Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sicario 2: Soldado

Recenze: Sicario 2: Soldado ukazuje marnost boje se zločineckými kartely

Vydáno: 30.06.2018 06:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Pokračování thrilleru Sicario: Nájemný vrah změnilo režiséra a kameramana a hlavní hrdiny udělalo z postav, které v jedničce ztvárnili Josh Brolin a Benicio Del Toro.

Sicario 2: SoldadoRecenzoval/a Jan Varga dne 30.06.2018 06:00. Pokračování thrilleru Sicario: Nájemný vrah změnilo režiséra a kameramana a hlavní hrdiny udělalo z postav, které v jedničce ztvárnili Josh Brolin a Benicio Del Toro. Hodnocení: 3.5

Sicario 2: Soldado

Sicario: Day of the Soldado
Drama / Thriller / Akční / Krimi
USA, 2018 , 122 min.

Režie: Stefano Sollima
Scénář: Taylor Sheridan
Kamera: Dariusz Wolski
Herci: Benicio del Toro, Josh Brolin, Isabela Merced, Jeffrey Donovan, Catherine Keener, Manuel Garcia-Rulfo, Matthew Modine, Shea Whigham, Elijah Rodriguez, Howard Ferguson Jr., David Castaneda, Jacqueline Torres, Raoul Trujillo, Bruno Bichir, Jake Picking

Česká premiéra: 28.06.2018

Distributor: Vertical Ent.

Sicario 2: Soldado hodnocení na Kinobox.cz: 72.96 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Josh Brolin ve filmu Sicario 2: Soldado / Sicario: Day of the SoldadoVe filmu Sicario: Nájemný vrah hrála Emily Blunt tajnou agentku FBI, která byla převelená ke specialistům bojujícím v Mexiku proti drogovým kartelům. Dva nejtvrdší, nejzkušenější a nejošlehanější agenti (Josh Brolin a Benicio del Toro) na ni ale pohlíželi s despektem, zatajovali před ní informace a nechtělo se jim zasvěcovat ji do svých nepříliš košer plánů a metod. Film pak byl vystavěn hlavně na konfrontaci této naivní a idealistické hlavní hrdinky s nepřátelským a drsným prostředím mexického drogového podsvětí. Tehdy jsem v recenzi napsal, že to je trošku škoda, že hlavními hrdiny není místo ní raději ta dvojice ostřílených chladnokrevných profesionálů, protože oni dva (a Del Toro obzvlášť) byli mnohem zajímavějšími postavami.

No a v pokračování Sicario 2: Soldado se tohle přání splnilo, protože v něm Emily Blunt již nevystupuje (a ani se o ní nikdo nezmiňuje) a Josh Brolin s Beniciem Del Torem jsou skutečně jednoznačně hlavními hrdiny, což je super. Na druhou stranu film opustil režisér prvního Sicaria Denis Villeneuve a kameraman Roger Deakins a nahradili je italský režisér Stefano Sollima (tvůrce skvělé kriminálky Suburra) a kameraman Dariusz Wolski (série Piráti z KaribikuMarťan), což sice není propad o několik filmařských úrovní dolů, ale o jednu už ano. Pořád přitom ale vzniklo velice solidní pokračování, které za svým předchůdcem příliš nezaostává a kráčí pevně v jeho stopách, byť tentokrát pod novým vedením – tedy až na pár výjimek včetně scenáristy Taylora Sheridana (Wind River) a sem tam i hudebního doprovodu, v němž je hlavní motiv z prvního Sicaria od zesnulého skladatele Jóhanna Jóhannssona používán častěji než nová originální hudba od Hildur Guðnadóttir.
 
Josh Brolin ve filmu Sicario 2: Soldado / Sicario: Day of the SoldadoByť se děj stále točí kolem stejných mexických kartelů, soustředí se tentokrát namísto drog na obchod s lidmi – hraničními běženci, uprchlíky i potenciálními teroristy. Příběh začíná tím, že Brolin a Del Toro mají za úkol rozpoutat válku uvnitř kartelu (který ty teroristy pašuje přes americko-mexické hranice), čehož se rozhodnou docílit únosem náctileté dcery nejmocnějšího šéfa jednoho z gangů. V průběhu filmu však dojde hned k několika komplikacím a změnám plánu a ve výsledku nejenže žádná válka mezi gangy nenastane (pár přestřelek tu je, ale kdovíjak akční film vážně nečekejte), ale ani sami hrdinové se neposunou ani o kousek dál, než kde byli na začátku. To částečně reprezentuje marnost v boji proti velkým zločineckým organizacím a částečně to otevírá potenciální vrátka dalším dílům, v nichž mohou hlavní hrdinové bojovat proti těm samým kartelům stále dokola.

V podstatě Sicario 2: Soldado ale neříká o nic víc, než co stihlo říct už první Sicario. Velké štěstí je, že má dva dokonale hrající herce v hlavních rolích (Del Toro by za svůj výkon měl dostat nějakou cenu) a jednu skvělou herečku ve vedlejší roli – tu unesenou mladou dívku, jenž výrazně hrála už v Transformers: Poslední rytíř, a která přebrala po Emily Blunt ženský motiv – a také opět velmi silnou a temnou atmosféru, díky níž film působí dostatečně napínavě a znepokojivě a díky které lze mnohdy omluvit i ta místa, kde ostatní filmařské aspekty (od kamery po střih a efekty) drhnou více než jinde. Zdaleka nejméně suverénní je samotný děj a chování postav, které by sice měly být naprostými, chladně uvažujícími profesionály, ale přitom mají tendence neuposlechnout rozkaz a řídit se místo toho podle svého morálního kompasu či osobních emocionálních preferencí, byť to může mít za následek desítky mrtvých lidí.
 
Benicio del Toro ve filmu Sicario 2: Soldado / Sicario: Day of the SoldadoSpeciální kategorií jsou pak i další příběhové nedostatky, variující od matoucích nekonzistentností (mluví se o únosu šestnáctiletého prince, ale hrdinové pak unášejí holku), přes diskutabilní nelogičnosti (dívce se podaří během tří minut utéct půltuctu agentů z dohledu v poušti, kde široko daleko není nic než placatý terén), až po scény ocitající se na hranici černé komedie (nehorázně frajerských posledních deset minut). První čtvrthodina zas představuje pouze sled scén, snažících se narychlo zaškolit diváka do problematiky amerického boje s teroristickými atentátníky a představit vícero postav, jejichž osudy se protnou až po mnohem delší době, v čemž je hlavně z počátku komplikované se zorientovat. Jinak je ale v celém filmu zhruba pět izolovaných scén, které jsou naprosto úžasnými klenoty, a kvůli nimž se film vidět vyplatí, hlavně pokud se vám první Sicario aspoň trochu líbilo.
 
Sicario 2: Soldado je jako staré auto, které někdo přenechal o trochu horšímu řidičovi, a ten si na něj pořídil nový nátěr a vyměnil potahy na sedačky. Pořád je to nicméně velice zručný řidič a to auto sice vypadá na pohled trochu jinak, ale je to stále to samé auto, a když si odmyslíte sem tam nějaké to škytnutí, tak šlape jako hodinky. Pokračování, které plně obstojí i samostatně bez znalosti prvního Sicaria, a které svému předchůdci rozhodně žádnou ostudu nedělá.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Sicario 2: Soldado

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Tak nevim, zda-li je akvizice jmenem Sollima krok ... (Anonym, 30.06.2018 07:44) Reagovat

    Tak nevim, zda-li je akvizice jmenem Sollima krok o uroven dolu. Uz zminena Suburra je casto vnimana jako jeden z nejlepsich filmu daneho roku, nekterymi i dekady. A pak i prvni serie Gomorry, kterou prave Sollima odstartoval je opet vynikajici rezisersky pocin.
    Predevsim ale kazdy z nich Sollima x Villeneuve pracuje s filmem uplne jinak a dava duraz na neco jineho ale ani jeden neni dle meho nazoru horsi, nez ten druhy.
    A rozhodne vnimam prvni dil s Emily Blunt za skvely pocin. Uz pro zminenou konfrontaci v tomto pripade nezasveceneho solidniho pohledu x ostrilenejsiho ne vzdy zcela moralniho pohledu. Navic, kdyz jsou oba pohledy tak bravurne sehrany.

  • Sicario 2 (Palo 42, 04.07.2018 14:19) Reagovat

    Tak jednotka, aj podľa mňa vážne trpela s tou dejovou linkou venovanej agentke, ktorá akoby nechápala v akom prostredí sa nachádza, súhlasím, že tá dominanta mala mať opačné garde s dôrazom pre Brolina/del Tora. Proste v reále by bola ihneď suspendovaná, nakoľko ženy na takúto prácu nie su stavané a preto aj keď máme divnú dobumali by sa dodržiavať určité zásady, chlap sa nemá správať a obliekať ako ženská a ženy naopak by nemali chcieť byť chlapmi.
    -
    Po včerajšej kino projekcii, dávam palec hore za dej a opravený scenár venovaný viac Brolinovi/del Torovi. Osobne sa teším na Sicario 3 snáď do 2022 sa dočkáme.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone je Tulsa King v novém teaseru (09.09.2022 15:30 v Novinky | Trailery)
- Sylvester Stallone jako mafián v Tulsa King (16.06.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Harrison Ford a Helen Mirren míří do televize (18.05.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- V druhém díle Duny bude Christopher Walken (13.05.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce (15.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jokerův mozek je v plamenech (25.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Preview: Studio Paramount chystá Star Trek 4, Tiché místo 3 a další (16.02.2022 12:30 v Radar | Preview)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone bude mafiánem v Kansas City (07.12.2021 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun vzdává hold Francii a novinářům (20.11.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dívka na koštěti má hlas lásky a posílá francouzskou depeši (17.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Halloween v duně zabíjí a podstupuje poslední souboj s robotem Ronem (20.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu