Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Žena v okně

Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování

Vydáno: 05.06.2021 10:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: Concrete Playground

Premiéra očekávaného thrilleru Žena v okně byla několikrát odložena. Nakonec si mohou labilní Amy Adams vychutnat diváci streamovací služby Netflix. Vyplatilo se počkat si?

Žena v okněRecenzoval/a Lukáš Frank dne 05.06.2021 10:30. Premiéra očekávaného thrilleru Žena v okně byla několikrát odložena. Nakonec si mohou labilní Amy Adams vychutnat diváci streamovací služby Netflix. Vyplatilo se počkat si? Hodnocení: 2.5

Žena v okně

The Woman in the Window
Drama / Tajemný / Thriller / Krimi
USA, 2021 , 100 min.

Režie: Joe Wright
Scénář: Tracy Letts, A.J. Finn
Kamera: Bruno Delbonnel
Herci: Amy Adams, Fred Hechinger, Gary Oldman, Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh, Wyatt Russell, Brian Tyree Henry, Jeanine Serralles, Anthony Mackie, , , , , Haven Burton, Benjamin Jay Davis

Česká premiéra: 01.01.1970

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Adaptace úspěšných knih jsou už dlouhá léta velice populární a obvykle přisypou do pokladen kin nemalé částky. Temné thrillery, které nenechají diváka do poslední vteřiny vydechnout, bývají oblíbené a často i povedené a nejednoho z nás baví lámat si hlavu nad tím, jak to vlastně celé doopravdy je. Vzpomeňme si třeba na perfektní Zmizelou, Muže, kteří nenávidí ženyDívku ve vlaku nebo spíše hororové ToŽena v okně měla velký potenciál. Kvalitní předlohu, zajímavý příběh, poutavé trailery, hvězdné obsazení, zkušeného režiséra a šanci zase jednou diváka uhranout. I přes to všechno se očekávané mrazení v zádech po celých 101 minut nedostavilo.

Amy Adams ve filmu Žena v okně / The Woman in the Window
© Decider
Anna Fox (Amy Adams) trpí agorafobií, což je úzkostná porucha, která se projevuje strachem z veřejných prostor a míst, kde by nebyla dostupná pomoc. Osoba trpící agorafobií se bojí opustit domov, ale pracovat a přijímat návštěvy bez problémů zvládne. Fobie se projeví ve chvíli, kdy člověk vystoupí ze své zóny bezpečí. Zpět ale k Anně, hlavní postavě filmu. Ta sice bojuje s démony ve své hlavě, ale to jí nepřekáží v tom, aby tajně sledovala z okna vše, co se děje v jejím okolí.

Když se do protějšího domu nastěhují noví sousedé, má o zábavu postaráno. Při jedné ze svých šmírovacích akcí uvidí Anna přes okno svého domu vraždu ženy, která ji před nedávnou dobou navštívila. Anna vše ohlásí policii, která ale nenajde žádné důkazy, že by se něco podobného v domě stalo. Důvěryhodnost hlavní hrdinky podkopává také fakt, že její psychický stav není zrovna vyrovnaný.

Amy Adams ve filmu Žena v okně / The Woman in the Window
© Netflix
Že to zní zajímavě? Ano, na papíře tohle funguje více než obstojně. Na plátně je to ale horší. Necelá hodinka a třičtvrtě není pro tento typ filmu nic neobvyklého. Je ale důležité, jak tuto stopáž tvůrci využijí. Zkušený režisér Joe Wright, který má za sebou oceňované PokáníPýchu a předsudek nebo Nejtemnější hodinu, a (divadelní) scénárista a herec Tracy Letts (scénář k Blízko od sebe a Zabiják Joe) dokázali zajímavý a poutavý příběh natočit jako natahovaný, nepřehledný, často nelogický a zmatený sled scén, kterému alespoň vévodí perfektní výkony nejen skvělé Amy Adams, ale i ostatního hereckého ansámblu.

Uměle natahovaná stopáž filmu se projevuje nejvíce v nepříliš povedených záběrech na různé detaily v domě, jako je třeba kapající kohoutek, který s celým příběhem nemá v podstatě nic společného. Nepřehlednost filmu může být záměrem. U nedávno uvedeného oscarového The Father (Oscarová recenze: The Father) byla perfektně zachycena mysl stárnoucího člověka pomocí různých scén a prostřihů. Žena v okně se možná snažila o něco podobného, ale příliš se to nepovedlo.

Julianne Moore ve filmu Žena v okně / The Woman in the Window
© Netflix
Těkavá kamera a zmatečné prostřihy nepůsobí na diváka jako by se dostal do hlavy psychicky nemocné Anny, ale jako by to tak bylo prostě natočeno. Bez jakékoliv autenticity, která se dostane pod kůži. Anna sice trpí nějakou fóbií a je potřeba na plátně ukázat, jak se takový člověk chová, ale ve chvíli, kdy divák sleduje už poněkolikáté její vyděšený výraz nebo leknutí, při kterém byste se měli leknout společně s ní, je to spíše únavné, než že by to mělo udržet pozornost sledujícího.

Příliš neuspokojí ani závěr, který je naopak oproti rozvleklé většině rychlý, postrádá nějaký wow efekt a nevyvolá takřka žádné emoce ani mrazení v zádech, zcela typické pro tyto filmy. Prostě tak nějak vyšumí, neurazí, nenadchne. Škoda!

Jsou ale i věci, které se na Ženě v okně dají hodnotit kladně. V první řadě jsou to herecké výkony. Amy Adams už několikrát dokázala, že je skvělou herečkou, což ocenila i Akademie, která jí nadělila šest nominací na Oscara (prozatím neproměněných). Její agorafobická Anna je uvěřitelná a opravdová, a to i díky tomu, že se kvůli roli dokázala změnit i fyzicky. Časté detailní záběry na její obličej ukazují, jak dobře umí pracovat s mimikou a emocemi a její stupňující se šílenství přesvědčí každého diváka o jejích kvalitách. V podstatě celou stopáž filmu nesleze Amy Adams z plátna a je to dobře. Právě ona a její přesvědčivé monology dělají film lepší.

Fotografie z filmu Žena v okně / The Woman in the Window
© Decider
Určitě je třeba zmínit dvě menší role, které si ale bez problémů ukradnou celý prostor zcela pro sebe. Jde o skvělou Julianne Moore a Garyho Oldmana. Perfektně hraje také svého podivína Fred Hechinger. Vyzdvihnout je třeba také hudební doprovod, který má na svědomí Danny Elfman (Muži v černém, Velká ryba, Alenka v říši divů), jehož portfolio je natolik rozsáhlé, že jeho volba byla v podstatě sázkou na jistotu.

Věřím, že někoho může Žena v okně nadchnout. Pro někoho může jít o zcela ojedinělý zážitek, při kterém bude napnutý až do závěrečné scény. Pro většinu bude ale tento snímek jen jedním z mnoha. Žena v okně vzbuzovala velká očekávání, která nebyla zcela naplněna, ve svém nepovedeném zpracování spíše zklamala a svůj potenciál promarnila. Je to překvapivé, protože jde o téma velice zajímavé, poutavé a divácky oblíbené. Chopili se jej zkušení lidé, tak proč to dopadlo, jak to dopadlo? Pokud ale máte rádi Amy Adams, určitě filmu dejte šanci. Ona je tou, kdo drží film malinko nad průměrem.

Oficiální trailer filmu Žena v okně

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • No nesouhlasím (Zdeny, 05.06.2021 17:25) Reagovat

    Za mne tak 7/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 38. týden
Top 20 ČR: Zbožňovaný vedl slabý víkend Premiéra českého filmu Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou vedla divácky slabý víkend v domácích kinech, jemuž chyběly silné atraktivní novinky. čtěte zde
Vydáno: 28.09.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 38. víkend
Box office: Shang-Chi je stále první Marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech počtvrté za sebou obhájila prvenství v žebříčku tržeb a nic na tom nezměnil ani muzikál Dear Evan Hansen. čtěte zde
Vydáno: 27.09.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 24. 9. 2021 - 30. 9. 2021
TV tipy: Dvojitý milenec má zraněné srdce a mění se v gentlemana s pistolí Ani s končícím zářím se situace v televizích moc nemění a zásadní premiéry stále ustupují osvědčeným a mnohokrát viděným hitům. Tento týden tak nejvíc upoutají asi romance Zraněná srdce a krimikomedie Gentleman s pistolí. ... čtěte zde
Vydáno: 24.09.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 38. týden
Kinopremiéry: Quo Vadis, zbožňovaný vlku? Z šestice aktuálních premiér má největší divácký potenciál hvězdně obsazená tuzemská komedie Zbožňovaný režiséra a scenáristy Petra Kolečka. Náročnější publikum pak určitě ocení chválené festivalové drama Quo Vadis,... čtěte zde
Vydáno: 22.09.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 37. týden
Top 20 ČR: Zátopek se vrací na první místo Po týdnu se na první místo domácího žebříčku tržeb vrátil český snímek Zátopek, který sesadil z trůnu amerického superhrdinu z marvelovky Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. čtěte zde
Vydáno: 21.09.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Angelika nasadila slaměný klobouk, ohlédla se v hněvu a spáchala atentát na střední (23.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V červnu na streamovacích službách: Kluk s parožím nebo lekce aerobiku? Bude to pestré! (02.06.2021 12:30 v Radar)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Julianne Moore má stalkera v Lisey's Story (11.05.2021 19:10 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa (07.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý! (06.05.2021 07:30 v Radar)
- Blu-Ray recenze: Le Mans ’66 přichází s hodinovým filmem o filmu (28.04.2021 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Oscar 2021: filmem roku je Země Nomádů (26.04.2021 05:56 v Články | Publicistika)
- Oscar 2021: nejlepší film (24.04.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Oscarová recenze: The Father (18.04.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Po Otci přijde Syn (15.04.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   34/2021

Zátopek
8/10

Zahajovací film karlovarského festivalu je na české poměry špičkově realizovaným sportovním dramatem ze života Emila Zátopka, kterého ztvárnil herec Václav Neužil, a jeho manželky Dany, kterou si zahrála Martha Issová.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu