Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 5. 2021 - 13. 5. 2021

TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa

Vydáno: 07.05.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned několik atraktivních premiér si televizní dramaturgové nachystali na první polovinu května. Divácky nejvstřícnější určitě budou pokračování Jurského světa a Oscarem oceněný podvratný satirický horor Uteč.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Okruh smrti (Radius) (pátek 7. 5., Prima Cool, 22.30 - 00.25)

Plakát filmu Okruh smrti / Radius
© IMDb
Čtyři roky starý kanadský sci-fi thriller je v našich končinách absolutně neznámý. Dáno je to určitě jeho celkovou skromností, nehvězdností a zemí původu. Režírující a scenáristická dvojice Caroline Labrèche a Steeve Léonard se v něm spolehla především na hutnou a depresivní atmosféru a hodně zajímavou zápletku, která vrcholí nečekanou a poměrně údernou pointou. Všechno ještě dotváří velmi dobrá kamera, trefný hudební doprovod a pomalejší tempo, v němž je prostor na rozvíjení postav. Výsledku pak pomáhá i obsazení vesměs nepříliš povědomými tvářemi, v nichž hlavní role ztvárnili Diego Klattenhoff a Charlotte Sullivan. Jen škoda, že příběh občas nedává smysl a i přes velmi krátkou stopáž nepůsobí děj moc sevřeně a zkrácení o pár desítek minut by mu určitě prospělo. Komorní, ale hodně solidní záležitost na páteční večer.

Zajímavost: Snímek byl natáčen v chronologickém pořadí.

Oficiální trailer filmu Okruh smrti / Radius
Sviňák (Filth) (pátek 7. 5., ČT2, 23.55 - 01.30)

Plakát filmu Sviňák / Filth
© Facebook tvůrce
Komediální drama je adaptací románu Irvina Welshe, což mluví za vše. Režisér a scenárista Jon S. Baird se v něm evidentně inspiroval slavnějšími kolegy z Británie a dal si záležet na svižném tempu, velkém množství přisprostlých hlášek a syrové atmosféře. Celý příběh je spíše sledem epizod a nedrží moc u sebe, na druhou stranu nabízí i celkem překvapivý závěr, což je fajn. Hlavní hrdina záměrně není úplně sympatický, protože je morálně zkažený, moc to ale nevadí, protože s tím tvůrci počítají. Ustojí i přechod do vážnější druhé poloviny, která občas trochu skřípe, ale není to tak zásadní, že by to zcela změnilo dojmy. Ve slabších chvílích snímek drží nad vodou obsazení, v jehož hlavní roli exceluje James McAvoy, jehož doplňují třeba Jamie BellEddie Marsan nebo Imogen Poots. Trochu nekorektní zábava na konec pracovního týdne, o níž více prozradí naše recenze

Zajímavost: Skoro v každé scéně se objeví něco oranžového.

Český trailer filmu Sviňák / Filth
Jurský svět: Zánik říše (Jurassic World: Fallen Kingdom) (sobota 8. 5., Nova, 20.20 - 22.35 / úterý 11. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / středa 12. 5., 15.00 - 17.35)

Český plakát filmu Jurský svět: Zánik říše / Jurassic World: Fallen Kingdom
© Facebook tvůrce
Tři roky staré pokračování úspěšného blockbusteru ničím nepřekvapí a vesměs jde o typicky generický hollywoodský sequel. Režírující Juan Antonio Bayona v něm de facto nedělá nic špatně, protože od počátku nastoluje svižné tempo, pracuje s velkým rozpočtem, tudíž triky i vzhled dinosaurů jsou takřka dokonalé, akce je vesměs velkolepá a zdařilá a výprava potřebně opulentní. Potěší i občasné hororové záblesky, kterých pochopitelně není tolik, ale relativně fungují. Problém je v tom, že výsledek je poněkud sterilní, absentují v něm jakékoli napětí a silnější emoce a příběh je zoufale předvídatelný a absolutně ničím nepřekvapí. Jak už u podobných záležitostí bývá tradicí, lidské postavy jsou nezajímavé a slouží jako kulisa k soubojům velkých digitálních monster. Obsazení je nicméně slušné, protože se v něm objeví Chris PrattBryce Dallas HowardJeff GoldblumRafe SpallTed LevineJames Cromwell nebo Toby Jones. Nenáročná a naprosto ideální víkendová jednohubka, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Kvůli natáčení bylo vyrobeno pět animatronických modelů dinosaurů.

Oficiální český trailer filmu Jurský svět: Zánik říše / Jurassic World: Fallen Kingdom 
Majordomus (Kamerdyner) (sobota 8. 5., ČT art, 21.50 - 00.15)

Plakát filmu Majordomus / Kamerdyner
© IMDb
Největší přínos nejen u nás takřka neznámého polského historického dramatu spočívá v tom, že nahlíží do událostí, které nikdo krom samotných Poláků nezná. Těžko říct, zda zrovna tato skutečnost byla pro režírujícího Filipa Bajona klíčová, protože výsledek je až moc pietní a nepouští se v něm do nějakých odvážnějších postupů. To tedy znamená, že se spoléhá na opulentní výpravu, odpovídající dobovou atmosféru, krásnou kameru a výrazné kostýmy. Určitý pocit autenticity dodá i obsazení, v němž hrají prim nepříliš známí Janusz GajosAnna RadwanSebastian Fabijanski nebo Marianna Zydek. Výsledku ale výrazně škodí přílišná příběhová roztahanost, přepálená stopáž a těžce šablonovité postavy, kterým chybí větší psychologická prokreslenost a celková zajímavost. Neškodilo by ani trochu víc tvůrčí invence a možná i příběhové kontroverznosti, neboť víc než co jiného je film trýznivým vyrovnáním se s vlastní minulostí. Sobotní sonda do historie.

Zajímavost: Příběh je zasazen na území Kašubie, což byl mezi lety 1900 - 1945 německo-polsko-kašubijský region v severním Polsku.

Oficiální trailer filmu Majordomus / Kamerdyner
Uteč (Get Out) (sobota 8. 5., Nova Cinema, 22.00 - 00.00 / pondělí 10. 5., 03.00 - 04.30)

Český plakát filmu Uteč / Get Out
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se stal překvapivou komerční senzací nenápadný a poměrně komorní horor, který se v žánru trochu vymyká. Debutující a hned na Oscara nominovaný režisér Jordan Peele, který si sošku odnesl alespoň za původní scénář, v něm totiž od začátku pracuje s jednoduchou a otřepanou premisou, kterou ovšem rozvíjí hodně zajímavým směrem a obohacuje opravdu hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosférou. Ta postupem času navíc čím dál víc houstne a diváka nechává v napětí a očekávání. Vše ještě dotváří minimalistická hudba a velmi dobrá vizuální stránka. Na jinou úroveň ovšem snímek povyšují satirické prvky a poměrně drsný černý humor, které mu dodávají švih a energii. Hlavní roli brilantně ztvárnil na Oscara nominovaný Daniel Kaluuya, jemuž zdatně sekundují především Allison WilliamsCatherine Keener a Bradley Whitford. Škoda jen toho, že v závěru se film mění v to, proti čemu celou dobu bojuje, i když to tolik nevadí, protože natočený je pořád výborně. Jeden z tipů týdne a opravdu nečekaně podvratná žánrovka, o níž se rozepsala i naše recenze.

Zajímavost: Autor pracoval na filmu osm let.

Oficiální český trailer filmu Uteč / Get Out
Sicario 2: Soldado (Sicario: Day of the Soldado) (sobota 8. 5., Prima, 23.15 - 01.45 / neděle 9. 8., Prima Max, 22.15 - 00.35)

Český plakát filmu Sicario 2: Soldado / Sicario: Day of the Soldado
© Facebook tvůrce
Pokračování chváleného kriminálního thrilleru je velmi dobrou variací na díl první, která selhává snad jen v tom, že nepřináší nic navíc. Režírující Stefano Sollima nejvíce strhne hutnou a nepříjemnou atmosférou mexického pohraničí a výtečnou akcí, která je syrová, krvavá a poctivě natočená. Příběh tentokráte není tak naléhavý, na druhou stranu upozorňuje na každodenní realitu boje proti drogovým kartelům, chybí v něm ale nějaká nosnější postava, protože všechny už jsou zkušené a prostředím ošlehané. V titulních rolích nicméně září Benicio del Toro a Josh Brolin, kteří mají málo společných scén, což je velká škoda. Ty pak doplňují třeba Catherine KeenerJeffrey Donovan nebo Matthew Modine. Lehce zvláštní je samotný závěr, který nemá žádnou pointu a diváka nechává na pochybách, co se vlastně všechno seběhlo. Detaily se dozvíte v naší recenzi. Trochu napětí na dobrou sobotní noc.

Zajímavost: Pojem soldado znamená ve španělštině voják.

Oficiální český trailer filmu Sicario 2 : Soldado / Sicario: Day of the Soldado
100 pušek (100 Rifles) (neděle 9. 5., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu 100 pušek / 100 Rifles
© IMDb
Western z konce šedesátých let je adaptací románu Roberta MacLeoda a u nás nepatří k těm nejznámějším a moc se nevysílá. Těžko říct, zda je to dáno tím, že v centru dění stojí jedna z epizod americké historie, která neměla celosvětový dopad, každopádně režírující Tom Gries ho pojal trochu jinak a místo akce, na níž se dostane až v samotném závěru, se soustředí na pomalejší tempo a romantickou linii, která sice poměrně funguje, přesto ale působí trochu zvláštně. U příběhu se dostavuje pocit, že jde o jeden velký kompilát z mnoha podobných a slavnějších žánrovek, nedá se tedy čekat nic originálního, což ale částečně kompenzuje výborná dobová atmosféra, fantastická hudba Jerryho Goldsmithe a vynikající akční scény, které mají nápad a místy jsou docela brutální. Titulní role dostali na starost charismatičtí a spolehliví Jim Brown a Burt Reynolds, které doplňuje neskutečně sexy Raquel Welch, o důležitosti jejíž postavy se tedy dá polemizovat, nicméně spousta vzrušujících momentů tyto debaty rozptýlí. Pozapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Šlo o jeden z vůbec prvních filmů, který zobrazil sexuální scénu lidí různých ras.

Originální trailer filmu 100 pušek / 100 Rifles
Zákon přitažlivosti (Laws of Attraction) (pondělí 10. 5., Prima Max, 11.10 - 13.10)

Plakát filmu Zákon přitažlivosti / Laws of Attraction
© IMDb
Irsko-britsko-německá romantická komedie z první poloviny nového milénia absolutně nikoho nepřekvapí a dá se řadit do poměrně širokého subžánru pohádek pro dospělé. Režírující Peter Howitt v ní spoléhal na totální diváckou jistotu, což znamená, že nastolil poměrně svižné tempo a vesměs bezstarostnou atmosféru, z níž je znát obrovský nadhled. Příběh je pochopitelně předvídatelný od první minuty a po celou dobu jede ve vyjetých žánrových kolejích, z nichž neuhne. Humor je naštěstí poměrně inteligentní a nikdy nesklouzne k trapnostem. Za zmínku pak stojí i povedený soundtrack plný irské muziky. Ve slabších chvílích se tvůrce může spolehnout na obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Pierce Brosnan a Julianne Moore, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a z povzdálí je pak jistí třeba Michael SheenParker Posey nebo Frances Fisher. Nenáročná oddechovka. 

Zajímavost: Režisér si vystřihl malou roli hned na začátku filmu, kde se objevil jako manžel v rozvodovém řízení.

Oficiální trailer filmu Zákon přitažlivosti / Laws of Attraction
Americká idyla (American Pastoral) (pondělí 10. 5., ČT2, 21.45 - 23.35)

Český plakát filmu Americká idyla / American Pastoral
© Facebook tvůrce
Pět let staré drama je adaptací dost náročného románu Philipa Rotha a jako svůj režijní debut si ho vybral představitel hlavní role Ewan McGregor. A ukousl si v něm až moc velké sousto, protože celou dobu bojuje s evidentně rozsáhlou předlohou, které se sice drží věrně, jenže byl nucen spoustu věcí vypustit, což má za výsledek, že příběh působí povrchně a motivace některých postav postrádají smysl. Z toho důvodu je paradoxně škoda, že stopáž není o něco delší. Také atmosféra úplně nefunguje, protože není jednotná a dost často se mění. Poměrně únavné je i pomalejší tempo, v němž se toho mnohdy moc neděje. Nad vodou snímek drží perfektní kamera, samotná tíživost ústředního námětu, poměrně dobrá práce s emocemi, které postupně gradují, a samozřejmě i spolehlivé obsazení, v němž se krom autora objeví třeba Jennifer ConnellyDakota FanningRupert Evans nebo Peter Riegert. Rozpačitý debut slavného herce.

Zajímavost: Scénář k filmu byl napsán už v roce 2006.

Oficiální český trailer filmu Americká idyla / American Pastoral
Naposledy spolu (The Keeping Hours) (pondělí 10. 5., Nova Cinema, 22.00 - 23.50 / středa 12. 5., 01.00 - 02.50)

Plakát filmu Naposledy spolu / The Keeping Hours
© IMDb
V našich končinách zcela neznámé drama má na zahraničních databázích o něco lepší hodnocení, kterých je pochopitelně víc. Jeho největším problémem je to, že zbytečně klame tělem, neboť trailer i námět lákají na hororovou podívanou, což ale není úplně pravda. Režírující Karen Moncrieff se žánru přiblíží jen na začátku, kdy nastoluje hutnější atmosféru a rozehrává duchařskou zápletku. Velmi brzy ale ze všeho upouští a soustředí se na romanticko-vztahovou linii s trochu mysteriózním nádechem. Ta naštěstí docela funguje, i když je značně rozvleklá, malinko klišovitá, předvídatelná a někdy až kýčovitá a toporná. To ale tolik nevadí, protože dialogy jsou vesměs dobře napsané, postavám nechybí motivace a také kamera je velmi dobrá. Ústřední role si zahráli Lee Pace a Carrie Coon, kterým ze známějších tváří sekunduje jen Amy Smart. Hodně raritní a také nevýrazná záležitost. 

Zajímavost: Ačkoli byl film dotočen v lednu 2016, premiéru měl až o dva roky později.

Oficiální trailer filmu Naposledy spolu / The Keeping Hours

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sledovaný Dovbuš letí na jízdu smrti (23.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu