Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: The Father

Oscarová recenze: The Father

Vydáno: 18.04.2021 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Lions Gate Films

Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

The FatherRecenzoval/a Lukáš Frank dne 18.04.2021 10:30. Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Komorní drama The Father může být pro někoho nenápadným filmem, který je v seznamu nominovaných na Oscara jen položkou do počtu, ale opak je pravdou. Je až překvapivé, že pro divadelního režiséra a scénáristu Floriana Zellera je The Father filmovým debutem, který ihned po svém uvedení sesbíral spousty cen napříč celým světem. Díky emocemi nabitému scénáři, perfektně vystavěnému příběhu a fantastickým hereckým výkonům excelentního Anthonyho Hopkinse a úžasné Olivii Colman se není čemu divit.

Olivia Colman, Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© MUBI
The Father je původně divadelní hra, která byla na prknech pařížského Théâtre Hébertot uvedena v roce 2012. Autorem hry je již zmíněný Florian Zeller, který po letech kývl na filmovou verzi, ve které se sám ujal jak scénáře, tak režie. Komorní atmosféra celého snímku nenásilně kopíruje atmosféru divadelních představení a svým zpracováním se od ní ani trošku nedistancuje. Naopak v době zavřených divadel je velmi příjemné sledovat celý příběh z první řady, mezi několika „kulisami“ a plně se soustředit na herecké výkony, hloubku postav, jejich vykreslení a silný příběh. Nic navíc není potřeba. Zbytečně by to odvádělo pozornost od toho podstatného.

S Anthonym, který se jmenuje stejně jako jeho představitel Anthony Hopkins, a dokonce má stejné datum narození, se setkáváme v jeho londýnském bytě. Jako stárnoucí muž si nepřipouští svůj zhoršující se zdravotní stav, postupně se ztrácí ve své mysli a vzpomínkách a jeho hrdost mu nedovoluje přijmout pomoc od své dcery Anne (Olivia Colman). Ta se mu snaží sehnat ošetřovatelku, která by dokázala zvládnout otcovy nevyzpytatelné nálady a pomohla mu jeho nemoc zvládnout. Toť vše. Jednoduché, a přitom tak silné.

Olivia Colman, Anthony Hopkins, Imogen Poots ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
The Father ale není jen přímočarým filmem, který z vás chce vyždímat prvoplánově emoce na základě stárnoucí nemocné hlavní postavy, které vám bude prostě jen líto. Nutí vás přemýšlet nad tím, co je a co bude, jaká je realita a jak to s tím Anthonym vlastně je. Ani z oficiálních trailerů není zcela jasné, jakým směrem se bude film ubírat. Stane se paranoidní senior obětí šikany vlastní rodiny, nebo v tom bude něco nadpřirozeného? Nebo jde opravdu jen o proces stárnutí doprovázený hroznou nemocí? Odpověď je opět zcela jednoduchá.

Snímek se v podstatě odehrává po celou dobu na jednom místě, v jednom bytě, ale hlavně v jedné hlavě. Má pomalejší tempo, ale díky dobře vystavěnému scénáři získá divák pocit rychlého přeskakování v ději, které může navodit po celou dobu filmu mírné zmatení. Objevují se scény, u kterých nevíte, zda jsou pouhou vzpomínkou, výplodem Anthonyho fantazie, nebo skutečností. Tohle metaforické ztvárnění mysli člověka, který trpí Alzheimerovou chorobou, je neuvěřitelně sugestivní a hravé. Jelikož jde i o konverzační drama, doporučuji sledovat i drobné detaily v dialozích, například to, jak se postavy mezi sebou oslovují jmény.

Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
Pokud očekáváte závěrečné rozuzlení s nějakým šokujícím zvratem nebo rozvleklé zpětné vysvětlování celého děje, budete zklamaní. Film dospěje do svého závěru, který je natolik silný, tísnivý, emočně vypjatý a nejen diváka, ale i samotného Anthonyho posune k alespoň chvilkovému uvědomění sebe sama. Uvědomění si své smrtelnosti, svého života, stárnutí. Režisér tento proces ztvárnil citlivě a přirozeně a pro diváka tak atraktivně, že i přes divadelní formu, která by mohla někoho odradit, není možné film nedokoukat.

Ano, scénář je skvělý stejně jako režie. Celý film ale stojí a padá na hereckých výkonech každého z představitelů. Je opravdu úchvatné sledovat legendu Anthonyho Hopkinse, který ve svých 83 letech hraje jako bůh. Jeho výkon je v první řadě lidský a stoprocentně uvěřitelný. Každou minutu, kterou stráví na plátně se dokázal dokonale převtělit do stárnoucího muže, jehož nálady se střídají z minuty na minutu, jehož mysl je občas jasná, ale často zastíněna temným mrakem a jehož láska k dceři je sice obrovská, ale jeho nemoc ji dokáže během chvíle zcela uzemnit. Jeho občasné uvědomění si celého stavu a celé situace, momenty pochopení a převracení reality ve vlastní hlavě a jeho bolest, jsou tak hmatatelné, že má divák pocit jako by sledoval trápení někoho hodně blízkého.

Olivia Colman, Anthony Hopkins ve filmu  / The Father
© Sony Pictures
O to víc film zasáhne! Všechny tyto emoce vygradují v závěru, který je bolestně srdcervoucí a člověk získá jakýsi pocit bezmoci. Obrovské uznání si zaslouží i Olivia Colman, která hraje roli Anthonyho dcery. Emoce, které se v ní bijí ve chvíli, kdy chce z celého srdce otci pomoci a na druhou stranu by ho nejraději viděla mrtvého, jsou zcela věrohodné a stejně jako u Anthonyho je prostě a jednoduše chápete. Není divu, že si za tyhle role oba vysloužili nominaci na Oscara, protože ta energie mezi nimi je neuvěřitelná.

The Father je hodně silné drama o nemoci a stárnutí, které je od první do poslední minuty protkáno snad všemi možnými emocemi, které dýchají na diváka z každého záběru a z každé postavy. Jednoduché lokace, minimalistická hudba, perfektní herecké výkony a dokonale vystavěný scénář navozují atmosféru divadelních představení v tom nejlepším slova smyslu. Pocit, který se dostaví po posledních minutách filmu, je hodně silný. Ať už to jsou slzy, dojetí, bezmoc nebo uvědomění. Co se ale dostaví určitě, tak přemýšlení nad realitou, nad stárnutím, nad tím, že tohle je prostě život ve své nejjednodušší a z kůže svlečené podobě.

Oficiální trailer filmu The Father

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tři Tygři ve filmu: JACKPOT 3/10
Recenze: Bláznivá komedie Tři Tygři ve filmu: JACKPOT je naditá slabými vtipy V celovečerním filmu s členy ostravského hereckého souboru Tři Tygři se dvojice prosťáčků vydává na dalekou cestu do Prahy s výherním losem, zatímco jsou jim v patách neschopní mafiánští poskoci, imbecilní policista a podřadný... čtěte zde
Vydáno: 25.05.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 21. týden
Kinopremiéry: Tři tygři a Maverick ví kulový a ocitají se na pokraji nervového zhroucení Jasným hitem posledních květnových novinek v kinech je premiéra pokračování Top Gunu, na které se čekalo dlouhých šestatřicet let. Jedinou konkurencí v návštěvnosti mu může být celovečerní film komediálního uskupení Tři... čtěte zde
Vydáno: 25.05.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 20. týden
Top 20 ČR: Strange stále dominuje V českých kinech je nejnavštěvovanějším filmem stále marvelovka Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství následovaná domácím hitem Vyšehrad: Fylm s více jak půlmilionovou návštěvností. čtěte zde
Vydáno: 24.05.2022 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 20. víkend
Box office: Downton na Strange nestačil Ani premiéra pokračování romantického dramatu Panství Downton nestačila na sesazení Doctora Strange z trůnu amerického žebříčku tržeb. Strange je zatím komerčně nejúspěšnějším titulem tohoto roku. čtěte zde
Vydáno: 23.05.2022 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Mulholland Drive 10/10
Stroj času: Mulholland Drive aneb Hollywood po lynchovsku I po jednadvaceti letech je mysteriózní thriller Mulholland Drive mistrovským dílem Davida Lynche a jedním z nejlepších filmů 21. století. Nyní je k vidění znovu ve vybraných kinech v České republice. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2022 20:30 v sekci Recenze | Stroj času
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kocour v botách: Poslední přání má první trailer (15.03.2022 16:20 v Novinky | Trailery)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: filmy Martina Bresta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu (07.08.2021 12:30 v Články | Publicistika)
- Profesorka Umbridgeová jako královna Alžběta II. na první fotce (06.08.2021 10:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování (05.06.2021 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý! (06.05.2021 07:30 v Radar)
- Oscar 2021: filmem roku je Země Nomádů (26.04.2021 05:56 v Články | Publicistika)
- Oscar 2021: nejlepší film (24.04.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Po Otci přijde Syn (15.04.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2022

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
6/10

V nové marvelovce se Doctor Strange seznámí s dívkou, jejíž nadlidskou schopností je cestovat mezi různými paralelními světy. Film měl být od jiných superhrdinských snímků odlišen výraznými hororovými prvky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu