Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 1. 2023 - 19. 1. 2023

TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti

Vydáno: 13.01.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v tomto týdnu nelze v televizích očekávat nějakou zásadní premiéru a dramaturgové pokračují v nastaveném trendu repríz a zařazování málo známých filmů. Tím nejatraktivnějším tak je uvedení severského dramatu Bílý bílý den.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Chůvák (Der Nanny) (pátek 13. 1., Prima Max, 17.50 - 20.00 / sobota 14. 1., 13.40 - 15.50)

Český plakát filmu Chůvák / Der Nanny
© Facebook tvůrce
Osm let stará německá komedie nijak nevybočuje ze sobě podobných a méně náročného diváka víceméně uspokojí. Režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Matthias Schweighöfer, jemuž s režií vypomohl Torsten Künstler, spoléhal na otřepaný a klišovitý příběh, který nikoho nepřekvapí, a na svižné tempo, v němž se pořád něco děje, čímž se zakryje, že poměrně dost vtipů nefunguje a balancuje na hranici trapnosti, protože to částečně kompenzuje těch několik povedených a docela nápaditých. Atmosféra je nicméně potřebně pohodová, je z ní znát určitý nadhled a příliš nevadí ani to, že příběh není celistvý a je spíše souborem jednotlivých epizod. Obsazení je poměrně spolehlivé a krom hlavní hvězdy, na níž snímek do velké míry stojí, v něm nechybí třeba výborný Milan Peschel a objeví se i Paula Hartmann. Jen ta stopáž mohla být o pár desítek minut kratší. Nenáročný tip na páteční podvečer.

Zajímavost: Po uvedení snímku se v Německu rozběhla debata o tom, zda je rodinná témata v takto odlehčeném filmu vhodné zobrazovat tak, jak to tvůrci udělali. 

Oficiální český trailer filmu Chůvák / Der Nanny
Smůla (La scoumoune) (pátek 13. 1., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Smůla / La scoumoune
© IMDb
Francouzsko-italské drama z počátku sedmdesátých let je v tuzemsku známé velmi málo. Režisér a scenárista José Giovanni v něm zadaptoval svůj vlastní román a nejvíc doplatil na nevyrovnanost žánrů a tempa. Uchvátí hlavně v úvodní třetině, která je poměrně svižná a rozjíždí hodně zajímavou kriminální zápletku, následně se ale změní ve vězeňské drama, které je naprosto standardní a vzhledem k pomalejšímu tempu místy nudné. V závěru se pak tvůrce snaží navázat na začátek, nicméně už se to nedaří a pointa je trochu rozpačitá a nedotažená. Totéž platí i o hlavním hrdinovi, který dost kolísá mezi náladami, protože chvílemi je nelítostný gangster, chvílemi rezignovaný a chvílemi roztomilý rošťák, což úplně nefunguje. Ztvárnil ho ale neodolatelný Jean-Paul Belmondo, který toho hodně zachraňuje, vedle něj se pak objeví výborná Claudia Cardinale a Michel Constantin, jednu ze svých prvních rolí si tu zahrál i Gérard Depardieu. Rartitní a nedotažený tip.

Zajímavost: V roce uvedení šlo o šestnáctý nejvýdělečnější film v domovské Francii.

Originální trailer filmu Smůla / La scoumoune
Bílý bílý den (Hvítur, hvítur dagur) (sobota 14. 1., ČT art, 22.30 - 00.15)

Český plakát filmu Bílý bílý den / Hvítur, hvítur dagur
© Facebook tvůrce
Severské psychologické drama je určeno náročnějšímu publiku, které dokáže ocenit částečně antidivácký přístup a množství záměrně nezodpovězených otázek. Režisér a scenárista Hlynur Palmason v něm spoléhá na extrémně pomalé tempo a vyžívá se v dlouhých záběrech na opojnou islandskou krajinu, což je mnohdy dost těžké usledovat, protože jich je tu opravdu až moc. Samotný příběh je zajímavě vystavěný a citlivě pracuje se skrytými emocemi a je hodně intimní, takže ani naznačená detektivní zápletka rozhodně není tím zásadním. Ústřední roli si zahrál fantastický Ingvar Sigurdsson, díky kterému je jeho zpočátku dost nesympatický hrdina snesitelný a o to působivější je pak jeho postupná proměna. Poměrně depresivní atmosféru ještě dotváří nádherná hudba a kompletní práce se zvukem. Jen onen proslulý severský černý humor tu úplně chybí, což může být pro někoho zklamáním. Trochu náročnější tip na víkendovou noc.  

Zajímavost: Světová premiéra proběhla na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Bílý bílý den / Hvítur, hvítur dagur
Ohnivé ženy (neděle 15. 1., ČT1, 08.25 - 09.45)

Plakát filmu  / Ohnivé ženy
© CSFD
Normalizační televizní komedie z první poloviny osmdesátých let byla ve své době příjemným zjevením, protože jako jedna z mála pracovala s nadpřirozenými až fantasy prvky a rezignovala na jakýkoli politický podtext. Režírující Zdeněk Podskalský v ní humor založil na kontrastu středověkého myšlení a tehdejší současnosti, což se mu poměrně vyplatilo, protože většina situací je opravdu vtipných a docela dobře vypointovaných. Možnosti malé obrazovky využil na maximum, a i když je výprava poměrně střídmá, nepůsobí úplně lacině. Taktéž z atmosféry je znát značný nadhled a vzhledem ke krátké stopáži není prostor na zásadní příběhové nelogičnosti a nedostatky, ačkoli z moderního pohledu už je zápletka pochopitelně lehce naivní a nechtěně úsměvná. V hlavních rolích se sešly výborné Jana Hlaváčová a Dagmar Veškrnová-Havlová, které doplnili třeba Karel RodenJosef BláhaJan Kanyza nebo Jana Brejchová. Zapomenutá záležitost, k níž je nutné si trochu přivstat.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Berouně a na Křivoklátě.

Ukázka z filmu Ohnivé ženy
Vládce knih (The Pagemaster) (neděle 15. 1., ČT :D, 09.25 - 10.40)

Plakát filmu Vládce knih / The Pagemaster
© IMDb
Rodinná podívaná z první poloviny devadesátých let u nás tolik známá není a do vysílání se moc nezařazuje, ačkoli se svého času objevila i ve zdejších kinech. Režírující Joe Johnston v ní vsadil především na tehdy extrémně populární fantasy zápletku, která kombinuje hraný film s animovanými sekvencemi, které natočil Pixote Hunt. A právě v tom je kámen úrazu, neboť střídání jednotlivých postupů není úplně hladké a některé přechody jsou hodně nečekané a trochu násilné, navíc animovaná část úplně nefunguje a oproti té hrané je zbytečně infantilní. A je to škoda, protože atmosféra je jinak příjemně potemnělá, hudba Jamese Hornera naprosto spolehlivá a také technická stránka je na svou dobu na výtečné úrovni a jednoznačně předčí tu příběhovou. Paradoxně by výsledku asi slušela i delší stopáž. Titulní roli si zahrál tehdy oblíbený Macaulay Culkin, kterého doplnil třeba Christopher Lloyd, zbytek hvězdného obsazení už pouze daboval, což český divák pochopitelně neuslyší. Nedělní tip na probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Realizace filmu trvala tři roky.

Originální trailer filmu Vládce knih / The Pagemaster
Romance pro křídlovku (neděle 15. 1., ČT :D, 20.15 - 21.40)

Plakát filmu  / Romance pro křídlovku
© Terryhoponozky
Romantické drama z druhé poloviny šedesátých let je poměrně unikátním úkazem v tvorbě režiséra Otakara Vávry. Ten se společně s autorem knižní předlohy Františkem Hrubínem podílel i na scénáři a na sebe natočil nezvykle poetickou podívanou, v níž ani tak nejde o křehký a citlivý příběh jako spíš o melancholickou a decentně erotickou atmosféru, pomalé tempo a nádhernou kameru Andreje Barly, která tvoří vskutku krásné obrazy. Samotná zápletka není ničím výjimečná a vzhledem k důrazu na určitou poetiku ne úplně důležitá, protože má být znát především oslava horkého léta a nadšení a zároveň zranitelnosti mladých lidí. Romantická linie funguje i díky fantastickému obsazení, v němž se sešli Jaromír HanzlíkZuzana Cigánová a Miriam Kantorková, které doplnili třeba Štefan KvietikJúlius Vašek nebo Bohuš Záhorský. Občas to sice někde malinko příběhově zahapruje a tempo je pomalé až moc, vzhledem ke střídmé stopáži to ale zas tak nevadí. Československá klasika. 

Zajímavost: K napsání knihy přiměli Hrubína jeho přátelé, spisovatel Ludvík Aškenazy a malíř Zdeněk Seydl, kterým příběh vyprávěl.

Ukázka z filmu Romance pro křídlovku
Láska na zálohu (Bottled with Love) (pondělí 16. 1., Prima Max, 16.20 - 18.05 / úterý 17. 1., 13.45 - 15.25)

Plakát filmu Láska na zálohu / Bottled with Love
© Neshama Entertainment
Čtyři roky starý romantický snímek je v našich končinách známý jen minimálně, v zámoří je nicméně hodnocen poměrně slušně. Důležité je však upozornit, že pochází z produkce televizního studia Hallmark, čímž je řečeno naprosto vše. Režírující David Weaver v něm tak rezignoval na všechny ambice, protože dostal k dispozici od prvních minut předvídatelný a zoufale nenápaditý příběh, který pracuje s motivy mnohem slavnějších žánrovek, které jen skládá za sebe a chybí mu jakákoli invence. Důležité tak jsou hlavně velmi slušná atmosféra, poměrně svižné tempo, v němž není moc času přemýšlet nad nelogičnostmi a střídmá stopáž, kde je prostor opravdu jen na to nejnutnější, což je jedině dobře, navíc tu nechybí ani podařený a decentní humor. V neznámém obsazení vynikají titulní Bethany Joy Lenz a Andrew W. Walker, mezi nimiž probíhá jakás takás chemie. Tip pro méně náročné a asi spíše ženské publikum. 

Zajímavost: V americké televizi měl snímek premiéru 13. dubna 2019.

Originální trailer filmu Láska na zálohu / Bottled with Love
Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten) (pondělí 16. 1., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti / Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten
© Cinema.de
Western z druhé poloviny šedesátých let patří k tomu nejlepšímu, co v celé sérii o Vinnetouovi mimo slavnou trilogii vzniklo. Režisér a spoluscenárista Harald Reinl v něm opět vychází z předlohy Karla Maye a spoléhá se na tradiční atributy série. To tedy znamená, že příběh je opět jednoduchý až naivní a zoufale černobílý, atmosféra poměrně solidní, tempo relativně svižné a akce slušná, ačkoli ji není zase tolik. Je tedy s podivem, že v tak prostinké zápletce se sem tam objeví nějaká ta nelogičnost, fanouškům mayovek to ale rozhodně vadit nebude. Body pochopitelně přidávají i malebné lokace, krásná kamera a ikonický hudební doprovod. V hlavních rolích se znovu sešli spolehliví Pierre Brice a Lex Barker, které doplňují kupříkladu Rik Battaglia nebo Karin Dor. Možná škoda, že to celé je až přílišnou sázkou na jistotu a chybí tomu trochu víc odvahy, v rámci série a její tehdejší fáze se to dá ale pochopit. Nostalgický tip. 

Zajímavost: Battaglia v průběhu natáčení onemocněl hepatitidou a to muselo být na nějaký čas přerušeno.

Originální trailer filmu Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti / Winnetou und Old Shatterhand im Tal der Toten
Čtyři sluhové a kardinál (Les Charlots en folie: Á nous quatre Cardinal!) (úterý 17. 1., ČT2, 23.00 - 00.35)

Plakát filmu Čtyři sluhové a kardinál / Les Charlots en folie: Á nous quatre Cardinal!
© IMDb
Francouzská dobrodružná komedie z první poloviny sedmdesátých let je další z řady s populárními Bažanty, avšak nejen u nás je vesměs neznámá. A asi není divu, protože patří k tomu slabšímu, co v sérii vzniklo. Režírující André Hunebelle v ní znovu vychází z předlohy Alexandra Dumase staršího a opět ji částečně paroduje. A výsledek je rozpačitý, protože vysloveně humorných situací a vtipů tu tolik není, děj je pochopitelně nekompaktní a mění se ve sled jednotlivých epizod a akce je také pomálu. Dobová atmosféra je nicméně povedená a stopáž naštěstí není nikterak dlouhá a v kombinaci se svižným tempem snímek poměrně rychle uteče. Nad vodou ho tak krom několika povedených vtípků a gagů drží především titulní čtveřice, která je naprosto spolehlivá a její vzájemná chemie je už naprosto přirozená. O to větší škoda je, že výsledek působí tzv. šitý horkou jehlou a nenápaditě. 

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 30. srpna 1974.

Originální trailer filmu Čtyři sluhové a kardinál / Les Charlots en folie: Á nous quatre Cardinal!
Setkání s múzou (Age of Consent) (čtvrtek 19. 1., ČT art, 20.40 - 22.25)

Plakát filmu Setkání s múzou / Age of Consent
© IMDb
Australský snímek z končících šedesátých let je v tuzemsku naprosto neznámý, a ačkoli je prezentován jako životopisné drama, dá se o tom lehce pochybovat. Režírující Michael Powell totiž dostal k dispozici skoro červenoknihovní zápletku, která je dost předvídatelná a šablonovitá, naštěstí se ale spoléhal na nádherně zvolené lokace, krásné podvodní záběry a decentní a inteligentní humor, který snímek posouvá o úroveň vpřed. I tempo je záměrně pomalejší a je v něm prostor na budování vztahu dvou ústředních postav, který není kýčovitý a funguje v něm potřebná romantická atmosféra. Zahráli si je výborný James Mason a tehdy začínající a de facto neznámá Helen Mirren, jejíž kouzlo je velmi specifické. Stopáž asi mohla být o něco kratší a občas by bylo potřeba svižnější tempo, to ale na celkovém zážitku ubírá jen málo. Další raritní tip. 

Zajímavost: Snímek vychází z knižní předlohy Normana Lindsaye.

Originální trailer filmu Setkání s múzou / Age of Consent

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu