Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Star Wars: The Complete Saga (Bonusové disky)

Blu-ray: Star Wars: The Complete Saga (3/3)

Vydáno: 05.12.2011 07:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Eduard Spáčil | foto: Bontonfilm

V závěrečné rozpravě o Blu-ray edici Star Wars se dostaneme k masivní bonusové výbavě. Poslední tři disky z celkových devíti skýtají opravdu spoustu materiálu, na druhou stranu víc neznamená ještě automaticky lépe a leccos tak pořád chybí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: První část recenze si můžete přečíst zde, druhou pak najdete tady.
Star Wars: Kompletní sága BD (2D obal)Jestli jsem měl k edici prequelové trilogie Star Wars výhrady, k bonusovým diskům jich bude ještě víc. Problém je totiž v tom, že máme k dispozici opravdu hodně materiálu, ale máloco je skutečně tak zajímavé, aby s tím člověk musel ztrácet čas. Celkově mám z bonusů pocit, jako když v Lucasfilmu vyklízeli šuplíky, což možná nadchne ty největší geeky, ale zatraceně chybí nějaký objevný nebo aspoň shrnující pohled ve stylu dokumentu Nebezpečné dny: Jak se točil Blade Runner. A ten úklid šuplat není taky dotažen do dokonalosti, protože některé materiály z předchozích DVD edic zase chybí. A to největší minus české edice je, že k dvěma bonusovým diskům chybí české titulky. Takhle se anglicky zdatným opravdu vyplatí objednat si krabici na nějakém zahraničním eshopu.
Disk číslo sedm je věnovaný prequelovým epizodám, osmička zase těm klasickým. Rozpohybované menu vám umožní vždy vybrat buď konkrétní epizodu, nebo si pustit materiály k celé trilogii - vždy jsou však logicky seřazené (rozhovory, vymazané či prodloužené scény, sbírka a galerie výtvarných návrhů). Extrémní variantou je možnost přehrát v kuse celé disky, na což si připravte zhruba pět hodin vašeho času na bonusy týkající se dílů nových, resp. čtyři a půl hoďky těch původních. Nemůžu nezmínit efektní rozdělení materiálů ke každé epizodě podle planet, na kterých se děj odehrává.
Co mi vadí je skutečnost, že všechny příspěvky jsou dost krátké a především plné nadšených výlevů výtvarníků a trikařů - pokud to není váš šálek kávy, asi budete často přeskakovat. Rozhovory s herci jsou kratičké PR bláboly, takže na co se nefanatický fanoušek může těšit nejvíc jsou vystřižené scény. V tomhle ohledu nás nová trilogie moc nepotěší, protože se tam skoro nic zajímavého nenajde, navíc většině scén chybí dodělané triky (nemluvě o mém přesvědčení, že minimálně v jedničce se mělo stříhat mnohem, mnohem víc), ale doporučuji si rozhodně projít obdobné scény z originální trilogie. Především až uvidíte poprvé Luka na Tatooine s kamarády na vás dýchne ta pravá Star Wars nostalgie.
Na třetím disku (tentokrát obsahujícím i české titulky) se nacházejí samostatné dokumenty, na které se podíváme trochu podrobněji:
The Making of Star Wars, The Empire Strikes Back: SPFX a Classic Creatures: Return of the Jedi (všechny 7/10):
Tři třičtvrtěhodinové televizní dokumenty pocházejí z doby vzniku originální trilogie a je to na nich poznat. Nejde o to, že obrazová kvalita je dost špatná, problém vidím v tom, že jsou dost pomalé a neobsahují pro diváka aspoň trochu obeznámeným s Lucasovým vesmírem kdovíjaké množství nových informací. Na druhou stranu četné záběry z natáčení určitě potěší, stejně jako ukázky ze snímků, které byly inspirací. Snímek věnovaný páté epizodě se, jak z názvu vyplývá, zaměřuje na triky, třetí z dokumentů zase na příšery všeho druhu. Pozitivní je určitě i to, že se tvůrci snažili Star Wars zasadit do souvislostí filmové historie.
Anatomy of a Dewback (5/10):
Pětadvacetiminutový dokument o tom, jak Lucas koncem devadesátých let vylepšoval originální díly, v tomto případě přidáním počítačově animovaných dewbacků (příšer, na kterých na Tatooine jezdili vojáci impéria), kteří se původně ve filmu nehýbali. Zajímavé možná z hlediska zájemce o digitální filmařinu, na druhou stranu přesně tohle je případ úprav, které jsou naprosto zbytečné - nemají žádný přínos pro příběh a zbytečně vyčnívají - a originální trilogii hyzdí.
Star Warriors (5/10):
Tohle už je záležitost pro Star Wars nerdy. Dokument o členech takzvané 501. legie, nadšencích, kteří si sami vyrábějí uniformy vojáků impéria. Nejde ovšem jen o fanouškovskou úchylku, je potřeba zdůraznit, že se účastní různých charitativních akcí. George Lucas je povolal do zbraně, když se v roce 2007 Lucasfilm účastnil slavnostního novoročního průvodu Rose Parade v Pasadeně. Snímek tak zachycuje několik jedinců z celého světa a jejich cestu "za slávou". Kdyby to celé netrvalo skoro hodinu a půl, ale třeba polovinu, mohla to být slušná zábava. Mimochodem pochod samotný měl něco do sebe - jak můžete sami vidět zde.
Star Wars Tech (5/10):
Něco pro zvídavé diváky, kterým při sledování filmů vadí porušování fyzikálních zákonů (třeba že ve vesmíru nikdo neslyší nejen váš křik, ale vlastně vůbec nic), přemýšleli o tom, jak vyrobit laserový meč a podobně. Ostatní těchto 45 minut nejspíš vynechají.
A Conversation with the Masters (ESB 30 Years Later) (6/10):
Půlhodinové ohlédnutí za Impériem po třiceti letech. Zaujme hlavně kvůli účasti Irvina Kershnera, který zanedlouho zemřel, a Johna Williamse.
Star Wars Spoofs (6/10):
Přes hodinu a půl trvající sestřih parodických scének, ukázek ze seriálů, reklam a podobně, kde si někdo dělal legraci ze Star Wars. Určitě osvěžující nápad, bohužel kvalita jednotlivých částí je značně nevyrovnaná. Méně je prostě někdy více. Zdaleka nejvtipněji z celého pásma vychází sitcom Zlatá sedmdesátá a Darth Vader junior v reklamě na VW.
Star Wars: Kompletní sága - český Blu-ray trailer
Jestli mi v té záplavě bonusů něco opravdu chybí, jsou to dvě věci: za prvé nějaký protinázor, jiný úhel pohledu než sebežroutské ódy na dokonalost, a za druhé tragicky špatný televizní vánoční speciál The Star Wars Holiday Special. Zde je z něj pouze animovaná pasáž, ale tuhle naprosto nezvládnutou šílenost by chtělo vidět vcelku a hlavně trochu lepší kvalitě, než v jaké ji můžete najít na internetu. Svědčilo by to o Lucasově nadhledu nad svým životním dílem. Minulost totiž naštěstí úplně přepsat nejde a my se k tomuhle kolosálnímu průšvihu určitě ještě rádi škodolibě vrátíme.
Pozn.: První část recenze si můžete přečíst zde, druhou pak najdete tady.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Čelisti děsí a baví i po 47 letech (04.09.2022 13:30 v Recenze | Stroj času)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Alan Ladd jr. (03.03.2022 14:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec David Prowse (29.11.2020 13:12 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 90. let (11.07.2020 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 70. let (21.06.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Vznikne druhý Labyrint (26.05.2020 19:44 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála (20.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 90. let (14.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Městem chodí odvážná Vaiana, která prožívá tvrdou očistu (13.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 70. let (07.12.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: jsou marvelovky kino? (27.10.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 80. let (03.08.2019 16:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších rolí Harrisona Forda (13.07.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřela scenáristka a producentka Gloria Katz (29.11.2018 10:08 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Všechny filmy Woodyho Allena od nejhoršího po nejlepší - část.2 (18.11.2018 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu