Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-Ray recenze: Duna

Blu-Ray recenze: Duna nabízí přes hodinu materiálů o svém vzniku a mytologii

Vydáno: 31.03.2022 07:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: Impawards

Sci-fi Duna vyšlo na DVD, na Blu-Ray a ve verzi UHD s filmem v rozlišení 4K. Na disku se nachází více než hodina vyčerpávajících dokumentárních záznamů, záběrů ze zákulisí a filmů o filmu.

DunaRecenzoval/a Jan Varga dne 31.03.2022 07:30. Sci-fi Duna vyšlo na DVD, na Blu-Ray a ve verzi UHD s filmem v rozlišení 4K. Na disku se nachází více než hodina vyčerpávajících dokumentárních záznamů, záběrů ze zákulisí a filmů o filmu. Hodnocení: 4

Duna

Dune
Drama / Sci-Fi / Dobrodružný
USA, 2021 , 155 min.

Režie: Denis Villeneuve
Scénář: Frank Herbert, Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Dave Bautista, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, Oscar Isaac, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, David Dastmalchian, Charlotte Rampling, Sharon Duncan-Brewster, Michael Nardone, Stephen Henderson, Chang Chen

Česká premiéra: 21.10.2021

Vydavatel: Magic Box

Duna hodnocení na Kinobox.cz: 86.56 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Timothée Chalamet, Zendaya ve filmu Duna / Dune
© Warner Bros.
Slavný sci-fi román amerického spisovatele Franka Herberta „Duna“ byl poprvé převeden na stříbrné plátno v roce 1984 pod taktovkou Davida Lynche, nyní se o její nejnovější adaptaci, rozdělenou na dva díly, postaral kanadský režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Blade Runner 2049). První část pojal jako rozsáhlou expozici, která divákovi představí jednotlivé postavy i zákonitosti propracovaného světa řízeného představiteli galaktického impéria, v němž zuří mocenské boje ohledně nadvlády nad pouštní planetou Arrakis. V čele těchto bojů je čestný rod Atreidů – vévoda Leto (Oscar Isaac), jeho družka Jessica (Rebecca Ferguson) a jejich syn Paul (Timothée Chalamet).

Villeneuve se příběhově věrně drží předlohy, snaží se nic zásadního neopomenout a pravidla Herbertova fascinujícího fikčního světa postupně odkrývá a popisuje jak v dialozích, tak v obrazech, přičemž i na celkem komplexní motivy si mnohdy vystačí třeba jen s jediným dobře zvoleným dialogem či perfektně výstižným záběrem. Struktura vyprávění je promyšlená do detailu, požaduje od diváků značnou soustředěnost a zakládá si na šponování fatální osudovosti a smrtelné vážnosti – jakýkoli nadhled nebo humor ve filmu zcela absentuje. V každém záběru je cítit naléhavost a intenzita, s níž Villeneuve striktně naplňuje vlastní a potažmo též Herbertovu uměleckou autorskou vizi, která svou seriózností snímek odlišuje od současných žánrově spřízněných blockbusterů, koncipovaných jako šablonovité nablýskané sebeironické přehlídky atrakcí.

Timothée Chalamet ve filmu Duna / Dune
© Warner Bros.
Duna je monumentální z hlediska svého obsahu a rozsahu, epochální výpravy a některých konkrétních výjevů, v jiných ohledech (neokázalé herecké výkony, minimum akce, omezená barevná paleta, střídmá symbolika…) je zas naopak překvapivě komorní a téměř až minimalisticky účelová. Velkou devizou je pochopitelně vizuální stránka filmu, která z něj činí pastvu pro oči, a také jeho technické zpracování, jenž je na špičkové úrovni (čím větší plátno, tím lépe). Dokonalost formální stránky na jedné straně se nicméně nepotkává s emocionálním uspokojením na straně druhé – film totiž emoce svých postav (hlavně v případě až příliš rezervovaně hrajícího Timothéeho Chalameta) často tlumí, a navíc pochopitelně nenabízí žádnou katarzi, protože si ji spolu s vyvrcholením schovává na později.

Svou pověst nadmíru zručného vypravěče Denis Villeneuve potvrdil i tváří v tvář komplikované předloze, jejímuž filmovému zpracování vštěpil unikátní vzezření. Netriviální děj, z nějž sálá příjemná starosvětská literární poctivost a autorská brilance, učinil dostatečně srozumitelným i pro nečtenáře a celkově si počínal asi nejlépe, jak mohl. Duna je díky němu až překvapivě dynamickým a navzdory délce svižným nadějným příslibem, navnazujícím na své nutné dokončení.

BD obal filmu Duna / Dune
© Magic Box
Blu-Ray: 

Film Duna vyšel na DVD (jednodiskovém a s výrazně omezenými bonusy), na Blu-Ray (též jednodiskovém) a ve verzi UHD (dvoudiskovém s filmem v rozlišení 4K). Menu je sice v angličtině, avšak je poměrně intuitivní a jednotlivé bonusové materiály již podporu českých titulků mají. Celkově se na Blu-Ray nachází více než hodina dokumentárních záznamů, záběrů ze zákulisí a filmů o filmu, přičemž absentují klasické obligátní doprovodné bonusy, jako třeba zkažené či vystřižené scény a upoutávky na film.

Hned z úvodního menu si můžete pustit vybranou trojici videí, další se pak objeví po rozkliknutí kompletní bonusové nabídky. Podstatné je hned to první, nazvané The Royal Houses, v němž jsou představeny jednotlivé královské rody, které v Duně figurují. Jejich popisem se kromě režiséra zabývají i herci, kteří zástupce těchto rodů ztvárnili, a jejich vyprávění je prokládáno záběry z natáčení. Následující dvě videa, The Spice Melange (pojednávající o koření a o jeho vlastnostech a účincích) a The Sardaukar Battle (rozbor postavy Duncana Idaha a jeho způsobu boje, soubojové choreografie a tréninku jeho hereckého představitele Jasona Momoy) jsou zároveň přítomna i v dalších bonusových sekcích, kde jsou zopakovaná.

Zendaya ve filmu Duna / Dune
© Warner Bros.
V bonusovém menu tvoří první záložku sekce „Filmbooks“, nabízející celkem pět krátkých dokumentů, v nichž jsou postupně popisovány rody Atreidů a Harkonnenů, Fremeni, klan Bene Gesserit a také koření (tato část figurovala už v úvodním menu). Další tři dokumenty, v nichž se mísí záběry z filmu a z natáčení, se nacházejí pod záložkou „Inside Dune“. První z nich, The Training Room, je věnovaný sálu, v němž se Paul účastní studia boje a soubojových strategií. Druhý, nazvaný The Spice Harvester, se točí kolem obřích strojů, které na planetě Arrakis těží koření. A třetí, The Sardaukar Battle, je opět zopakovaný již z úvodního menu.

Několik následujících krátkých (v průměru pětiminutových) dokumentů tvoří v zásadě film o filmu, rozdělený na několik samostatných sekcí. První v pořadí je Building the Ancient Future, kde je popisován proces, během něhož byl na základě knižní předlohy vytvářen svět filmu, a to zejména z hlediska lokací, dekorací a příprav na samotné natáčení. Na něj navazuje dokument My Desert, My Dune, v němž je pozornost zaměřena na tvorbu grafických návrhů pro film a také na celkové vizuální pojení snímku. Dalším pokračováním je video Constructing the Ornithopters, nahlížející na design a tvorbu speciálních helikoptér inspirovaných okřídleným hmyzem (zejména vážkami), a to od prvních grafických návrhů až po jejich výslednou podobu ve filmu.

Sharon Duncan-Brewster ve filmu Duna / Dune
© Vanity Fair
V podobném duchu, tentokrát však o výtvarné koncepci ikonických písečných červů, vypráví segment Designing the Sandworm. Pozoruhodný je dokument Beware the Baron, pojednávající o postavě barona Harkonnena, kterého popisují jak režisér Denis Villeneuve, tak herec Stellan Skarsgård, jemuž byla tato role svěřena. Součástí videa je i zachycení Skarsgårdovy složité a časově náročné přeměny v obtloustlé monstrum, kvůli níž musel podstupovat aplikaci výrazného make-upu a speciální masky. Ve videu s názvem Wardrobe from Another World se pro změnu rozebírají kostýmy, jichž vzniklo speciálně pro Dunu zhruba 200 různých. A poslední dokument A New Soundscape je věnovaný filmovému zvuku (a také tvorbě Hlasu, speciální hlasové techniky využívané klanem Bene Gesserit) a filmové hudbě Hanse Zimmera.

Celkově zabírají tyto jednotlivé sekce, tvořící pohromadě film o filmu, bezmála tři čtvrtě hodiny, a v doprovodu dalších výše zmíněných materiálů tvoří vyčerpávající podklady pro nahlédnutí do zákulisí vzniku filmu a do světa jeho komplexní mytologie.

Technické specifikace (Blu-ray):

Zvukové formáty: Dolby Atmos-TrueHD anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, anglicky, francouzsky, hindsky, maďarsky, portugalsky, španělsky a Dolby Digital 5.1 polský komentář

Titulky: české, anglické pro neslyšící, bulharské, francouzské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, španělské

Obrazové formáty: 16:9 LB / 2,39:1

V prodeji od 19. 1. 2022

USA, 2021, 155 minut

Český trailer k filmu Duna

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Duna: Část druhá 8/10
Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích. čtěte zde
Vydáno: 01.03.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 1. 3. 2024 - 7. 3. 2024
TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě Venku o sobě pomalu dává vědět jaro a televizní dramaturgové se paradoxně docela snaží udržet diváka u obrazovek. Na začátku března nejvíce zaujmou premiéry oscarového dramatu Moonlight a Shyamalanova thrilleru Na návštěvě.... čtěte zde
Vydáno: 01.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Manželé Stodolovi 5/10
Recenze: Drama o sériových vrazích Manželé Stodolovi vypráví o primitivním zlu bez přesahu V příběhu o dvojici známých českých sériových vrahů, jenž nabyl podoby sociálního psychologického dramatu vyprávěného z perspektivy obou anti-hrdinů, ztvárnili titulní manžele Jan Hájek a Lucie Žáčková. čtěte zde
Vydáno: 29.02.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 9. týden
Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna Poslední únorový den přechodného roku patří v kinech premiéře velkolepého pokračování úspěšné a očekávané sci-fi Duna. Jasný komerční hit celého jara se pokusí trochu přibrzdit především tuzemské drama o manželech... čtěte zde
Vydáno: 28.02.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 8. týden
Top 20 ČR: Matka v trapu diváky zaujala Premiéra nové české komedie Matka v trapu slavila slušný divácký ohlas a porazila zbytek konkurence s velkým přehledem. Uvidíme, jak si povede za týden v konkurenci s Dunou. čtěte zde
Vydáno: 27.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Wonka měl sladký start (18.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Duna: Část druhá (13.12.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Villeneuve by rád Dunu natočil jako trilogii (28.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Timothée Chalamet je Wonka (12.07.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Duna: Část druhá (30.06.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu