Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Protirecenze: Diana

Protirecenze: Dianu potkala smrt kýčem

Vydáno: 24.09.2013 17:36 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: Bontonfilm

Vzhledem k rozporuplnému přijetí filmového životopisu o princezně Dianě jsme se po naší vcelku pozitivní recenzi rozhodli podívat na snímek i z druhé strany. A není to vůbec hezký pohled...

DianaRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 24.09.2013 17:36. Vzhledem k rozporuplnému přijetí filmového životopisu o princezně Dianě jsme se po naší vcelku pozitivní recenzi rozhodli podívat na snímek i z druhé strany. A není to vůbec hezký pohled... Hodnocení: 1.5

Diana

Diana
Drama / Romantický / Biografie
Francie, 2013 , 113 min.

Režie: Oliver Hirschbiegel
Scénář: Stephen Jeffreys, Kate Snell
Kamera: Rainer Klausmann
Herci: Naomi Watts, Naveen Andrews, Douglas Hodge, Geraldine James, Charles Edwards, Daniel Pirrie, Cas Anvar, Juliet Stevenson, Jonathan Kerrigan, Laurence Belcher, Harry Holland, Leeanda Reddy, Art Malik, Michael Hadley, Rose O'Loughlin

Česká premiéra: 19.09.2013

Diana hodnocení na Kinobox.cz: 56.20 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
"Lidé o ní říkají, že je v lásce nestálá, ona zatím potají jediného v mysli má. Na toho, kdo klid jí vzal, dnem i nocí čeká dál, Krásná, bláhová Dajána."

Naomi Watts ve filmu Diana / DianaJe to tragikomické, ale princeznu Dianu, v devadesátých letech nejznámější ženu na světě, potkala smrt hned dvakrát: poprvé v srpnu 1997 po nešťastné honičce s paparazzi v pařížském tunelu, podruhé ta filmová, když německý režisér Oliver Hirschbiegel natočil podivný film o posledních dvou letech jejího života podle knižní předlohy. Text Zdeňka Borovce ve čtyřech verších vystihuje celou premisu: osamělá a ztracená princezna Diana (Naomi Watts) žije v odloučení od prince Charlese, věnuje se akupunktuře, charitě a občas svým malým synům. V jedné londýnské nemocnici potkává pákistánského kardiochirurga Hasnata Khana (Naveen Andrews ze seriálu Ztraceni), zamiluje se a chce se za něj provdat. 

Problémy jsou jen dva a překvapivě nikoliv královská rodina: potenciální tchyně, která nenávidí Brity, a samotný doktor, který miluje jazz, cigarety a fotbal a kterému se špatně operuje pod dohledem teleobjektivů nenasytného bulváru. A tak vidíme, že láska mezi vzývanou královnou lidských srdcí a mužem, který lidská srdce opravuje, je jen dalším melodramatickým kýčem, prázdnou skořápkou, pod níž žádné skutečné city nejsou. 

Láska mezi nášlapnými minami

Fotografie z filmu Diana / DianaDiana, podobně jako Hitler, kterému se Hirschbiegel věnoval ve svém nejznámějším filmu Pád Třetí říše, je ikonou, mediální mýtem, za kterým je někde možná ukrytý ten opravdový člověk. Je obtížné jej demaskovat, přiblížit nebo vystihnout, protože ta vnější maska je příliš silná: ale pokud tam je, tak se filmu nepovedlo do něj nahlédnout ani škvírou. Naomi Watts se snaží, seč jí mimické svaly, tmavé linky a natupírované vlnky dovolí, ale stále jsou to jen manýry, hraní si na princeznu, předstírání akcentu, imitace chůze. Nicméně je třeba poctivě přiznat, že tak mizerný scénář by neuhrála ani samotná Diana.

Jak už to tak bývá, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly (a nášlapnými minami). Kýčovité, patetické výjevy z charitativních výletů nevysvětlují, proč se Diana rozhodla zrovna pro miny a v čem jsou její aktivity tak kontroverzní, že si vysloužily veřejné pohoršení ministra vlády. Na politickou agendu zapomeňte, o královně a královské rodině se nic nedozvíte, divák bude bohatě zásoben jen tunami fotogenických póz tu se sirotami v Africe, tu se slepým staříkem nebo pacienty nemocnými AIDS, nechybí hysterické davy ani ušlechtilé projevy na opulentních akcích, jejichž rozpočet by nakrmil půlku Zimbabwe. Ale všechno jsou to jen líbivé obrázky střídající se s podivnými dialogy, které čerpají tu z telenovel, tu z koránu, každopádně jedno mají společné: vyděšené nechápající publikum.

Naomi Watts, Naveen Andrews ve filmu Diana / DianaDiana z filmu vychází jako prostoduchá nešťastná naivka, která se nevyrovnala ani s tlakem okolí a s rozvodem rodičů, zoufalá žena dělající zoufalé věci. Dokonce ani náznak rozporuplného vztahu mezi tiskem a Dianou, který nebyl černobílým vztahem lovců a štvané zvěře, ale mnohdy připomínal symbiózu, z níž těžily obě strany, se nedočká zajímavé reflexe. O to víc překvapí, když v posledním dějství sledujeme cynickou manipulaci tiskem a především Dodi al-Fayedem, který poslouží jako bohatý šašek s jachtou, a to jen proto, aby princezna vzbudila žárlivost ve svém osudovém doktorovi. Korunu tomu dává to, že film tohle vykládá jako důkaz nehynoucí lásky za hrob.

Těžko říct, komu doporučit biografii, jež uráží památku zesnulých i inteligenci diváků, snímek, jehož scénář působí jako automatický překlad, který vás sice místy nechtěně rozesměje, ale ještě častěji budete koulet očima až k vysokému stropu královských paláců. Vůbec nejhorší je obskurní kombinace rádobyartových postupů, retardované kamery, nesmyslného střihu a telenovelových dialogů, ze kterých by studem ohluchla i slepá Esmeralda. 

Tomu, kdo z kina neuteče, zbude jen rozkolísaný klasicko-jazzový soundrack, pár divných metafor, jedna srdeční operace a nespočet překrásných rób, které jako jediný prvek ve filmu mají úroveň. A samozřejmě vědomí, že právě statečně přežil nejbizarnější biografii, kterou kdo kdy natočil. 

P. S. A to jsem přežila Královský víkend, film, v němž se rychlostí 1 km/h v hodině stahovaly punčocháče.

Originální trailer filmu Diana

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 21. týden
Kinopremiéry: Furiosa bojuje s havětí a dodržuje noční klid Jasným hitem skromných čtyř premiér je v tomto týdnu zařazení akčního sci-fi Furiosa: Sága Šíleného Maxe, které patří k nejočekávanějším filmům roku. A cestu k úspěchu má umetenou, protože relevantní konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 20. týden
Top 20 ČR: Garfield přichází Nový animák Garfield ve filmu vzal česká kina útokem a semlel veškerou konkurenci, ať už domácí, nebo zahraniční a dokázal, jak populární je v našich končinách. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 20. víkend
Box office: Imaginární přátelé jsou první Rodinná fantasy Imaginární přátelé otevřela na prvním místě, i když to zdaleka nebyl nijak závratný debut. Na vrchol žebříčku Box office to nicméně stačilo. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Cizinci: Kapitola 1 4/10
Recenze: Horor Cizinci: Kapitola 1 nenabízí nic nového, přesto láká na pokračování Americký horor Cizinci: Kapitola 1 je prvním dílem plánované trilogie, jíž posloužil jako předloha snímek Oni z roku 2008 o partnerské dvojici, kterou terorizuje trojice maskovaných zabijáků. čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 17. 5. 2024 - 23. 5. 2024
TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen Tento týden v televizní nabídce sice jednoznačný tahák chybí, prostor ovšem dostaly filmy, které nejsou tak úplně nápadné a slavné a leckdy navíc skrývají silné poselství. Příkladem budiž třeba originální drama Boj o oheň.... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Naomi Watts v thrilleru Goodnight Mommy (25.08.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Mulholland Drive aneb Hollywood po lynchovsku (21.05.2022 20:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Co komu udělali na Mulholland Drive, když prší slzy? (18.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Flámující Birdman získává nejvyšší poctu (28.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hrabě Monte Christo a Jimmy Neutron loví draky a vyhlížejí Měsíc Jupitera (05.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: příběh o dospívání This Is the Night (17.09.2021 16:30 v Novinky | Trailery)
- Naomi Watts v remaku Dobrou, mámo (07.04.2021 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Stážisti na planetě opic potkávají babu na zabití (12.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsný a drsnější švec obdržel pozdravy od vraha (19.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Naomi Watts získala hlavní roli ve filmu Infinite Storm (03.02.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu