Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 5. 2021 - 20. 5. 2021

TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno

Vydáno: 14.05.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: HDQwalls

V tomto týdnu se v televizích objeví hned několik premiér, jejichž hodnocení sice není úplně nejlepší, o divácké atraktivnosti u nich ale nemůže být pochyb. Zářnými příklady budiž thriller Inferno a disneyovka Dumbo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Inferno (Inferno) (pátek 14. 5., Nova, 20.20 - 22.35 / úterý 18. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Inferno / Inferno
© Facebook tvůrce
Před pěti lety měl premiéru třetí díl z volné dobrodružné série podle knih Dana Browna, který už nebyl tak kontroverzní jako ty předchozí, kvalitou se ale moc neposunul. Režírující Ron Howard v něm natočil spotřební produkt, na němž je znát vysoký rozpočet a zaujme velkým množstvím atraktivních a střídajících se lokací, parádní vizuální stránkou, opulentními efekty, svižným tempem a rádoby lákavou zápletkou. Právě v té je ale největší problém, protože po chvíli přestane dávat smysl, kupí se v ní nelogičnosti, postavy nejsou moc zajímavé a všechno je dost povrchní, takže nějaké historické odkazy a tajemno příliš nefungují. Obsazení je jednou velkou sázkou na jistotu, protože hlavní roli ztvárnil Tom Hanks, jehož doplňují Felicity JonesOmar SyIrrfan KhanSidse Babett Knudsen nebo Ben Foster, kteří ale vesměs nemají moc co hrát. Nablýskaná žánrovka, nad níž nemá smysl moc přemýšlet, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Když začínal natáčet, spadl Sy v Benátkách nechtěně do jednoho z kanálů. 

Český trailer filmu Inferno / Inferno
Peklo je pro hrdiny (Hell Is for Heroes) (sobota 15. 5., ČT2, 13.30 - 15.00)

Plakát filmu Peklo je pro hrdiny / Hell Is for Heroes
© Amazon.com
Válečné drama z počátku šedesátých let u nás není moc známé, což může být dáno i tím, že oproti podobným žánrovkám z téže doby je poměrně komorní a ne tak výrazné. Režírující Don Siegel se v něm totiž soustředí spíše na celkovou atmosféru absolutní nejistoty a snahu o realističnost, která spočívá v tom, že příběh jako takový absentuje a snaží se zachytit obyčejné epizody z fronty než nějakou epickou zápletku. I z toho důvodu chybí více akce, která je ale výtečně zvládnutá, jen je potřeba si na ni počkat. Za zmínku pak stojí i černobílá kamera, která snímku dodává specifické kouzlo jakési autentičnosti. Stopáž je navíc velmi střídmá, takže je v ní prostor jen na to nejpodstatnější a není čas na přehnaný patos. Ústřední roli si zahrál výborný a jako vždy charismatický Steve McQueen, vedle něhož dostali důvěru i Bobby DarinFess ParkerHarry Guardino nebo James Coburn. Dojem zásadně nezkazí ani to, že velmi brzy je jasné, jak se bude vše vyíjet dál. Zapomenutý klenot, kterým se inspirovalo mnoho tvrůců. 

Zajímavost: Snímek měl původně natočit scenárista Robert Pirosh, kvůli sporům s McQueenem byl ale nahrazen.

Originální trailer filmu Peklo je pro hrdiny / Hell Is for Heroes
Dumbo (Dumbo) (sobota 15. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / neděle 16. 5., 13.40 - 15.50 / pondělí 17. 5., 08.45 - 10.55)

Český plakát filmu Dumbo / Dumbo
© Facebook tvůrce
Hraná verze populární animované podívané vznikla před dvěma lety, ve všem ale zaostává. Režírující Tim Burton určitě nedělá nic špatně, jen je dost omezen limity studia Disney, které chce natáčet pro všechny a není tak možné se pouštět do originálnějších nápadů. Vizuální stránka je opulentní a vynikající, titulní slon potřebně roztomilý a cirkusová atmosféra funguje na výbornou. I hudební doprovod Dannyho Elfmana je zajímavý a poměrně výrazný. Potíže nastávají u příběhu, který je oproti originálu kvůli skoro dvojnásobné stopáži obohacen o některé prvky, které ne zcela fungují, protože se točí kolem nevýrazných lidských postav. Taktéž jakési rodinné konformity je moc, protože tvůrce se nedokáže rozhodnout, zda točí pro děti, nebo dospělé a ve výsledku úplně neuspokojí nikoho. Nad vodou tak snímek drží výtečné obsazení, v němž se objeví Colin FarrellMichael KeatonDanny DeVitoEva Green nebo Alan Arkin. Naprosto neškodná a generická disnyeovka posledních let, o níž se více dozvíte z naší recenze.  

Zajímavost: Eva Green se bojí výšek, během natáčení ale za pomoci profesionálního umělce, který ji trénoval v kaskadérských kouscích, svůj strach překonala.

Český trailer filmu Dumbo / Dumbo
Mělčiny (The Shallows) (sobota 15. 5., Nova, 22.05 - 23.45 / pondělí 17. 5., Nova Cinema, 00.25 - 02.00)

Český plakát filmu Mělčiny / The Shallows
© Facebook tvůrce
Pět let starý thriller je upřímný v tom, že si na nic nehraje a od diváka toho moc neočekává. Režírující Jaume Collet-Serra v něm dostal k dispozici naprosto otřepaný béčkový námět, který se ani nesnažil nějak povyšovat a naopak ho pořádně zdůrazňuje. To znamená, že příběh je předvídatelný od začátku do konce a zcela záměrně se v něm objevuje hned několik extrémně přepálených scén, které jsou zábavné, solidně zvládnuté a mají slušné tempo. Nechybí ani poctivá hutná atmosféra, sexy záběry, které ocení pánská část publika, a potřebná krátká stopáž. Hlavní roli dostala na starosti krásná Blake Lively, která tu plní přesně tak prvoplánovou funkci, jaká se nabízí. Potěší ale fakt, že tu nechybí ani napětí, s nímž místy tvůrce pracuje opravdu hodně dobře a nápaditě. Škoda jen, že digitální triky jsou občas hodně viditelné a rušivé a také toho, že konec je klišovitý až příliš. Ideální výplachová zábava na sobotní večer, o níž se píše i v naší recenzi.

Zajímavost: Na tvorbě žraloka se podílelo švédské studio ILP, které se na digitální žraloky specializuje.

Český trailer filmu Mělčiny / The Shallows
Mama Brasil (Benzinho) (sobota 15. 5., ČT art, 22.55 - 00.30)

Český plakát filmu Mama Brasil / Benzinho
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se brazilsko-německo-uruguayské drama objevilo i v tuzemských kinech, jelikož jde ale o klubovou záležitost, moc se v nich neohřálo. Režisér a spoluscenárista Gustavo Pizzi v něm zachytil život jedné obyčejné brazilské rodiny, v čemž spočívá největší klad i zápor jeho počinu. Na jednu stranu totiž dokázal zobrazit určitou autenticitu a specifickou atmosféru předměstí Ria de Janeira a západnímu publiku odhalit, co v Jižní Americe znamená být chudý. Navíc se mu daří i určitý přesah v podobě obecných témat o rodinném a partnerském soužití, snění o budoucnosti a výchově dětí. Na stranu druhou je ale ve vší obyčejnosti zoufale nudný a je znát, že postrádá jakýkoli dějový oblouk, velmi často upadá do stereotypu a opakuje se. Z neznámého obsazení upoutá titulní Karine Teles, která svou postavu vystihla do nejmenšího detailu a je naprosto strhující. Tip, který asi více docení ti, kteří už jsou rodiči.

Zajímavost: Teles je zároveň spoluscenáristkou filmu.

Český trailer filmu Mama Brasil / Benzinho
Převozník (Barquero) (neděle 16. 5., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Převozník / Barquero
© IMDb
Western z raných sedmdesátých let nepatří u nás k těm nejznámějším a příliš se nevysílá. Jak to v podobných případech bývá, dáno to bude tím, že se od slavnějších žánrovek trochu liší. Režírující Gordon Douglas ho pojal malinko komorněji a soustředil se především na realističnost a atmosféru, která se mu povedla vskutku na výbornou, navíc velmi dobře pracuje s napětím, které správně vygraduje v samotném závěru. Ten je potřebně akční, a i když mu chybí určitá brutalita a syrovost, je zvládnutý precizně a trochu kompenzuje to, že moc akce se ve snímku neobjeví. Opravdu škoda, že dialogy jsou místy moc dlouhé a nejsou tak úplně zajímavé a romantické linie, které se tvůrce snaží rozehrát, jsou úplně mimo, zoufale a až vzácně nefungují a jsou naprosto zbytečné. V hlavní roli je sice avizován Lee Van Cleef, ten ale překvapivě tolik prostoru nemá, více ho pak dostávají třeba spolehliví Warren Oates a Forrest Tucker. Zapomenutá záležitost, které by prospěla o něco kratší stopáž.  

Zajímavost: Původně měl režii na starosti Robert Sparr, ten ale při obhlídkách lokací tragicky zahynul a nahradil ho Douglas.

Originální trailer filmu Převozník / Barquero
Nenávist, kterou jsi probudil (The Hate U Give) (neděle 16. 5., Prima, 22.30 - 01.20 / pondělí 17. 5., Prima Max, 00.50 - 03.30)

Plakát filmu Nenávist, kterou jsi probudil / The Hate U Give
© Facebook tvůrce
Kriminální drama, které je adaptací románu Angie Thomas, tuzemská kina zcela minulo a později vyšlo jen na nosičích pro kina domácí. A není se co divit, protože tematicky jde o typické americké sociální drama o životě v černošských ghettech a útlaku všech jiné barvy pleti. Režírující George Tillman, Jr. v něm nejvíc překvapí tím, že není úplně jednostranný a pokouší se na problematiku nahlížet pokud možno objektivně a občas neváhá naznačit, že černošská komunita někdy neví, o co vlastně usiluje. Podařilo se mu zachytit i atmosféru určité vykořeněnosti a na druhé straně radosti a starosti dospívání a citlivě pracuje i s rozvíjející se romantickou linií. V ústřední roli uchvátí až autentická Amandla Stenberg, které sekundují kupříkladu Regina HallRussell Hornsby nebo Anthony Mackie. Kdyby se tvůrce vyhnul zbytečně prvoplánově dojemným momentům, kterých je tu až moc, a stopáž zkrátil o takových dvacet minut, byly by dojmy ještě lepší.

Zajímavost: Audrey Wells, která napsala scénář, zemřela na rakovinu den před premiérou v amerických kinech.

Oficiální trailer filmu Nenávist, kterou jsi probudil / The Hate U Give
Šofér (Stretch) (neděle 16. 5., Nova Cinema, 22.40 - 00.25 / úterý 18. 5., 02.35 - 04.00 / středa 19. 5., 02.50 - 05.05)

Plakát filmu Šofér / Stretch
© Facebook tvůrce
Sedm let starý thriller se tuzemským kinům taktéž vyhnul a svým způsobem je to dobře, protože na menší obrazovce mu je asi lépe. Režisér a scenárista Joe Carnahan si v něm totiž vybil jakousi nechuť k hollywoodskému studiovému systému a pokusil se natočit nezávislou a originální podívanou. A dopadlo to tak napůl, protože příběh je velmi jednoduchý, nicméně postupem času je rozšiřován o různé více, či méně zajímavé podzápletky a trochu vyšumí. Podobné je to vlastně se vším, protože dialogy jsou chvíli třeskutě vtipné, chvíli zase zcela vážné, inteligentní a dobře napsané, jindy zase strohé a zbytečné. I nekompromisnost, která je znát zejména v úvodu, s přibývající stopáží ubývá a autor jako by byl najednou smířlivější, což vrcholí překvapivě nevýrazným a málo úderným závěrem. Jediná konzinstentní je tak akce, která si po celou dobu udržuje vysokou úroveň a je svižně natočená. Ve slabších chvílích pak nad vodou výsledek drží i obsazení, v jehož hlavní roli exceluje Patrick Wilson, jehož doplňují třeba Ed HelmsJames Badge DaleJessica AlbaRay Liotta, cameo si vystřihne i David Hasselhoff. Svěží, ale nevyrovnaná žánrovka.   

Zajímavost: Natáčelo se jedenadvacet dní.

Oficiální trailer filmu Šofér / Stretch
Zásah do vztahu (The Intervention) (pondělí 17. 5., Paramount Network, 20.00 - 21.55 / pátek 21. 5., 03.30 - 05.30)

Plakát filmu Zásah do vztahu / The Intervention
© IMDb
Komediální drama je v tuzemsku absolutně neznámé a má jen minimum ohlasů, na zahraničních databázích je na tom ale mnohem lépe a hodnoceno je lehce nadprůměrně. Režisérka, scenáristka a představitelka jedné z rolí Clea DuVall si v něm přece jen ukousla moc velký krajíc, protože evidentně chtěla natočit komplexní vztahovou výpověď, zůstala ale někde v půlce cesty. Opírala se spíše o divadelní koncept, což znamená, že důraz je kladen na naprosté minimum kulis a propracované dialogy. Ty jsou sice zajímavé a leckdy opravdu oposlouchané ze života, snaží se ale řešit tolik problémů, že většinou kloužou po povrchu a většinu témat jen nakousnou, málokterá ale dořeší. A je to škoda, protože atmosféra je velmi dobrá, tempo potřebně svižné a po celou dobu se autorce daří zachycovat ono rozpoložení několika partnerských dvojic, které jsou spolu delší dobu a pociťují určité stereotypy, s nimiž ale bojují. Výrazně si pomohla i obsazením, v němž se krom ní samotné objeví mimo jiné Natasha LyonneCobie SmuldersMelanie LynskeyJason Ritter nebo Ben Schwartz. Neznámý počin.

Zajímavost: Smulders si den před natáčením zlomila nohu. Její zlomenina ve filmu je tedy skutečná.

Oficiální trailer filmu Zásah do vztahu / The Intervention
Odvážná slečna (středa 19. 5., ČT art, 21.40 - 23.10)

Plakát filmu  / Odvážná slečna
© aukcni-galerie.cz
Na československé komediální drama z konce šedesátých let se zcela zapomnělo a do vysílání se dostává jen zřídka, přitom za ním stojí poměrně velká jména. Dáno to může být jeho obrovskou naivitou, k níž se tvůrci sami přiznávají hned v úvodu. Režírující František Filip v něm totiž dostal k dispozici příběh, který by chtěl být určitou moralitou a nadčasovým poselstvím, selhává ale v těžce nedůvěryhodné zápletce, chování postav a působí spíš jako roztomilá pohádka. To je ale asi jediná vada na kráse, neboť atmosféra je příjemně melancholická a nostalgická, humor naprosto neškodný a nevtíravý, tempo relativně svižné a z celého snímku čiší jakási laskavost a naděje v lepší společnost. Něco podobného by nemohlo fungovat bez výborného obsazení, v tomto hrají prim Jiřina Bohdalová a Josef Kemr, které neméně skvěle doplňují Václav VoskaStella Zázvorková nebo Lubomír Lipský. Raritní tip.  

Zajímavost: V kinech měl film premiéru 10. dubna 1970. 

Ukázka z filmu Odvážná slečna

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu