Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Krotitelé duchů

Recenze: Krotitelé duchů změnili pohlaví

Vydáno: 27.07.2016 15:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

O třetím dílu Krotitelů duchů se řadu let poměrně intenzivně uvažovalo, až v roce 2014 zhasla poslední naděje na jeho natočení spolu se smrtí Harolda Ramise, jednoho z původní herecké čtveřice, v níž účinkovali i Bill Murray, Dan Aykroyd a Ernie Hudson.

Krotitelé duchůRecenzoval/a Jan Varga dne 27.07.2016 15:00. O třetím dílu Krotitelů duchů se řadu let poměrně intenzivně uvažovalo, až v roce 2014 zhasla poslední naděje na jeho natočení spolu se smrtí Harolda Ramise, jednoho z původní herecké čtveřice, v níž účinkovali i Bill Murray, Dan Aykroyd a Ernie Hudson. Hodnocení: 1.5

Krotitelé duchů

Ghostbusters
Komedie / Sci-Fi / Fantazie / Akční
USA, 2016 , 116 min.

Režie: Paul Feig
Scénář: Katie Dippold, Ivan Reitman, Dan Aykroyd, Harold Ramis
Kamera: Robert Yeoman
Herci: Zach Woods, Kristen Wiig, Ed Begley, Jr., Charles Dance, John Milhiser, Ben Harris, Melissa McCarthy, Karan Soni, Kate McKinnon, Bess Rous, Steve Higgins, Leslie Jones, Neil Casey, Dave Allen, Katie Dippold

Česká premiéra: 28.07.2016

Distributor: Falcon

Krotitelé duchů hodnocení na Kinobox.cz: 42.21 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kate McKinnon, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones ve filmu Krotitelé duchů / GhostbustersProducenty pak napadlo projekt přenechat komerčně úspěšnému a relativně populárnímu komediálnímu režisérovi Paulu Feigovi (Ženy soběDrsňačkyŠpión) a počkat si, jestli by nepřišel s něčím zajímavým. A Paula Feiga napadlo udělat remake/restart a do ústřední čtveřice lovců paranormálních aktivit obsadit ženy.

Nutno poznamenat, že film doprovází do kin již předem utvořená vlna divácké nenávisti, která má několik více či méně oprávněných opodstatnění. Především jsou diváci evidentně již unaveni neustálou snahou Hollywoodu recyklovat finančně úspěšné filmy z minulých desetiletí, natáčet jejich remaky a sem tam zmrvit odkaz originálu, zvlášť když těchto případů v poslední době přibývá (jen tohle léto se dočkáme ještě předělávek Sedmi statečných a Ben-Hura). Krotitelé duchů slízli výprask za všechny, protože na sebe až příliš upozorňují svou obecnou zbytečností. Ukřičené trailery zas poukazovaly na nízkou kvalitu humoru. Obsazení žen do hlavních rolí možná naštvalo skalní fanoušky původní dvojice filmů, ale ti už byli pravděpodobně dávno rozohnění tím, že se na jejich oblíbené komedie vůbec začalo znovu sahat.
 
Fotografie z filmu Krotitelé duchů / GhostbustersRemaky zkrátka vznikaly vždycky a řada z nich se povedla na výbornou, tak proč je předem odsuzovat (a trailery mohou lhát). Obsadit ženy do předělávky filmu, v němž před lety zazářili muži, není vůbec špatný nápad, naopak to mohlo dopadnout zajímavě a zábavně. Jenže nedopadlo.
 
Problém ovšem netkví v tom, že Paul Feig obsadil herečky. Jde o to, JAKÉ HEREČKY obsadil a JAKÉ VÝKONY z nich dostal. Kristen Wiig obvykle v komediálních polohách příliš křepčí a loví bobříka trapnosti, což je případ i Krotitelů duchů, Melissa McCarthy je takřka nesnesitelná ve většině svých filmů (tady je naopak víceméně snesitelná, což ovšem lze brát jako plus jen těžko), Kate McKinnon je zde stylizovaná do bláznivé vědátorky, co se hodně šklebí a mění hlasy a je vyloženě iritující, a Leslie Jones dělá Eddieho Murphyho v sukních.
 
Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones ve filmu Krotitelé duchů / Ghostbusters
Paul Feig je přitom jen průměrný řemeslník, jakého za bůhvíjak skvělého režiséra považovat nelze, nehledě na jeho obvyklé problémy s přehnanou délkou u svých filmů a s necháváním prostoru herečkám při komediální improvizaci, kdy se bolestně dolují dlouhé minuty rádoby humoru i z gagů, které přestaly být vtipné už po pěti vteřinách.

Ve srovnání s originálem z roku 1984 (nebo s jeho o pět let mladším pokračováním) vycházejí noví Krotitelé duchů dost bídně a jediné pozitivum spočívá v lepší úrovni digitálních triků (na dnešní dobu). Všechno ostatní už je horší. Nová verze Oscarem oceněné písničky Ghostbusters je hrozná. Vtipy jsou o hodně slabší, přičemž v těch horších případech to ani nejsou vtipy a herečky jen improvizovaně vaří z vody, a aby to bylo legračnější, tak sebou občas fláknou o zem, krátce zatrsají, nebo je něco oslizne, ale k smíchu to není. Kromě toho se tváří i vyjadřují hrozně namachrovaně a dělají různá tvrďácká gesta, což je ohromně nesympatické. Jako by tím říkaly: „Jo, jsme Krotitelé duchů, jsme hrozně hustý a jsme hvězdy, vy břídilové! Ani to ale není konzistentní, neb jejich hrdinky mají kromě této pózy i neustálou potřebu samy sebe ironicky shazovat.
 
Fotografie z filmu Krotitelé duchů / Ghostbusters
Humor s vážnou tváří nahradilo kulení očí a fistule. Chytré vtipy nahradila hysterie a ukřičenost. Chris Hemsworth ve vedlejší roli recepčního je vyloženě tragický, nehledě na to, že hraje největšího idiota pod sluncem. Někteří diváci mohou maximálně prostřednictvím mnoha odkazů a detailů nostalgicky zavzpomínat na dvaatřicet let starou předlohu, ale to samo o sobě nestačí. Kdykoli se na plátně objeví někdo z původního obsazení, je to jen a jen smutné. Závěrečné věnování Haroldu Ramisovi je tak spíš výsměchem než poctou.
 
Děj kombinuje prvky z obou předchozích Krotitelů duchů a přimíchává k nim vlastní ingredience. Jednou z nich je postava hlavního záporáka (nikoli ducha), představujícího typické klišé o otloukánkovi, kterého celý život všichni jen šikanovali, a on se plánuje pomstít celému světu, protože je ve skutečnosti nadměrně inteligentní génius, co je schopen pomocí vlastnoručně vyrobeného přístroje otevřít portál oddělující svět živých a mrtvých (nebo tak něco). A pochopitelně před rozpoutáním apokalypsy ty duchy uvolňuje postupně, aby film měl jak gradovat. Scénář původních Krotitelů duchů také nebyl zrovna esencí logiky, ale tohle je možná až příliš okatě dementní.

Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Kristen Wiig, Leslie Jones ve filmu Krotitelé duchů / GhostbustersNaopak některé scény jsou překvapivě zdařilé, ale je jich malounko. Úvod se strašidelným sklepem má docela atmosféru, souboje s duchy aspoň hezky vypadají a akční sekvence na rockovém koncertě má říz, stejně jako závěrečné vyvrcholení, které bohužel končí dost přihlouple. Veškerá zábavnost však pramení ze schopností lidí zodpovědných za speciální efekty a z toho, jak jsou ty scény natočené. Nikdy nejde o zásluhu příběhových zvratů (které jsou předvídatelné) či hereckého obsazení, což je největší kámen úrazu.
 
Noví Krotitelé duchů nejsou nakonec tak strašní, jakou mají pověst. Jsou sice hodně slabí a podprůměrní, ale jinak jsou úplně obyčejní a jako takoví si vůbec nezaslouží všechnu tu mediální pozornost, jaké se dočkali. Spíš jde o velké zklamání, u kterého se člověk aspoň nenudí a sem tam se i pousměje, ale na komedii je to zatraceně málo. Zvlášť když jí stojí za zády původní Krotitelé duchů, jež jsou oprávněně považováni za jednu z nejlepších komedií všech dob.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu Filmspot.cz.]

Český trailer filmu Krotitelé duchů

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Krotitelé duchů: Říše ledu (09.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Margot Robbie je Barbie v novém traileru (25.05.2023 19:47 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Chris Hemsworth se vrací v traileru Vyproštění 2 (16.05.2023 16:19 v Novinky | Trailery)
- Margot Robbie je Barbie v novém traileru (05.04.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vyproštění 2 (03.04.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Asteroid City Wese Andersona má první trailer (30.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Malá mořská víla (13.03.2023 18:04 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu