Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů)

Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů)

Vydáno: 16.10.2021 10:30 v sekci Články | Publicistika - Lukáš Frank | foto: facebook tvůrce

Ve třetím díle našeho seriálu o hercích, kteří se snaží vymanit ze stínu své nejslavnější role, se podíváme na prozatímní hereckou kariéru Daniela Radcliffa, kterého většina světa zná jako brýlatého čaroděje Harryho Pottera. Nebo už je to jinak?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Daniel Radcliffe se narodil 23.července 1989 v Londýně v Anglii rodičům Alanovi a Marcii. Hercem se chtěl stát už od svých pěti let, ale rodiče si jeho přání příliš nepřipouštěli. Ruku na srdce, kdo z nás nechtěl být popelářem nebo princeznou? Po čase ale rodiče přesvědčil a ti zaslali jeho fotku BBC, která vybírala uchazeče na roli mladého Davida Copperfielda. Daniel prošel pětikolovým castingem a roli získal. Následoval casting na roli brýlatého čaroděje, který vyhrál a během natáčení všech osmi dílů se stal jedním z nejlépe placených herců na světě. V současné době má za sebou spousty divadelních a filmových rolí a připravuje se na natáčení filmu Lost City of D, ve kterém si zahraje po boku Brada PittaSandry Bullock a Channinga Tatuma.

David Copperfield (TV film, 1999)

Daniel Radcliffe ve filmu  / David Copperfield
© CSFD
Televizní film David Copperfield natočil režisér Simon Curtis v roce 1999. Pro Radcliffa to byla první filmová zkušenost a na place se rovnou setkal s takovými hvězdami jako Maggie Smith nebo Imelda Staunton, s kterými později hrál v sérii Harry Potter filmů. Je třeba zmínit, že nejde o životopisný snímek mapující osudy slavného kouzelníka, ale o prostý příběh sirotka, který se snaží získat a pochopit lásku ve světě dospělých. Předlohou pro film byl román Charlese Dickense. Zajímavé je, že při konkurzu na Harryho Pottera nepřipadal tvůrcům žádný z chlapců dost dobrý. Když ale viděl režisér Chris Columbus Radcliffa právě v Copperfieldovi, chtěl chlapce pro film získat. Chtěl ho tak moc, že dlouze přesvědčoval Danielovy rodiče, aby mu dovolili jít na konkurz. A jak to dopadlo, už všíchni víme.

Originální trailer TV filmu David Copperfield
Agent z Panamy (2001)

Daniel Radcliffe ve filmu Agent z Panamy / The Tailor of Panama
© Pinterest
Špionážní thriller natočil oscarový režisér John Boorman v roce 2001, tedy v době, kdy měl premiéru i Kámen mudrců. Daniel se tak objevil mezi hvězdami jako Pierce BrosnanJamie Lee Curtis nebo Geoffrey Rush. Ani jeden z nich zřejmě v tu chvíli netušil, že se Radcliffe stane v dalších deseti letech mnohem slavnějším než právě tito kolegové. Alespoň na nějakou dobu. Film sleduje osudy Harryho, který vlastní v Panamě krejčovský salón, do kterého se chodí oblékat místní smetánka. Proto byl jako festivalový název filmu uváděn Krejčí z Panamy. Jaká tajemství Harry skrývá? A proč se o něj začne zajímat Pentagon? S Brendanem Gleesonem se Daniel potkal o několik let později při natáčení Harryho Pottera a Ohnivého poháru. Gleeson ztvárnil roli profesora Moodyho.

Originální trailer filmu Agent z Panamy
Prosincoví kluci (2007)

Daniel Radcliffe ve filmu Prosincoví kluci / December Boys
© IMDb.com
Mezi Ohnivým pohárem a Fénixovým řádem si Daniel odskočil natočit komorní drama. Nepříliš výrazný film vypráví příběh čtyř chlapců ze sirotčince, kteří slaví narozeniny v prosinci. Od toho je odvozen i název filmu. Při příležitosti jejich narozenin vyrazí na trip k moři. Jeden z nich zaujme mladý pár, který projeví neskrývaný zájem o jeho adopci. Jak se nerozluční přátelé vypořádají s tím, že jeden z nich si najde opravdovou rodinu a pro ostatní zůstanou rodinou oni samotní? Film podobného ražení má ve svém portfoliu i Emma Watson. Jde o Ballet Shoes.

Originální trailer filmu Prosincoví kluci
Žena v černém (2012)

Daniel Radcliffe ve filmu Žena v černém / The Woman in Black
© EEAP
První dospělejší rolí Daniela Radcliffa po posledním dílu Harryho Pottera byl duchařský horor, který při sedmnáctimilionovém rozpočtu vydělal milionů 130. Pro Radcliffa to mělo být jakési odpoutání od jeho nejslavnější role a nechám jen na vás, jestli se mu to povedlo, nebo ne. Názory jsou totiž různé. Arthur Kipps musí odcestovat do odlehlé vesnice, aby zde vyřídil právní záležitosti související se zesnulým majitelem strašidelné rezidence. Během svého pobytu zjišťuje, že místní děti za záhadných okolností umírají. Ohrozí pomstychtivá žena v černém i jeho rodinu? Ciarán Hinds, který tu také hraje, se objevil v Relikviích smrti jako Brumbálův bratr Aberforth. Snímek se dočkal i svého pokračování, ve kterém si ale Daniel nezahrál a sklidil negativní kritiky a vydělal čtvrtinu toho co první film.

Český trailer filmu Žena v černém
Rohy (2013)

Fotografie z filmu Rohy / Horns
© Facebook tvůrce
Totální žánrový i scenáristický úlet, který ale překvapivě drží pohromadě a baví. Režisér Alexandre Aja (Kyslík, Kořist, Hory mají oči, Zrcadla) se evidentně v těchto šílenostech vyžívá dle výčtu filmů v závorce. Předlohou filmu je stejnojmenná kniha Joea Hilla, který Radcliffův výkon označil za „otřesné, zranitelné, emocionálně nahé představení, které není jako cokoli, co kdy předtím na plátně udělal.“  Ig Perrish (Daniel Radcliffe) měl skvělý život a ženu svých snů. Ta byla však za neobjasněných okolností zavražděna. Z Iga je najednou hlavní podezřelý a nikdo v jeho nevinu nevěří. Ig své neštěstí zahání alkoholem. Jednoho dne se probudí a zjistí, že na čele mu vyrůstají podivné rohy, s kterými získává i zvláštní schopnosti. Podaří se mu vraha vypátrat? Tuhle prapodivnou jízdu byste si určitě neměli nechat ujít!

Originální trailer filmu Rohy
Viktor Frankenstein (2015)

Fotografie z filmu Viktor Frankenstein / Victor Frankenstein
© Facebook tvůrce
Perfektní Rohy ale střídá hororová sci-fi slátanina, která by s trochou štěstí a nápadu mohla mít velký potenciál. To se ale nestalo a čtyřicetimilionový rozpočet nedokázal zpátky přinést ani James McAvoy a právě Daniel Radcliffe. Snímek utržil jen 34 milionů dolarů a stal se velkým propadákem i pro režiséra Paula McGuigana. Legenda o Frankensteinovi by si určitě zasloužila lepší zpracování.

Originální trailer filmu Viktor Frankenstein
Švýcarák (2016)

Fotografie z filmu Švýcarák / Swiss Army Man
© Facebook tvůrce
Dalším bizárem, jako byly Rohy, je snímek Švýcarák. Hank, kterého ztvárňuje Paul Dano, je vysazen na ostrově, kde nalezne na pláži ležící tělo (Daniel Radcliffe). Rozhodne se ho použít jako pomůcku při plavbě na pevninu. Ejhle! Dotyčný není zcela mrtvý. Nebo je? Hank se s ním spřátelí a objevuje svět, který ho v budoucnu čeká. Že to zní šíleně? Ono to šílené je! Jde o Radcliffův nejoblíbenější film, ve kterém hraje, a to i přesto, že jeho postava v celém filmu neustále prdí. Právě tyto prdy jsou směsicí zvuků prdů všech členů štábu a herců. Radcliffe tvrdí, že svým umem nepřispěl, ale kdo by mu to věřil…

Originální trailer filmu Švýcarák
Podfukáři 2 (2016)

Daniel Radcliffe ve filmu Podfukáři 2 / Now You See Me 2
© Facebook tvůrce
Jednička Podfukářů byla docela úspěšná. Dvojka vydělala téměř stejně, ale měla vyšší rozpočet asi o patnáct milionů. I kvalitou na tom byla malinko hůř a mluvilo se o určité vyčpělosti. Uvidíme, jak se povede připravovaná trojka. Na scéně se objevuje opět čtveřice jezdců, kteří se chystají dechberoucími iluzemi odhalit nekalé praktiky průmyslového magnáta. Daniel zde hraje technického génia Waltera Mabryho, který přinutí jezdce pustit se do nejkomplikovanější loupeže. Má ale cenu, aby se snažili překouzlit někoho, kdo (spoiler) zabil samotného Voldemorta?

Originální trailer filmu Podfukáři 2
Ztracen v džungli (2017)

Daniel Radcliffe ve filmu Ztracen v džungli / Jungle
© Facebook tvůrce
Snímek mapuje příběh, který se opravdu stal. Dobrodružná cesta bolivijskou džunglí je náročná a nebezpečná a mezi třemi přáteli se začíná objevovat ponorková nemoc. Hlavní hrdina Yossi Ghinsberg napsal o svém dobrodružství knihu, která v České republice vyšla v roce 2009 pod stejným názvem. Samotný Radcliffe, který právě Yossiho ztvárňuje, se na roli velmi intenzivně připravoval. Denně jedl jedno kuřecí prso a proteinovou tyčinku. Tohle menu doplňoval velkým množstvím cigaret a kávy. Zhubl tak asi sedm kilo. Osobně se s Yossim setkal a usilovně trénoval izraelský přízvuk. A na jeho hereckém výkonu je to znát!

Originální trailer filmu Ztracen v džungli
Zabiják proti své vůli (2019)

Daniel Radcliffe ve filmu Zabiják proti své vůli / Guns Akimbo
© MUBI
Trojici Radcliffových šíleností uzavírá Zabiják proti své vůli. Miles (Daniel Radcliffe) píše kódy pro dětské počítačové hry. Žije sám, nemá přítelkyni, a tak z nudy trollí na sociálních sítích různé lidi. Jednoho dne narazí na společnost Skizm, která pořádá zápasy na život a na smrt mezi kriminálníky. Za několik dní je Miles unesen a k dlaním jsou mu přimontovány pistole. Hra o život začíná. Podaří se Milesovi zneškodnit zkušenou Nyx s tváří Samary Weaving, která má na svém kontě nejednu mrtvolu? Všimli jste si, že Samara Weaving má ve filmu na těle vytetovaný symbol Relikvií smrti? Pokud máte rádi dobře natočené béčkové akční jízdy, tak hrdě do toho!

Originalní trailer filmu Guns Akimbo
Útěk z Pretorie (2020)

Daniel Radcliffe ve filmu  / Escape from Pretoria
© Facebook tvůrce
Prozatím posledním filmem Daniela Radcliffa je drama, které bylo oceňováno jak kritiky, tak diváky a je natočeno podle skutečných událostí. Snímek vypráví příběh dvou jihoafrických politických vězňů, kteří se zúčastnili vzpoury ve věznici v Pretorii v roce 1979 poté, co byli uvězněni za distribuci zakázaných tiskovin během apartheidu v Jižní Africe. A něco pro sběratele zajímavostí! Dláto ve filmu použité při útěku je dláto použité při skutečném útěku. Tim Jenkin si ho nechal jako upomínku na den útěku a při natáčení jej poskytl produkci.

Originální trailer filmu Útěk z Pretorie

Dokázal se podle Vás Daniel Radcliffe vymanit se škatulky jedné role, nebo bude navždy už jen brýlatým čarodějem, který se sem a tam objeví v tak trošku jiném filmu?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu