Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sviňák

Recenze: Sviňák pověst adaptací Irvina Welshe neprasí

Vydáno: 15.12.2013 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - | foto: facebook tvůrce

V odborné hantýrce distributorů existuje pojem kontra-marketing, čímž se míní záměrné nasazení filmu do kin v době, do které se zdánlivě nehodí. Je Sviňák něčím víc než pouhou alternativou k rodinným vánočním podívaným?

SviňákRecenzoval/a dne 15.12.2013 18:00. V odborné hantýrce distributorů existuje pojem kontra-marketing, čímž se míní záměrné nasazení filmu do kin v době, do které se zdánlivě nehodí. Je Sviňák něčím víc než pouhou alternativou k rodinným vánočním podívaným? Hodnocení: 4

Sviňák

Filth
Drama / Komedie / Krimi
Velká Británie, 2013 , 97 min.

Režie: Jon S. Baird
Scénář: Jon S. Baird, Irvine Welsh
Kamera: Matthew Jensen
Hudba: Clint Mansell
Herci: James McAvoy, Imogen Poots, Shirley Henderson, Jamie Bell, Iain De Caestecker, Emun Elliott, Eddie Marsan, Jim Broadbent, Joanne Froggatt, Natasha O'Keeffe, Pollyanna McIntosh, David Soul, Kate Dickie, Martin Compston, Shauna Macdonald

Česká premiéra: 05.12.2013

Distributor: H.C.E.

Sviňák hodnocení na Kinobox.cz: 72.37 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
James McAvoy ve filmu Sviňák / FilthSkotský spisovatel Irvine Welsh je kultovním autorem, jehož rukopis se vyznačuje užíváním slangových výrazů, slabostí pro ironické či sarkastické myšlenkové pochody protagonisty, zájmem o negativní společenské jevy a postavy žijící na okraji i náchylností k vyprávění uzpůsobenému "hrdinově" vnímání. Podle jeho knih byly natočeny čtyři filmy, z nichž posledním je právě Sviňák, jenž až příliš dává najevo, že by rád byl Trainspottingem pro 21. století, protože nechce dopadnout jako rozporuplně přijímané povídkové adaptace Acid House a Extáze.

K druhému celovečernímu počinu Jona S. Bairda, který je podepsán i pod scénářem, lze přistupovat dvěma způsoby. Lze se ke snímku stavět tak, jak bylo nastíněno výše, tj. že záměrem bylo natočit kult, z kterého budou citovány hlášky a vytrhávány scény z kontextu pro svůj pobuřující obsah. Je ale možné Sviňáka vzít na milost a vnímat ho jako představitele tzv. mind-game filmů, tj. těch s narušenou ústřední postavou, jejíž vychýlené optice je vše přizpůsobováno a divák si je tohoto velmi dobře vědom a na tuto hru přistupuje a baví se jí. 

Fotografie z filmu Sviňák / FilthShrňme si zápletku: skotský policista Bruce Robertson má všechny "respektuhodné" vlastnosti, které by mu měly zajistit povýšení, díky kterému stoupne i v očích své ženy. Ne, vážně - je rasistou, xenofobem, šovinistou a mizogynem, který bere úplatky, fetuje, chodí do bordelu, spí se ženami svých kolegů, kteří se stávají součástí jeho intrikaření. K tomu, aby získal víc frček na obleku, potřebuje skrýt či na někoho jiného hodit své charakterové "přednosti" a vyšetřit případ zabití asijského studenta.

Pokud bychom Sviňáka vnímali jako Bairdův pokus, jak dostihnout - a možná i předstihnout - Boylea, naskýtala by se první možná výtka. Na rozdíl od generační výpovědi poslední dekády minulého století se tento exkurz do psychiky jedné narušené osoby rozpadá do série více či méně zábavných epizod. Na jednu stranu tato nesoudržnost může vést ke zkultovnění některých izolovaných scén, které se budou šířit mezi lidmi s drsnějším smyslem pro humor. Na druhou stranu ale dílo neobstojí jako celek, ke kterému by se člověk opakovaně vracel. 

Fotografie z filmu Sviňák / FilthLze ovšem namítnout, že snímek je tímto ozvláštňující, protože na místo postupování od jednoho vodítka k dalšímu při vyšetřování vraždy sledujeme (zdánlivě) neprovázané segmenty protagonistovy interakce s druhými. Osobní rovina, kdy se Bruce snaží znovu získat svou manželku a dceru, je sublimována do pracovní, v níž k dosažení svého cíle musí diskreditovat své kolegy. První hodina má přes svou roztříštěnost podobu bloků, kdy každý je vymezen snahou eliminovat konkurenci, do čehož vstupují running gagy a stopy v případu, které umožňují posouvat vyprávění dál.

Ve dvou třetinách přijde odhalení, které je možné kritizovat za předvídatelnost, zvlášť když je zvrat v posledních cca. patnácti letech tolik nadužívaný. Je samozřejmě možné se nad dílo povýšit s tím, že zatímco při putování Rentona za konzumním životem jsme si úvodní flashforward nemohli zasadit do kontextu zrady jeho kamarádů a představ o životě, u Bruce můžeme snadno odhadnout, jak se celá věc má. Vždyť přesvětlenost scén s jednou inkriminovanou postavou a vytváření návaznosti mezi dvěma sekvencemi linií pohledu a hudbou je tak návodná! A i druhá linie pátrání (kdo volá manželce Bruceova nejlepšího kamaráda?), která má oddalovat pointu a být v kontrastu k primárnímu vyšetřování brutálního usmrcení Asiata v podchodu, naznačuje příliš.

Fotografie z filmu Sviňák / FilthJe ale možné změnit optiku a říct si, že Sviňák od prvních minut dává najevo, že jeho vyprávění není spolehlivé. A zároveň nás staví do pozice pobaveného a/či pohoršeného pozorovatele, protože používá řadu zcizovacích postupů v podobě distancujícíh pohledů i promluv postav do kamery, hudby výsměšně komentující dění apod.

Inkoherentní (neplést s inkontinentní) první dva akty si tak lze vysvětlovat jako promyšlenou snahu napojit výstavbu i rychlý střih na Bairdovu drogy, léky a traumaty z dávné i nedávné minulosti pošramocenou mysl. Po zlomu se navíc v poslední půlhodině délka záběrů prodlouží a víc se začnou používat klasické kontinuitní postupy (sekvence jsou příčinně propojené, linie s vedlejšími postavami se začnou sbíhat, používá se figurativní metody záběr a protizáběr ad.).

Fotografie z filmu Sviňák / FilthJinými slovy, je třeba přistoupit na to, že jde o jednu velkou hru, kterou s námi Sviňák sehrává. Odhalíme-li (či známe-li) její pravidla, můžeme se bavit odkazy a různými narážkami. Tím, že mizanscéna v mentálních projekcích s doktorem má stejnou podobu jako jeden prostor z kultovního sci-fi, jehož plakát visí na stěně policejního šéfa. Tím, že při scéně s ženou na obrázku vlevo zní Silver Lady, při výletu do Německa 99 Luftballons a v závěru se velmi efektivně použije cover Love really hurts a Creep.

Podvratnost (vůči vývojovým vzorcům detektivky i re-marriage story), kterou si snímek zachovává až do úplného konce, ho odlišuje od Trainspottingu, ve kterém protagonista došel nápravy a přiklonil se ke středostavovským společenským hodnotám. Ne že by se Sviňák dobral něčeho hlubšího, jako se to podařilo Kubrickovi v Mechanickém pomeranči, na který v závěru spiklenecky pomrkává, ale jako hravé alternativě k vánočním počinům mu nelze moc vytknout, když v kinech nic lepšího není a alespoň do Trierovy Nymfomanky nejspíš ani nebude. A abychom dostáli konvencím recenzí, přestože je hodnocen film právě jim se vzpírající: James McAvoy je v hlavní roli bezchybný.

Mládeži nepřístupná upoutávka (s českými titulky) k filmu Sviňák.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: písničkové soundtracky 90. let (30.04.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Ghost Dog: Cesta samuraje se vrací na plátna kin (11.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: Tom Cruise slaví 60 let (03.07.2022 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Osvícení vyzařuje i po 40 letech (20.11.2021 12:00 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Begbie se vrátí v televizním spin-offu (07.10.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Rupert Grint (Ron Weasley, série Harry Potter filmů) (24.07.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Úžasňákovi krotí duchy a stepfordské paničky a stávají se nepřáteli lidu (18.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa (07.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu