Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 6. 2021 - 24. 6. 2021

TV tipy: Úžasňákovi krotí duchy a stepfordské paničky a stávají se nepřáteli lidu

Vydáno: 18.06.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Z méně výrazné televizní nabídky druhé poloviny června se vyjímají snad jen premiéry pokračování animáku Úžasňákovi a remaku klasické komedie Krotitelé duchů. Ten ale u nás na rozdíl od zahraničí nebyl přijat moc vlídně.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Wimbledon (Wimbledon) (pátek 18. 6., ČT2, 23.35 - 01.10)

Plakát filmu Wimbledon / Wimbledon
© Amazon
Romantická komedie z první poloviny milénia je dnes trochu upozaďována a zas tolik se nepřipomíná. Režírující Richard Loncraine se v ní spolehl především na atraktivní prostředí nejslavnějšího tenisového turnaje světa, velmi příjemnou atmosféru, svižné tempo a perfektně nasnímané tenisové zápasy, které si tedy viditelně pomohly digitální technologií, protože někdy jsou údery až nepřirozeně dokonalé. Funguje i romantická linie, která se sice nevyhýbá všemožným klišé a v závěru už se to opravdu s celkovou kýčovitostí přehání, po většinu času je ale snesitelná a poměrně nápaditá. Výsledku pomáhá i obsazení, v němž hlavní role ztvárňují Paul Bettany a Kirsten Dunst, které doplňují Robert LindsayAustin NicholsNikolaj Coster Waldau nebo tehdy neznámý James McAvoy. Nenáročný a nenápadný, avšak vydařený kousek.

Zajímavost: Herci podávali se skutečnými míči, zbytek byl dodělán digitálně.

Oficiální trailer filmu Wimbledon / Wimbledon
Úžasňákovi 2 (Incredibles 2) (sobota 19. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / neděle 20. 6., 13.20 - 15.25 / pondělí 21. 6., 08.40 - 10.55)

Český plakát filmu Úžasňákovi 2 / Incredibles 2
© Facebook tvůrce
Před třemi lety vzniklo pokračování populárního animáku studia Pixar, na které se čekalo čtrnáct let. Režisér a scenárista Brad Bird se v něm vydal trochu jinou cestou a už lehce rezignoval na originalitu a více se uzpůsobil dětským divákům. O kvalitě animace nemůže být ani řeč, protože ta je naprosto dokonalá, humor po většinu času funguje báječně, i když už není tak nápaditý a zmizela z něj určitá parodická linka. Naštěstí se tu pořád najdou některé příběhové zákruty, které jsou docela zajímavé, jen leckdy nedotažené. Potěší i dynamická a na animák výtečně natočená akce, která nemá slabé místo. Jen je opravdu škoda, že tvůrci víc necílili na dospělejší diváky a všechno hodně zjednodušili a i nezbytné morální poselství podali až moc lacině a prvoplánově. Solidní dvojka, o níž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Šlo o vůbec první sequel na vlastní film studia Pixar.

Český trailer filmu Úžasňákovi 2 / Incredibles 2
Nechte zpívat Mišíka (sobota 19. 6., ČT art, 20.15 - 21.55)

Plakát filmu  / Nechte zpívat Mišíka
© Facebook tvůrce
Dokument o legendě československé hudební scény má poměrně rozdílná hodnocení a ohlasy na něj jsou rozporuplné. Jedněm vadí, že režisérka a scenáristka Jitka Němcová do něj autorsky vstupuje, občas vyjádří i svůj názor a nemá jednotnou vyprávěcí linii, neboť často přeskakuje v čase, což působí chaoticky. Druzí naopak chválí stylizaci, v níž se hlavní protagonista pohybuje na planetě, která po něm byla pojmenovaná, dělá si ze sebe tak trochu legraci a společně s oddanými přáteli vzpomíná na minulost. Všichni se ovšem shodují na tom, že nejzajímavější je až detektivní linie, v níž Vladimír Mišík pátrá po původu svého otce, která dělá z filmu poměrně napínavý zážitek a trochu ho vytrhuje z určitého stereotypu. Portrét legendy, který je určen spíš fanouškům než těm, kteří o ní nic nevědí. 

Zajímavost: Peníze na projekt byly vybrány pomocí Hithitu.

Oficiální trailer filmu Nechte zpívat Mišíka
Krotitelé duchů (Ghostbusters) (sobota 19. 6., Nova, 20.20 - 22.50 / středa 23. 6., 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Krotitelé duchů / Ghostbusters
© Facebook tvůrce
Je až fascinující, jak diametrálně odlišná jsou hodnocení pět let starého remaku klasické sci-fi komedie u nás a v zahraničí. Zatímco v tuzemsku se pohybují hluboko pod průměrem, v zahraničí se blíží sedmičce, což je poměrně solidní. Dáno je to asi zdejší extrémní oblibou originálu a přece jen jiným smyslem pro humor. Režisér a spoluscenárista Paul Feig sice novou verzi pojal jako ženskou, více ale zaujme jen perfektní akcí a slušnou vizuální stránkou. Humor je totiž nenápaditý, po většinu stopáže moc nefunguje, vtípky jsou prvoplánové a dlouho dopředu avizované a ani zápletka není nikterak zajímavá. Úplně tu absentují také napětí, invence a fungující atmosféra. Situaci částečně zachraňuje obsazení, v němž hlavní role ztvárnily Kristen WiigMelissa McCarthyKate McKinnon a Leslie Jones, kterým sekundují třeba Zach WoodsCharles DanceAndy García nebo Chris Hemsworth. Tip na vlastní nebezpečí, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Takřka všichni původní představitelé si v nové verzi zahráli cameo roli.

Oficiální český trailer filmu Krotitelé duchů / Ghostbusters
Náhoda (Przypadek) (sobota 19. 6., ČT art, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Náhoda / Przypadek
© IMDb
Polské drama z druhé poloviny osmdesátých let u nás není tolik známé, což je svým způsobem škoda, i když jde o divácky náročnější dílo. Režisér a scenárista Krzysztof Kieślowski v něm vychází z atraktivní premisy tří možných variant jedné situace a jednoho života, které zpracovává pokaždé jinak. Opírá se při tom o melancholickou a někdy až depresivní atmosféru, která diváka obklopí od prvních okamžiků. Tempo je bohužel značně nevyrovnané a zejména první část je natolik pomalá a nezáživná, že mnoho diváků odradí. Postupem času se to ale výrazně zlepšuje a autor přichází s hodně zajímavými myšlenkami, nad nimiž se vyplatí přemýšlet, což korunuje hodně silným a poměrně nečekaným závěrem. Nechybí ani hutná a takřka autentická dobová atmosféra. Spíše fajnšmekrům pak udělá radost celkové záběrování, práce se střihem i hloubkou obrazu. V hlavní roli naprosto ohromí fenomenální Bogusław Linda. Trochu náročnější tip, který přece jen možná na papíře vypadal ještě o něco lépe. 

Zajímavost: Snímek byl dokončen už v roce 1981, z důvodu cenzury se dočkal premiéry až o šest let později.

Originální trailer filmu Náhoda / Przypadek
Stepfordské paničky (The Stepford Wives) (neděle 20. 6., Paramount Network, 20.00 - 22.00 / čtvrtek 24. 6., 00.55 - 03.00)

Plakát filmu Stepfordské paničky / The Stepford Wives
© Pinterest
Sedmnáct let stará adaptace románu Iry Levina je hodně zvláštní, protože původně hororovou předlohu pojímá v komediálním stylu, což je na ní bohužel dost vidět. Režírující Frank Oz zaujme stylovými úvodními titulky, výborným vizuálem amerického maloměsta, svižným tempem a relativně fungujícím humorem, který by ale rád byl satirický, což se míjí účinkem a místo toho je jen jednoduchý a absolutně neškodný. Tvůrce bohužel odkryje závěrečnou pointu příliš brzy a posléze už nemá co nabídnout, protože ani atmosféra, která by měla být mnohem hutnější, se nedostavuje. V titulní roli se představí obstojná Nicole Kidman, jejímž partnerem je zoufale unylý a necharismatický Matthew Broderick, situaci z tohoto hlediska zachraňují Bette MidlerGlenn Close a jako vždy démonický Christopher Walken. Asi po právu zapomenutá a nevýrazná adaptace.

Zajímavost: Tvůrci původně chtěli zachovat konec, který je v knize, po negativních reakcích testovacího publika ho ale změnili.

Originální trailer filmu Stepfordské paničky / The Stepford Wives 
Zlaté dítě (The Golden Child) (pondělí 21. 6., Paramount Network, 20.00 - 22.00 / středa 23. 6., 00.55 - 03.00)

Plakát filmu Zlaté dítě / The Golden Child
© IMDb
Akční komedie ze druhé poloviny osmdesátých let je typickým obrazem své doby a moderního diváka už asi úplně neosloví. Režisér Michael Ritchie v ní vsadil na pohodovou atmosféru, značný nadhled a trochu infantilní humor, jehož součástí jsou i vesměs trefné hlášky, které ale mnohdy zároveň střílí vedle. Nechybí ani zběsilá a poměrně dobře natočená akce. Nechtěně směšné jsou pro dnešní publikum poměrně zastaralé triky, z nichž už obstojí jen málokterý. Příběh tu prakticky neexistuje, protože jde o sled jednotlivých epizod, které jsou pouhou záminkou pro různě humorné situace, o nějaké komplexnosti tak nemůže být ani řeč. V hlavní roli se objevil velmi dobrý Eddie Murphy ve vrcholné formě, jehož doplnili například Charles DanceCharlotte LewisVictor Wong nebo James Hong. Nenáročná a nostalgická oddechovka. 

Zajímavost: Hlavní roli měl původně ztvárnit Mel Gibson a mělo jít o drama, s příchodem Murphyho se nakonec snímek změnil v komedii.

Originální trailer filmu Zlaté dítě / The Golden Child
Nepřítel lidu (An Enemy of the People) (pondělí 21. 6., ČT2, 23.00 - 00.50)

Plakát filmu Nepřítel lidu / An Enemy of the People
© FilmAffinity
V tuzemsku skoro neznámé drama z konce sedmdesátých let vychází z divadelní hry Henrika Ibsena a knihy Arthura Millera. Režírující George Schaefer v něm tedy nechal působit sílu předlohy, která je značná, protože je v ní ukryto velké množství myšlenek o tom, že většinový názor někdy nemusí být správný. Tím primárním pro něj pochopitelně byly dobře napsané a vypointované dialogy a samozřejmě excelentní obsazení, jemuž dominuje až k nepoznání namaskovaný a naprosto fantastický Steve McQueen, za nímž moc nezaostávají ani Bibi AnderssonCharles DurningRichard Dysart nebo Michael Cristofer. Škoda, že na to spoléhal až moc, protože místy vše vypadá jako divadelní záznam, neboť kulisy jsou až moc viditelné a zejména začátek je hodně utahaný. Dojem pak vylepšuje otevřený konec, o němž se dá dlouho diskutovat. Raritní záležitost.

Zajímavost: Pro McQueena šlo o osobní projekt, neboť snímek produkoval a chtěl všem dokázat, že umí hrát. Finanční neúspěch ho pak dlouho mrzel.

Oficiální trailer filmu Nepřítel lidu / An Enemy of the People
Černá ovce (Black Sheep) (středa 23. 6., Paramount Network, 20.00 - 22.00 / pátek 25. 6., 00.55 - 03.00)

Plakát filmu Černá ovce / Black Sheep
© IMDb
Komedii ze druhé poloviny devadesátých let u nás moc diváků nezná, v zahraničí je ale hodnocena docela slušně. Režírující Penelope Spheeris v ní spolehla na absolutní diváckou jistotu a nepokoušela se o žádné převratné dílko. To tedy znamená, že atmosféra je notně odlehčená, příběh je plný klišé, nedává moc smysl a je jen řadou jednotlivých epizod, které jsou tu více, tu méně vtipné a někdy hraničí až s trapností. Stopáž je ale natolik střídmá a tempo natolik svižné, že vyslovená nuda se nikdy nedostaví a divák, jemuž styl jednoduššího až buranského humoru sedne, nebude mít moc důvodů přepínat. Tím, co publikum rozděluje, je Chris Farley v titulní roli. Toho totiž jedni považují za nedoceněného komediálního génia, druzí zase za šaškujícího a trapného komika, který až příliš svůj humor stavěl na trochu legrační tělesné konstituci. V tomto případě mu výborně přihrával David Spade, dále se pak objeví třeba Tim MathesonChristine EbersoleGrant Heslov nebo Gary Busey. Další nenáročný a lehce nadprůměrný tip. 

Zajímavost: Sám Farley později přiznal, že ze scénáře nijak nadšený nebyl a roli vzal jen z důvodu další spolupráce se Spadem.

Originální trailer filmu Černá ovce / Black Sheep
Všichni musí být v pyžamu (čtvrtek 24. 6., Prima Max, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Všichni musí být v pyžamu
© Voyo
Československá normalizační komedie z první poloviny osmdesátých let dnes nejvíce doplácí na to, že její námět už není aktuální a je hodně zastaralý. Režisér a spoluscenárista Jaroslav Papoušek se v ní pro sebe typicky pokusil o určitou společenskou satiru a ironii, což se mu ale už nepodařilo tolik jako v jeho vrcholných dílech, i kvůli střídmé a vskutku krátké stopáži se naštěstí nikdy nedostaví nuda, i když pár hluchých míst se najde. Někdy snímek působí hodně upachtěně a nenápaditě, navíc v mnoha momentech je vážný a spíš než o hořkou komedii jde o psychologické drama. Tomu odpovídá i posmutnělá atmosféra, v níž je znát jakási smířenost s tehdejší společenskou a politickou situací. Snímek tak drží nad vodou výtečné obsazení, jemuž kraluje František Husák, vedle kterého se neztratí ani Iva JanžurováJosef KemrMarie Rosůlková nebo Eliška Balzerová.   

Zajímavost: Snímek vychází z divadelní hry Vlastimila Venclíka Vrať mi pyžamo.

Televizní spot k filmu Všichni musí být v pyžamu

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Candy Cane Lane (12.10.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu