třeba Ian McShane nebo Bradley Cooper. Rozpačitý a nedotažený tip na konec týdne.

Zajímavost: Při natáčení jedné ohnivé scény se oheň vymkl kontrole a spálil celou scénu a skoro celé vybavení štábu.

Originální trailer filmu Případ číslo 39 / Case 39

Mikrokosmos (Microcosmos: Le peuple de l’herbe) (neděle 9. 4., ČT art, 22.30 - 23.40)

Plakát filmu Mikrokosmos / Microcosmos: Le peuple de l'herbe
© AlloCiné
Francouzsko-italsko-švýcarský dokument z druhé poloviny devadesátých let je dodnes unikátní a svým způsobem fascinující. Režírující duo Marie Pérennou a Claude Nuridsany se v něm vydalo do světa hmyzu a beze slov v těch největších detailech zabírá obyvatele jedné louky, které žijí svou obyčejnou existenci. "Promlouvat" nechává samotné aktéry, což tedy znamená, že doprovod tvoří zvuky a ruchy, které všichni vydávají jeden přes druhého a vytváří zvláštní a jedinečnou symfonii. Tvůrci rozhodně nejdou cestou edukace, protože popisky tu zcela chybí, takže mnozí nebudou vědět jména jednotlivých zvířátek, to ale vůbec nevadí a na zážitku to nikterak neubírá. Nejsilnější jsou ve chvíli, kdy se v rámci denní rutiny pokouší vyprávět různé mikropříběhy, když pak za sebe skládají jednotlivé výjevy a krásné obrazy, emočně už to přes veškerou nádheru není tak působivé. I přes střídmou stopáž se nevyhýbají určitému stereotypu a jsou místa, kdy se i sebenadšenější divák může začít trochu nudit. Tip pro všechny estéty a milovníky přírody.    

Zajímavost: Tříletému natáčení předcházelo patnáct let výzkumu a dva roky příprav.

Originální trailer filmu Mikrokosmos / Microcosmos: Le peuple de l’herbe

Mrtvá hlídka (Deathwatch) (úterý 11. 4., Prima Max, 22.30 - 00.25 / čtvrtek 13. 4., 00.15 - 02.10)

Plakát filmu Mrtvá hlídka / Deathwatch
© IMDb
Britsko-německý snímek z počátku milénia je nejvíce prezentován jako horor, výsledek jím ale tak úplně není. Tehdy debutující režisér a scenárista M.J. Bassett v něm upoutá především v úvodu, který je hodně nekompromisní, oplývá nepříjemně hutnou atmosférou zuřící první světové války, kterou doplňuje mrazivá hudba a rozehrává sice otřepanou, pořád ale atraktivní zápletku o tajemném zlu. Postupem času ale přechází na psychologické drama a opírá se o laciné lekačky a psychotické vize, které absolutně nefungují. Navíc se vkrádá nuda a zcela opadá zájem o dobře budované a napsané postavy, které jsou později nezajímavé. Výsledku nepomáhá ani nižší rozpočet, s nímž tvůrce viditelně bojuje po celou dobu, protože některé scény si zkrátka nemůže dovolit úplně ukázat a dotáhnout, čímž ztrácí na působivosti. Na lehkém nadprůměru tak snímek drží krom zmiňované první poloviny solidní obsazení, v němž se sešli Jamie BellRuaidhri ConroyLaurence Fox nebo Andy Serkis. Tip, který nevyužil velký potenciál.

Zajímavost: Všichni herci se podíleli na kopání zákopů, protože štáb neměl finance na pracovníky, kteří by to udělali.

Originální trailer filmu Mrtvá hlídka / Deathwatch

To nejlepší teprve přijde (Le meilleur reste à venir) (úterý 11. 4., ČT2, 22.40 - 00.35)

Plakát filmu To nejlepší teprve přijde / Le meilleur reste à venir
© AlloCiné
Francouzsko-belgické komediální drama je v našich končinách zcela neznámé a oficiální distribuci se vyhnulo. Důvodem může být to, že nejde o úplně typickou žánrovku, protože režijní a scenáristická dvojice Alexandre de La Patellière a Matthieu Delaporte v něm vsadila na trochu vážnější téma, které sice zaobalila do malinko vtipného kabátu, po většinu času se ale o humor moc nepokouší a hraje spíše na divácké city. Podobně se mění i atmosféra, která je zpočátku pohodová a je z ní znát nadhled, postupem času je ale posmutnělá, nostalgická a v závěru až dojemná. Naštěstí ale nedojímá nijak prvoplánově a možná i díky tomu je samotný konec vkusný. Výsledku určitě prospívá i hluboce lidský rozměr a přes námět hodně pozitivní vyznění. Ústřední role si zahráli Fabrice Luchini a Patrick Bruel, mezi nimiž probíhá poctivá kamarádská chemie, a kteří táhnou snímek vpřed i v těch slabších chvilkách. Neznámý tip.

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 4. prosince 2019.

Originální trailer filmu To nejlepší teprve přijde / Le meilleur reste á venir

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vypráví o porozumění a jinakosti (11.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu