Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 31. 3. 2023 - 6. 4. 2023

TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu

Vydáno: 31.03.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Těsně předvelikonoční týden nabízí v televizích poměrně zajímavý program. Vedle velkých premiér komiksovky Venom a pokračování legendárního Trainspottingu se totiž diváci mohou těšit i na zapomenutý debut Johna Carpentera.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Venom (Venom) (pátek 31. 3., Nova, 20.20 - 22.30 / pondělí 3. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.05)

Český plakát filmu Venom / Venom
© Facebook tvůrce
Akční thriller vychází ze známé komiksové postavy a doplácí na evidentní postprodukční zásahy. Režírující Ruben Fleischer je v něm nejsilnější paradoxně v první polovině, kdy se děj rozjíždí jen velmi pozvolna, představuje nicméně zajímavé postavy a má velký potenciál. Postupem času se ale všechno hroutí a vládu přebírá genericky digitální akce, takže na budování vztahů mezi postavami není moc prostoru, příběh postrádá elementární logiku a navíc je zjevné, že to celé mělo být brutálnější a krvavější, většina scén byla ale sestříhána nekonfliktně a co nejpřístupněji. Dost často se tvůrci pokouší o humor, ten ale funguje jen nárazově a některé momenty jsou hodně křečovité. Titulní roli ztvárnil v rámci možností obstojný Tom Hardy, který ale nemá moc co hrát, velmi podobně na tom je i nevýrazný Riz Ahmed, o něco hůř pak dopadla Michelle Williams, která je víceméně zbytečná. Lehce nadprůměrná záležitost, o níž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: 
Tvůrci se nejvíce inspirovali komiksovými sériemi Lethal Protector Planet of the Symbiotes.

Český trailer filmu Venom / Venom

Dokonalý svědek s.r.o. (The Wedding Ringer) (sobota 1. 4., Nova, 21.40 - 23.45 / středa 5. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Dokonalý svědek s.r.o. / The Wedding Ringer
© Impawards
Osm let stará komedie je přijímaná hodně rozporuplně a její hodnocení se pohybují snad na celé bodové škále. Tehdy debutující režisér a spoluscenárista Jeremy Garelick v ní vychází z relativně originálního námětu, který ale ke vší škodě zpracoval hodně tuctově a postupem času předvídatelně. Klíčovou částí je pochopitelně humor, který je v tomto případě typicky americký a navíc dost ukřičený, což ne každému sedne. Na jeden výborný vtip připadají tak dva až tři nepodařené a někdy vysloveně trapné, což také mnohé velmi brzy odradí. Tempo je nicméně dost svižné, atmosféra vesměs pohodová a stopáž relativně střídmá, takže nedostatky jsou částečně kompenzovány. Titulní roli si užívá Kevin Hart, který je pro jedny naprosto nesnesitelný a nevtipný, pro druhé ale zároveň vynikající, dále se pak objeví třeba Josh GadJorge Garcia nebo Mimi Rogers. Tip, který může někomu zpříjemnit víkendový večer.  

Zajímavost: Původně byl film zamýšlen pro Vince Vaughna a Owena Wilsona.

Oficiální trailer filmu Dokonalý svědek s.r.o. / The Wedding Ringer

Pokrevní pouto (Blood Ties) (sobota 1. 4., ČT2, 22.15 - 00.20)

Plakát filmu Pokrevní pouto / Blood Ties
© Facebook tvůrce
Dekádu staré kriminální drama u nás tolik známé není a více než co jiného se spoléhá na technickou stránku. Jako svůj anglicky mluvený režijní debut ho natočil Guillaume Canet, který se podílel i na scénáři a diváka zaujme především parádní dobovou atmosférou, záměrně pomalejším tempem, hodně solidní výpravou a trefným soundtrackem. Horší už to je po příběhové stránce, protože logika mnohdy absentuje, motivace a jednání postav jsou víceméně náhodné a nevysvětlené a v závěru jim navíc tvůrce emočně dost nakládá, což nepůsobí úplně důvěryhodně. A také stopáž asi měla být o pár minut kratší. Slabší momenty do značné míry zachraňuje obsazení, v němž hrají prim Clive Owen a Billy Crudup, objeví se ale i Marion CotillardMila KunisZoe SaldanaMatthias Schoenaerts nebo James Caan. Solidní, avšak ne úplně uspokojivý tip. 

Zajímavost: Kunis musela kvůli roli lehce přibrat.

Oficiální trailer filmu Pokrevní pouto / Blood Ties

Temná hvězda (Dark Star) (sobota 1. 4., ČT art, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu Temná hvězda / Dark Star
© Fine Art America
Na sci-fi komedii z první poloviny sedmdesátých let, která je v tuzemsku nepříliš známá a dnes už oficiálně nesehnatelná, je nejzajímavější fakt, že s ní debutovali dva později významní tvůrci. Režii a částečně scénář obstaral John Carpenter, jemuž se scénářem pomohl Dan O'Bannon a výsledkem je zvláštní vesmírná satira, u které je potřeba být naladěn na stejnou notu jako autoři. Samotný příběh je z větší části zajímavý a zápletka poměrně chytrá, někdy je ale hodně obtížné poznat, co je humor a co (případně jestli) má být vnímáno zcela vážně. Určitý pocit autenticity zajišťuje i obsazení neznámými tvářemi. Dojem nicméně zásadně kazí extrémně nízký rozpočet, kvůli kterému jsou triky z dnešního pohledu až na otřesné úrovni a autorovi bylo také evidentně odepřeno si více vyhrát s obrazovou stránkou, na níž je lacinost opravdu hodně poznat. Naštěstí je stopáž výrazně střídmá, takže nedokonalosti se dají bez větších problémů překonat. Začátky skoro kultovních tvůrců.  

Zajímavost: Původně film vznikal jako absolventský a točil se dva roky, aby ho ale tvůrci mohli uvést do kin, museli stopáž prodloužit a znovu sehnat zúčastněné herce.

Originální trailer filmu Temná hvězda / Dark Star

T2 Trainspotting (T2 Trainspotting) (neděle 2. 4., ČT2, 22.05 - 00.00)

Český plakát filmu T2 Trainspotting / T2 Trainspotting
© Facebook tvůrce
Pokračování legendárního snímku z devadesátých let opět vychází z knihy Irvina Welshe a nejvíc doplácí na očekávání, která se kolem něho vytvořila. Režírující Danny Boyle ani v tomto případě neopustil svůj tradiční vizuální styl, ačkoli se trochu umírnil a zcela rezignoval na sociálně-kritický podtext a určitý vzdor proti systému. Rozhodně je to škoda, protože zbyla jen těžce nostalgická atmosféra s posmutnělým nádechem, která je sice velmi dobrá, ale nedaří se jí utáhnout celou stopáž, neboť postupem času se snímek začíná točit v kruhu a mění se v přehlídku nezajímavých filozofických monologů, občasné sebelítosti a křečovitého humoru, který úplně nefunguje. Ani postavy už nejsou tak výrazné a dvacetiletý odstup je na nich přece jen znát a určitá usedlost k nim úplně nepasuje. Potěšující ovšem je, že v hlavních rolích se vrátili Ewan McGregorEwen BremnerJonny Lee Miller a Robert Carlyle, kteří jsou spolehliví. Rozpačitý sequel, který ale určitě není zcela zbytečný, o čemž přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Carlyle se během natáčení záměrně vyhýbal své rodině, protože se prý choval jako jeho postava.

Oficiální český trailer filmu T2 Trainspotting / T2 Trainspotting

Vzpomínky na Manhattan (5 Flights Up) (pondělí 3. 4., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Vzpomínky na Manhattan / 5 Flights Up
© IMDb
Skoro dekádu staré drama je v našich končinách takřka neznámé. Režírující Richard Loncraine v něm vychází z knižní předlohy Jilla Cimenta a je pro něj charakteristické, že se co nejvíce snaží přiblížit a zachytit běžný život. To je na jednu stranu chvályhodné, protože atmosféra je příjemně pozitivní, pomíjivost některých okamžiků je ztvárněna výborně a většina dialogů je odposlouchaných. Na tu druhou to má ovšem úskalí v tom, že dějově není příběh nijak bohatý a dost často se v něm nic moc neděje. Možná proto se tvůrce pokusil o oživení v podobě příběhové linie s teroristou, která ale moc nefunguje a působí víc než co jiného rozpačitě. Ve slabších momentech nicméně drží výsledek nad vodou obsazení, v němž kralují Diane Keaton a Morgan Freeman, mezi kterými probíhá potřebná chemie a jejich vzájemné špičkování patří k naprostým vrcholům celého snímku, dále se pak objeví například Cynthia Nixon a Carrie Preston. Pohodový tip na pondělní večer.   

Zajímavost: Některé písně z filmu nazpívali skutečně oba hlavní aktéři.

Oficiální trailer filmu Vzpomínky na Manhattan / 5 Flights Up

René - Vězeň svobody (úterý 4. 4., ČT2, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 6. 4., 01.40 - 03.20)

Plakát filmu  / René - Vězeň svobody
© CSFD
Ani ne rok po premiéře v kinech se na obrazovky dostává český dokument, v němž se režisérka a scenáristka Helena Třeštíková po letech vrátila k jednomu ze svých dřívějších hrdinů. A nikoho asi nepřekvapí, protože jde opět o zajímavou, leč někdy trochu nudnou podívanou. Tu určuje právě onen hrdina, který by rád po svém bouřlivém osudu zapadl do normální společnosti a snaží se moc neprovokovat a standardně pracovat. Své osudy prokládá velmi svéráznými filozofickými úvahami, které ale svědčí o tom, že i když je o dost starší, osobnostně se nikam moc neposunul. V druhém plánu je asi nejatraktivnější příběh jeho přítelkyně, na níž je fascinující obsese hodně bizarními typy životních partnerů. Někdy to tedy je vtipné a některé situace jsou zachyceny velmi dobře, po většinu trochu delší stopáže se ale zdá, že autorka nemá moc co nabídnout a postrádá nějaký výraznější zvrat, který by snímku určil jiný směr a posunul ho na trochu jinou emocionální úroveň. Přesto se ale určitě nedá tvrdit, že by návrat k Renému byl vysloveně zbytečný. Tip spíš pro fanoušky. 

Zajímavost: Film vznikal dlouhých třináct let.

Originální trailer filmu René - Vězeň svobody

Hořkých sedmnáct (The Edge of Seventeen) (úterý 4. 4., Paramount Network, 20.00 - 22.10 / pátek 7. 4., 01.00 - 03.15)

Plakát filmu Hořkých sedmnáct / The Edge of Seventeen
© Carthage College
Sedm let staré komediální drama je sice poněkud nenápadné, výsledek je ale překvapivě příjemný. Debutující režisérka a o malinko zkušenější scenáristka Kelly Fremon v něm zachytila trable dospívání jedné obyčejné dívky, a ačkoli někdy až moc spoléhá na klasický mustr podobných indie záležitostí, podařilo se jí trochu odlišit a vytvořit hodně zajímavé hrdiny. Spoléhá se při tom na specificky melancholickou atmosféru, velmi dobře napsané dialogy a celkovou autentičnost, která je dána právě mnoha situacemi, které jsou "jako ze života". Někoho možná zklame, že humoru je tu málo, a když už se na něj dostane, je poměrně cynický a brutální, na druhé straně jsou ale všechny situace přesně vypointované a dynamicky natočené. Titulní roli ztvárnila výborná Hailee Steinfeld, která dokázala vybalancovat nesympatičnost své postavy s naprostou přirozeností, čímž pochopitelně zahrála typickou teenagerku, která vlastně neví, co chce. Vedle ní pak nejvíc zaujme zábavný Woody Harrelson, objeví se ale i Kyra SedgwickHaley Lu Richardson nebo Blake Jenner. Trochu nevýrazný tip. 

Zajímavost: Harrelson ve svých scénách většinou dost improvizoval.

Oficiální trailer filmu Hořkých sedmnáct / The Edge of Seventeen

Jak jsem se stala partyzánkou (úterý 4. 4., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu  / Jak jsem se stala partyzánkou
© Česká televize
Největší devízou slovensko-českého dokumentu je jeho téma, které je vskutku neprozkoumané a divákům představí romský odboj za druhé světové války. Debutující režisérka a scenáristka Vera Lacková v něm věnuje opravdu hodně času historickým souvislostem, které paralelně vkládá do aktuální současnosti a ukazuje, že se za dlouhá léta v určitých oblastech opravdu skoro nic nezměnilo. Jelikož vychází z událostí, které se týkají její rodiny, je dost často osobní a hodně emotivní, což může někomu vadit. Přínosné jsou i pasáže s potomky romských odbojářů, kteří se mnohdy museli vzdát vlastní identity, aby je společnost přijala. V kontextu informační hodnoty pak není úplně těžké autorce odpustit občasný zvláštní střih, několik nudných pasáží a celkově montónní režii, která až moc jede na jistotu. Přínosný tip. 

Zajímavost: Snímek si odnesl ceny z festivalů v Německu a Rakousku.

Originální trailer filmu Jak jsem se stala partyzánkou

Blázni ve vězení (Stir Crazy) (středa 5. 4., Paramount Network, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Blázni ve vězení / Stir Crazy
© IMDb
Komedie z raných osmdesátých let u nás patří k těm málo známým a oficiálně nedostupným. Režírující Sidney Poitier se v ní sympaticky pokusil přiblížit americký styl humoru tomu evropskému, což se mu podařilo jen částečně. Výsledkem tak je zoufale nevyrovnaný počin, který je chvílemi třeskutě vtipný, nápaditý, svým způsobem originální a svižný, chvílemi ale nudný, pomalý a až příliš nadsazený, což ho tak trochu oddaluje divákům. Příběh samotný nestojí moc za zmínku, protože prakticky neexistuje, nedává smysl, není moc zajímavý a je jen přehnaně dlouhou přehlídkou různých gagů. Nad vodou ho tak jednoznačně drží Gene Wilder a Richard Pryor v ústředních rolích, jejichž kooperace je až neskutečná a na poctivou přátelskou chemii mezi nimi je radost se dívat. O to víc je pak škoda, že tvůrce nedokázal z jejich komediálního potenciálu vytěžit o dost víc a nepochopitelně je drží při zemi. Zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který Poitier režíroval a zároveň v něm nehrál.

Oficiální trailer filmu Blázni ve vězení / Stir Crazy

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: V letu (06.11.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu