Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010

Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010

Vydáno: 19.12.2020 11:30 v sekci Články - Lukáš Frank | foto: facebook tvůrce

Vánoce jsou za dveřmi, a to je obvykle impulsem k tomu vyhledávat filmy, které navodí tu správnou vánoční atmosféru. Ne každý je ale fanouškem romantiky nebo pohádek. V následujícím článku si můžete přečíst o nejvýraznějších filmech posledních deseti let.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
2010: Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Rupert Grint, Daniel Radcliffe ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců / Harry Potter and the Sorcerer's Stone
© Facebook tvůrce
Harry Potter se postupem času stal takovou předvánoční klasikou. Udělalo to z něj pravidelné každoroční opakování všech osmi dílů na komerčních stanicích. V roce 2010 vyšel díl předposlední. Přiznejme si ale, že nejlepší vánoční atmosféru dokáže naladit Kámen mudrců, a to jak úchvatnými pohledy na zasněžené Bradavice, tak na svátečně vyzdobenou Velkou síň. Ideální čas pro hrneček svařáku, teplé vánoční ponožky a lenošení na gauči, při kterém se můžete zaposlouchat do ikonických prvních tónů povedené hudby Johna Williamse. Věřili byste, že příští rok uplyne dvacet let od premiéry prvního filmu?

Originální trailer filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 / Harry Potter and the Deathly Hallows

2011: Velká vánoční jízda

Fotografie z filmu Velká vánoční jízda / Arthur Christmas
© Facebook tvůrce
Hvězdně namluvený film Velká vánoční jízda (James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy, Jim Broadbent) sice v roce 2011 neměl žádné závratné tržby, ale to, že se povedl, naznačuje nadprůměrné hodnocení na filmových databázích. Studio Aardman, které má na kontě Ovečku Shaun nebo Loveckou sezónu, tehdy lákalo diváky na to, že mohou film vidět ve 3D, dnes už trošku zbytečný formát. Snímek zachycuje Santovu provozní základnu na Severním pólu, která je plná skřítků a nejmodernější techniky. Když Santův technicky dokonalý podnik vynechá omylem jedno dítě, přichází na scénu nejmladší Santův syn Arthur, který nemůže dopustit, aby zůstal kdokoliv bez vánočního dárku. Arthur se svým dědou nasedají do starých saní, zapřáhnou už nevyužívané soby a vydají se na zběsilou cestu, na které musí doručit vánoční dárek malé Gwen dřív, než se rozední. Ideální film pro zabavení dětí a tím i zaručeného klidu na slepování lineckého.

Originální trailer filmu Velká vánoční jízda / Arthur Christmas
2012: Šťastný smolař

Ivan Trojan, Filip Cíl ve filmu
© Česká televize
Rok 2012 vánočním filmům moc nepřál, proto jsem sáhl po televizní pohádce České televize, kterou natočil Jiří Strach. Co by to bylo za seznam filmů bez pohádek, které jsou pro nás tak typickým znakem Vánoc a těší se neutuchající oblíbenosti. Hlavním hrdinou příběhu je smolař Filip (Filip Cíl), jehož otec chtěl přechytračit Štěstěnu (Dagmar Veškrnová-Havlová) a tak na sebe i svého syna přivolal její hněv a hlavně smůlu. Filip se zamiluje do Štěstěniny dcery Haničky (Martina Zábranská), a aby získal její lásku, vydává se do světa. Na svých cestách potká chorobného lháře (Ivan Trojan), který si říká Kdokoliv. S jeho pomocí svede nerovný boj o svoji lásku. Pohádka byla vysílána v premiéře 25. prosince 2002 a sledovalo ji téměř 2 miliony diváků. Povedenou pohádkou ze stejného roku je i Dvanáct měsíčků Karla Janáka s Romanem Vojtkem, Marií Majkusovou, Veronikou Žilkovou a Ivanou Korolovou.

Televizní spot filmu Šťastný smolař
2013: Ledové království

Fotografie z filmu Ledové království II / Ledové království 2
© Facebook tvůrce
Od premiéry prvního Ledového království uplynulo sedm let. Boom, který na Vánoce 2013 tenhle film vyvolal, byl doprovázen neustálým vyhráváním singlu Let it go z rádií, který byl oceněn Oscarem za nejlepší píseň, a tržbami, které se vyšplhaly na jeden a čtvrt miliardy amerických dolarů. Animák patří dodnes k těm nejúspěšnějším a myslím, že i dnes si většina dětí přeje pod stromeček šaty Elsy nebo plyšového Olafa. Není divu, pohádka je to povedená a pro předvánoční období přímo stvořená. Ledové království II bylo s podobným úspěchem uvedeno v roce 2019 a předcházel mu krátký film Vánoce s Olafem.

Pokud ale nejste fanoušky zpívající Elsy a Anny, můžete zkusit české vánoční filmy Přijde letos Ježíšek? nebo Křídla Vánoc, které byly uvedeny také v tomto roce. Pro zaryté romantiky je tu snímek Lásky čas režiséra Richarda Curtise, který natočil jednu z nejoblíbenějších vánočních komedií Láska nebeská.

Český trailer filmu Ledové království / Frozen
2014: Paddington

Fotografie z filmu Paddington / Paddington
© Facebook tvůrce
Pohádkový příběh medvídka Paddingtona byl v kinech uveden na Vánoce v roce 2014. Jeho knižní předloha byla přeložena do třiceti jazyků a prodalo se jí na 30 milionů kusů. I když nemá příběh žádné vánoční prvky, určitě se do tohoto období perfektně hodí jak svou hravostí a vtipem, tak Paddingtonovou láskou ke sladkému a hlavně k marmeládě.

Oficiální český trailer filmu Paddington / Paddington
2015: Krampus: Táhni k čertu

Fotografie z filmu Krampus: Táhni k čertu / Krampus
© Facebook tvůrce
Poslední dobou se hodně spekuluje o tom, jestli je dobré děsit děti čertem v předvečer svátku svatého Mikuláše. Ač nejsem dítě, tak představa, že potkám na ulici čerty vypadající jako rakouští čerti Krampus, děsí i mě. Na motivy těchto hrůzu nahánějících postav byl natočen horor s prvky komedie Krampus: Táhni k čertu, který sice nepatří k tomu nejlepšímu, ale kdo má po krk přeslazených vánočních komedií, tak se určitě zabaví. V oficiálním popisu filmu je napsáno: „Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit.“ Obrázek si tak můžete udělat sami.

Pokud se podle vás takové filmy k vánočním svátkům nehodí, zkuste hvězdně obsazenou (a nepříliš povedenou) vánoční slaďárnu Trable o Vánocích. Kdo má pro strach uděláno a nebojí se ani Krampuse, může na vlastní nebezpečí vyzkoušet Vánoční Kameňák.

Oficiální český trailer filmu Krampus: Táhni k čertu / Krampus
2016: Anděl Páně 2

Fotografie z filmu  / Anděl Páně 2
© Facebook tvůrce
Konec roku 2016 zcela ovládl druhý díl pohádky Anděl Páně, který v kinech vidělo téměř 1,3 milionu diváků, což je skoro sedminásobek toho, kolik diváků vidělo první díl. Režisér Jiří Strach se takřka přes noc stal nekorunovaným králem pohádek a lidé rok co rok čekají na pokračování vtipného pošťuchování anděla Petronela a čerta Uriáše v podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka. Druhý díl v lecčems překonal ten první, a to i v celkové vánoční atmosféře. Anděl Páně je natolik oblíbenou pohádkou, že se během let stane klasikou, kterou dnes je třeba Šíleně smutná princezna nebo Tři oříšky pro Popelku.

Pro fanoušky přisprostlých vánočních komedií tu máme Santa je pořád úchyll, jenž je pokračováním film z roku 2003. Od prvního dílu se u Billyho Boba Thorntona nic moc nezměnilo. Stále je alkoholik, děvkař a zase se pouští do nějaké špinavé hry. Po docela osvěžujícím prvním dílu jde spíše o vyčpelé pokračování, některé fanoušky ale určitě potěší. A na poslední vánoční večírek se můžete vydat s Jennifer AnistonJasonem Batemanem v Pařbě o Vánocích.

Originální trailer filmu Anděl Páně 2
2017: Matky na tahu o Vánocích

Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn ve filmu Matky na tahu o Vánocích / A Bad Moms Christmas
© Facebook tvůrce
Jak se pečou vánoční filmy? Stačí vzít průměrné, ale úspěšné Matky na tahu, zasadit podobný příběh do vánočních svátků, přidat ještě víc oplzlých vtipů a doufat, že na to diváci opět uslyší. Pokud se nemůžete dočkat toho, až děti usnou, vy si otevřete lahev vína nebo vaječňáku a konečně doděláte poslední dávky cukroví, umyjete otisky upatlaných rukou z kuchyňské linky a nikdo vás u toho nebude rušit, tak je tenhle film přesně pro vás.

Pokud nejste fanoušky tohoto typu zábavy ve filmech, určitě vás dostane mrazivá atmosféra detektivního příběhu Agathy Christie zasazená do zimního období, která může v někom také vyvolat nějakou vánoční atmosféru. Vražda v Orient expresu z roku 2017 je kvalitním zpracováním, které potěší snad každého.

Oficiální český trailer filmu Matky na tahu o Vánocích / A Bad Moms Christmas
2018: Vánoční kronika

Kurt Russell ve filmu Vánoční kronika / The Christmas Chronicles
© IMDb
Povedený vánoční film pro celou rodinu doputoval na streamovací službu Netflix v roce 2018. Ač má Vánoční kronika malinko předvídatelný děj, má osobité postavy, které dodávají celému filmu jiný rozměr. Hláškující Santa Claus v podání Kurta Russella si pro sebe ukradne každou scénu tak, že pobaví každého dospělého. Dobrodružná jízda po celém světě zase nepřestane ani na chvíli bavit ty nejmenší. Není divu, že se Vánoční kronika dočkala v roce 2020 pokračování, které je svou kvalitou srovnatelné s prvním dílem. Pokud hledáte ideální film pro celou rodinu na nějakou zamračenou adventní neděli, Vánoční kronika je perfektní volbou.

Oficiální trailer filmu Vánoční kronika / The Christmas Chronicles
2019: Klaus

Fotografie z filmu  / Klaus
© Netflix
Loňský vánoční animák Klaus, který je režijním debutem španělského režiséra Sergia Pablose, působil jako zjevení. Příběh mladého pošťáka, který naváže přátelský vztah se samotářským výrobcem hraček, odkazuje k Santovým začátkům. Vánoční atmosféra je z filmu cítit každým coulem. Překvapivě zvolená klasická 2D animace dodává snímku na kouzlu, a když si k tomu přičteme nadšené ohlasy diváků i recenzentů, tak není divu, že Klaus získal nominaci na Oscara za nejlepší animovaný film. Pokud se k vám zvěsti o tomhle filmu ještě nedostaly, neváhejte a dejte mu šanci.

Trošku netradiční romantickou komedií je loňské Last ChristmasEmilií Clarke a Henry Goldingem. Ač název odkazuje k vánočnímu hitu kapely Wham, nečekejte nic přeslazeného. Hlavní hrdinka totiž přitahuje špatná rozhodnutí všeho druhu. Překvapivý konec dělá z Last Christmas lepší průměr vánočních romantických filmů.

Oficiální trailer filmu Klaus / Klaus
2020: ???

Mel Gibson ve filmu  / Fatman
© NBC News
Rok 2020 ještě není u konce, ale už teď je jasné, že kromě druhého dílu Vánoční kroniky se vcelku povedla i netradiční vánoční komedie Sváteční rande s Emmou Roberts. Překvapením pro milovníky českých pohádek je výpravná Princezna zakletá v čase, která si originálně hraje s motivem časové smyčky. Uvidíme, jestli se jí dokáže vyrovnat tradiční štědrovečerní pohádka České televize O vánoční hvězdě Karla Janáka s Vojtou Kotkem a Terezou Ramba. Netradičním vánočním filmem je akční thriller Fatman s Melem Gibsonem. Santa Claus žije na Aljašce, je placen americkou vládou podle počtu rozdaných dárků, hodných dětí ale ubývá, tak je na mizině. Aby se dostal z finančních problémů, povolí armádě vyrábět ve své továrně zbraně. Uhlí pod stromečkem naštve jedno z dětí natolik, že si najme zabijáka, aby Santu vypátral, zabil a jako trofej přivezl zpět jeho červený oblek. Že to zní dost ujetě? Zní. Obrázek si ale udělejte sami.

Oficiální trailer filmu Fatman / Fatman

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Wonka ovládl kina (19.12.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu