Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Prasák

Preview: Prasák James McAvoy má rád drogy a sex

Vydáno: 20.09.2013 18:00 v sekci Radar | Preview - | foto: facebook tvůrce

Britské adaptace klasik pracující s národními specifikami a idealizující dobu minulou se označují jako herritage cinema. Vedle ušlechtilého proudu má tato kinematografie malého národa svou obdobu high-concept filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu  / FilthJoe Wright debutoval ukázkovým příkladem zástupce herritage cinema, adaptací klasického románu Jane Austen Pýcha a předsudek, která svůj styl podřizovala vyprávění a měla vzhledem k současnosti velmi konzervativní vyznění. Celovečerní prvotina Wrightova kolegy Johna Bairda oproti tomu vychází z knihy Prasák Irvina Welshe. Přísluší jí spíše označení high-concept film, čímž se myslí dílo, jež vychází z kultovní předlohy (tzv. "book"), má excesivní styl patřičně zužitkovaný při reklamní kampani (tzv. "look") a svého diváka si zaháčkovává různými doplňkovými předměty na trhu (tzv. "hook").

V tomto případě vydáním dvou soundtracků, z nichž jeden je orchestrální a složil ho Clint Mansell (ukázku jedné skladby si můžete poslechnout zde) a druhý je písničkový. Z názvů songů jako Back Door Santa či Born to Be Wilde a z ukázek i zveřejněného klipu se dá odvodit, že jejich využití ve filmu bude ironické, případně budou pravděpodobně zužitkovány jako podkres k milostné linii (Love Really Hurts witouth You, Will You Still Love Me Tommorow).

Není proto divu, že z Británie jakožto kinematografie malého národa jsou nejčastěji exportována díla spadající do trendu herritage-cinema a high-concept filmy, přestože oba produkční cykly si jsou formálně i svým vyzněním velmi vzdálené. Do prvního jmenovaného spadají snímky s neviditelným stylem a značně konzervativním vyzněním obracejícím se k hodnotám dob dávno minulých. U druhého se dočkáme sebeuvědomělého vyprávění s okázalým stylem a kontroverzním společenským přesahem kritickým k současnosti. K prvnímu si přiřaďte vedle Pýchy a předsudku například i další austenovku Vášeň a cit, k druhému Wrightovo PokáníKick-Ass i Kick-Ass 2... a všechny adaptace Irvina Welshe.

Welsh, Irvine Welsh

Fotografie z filmu  / FilthSkotský spisovatel, který své zkušenosti s chudobou a drogami otiskl do knih, se dosud dočkal zfilmování čtyř svých románů. Acid HouseExtázi se kvůli přílišnému spoléhání se na Welshe jako samospásnou marketingovou značku a jejich povídkovému základu nepodařilo zopakovat úspěch kultovního Trainspottingu Dannyho Boylea. O to se pokusí Prasák, jenž obsahuje všechny typicky welshovské atributy, kterými kromě trojice drogy, sex a alkohol jsou střet s maloměšťáckou morálkou, satira až karikatura příslušníků státního aparátu a životní prozření protagonisty, že se nedá dlouhodobě vést život, jaký měl.

Hlavní hrdina Bruce Robertson je vzor všech pozitivních vlastností: je rasistický, xenofobní, homofobní, mizogynní, šovinistický machiavellista, který je závislý na drogách a sexu. Především je ale edinburghským policistou usilujícím o pozici detektiva a snažícím se zapomenout na svou bývalou ženu. Jako ve správné detektivce, vše začíná rasově motivovanou vraždou Efana Wurieho, k jejímuž vyšetřování je svými kolegy přidělen právě Bruce Robertson.

Fotografie z filmu  / FilthVýchozí bod zápletky je ale pouze záminkou k prozkoumávání psychiky ústřední postavy, na jejíž míru vědění se vyprávění omezuje a jíž se podřizuje, když ve značně sebeuvědomělých scénách hovoří přímo do kamery na publikum či na ně spiklenecky pomrkává. Spolu s Rentonem z Trainspottingu Bruce z Prasáka sdílí zhoršující se mentální stav, jenž je záminkou k stylisticky excesivním sekvencím a scénám představ, halucinací, raušů či snů. A jako kdyby to nebylo málo, hovoří skotskou angličtinou s edinburghským dialektem a užívá slangové výrazy, aby porozumění bylo stíženo nejenom nespolehlivým vyprávěním, ale i způsobem (pro)mluvy.

Casting a kritici

Není divu, že se Welsh nechal slyšet, že by byl rád za cameo Ewana McGregora, který si u Boylea zahrál feťáckou white-trash s touhami middle-class. Sám Welsh bude k vidění v menší epizodní úloze, jako tomu bylo u Trainspottingu a Acid House. A kdo tedy bude Bruce? James McAvoy, což fanoušky literární předlohy příliš nepotěšilo. Vadil jim jeho nízký věk a především to, že typově neodpovídá, jelikož je spojován s kladnými postavami slušně vypadajících chlapíků. Na nabourávání této image ovšem v posledních letech usilovně pracoval (Wanted, Trans) a i díky vizuální proměně (umaštěné vlasy, vousy, šaty) ji zde dovršuje.

Fotografie z filmu  / FilthObsazení vedlejších úloh se setkalo s lepším přijetím, přestože - nebo protože - by si někteří přálí, aby Alan Cumming či Jamie Bell nehráli Bruceovy policejní kolegy, ale rovnou jeho. Postava nacastovaná Jimem Broadbentem pak všechny uklidnila, protože - z důvodů, které kvůli jejich spoileroidní povaze nemůžu uvést - stvrzuje věrnost předloze. Znalci románu, který pod stejnojmenným názvem vyšel i u nás, nebudou ochuzeni ani o pravé prasárničky, i když se scény se psem (figuruje v ní prostitutka, kamera, nebožákova noha a zvířecí sperma) dočkají tak leda na nosičích pro domácí kino. Byla totiž natočena, ale v kinoverzi nepoužita, protože narušovala tempo a pro vyprávění nebyla podstatná.

Ohlasy vyzdvihují především Jamese McAvoye, který se dočkal alespoň zpětné satisfakce. Po privátní projekci, jež se konala 7. srpna, se objevilo hned několik tweetů, v nichž se vedle nadšení ze samotného snímku daly vyčíst i neméně oslavné reakce na McAvoyův výkon. Byl hodnocen jako "výborný" (Monisha Rajesh), "zatraceně dobrý" (Daniel Maier) a "vynikající" (Alex Bilmes). Britští kritici pak filmu předvídali rychlé zkultovnění a označovali ho za jeden z nejlepších tohoto roku. Kdo by to byl řekl v případě teprve druhého celovečerního počinu Johna Bairda, na jehož kraťas o hooligans se můžete podívat pod článkem a na Prasáka v českých kinech od 24. října 2013. Čekání si můžete zkrátit zhlédnutím několika upoutávek v rámci velmi nápaditě řešené reklamní kampaně.

Kraťas Johna Bairda It´s a Causual Life.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: písničkové soundtracky 90. let (30.04.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Ghost Dog: Cesta samuraje se vrací na plátna kin (11.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Begbie se vrátí v televizním spin-offu (07.10.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Úžasňákovi krotí duchy a stepfordské paničky a stávají se nepřáteli lidu (18.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa (07.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010 (19.12.2020 11:30 v Články)
- Téma: 10 herců, kteří nebyli nominováni na Oscara, ale měli ho získat (18.10.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Daisy Millerová natočila úžasný propadák o kouzelném domě (19.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Vysoká dívka Emma řekla malou lež a ocitla se v Mariině ráji (20.05.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Anya Taylor-Joy jako Emma v novém traileru (15.02.2020 19:26 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu