Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: The Father

Oscarová recenze: The Father

Vydáno: 18.04.2021 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Lions Gate Films

Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

The FatherRecenzoval/a Lukáš Frank dne 18.04.2021 10:30. Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Komorní drama The Father může být pro někoho nenápadným filmem, který je v seznamu nominovaných na Oscara jen položkou do počtu, ale opak je pravdou. Je až překvapivé, že pro divadelního režiséra a scénáristu Floriana Zellera je The Father filmovým debutem, který ihned po svém uvedení sesbíral spousty cen napříč celým světem. Díky emocemi nabitému scénáři, perfektně vystavěnému příběhu a fantastickým hereckým výkonům excelentního Anthonyho Hopkinse a úžasné Olivii Colman se není čemu divit.

Olivia Colman, Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© MUBI
The Father je původně divadelní hra, která byla na prknech pařížského Théâtre Hébertot uvedena v roce 2012. Autorem hry je již zmíněný Florian Zeller, který po letech kývl na filmovou verzi, ve které se sám ujal jak scénáře, tak režie. Komorní atmosféra celého snímku nenásilně kopíruje atmosféru divadelních představení a svým zpracováním se od ní ani trošku nedistancuje. Naopak v době zavřených divadel je velmi příjemné sledovat celý příběh z první řady, mezi několika „kulisami“ a plně se soustředit na herecké výkony, hloubku postav, jejich vykreslení a silný příběh. Nic navíc není potřeba. Zbytečně by to odvádělo pozornost od toho podstatného.

S Anthonym, který se jmenuje stejně jako jeho představitel Anthony Hopkins, a dokonce má stejné datum narození, se setkáváme v jeho londýnském bytě. Jako stárnoucí muž si nepřipouští svůj zhoršující se zdravotní stav, postupně se ztrácí ve své mysli a vzpomínkách a jeho hrdost mu nedovoluje přijmout pomoc od své dcery Anne (Olivia Colman). Ta se mu snaží sehnat ošetřovatelku, která by dokázala zvládnout otcovy nevyzpytatelné nálady a pomohla mu jeho nemoc zvládnout. Toť vše. Jednoduché, a přitom tak silné.

Olivia Colman, Anthony Hopkins, Imogen Poots ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
The Father ale není jen přímočarým filmem, který z vás chce vyždímat prvoplánově emoce na základě stárnoucí nemocné hlavní postavy, které vám bude prostě jen líto. Nutí vás přemýšlet nad tím, co je a co bude, jaká je realita a jak to s tím Anthonym vlastně je. Ani z oficiálních trailerů není zcela jasné, jakým směrem se bude film ubírat. Stane se paranoidní senior obětí šikany vlastní rodiny, nebo v tom bude něco nadpřirozeného? Nebo jde opravdu jen o proces stárnutí doprovázený hroznou nemocí? Odpověď je opět zcela jednoduchá.

Snímek se v podstatě odehrává po celou dobu na jednom místě, v jednom bytě, ale hlavně v jedné hlavě. Má pomalejší tempo, ale díky dobře vystavěnému scénáři získá divák pocit rychlého přeskakování v ději, které může navodit po celou dobu filmu mírné zmatení. Objevují se scény, u kterých nevíte, zda jsou pouhou vzpomínkou, výplodem Anthonyho fantazie, nebo skutečností. Tohle metaforické ztvárnění mysli člověka, který trpí Alzheimerovou chorobou, je neuvěřitelně sugestivní a hravé. Jelikož jde i o konverzační drama, doporučuji sledovat i drobné detaily v dialozích, například to, jak se postavy mezi sebou oslovují jmény.

Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
Pokud očekáváte závěrečné rozuzlení s nějakým šokujícím zvratem nebo rozvleklé zpětné vysvětlování celého děje, budete zklamaní. Film dospěje do svého závěru, který je natolik silný, tísnivý, emočně vypjatý a nejen diváka, ale i samotného Anthonyho posune k alespoň chvilkovému uvědomění sebe sama. Uvědomění si své smrtelnosti, svého života, stárnutí. Režisér tento proces ztvárnil citlivě a přirozeně a pro diváka tak atraktivně, že i přes divadelní formu, která by mohla někoho odradit, není možné film nedokoukat.

Ano, scénář je skvělý stejně jako režie. Celý film ale stojí a padá na hereckých výkonech každého z představitelů. Je opravdu úchvatné sledovat legendu Anthonyho Hopkinse, který ve svých 83 letech hraje jako bůh. Jeho výkon je v první řadě lidský a stoprocentně uvěřitelný. Každou minutu, kterou stráví na plátně se dokázal dokonale převtělit do stárnoucího muže, jehož nálady se střídají z minuty na minutu, jehož mysl je občas jasná, ale často zastíněna temným mrakem a jehož láska k dceři je sice obrovská, ale jeho nemoc ji dokáže během chvíle zcela uzemnit. Jeho občasné uvědomění si celého stavu a celé situace, momenty pochopení a převracení reality ve vlastní hlavě a jeho bolest, jsou tak hmatatelné, že má divák pocit jako by sledoval trápení někoho hodně blízkého.

Olivia Colman, Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
O to víc film zasáhne! Všechny tyto emoce vygradují v závěru, který je bolestně srdcervoucí a člověk získá jakýsi pocit bezmoci. Obrovské uznání si zaslouží i Olivia Colman, která hraje roli Anthonyho dcery. Emoce, které se v ní bijí ve chvíli, kdy chce z celého srdce otci pomoci a na druhou stranu by ho nejraději viděla mrtvého, jsou zcela věrohodné a stejně jako u Anthonyho je prostě a jednoduše chápete. Není divu, že si za tyhle role oba vysloužili nominaci na Oscara, protože ta energie mezi nimi je neuvěřitelná.

The Father je hodně silné drama o nemoci a stárnutí, které je od první do poslední minuty protkáno snad všemi možnými emocemi, které dýchají na diváka z každého záběru a z každé postavy. Jednoduché lokace, minimalistická hudba, perfektní herecké výkony a dokonale vystavěný scénář navozují atmosféru divadelních představení v tom nejlepším slova smyslu. Pocit, který se dostaví po posledních minutách filmu, je hodně silný. Ať už to jsou slzy, dojetí, bezmoc nebo uvědomění. Co se ale dostaví určitě, tak přemýšlení nad realitou, nad stárnutím, nad tím, že tohle je prostě život ve své nejjednodušší a z kůže svlečené podobě.

Oficiální trailer filmu The Father

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 49. týden
Kinopremiéry: Můj soused Totoro sleduje West Side Story Restrikce nepolevují, takže nabídka novinek v kinech není nikterak velká. Z aktuální čtveřice premiér nejvíce zaujme nová verze muzikálu West Side Story v podání Stevena Spielberga, zajít se ale dá i na legendárního Miyazakiho.... čtěte zde
Vydáno: 08.12.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 48. týden
TOP 20 ČR: Klan Gucci vedl další slabý víkend V Česku se o víkendu chodilo do kina jen málo. Stále platí, že návštěvnost kin neblaze ovlivňuje koronavirová pandemie. Slabý víkend znovu opanovalo drama Klan Gucci. čtěte zde
Vydáno: 07.12.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 48. víkend
Box office: Encanto vede slabý víkend Víkend následující po svátcích Díkůvzdání byl ve znamení klidu také kvůli absenci novinek. Jde o víkend předtím, než otevřou muzikál West Side Story a nový Spider-Man. čtěte zde
Vydáno: 06.12.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami
V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami Vánoce nám klepou na dveře a své o tom ví i streamovací služby, které si to nejlepší nechaly na prosinec a začátek ledna. Kromě očekávaných seriálových hitů nás čeká pořádná nálož velkých filmů s ještě většími... čtěte zde
Vydáno: 04.12.2021 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 3. 12. 2021 - 9. 12. 2021
TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem Na začátku prosince lákají televizní dramaturgové na několik zajímavých, ale ne tak výrazných premiér. Velkým tahákem bude asi uvedení druhého dílo hororu To, na programu ale je třeba i režijní debut Andyho Serkise. čtěte zde
Vydáno: 03.12.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: filmy Martina Bresta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu (07.08.2021 12:30 v Články | Publicistika)
- Profesorka Umbridgeová jako královna Alžběta II. na první fotce (06.08.2021 10:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování (05.06.2021 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý! (06.05.2021 07:30 v Radar)
- Oscar 2021: filmem roku je Země Nomádů (26.04.2021 05:56 v Články | Publicistika)
- Oscar 2021: nejlepší film (24.04.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Po Otci přijde Syn (15.04.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2021: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli (10.04.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Sam Mendes natočí Empire of Light (07.04.2021 09:12 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2021: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli (03.04.2021 13:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   48/2021

Klan Gucci
8/10

Režisér Ridley Scott letos do kin uvádí už svůj druhý film. Z historie vzdálené se v něm podívá na tu trochu bližší a intriky středověké vystřídají intriky (skoro) současné. Odhoďte pravou kůži a luxus a odkryjte temnou historii Klanu Gucci.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu