Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 4. 2022 - 14. 4. 2022

TV tipy: Doktor Spánek je parazit, který je v pasti, kde hledá zónu úniku

Vydáno: 08.04.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Následující televizní týden má dva jasné divácké taháky. Tím prvním je horor Doktor Spánek, který navazuje na legendární Osvícení, vrcholem je ovšem premiéra oscarového jihokorejského dramatu Parazit.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Noci v Harlemu (Harlem Nights) (pátek 8. 4., Paramount Network, 17.45 - 20.00 / neděle 10. 4., 14.25 - 16.55)

Plakát filmu Noci v Harlemu / Harlem Nights
© IMDb
Kriminální komedie z konce osmdesátých let je v našich končinách známá jen velmi málo. Režijně a scenáristicky s ní tehdy debutoval Eddie Murphy, který nejvíc doplatil na to, že se nedokázal rozhodnout, jaký žánr vlastně točí. Po celou dobu totiž osciluje mezi seriózní gangsterkou a komedií, aniž by našel nějakou míru kombinace a jednotlivé momenty mu tak úplně nefungují. Podobné je to i s ústředním příběhem, který se sice snaží přicházet s relativně nečekanými zvraty a pokouší se být originální, ve výsledku je ale úplným opakem a nikoho nepřekvapí. Opřít se naopak mohl o na Oscara nominované kostýmy, velmi solidní atmosféru, hodně zajímavou výpravu a výraznou vizuální stránku, na které si dal skutečně záležet. Kromě samotného autora se v hlavní roli objevil výborný Richard Pryor, oba pak doplnili třeba Danny AielloMichael Lerner nebo Redd Foxx. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Dodnes jde o jediný Murphyho režijní počin.

Originální trailer filmu Noci v Harlemu / Harlem Nights
Krásná mlynářka (La bella mugnaia) (pátek 8. 4., ČT2, 22.05 - 23.35)

Plakát filmu Krásná mlynářka / La bella mugnaia
© IMDb
Italská komedie z poloviny padesátých let patří nejen v tuzemských vodách k těm absolutně neznámým a skoro vůbec se nereprízuje a nedá se sehnat ani oficiální cestou. A ono se není moc co divit, protože zub času se na ní podepsal poměrně dost a její zhlédnutí má význam především z historického hlediska. Režisér a spoluscenárista Mario Camerini v ní vsadil na hodně příjemnou dobovou atmosféru, celkový nadhled a velmi jednoduchý a odlehčený příběh, nad nímž nemá smysl moc přemýšlet. Spolehl se i na relativně opulentní výpravu a s ní související kostýmy. Titulní role si vystřihli výborná Sophia Loren, trochu unylý a nevýrazný Vittorio de Sica a spolehlivý Marcello Mastroianni. A právě oni jsou tím, co drží snímek nad vodou v těch slabších momentech, protože dialogy jsou nezáživné a z dnešního pohledu je snímek hodně pomalý, trochu naivní a možná až moc prostý. Další neznámý tip.

Zajímavost: Snímek je adaptací povídky Pedra Antonia de Alarcóna.

Ukázka z filmu Krásna mlynářka / La bella mugnaia
Zóna úniku (Drop Zone) (sobota 9. 4., Paramount Network, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Zóna úniku / Drop Zone
© IMDb
Akční thriller z první poloviny devadesátých let udělá radost nostalgikům, kteří zažili časy VHS. Režírující John Badham se v něm viditelně inspiroval mnoha slavnějšími žánrovkami, protože příběh je od prvních minut předvídatelný, nepřekvapivý a nenápaditý. Tím pádem musel vsadit na poměrně solidní akci, která se po většinu času odehrává ve vzduchu a je plná atraktivních scén s padáky a nechybí jí potřebný náboj a adrenalin. I tempo je naštěstí svižné a hluchých míst se najde jen minimum a vše zabírá na žánr velmi dobrá až krásná kamera a podmalovává hudba Hanse Zimmera. Titulní roli sehrál spolehlivý Wesley Snipes, záporáka si pak vychutnal výtečný Gary Busey, oběma sekundují třeba Michael JeterYancy Butler nebo Claire Stansfield. Tip, který mnohým připomene dětství a dospívání.    

Zajímavost: Film je velmi volně natočen podle životů dvou profesionálních parašutistů.

Originální trailer filmu Zóna úniku / Drop Zone
Dívka ve sklepě (Girl in the Basement) (sobota 9. 4., Nova Lady, 20.30 - 22.05 / neděle 10. 4., 22.05 - 23.45 / pátek 15. 4., Nova Cinema, 02.15 - 03.35)

Plakát filmu Dívka ve sklepě / Girl in the Basement
© CSFD
Loňský krimithriller vznikl podle slavné skutečné události a je škoda, že jen pro televizi. Debutující režisérka Elisabeth Röhm se tak musela pohybovat v mezích nižšího rozpočtu, což ale kompenzovala opravdu hutnou a nepříjemnou atmosféru, na níž je nejděsivější reálné pozadí. Pomalejší tempo výsledku také prospělo, stejně jako velmi dobře napsané dialogy a postavy, které jsou zachyceny hodně do hloubky. Hlavní roli ztvárnil velmi dobrý Judd Nelson, z něhož chvílemi běhá mráz po zádech, o moc pozadu ale nezaostává ani Stefanie Scott, i do dalších rolí byly obsazeny méně povědomé tváře, díky nimž se divák dočká určitého pocitu autenticity. I přes překvapivé kvality ale zůstává pocit, že výsledek je přece jen trochu uspěchaný a prospěla by mu o něco delší stopáž a odvážnější a výraznější režie. Zbytečně nenápadný tip. 

Zajímavost: Příběh je inspirován kauzou Josefa Fritzla.

Televizní spot filmu Dívka ve sklepě / Girl in the Basement
Na špatné cestě (Plokhiye dorogi) (sobota 9. 4., ČT art, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Na špatné cestě / Plokhiye dorogi
© Movie Poster
Dva roky staré ukrajinské drama je bohužel aktuálnější než v době svého vzniku. Debutující režisérka a o něco zkušenější scenáristka Natalya Vorozhbit v něm dala dohromady čtyři zdánlivě nesouvisející povídky, které mají společného to, že se odehrávají na bouřlivém Donbasu. Vsadila při tom na vskutku hutnou atmosféru neustále číhajícího nebezpečí a jakési realistické zachycení tamní reality. Rozjezd je ovšem trochu pomalejší, protože první dvě povídky jsou příběhově trochu slabší a malinko roztahané, to ale do velké míry kompenzují poslední dvě, které jsou emocionálně velice silné, hodně temné a zároveň bezvýchodné. Ani jednomu příspěvku ale nechybí napětí, které je někde menší, jinde větší, ale naštěstí funguje. Dojem autentičnosti dokresluje i obsazení neznámými tvářemi. Jen škoda, že pointy většiny příběhů nejsou údernější. Tip pro festivalové publikum.

Zajímavost: Na letošních Oscarech snímek reprezentoval svou vlast v kategorii cizojazyčných filmů.

Originální trailer filmu Na špatné cestě / Plokhiye dorogi
Doktor Spánek od Stephena Kinga (Doctor Sleep) (sobota 9. 4., Nova Cinema, 22.25 - 01.15 / pondělí 11. 4., 02.30 - 05.40)

Český plakát filmu Doktor Spánek od Stephena Kinga / Doctor Sleep
© Facebook tvůrce
Před třemi lety měl v kinech premiéru horor, který navazuje na legendární Osvícení. Režisér a scenárista Mike Flanagan v něm vychází ze stejnojmenného románu Stephena Kinga a od úvodních momentů je jasné, že se snaží natočit něco víc než jen obyčejný spotřební horor. A částečně se mu to daří, protože atmosféra funguje vesměs výborně, tempo je záměrně, někdy však zbytečně pomalejší a snaží se pracovat i se zajímavým příběhem, který ale není úplně dostatečně vysvětlen a pořádně se rozjede až v poslední třetině. Sympatické ovšem je, že autor nespoléhá na laciné lekačky a nechce prvoplánově děsit, ale spíše pracuje s postavami a tajemnem. Hlavní roli ztvárnil sympatický a spolehlivý Ewan McGregor, jehož doplňují třeba Rebecca FergusonKyliegh Curran nebo James Flanagan. Stopáž je možná trochu přetažená, přesto je na ní znát, že bylo hodně stříháno a paradoxně by jí několik minut navíc prospělo. Jeden z tipů týdne, o němž se dočtete více v naší recenzi

Zajímavost: McGregor je velkým fanouškem Stephena Kinga, v tomto případě ale přečetl dříve scénář než knihu.

Oficiální český trailer filmu Doktor Spánek od Stephena Kinga / Doctor Sleep
Zeptejte se Cindy (Good Advice) (pondělí 11. 4., Televize Seznam, 13.05 - 15.15 / čtvrtek 14. 4., 23.40 - 01.40)

Plakát filmu Zeptejte se Cindy / Good Advice
© IMDb
Více než dvě dekády stará romantická komedie u nás patří k těm méně známým, její zhlédnutí nicméně fanynky žánru uspokojí. Režírující Steve Rash se v ní opírá především o velmi slušný zástup dobrých a většinou i chytrých vtipů, svižné tempo, jen minimum vysloveně trapného humoru, pohodovou atmosféru a střídmou stopáž, v níž je prostor jen pro to nejnutnější. Pozitivem budiž i to, že i když autor nepokrytě cílí spíše na divačky, ani mužské publikum se nebude moc nudit a připadat si nepatřičně. A vůbec nevadí, že příběh je plný klišé, předvídatelný a zoufale nenápaditý. Za celkově kladné dojmy může i obsazení, v němž titulní roli ztvárnil Charlie Sheen, jenž byl tehdy na hereckém vrcholu, kolem něho se pak točí sympatické a velmi dobré Denise RichardsAngie Harmon a Rosanna Arquette. Příjemná a neškodná jednohubka, která by asi zasloužila lepší vysílací čas.

Zajímavost: Snímek měl premiéru pět dní před událostmi 11. září.

Originální trailer filmu Zeptejte se Cindy / Good Advice
Parazit (Gisaengchung) (pondělí 11. 4., ČT2, 21.55 - 00.05)

Český plakát filmu Parazit / Gisaengchung
© Facebook tvůrce
Jihokorejský thriller se před třemi lety stal naprostou senzací a na Oscarech si odnesl krom sošky za nejlepší cizojazyčný film i hlavní cenu za film. Ocenění se dočkal i režírující Bong Joon-ho, který v něm výborně pracuje s klišé, která využívá naprosto účelně a trefně. Zpočátku záměrně připomíná odlehčený tón situační a konverzační komedie, postupem času ale atmosféru hodně zhušťuje a začíná postupovat k thrilleru a sociálnímu dramatu. Na úplně jinou úroveň ovšem snímek povyšuje příběh, který překvapuje každou chvíli a v polovině přichází s nečekaným zvratem, kterým si ale jen připravuje půdu pro další nečekané zvraty, které navíc nepůsobí nikterak překombinovaně a vrcholí zcela nečekanou a šokující pointou, která rozmetá zdání příběhového konstruktu. Za zmínku pak stojí i naprosto přirozená sociální rovina snímku, která má svou sílu a o zemi vzniku leccos prozradí. K dokonalosti přispívají také zcela přesné výkony mimo svou domovinu nepříliš známých herců. Tip týdne, o kterém pěje ódy i naše recenze

Zajímavost: Natáčení trvalo sedmasedmdesát dní.

Český trailer filmu Parazit / Gisaengchung
V pasti (Breaking Surface) (středa 13. 4., Prima Max, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 14. 4., 18.20 - 20.00)

Plakát filmu V pasti / Breaking Surface
© Metacritic
Pod alternativním českým názvem Uvězněná pod hladinou najdete v programu švédsko-norsko-belgický thriller, který do puntíku naplňuje charakteristiky subžánru survival. Režisér a scenárista Joachim Hedén v něm vychází z jednoduché zápletky, která není nijak originální a nevyhýbá se klišé, zpracována je ale naštěstí velmi obstojně. Ačkoli se mu nedaří úplně vybudovat potřebné napětí, kompenzuje to hutnou atmosférou, atraktivními lokacemi, solidním tempem a střídmou stopáží, která se přesto pohybuje na hraně snesitelnosti. Někdy totiž příběh působí nechtěně směšně, až moc genericky a ani hlavní hrdinky nejsou úplně sympatické, navíc jim scénář hází klacky pod nohy, protože jejich snahy končí většinou až komicky. Moa Gammel a Madeleine Martin jsou ovšem velmi obstojné a udrží film v lehce nadprůměrné rovině i v těch viditelně slabších momentech. Tip, který by asi zasloužil být o něco výraznější a propracovanější. 

Zajímavost: Většina scén pod vodou se natáčela v krytém bazénu v Belgii.

Oficiální trailer filmu V pasti / Breaking Surface
Edmond (Edmond) (čtvrtek 14. 4., ČT art, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu Edmond / Edmond
© CSFD
Čtyři roky staré francouzsko-belgické drama je v tuzemsku skoro neznámé, což je škoda, protože se v České republice dokonce natáčelo. Debutující režisér a scenárista Alexis Michalik v něm odvyprávěl příběh vzniku legendárního dramatu Cyrano z Bergeracu a udělal to dost odlehčenou formou, takže ho nelze brát úplně vážně, to ale vůbec nevadí. Dobová atmosféra je totiž natolik opojná, kamera překrásná, výprava velkolepá a kostýmy nádherné, že zcela uchvátí a nějakou tu historickou nepřesnost divák moc neřeší. Je tedy pravda, že první polovina je notně utahaná a pomalá a snímek nabere spád až v samotném závěru, to se ale tvůrci dá odpustit. Povedlo se mu sehnat i výborný herecký ansámbl, jemuž dominuje Thomas Soliveres, vedle kterého se objeví třeba Olivier GourmetMathilde Seigner nebo Alice de Lencquesaing. Být to celé o trochu kratší a svižnější, byly by dojmy o něco lepší.

Zajímavost: Francouzské divadlo supluje Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

Originální trailer filmu Edmond / Edmond

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Candy Cane Lane (12.10.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu