Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Soundtrack: The Amazing Spider-Man

James Horner - The Amazing Spider-Man OST

Vydáno: 01.08.2012 13:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: Sony

Ačkoliv samotný snímek The Amazing Spider-Man na svého předchůdce zjevně nestačí, na poli filmové hudby už je situace poněkud méně jednoznačná. James Horner totiž pozvedl soundtrack tohoto popcornového blockbusteru do úplně jiné ligy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Za deset let se z Elfmanova soundtracku k prvnímu Spider-Manovi stala kultovní záležitost a přístup skalních fanoušků k novince Jamese Hornera byl tak už od začátku skeptický. A když si to vezmeme kolem a kolem, není se čemu divit. Horner ve skutečnosti není tím, koho bychom si představovali pro takovou prskavku, a když podepsal smlouvu k The Amazing Spider-Man, širokou veřejnost tím hodně překvapil.
Obava z toho, že sklouzne k Zimmerovskému stylu mohutných basových dunění, se nenaplnila, Horner si prostě jede to svoje. Pochopitelně se nevzdává elektroniky, ale využívá ji zcela jinak než Zimmer. Ten si počítačově dopomáhá vytvořit dojem rozsáhlého symfonického orchestru ve variacích, které by ten opravdový téměř ani nebyl schopen zahrát, zatímco Horner nechává vůdčí podíl zvuku na skutečných nástrojích.
Soundtrack, který od začátku až do konce poslouží k poslechu zhruba pětasedmdesáti minutami, sestává z dvaceti tracků. Ty nesou názvy podle jednotlivých momentů filmu, a tak je snadné dát si film i hudbu dohromady.
Jak již bylo zmíněno v úvodu, Horner to vzal z opačného konce a dokázal tak, že i v první řadě akční snímek může mít relativně klidný soundtrack. Jestli čekáte nadupaný žesťový diktát, zhuštěné podbarvení kontrabasů a cell, pak budete možná zklamáni a původní soundtrack Dannyho Elfmana bude sázka na jistotu. Na druhou stranu - kdo je přístupný všemu, pro toho má The Amazing Spider-Man OST mnoho co nabídnout.
Hned od začátku Horner předvádí, s kým máme tu čest. Main Title/Young Peter představuje nejchytlavější motiv soundtracku. Typicky smyčcové téma Dannyho Elfmana nahrazuje jemná melodie na klavír, kterou doplňuje majestátní trubka. Oproti Elfmanovi nezabíhá do akce a spolupráce dvou nástrojů vykouzlí jednoduchý a chytlavý nápěv, že si ho i po skončení alba nebudete moci přestat přehrávat v hlavě.
James Horner - The Amazing Spider-Man OSTV podobném duchu se drží i velká část ostatních tracků. Becoming Spider-Man přejímá hlavní motiv a moduluje ho za pomoci smyčců, naopak ještě jemněji a bez charakteristické trubky ho nechává zaznít pátá The Briefcase. Zvuku celé šíře symfonického orchestru se ústřední téma dočká v nádherné The Ganali Device.
Objevují se i charakteristické perkuse a rezonující zvonky (které sem tam zní jako úder kladivem) ve skladbách Metamorphosis, Becoming Spider-Man nebo The Equation. Horner nezapomíná ani na svou velmi oblíbenou harfu, která kolikrát slepí dva různorodé kousky melodie dohromady, například v tracku Hunting For Information.
Akční pasáž, kterou mnozí očekávají už od samého začátku, se objeví až ke konci alba s trojicí skladeb Lizard At School!, Saving New York a Oscorp Tower. Vypadá to skoro, jako kdyby předchozích padesát minut Horner jenom sbíral síly, které pak naplno vložil do těchto tří tracků.
Náhle zadují tuby a horny, s podporou elektronických bicích, a žestě a smyčce jsou ždímány do nejkrajnějších výkonů. James Horner pochopitelně nezapomíná na vokály, které posilují apokalyptický dojem závěrečných dramatických scén ve filmu. A nechybí pochopitelně ani lekačky.
Závěr soundtracku se skladbami I Can’t See You Anymore a Promises/Spider-Man End Titles naopak znovu zvolní a dojme diváka i posluchače něžným klavírem se smyčcovým podbarvením.
The Amazing Spider-Man OST Jamese Hornera se nemůže rovnat Spider-Man OST Dannyho Elfmana a ani o to v podstatě neusiluje. Horner poskytl jen jinou interpretaci stejného příběhu a vzniklo z toho kvalitní album, jehož nakažlivé melodie se rychle vryjí do paměti.
Ve filmu soundtrack funguje výborně a i pro samostatný poslech si bezpečně vystačí. James Horner prostě dokázal, jak lze s blockbustery pracovat jinak, a proto je třeba si tohoto alba všimnout.
Album: James Horner - The Amazing Spider-Man OST
Celkový čas: 76:15
Skladby:Main Title / Young Peter // Becoming Spider-Man // Playing Basketball // Hunting For Information // The Briefcase // The Spider Room / Rumble In The Subway // Secrets // The Equation // The Ganali Device // Ben’s Death // Metamorphosis // Rooftop Kiss // The Bridge // Peter’s Suspicions // Making a Silk Trap // Lizard At School! // Saving New York // Oscorp Tower // I Can’t See You Anymore // Promises / Spider-Man End Titles.

Skladba Main Title / Young Peter
z alba James Horner - The Amazing Spider-Man OST

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Temný rytíř povstal (IMAX verze) 10/10
Recenze: Temný rytíř povstal (IMAX verze) Více než hodina materiálu zakončení Nolanovy batmanovské trilogie byla natáčena speciální technologií určenou přímo pro Imaxovská plátna. Jak moc tedy tato skutečnost ovlivní celkový divácký zážitek? Přečtěte si naši... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2012 22:24 v sekci Recenze | Premiéry
0
The Amazing Spider-Man 7/10
Recenze: The Amazing Spider-Man Peter Parker se po pěti letech vrací na plátna kin znovu rozhazovat sítě, tentokrát v rukou režiséra (anti)romantické klasiky 500 dní se Summer a s čerstvou ústřední dvojkou Andrew Garfield - Emma Stone. čtěte zde
Vydáno: 12.07.2012 14:00 v sekci Recenze | Premiéry
2
Danny Elfman - Dark Shadows OST
Soundtrack: Temné stíny Gotická postava Johnyho Deppa přitahuje v Temných stínech stejně jako typická burtonovská mysteriózní atmosféra, kterou podtrhuje originální hororová hudba. Na scénu přichází jako obvykle Danny Elfman. čtěte zde
Vydáno: 31.05.2012 07:00 v sekci Recenze | Soundtracky
0
Téma: Staňte se superhrdinou!
Téma: Staňte se superhrdinou! Superhrdinové, zachránci světa, nadlidé - říkejte jim, jak chcete, ale bez nich by byl (filmový) život mnohem nudnější. Projděte si s námi okolnosti, za jakých se někým takovým můžete stát. A přidat se následně třeba k týmu... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2012 09:00 v sekci Články | Publicistika
1
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (1/4)
Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (1/4) V rámci první části našeho speciálu o nejočekávanějších filmech letošního roku si probereme snímky, u kterých byste stoprocentně neměli chybět. Velké rozpočty, herecké hvězdy, nabušená audiovizuální stránka a vysoká... čtěte zde
Vydáno: 22.01.2012 14:24 v sekci Články | Žebříčky
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Gnomeo a Julie a muž mimo zákon prožívají dobrý časy (15.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Doktor Spánek je parazit, který je v pasti, kde hledá zónu úniku (08.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-Ray recenze: Duna nabízí přes hodinu materiálů o svém vzniku a mytologii (31.03.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Sněhurka našla Zlou královnu (04.11.2021 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Black Widow klade důraz na rodinné vztahy, stále ale zůstává akčním popcornovým blockbusterem (09.07.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování (05.06.2021 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu