Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 70. let

Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 70. let

Vydáno: 07.12.2019 10:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V 70. letech vznikla celá řada filmů, které si rádi pustíme i dnes - filmy, z jejichž kouzla nic nezmizelo. Pojďme si připomenout desítku těch komerčně nejúspěšnějších v tomto období.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každý rok představuje film, který v amerických kinech utržil nejvíce.

1. Love Story (1970)

Ali MacGraw, Ryan O'Neal ve filmu Love Story / Love StoryRomantické drama s tragickým nádechem o dvojici zamilovaných lidí, které hráli Ryan O'Neal a Ali MacGraw, natočil Arthur Hiller podle stejnojmenného bestselleru Ericha Segala, který napsal i filmový scénář. Film měl premiéru 16. prosince 1970 a stal se z něj velký divácký hit. Při nákladech pouhých 2,2 milionu vydělal v USA a Kanadě na tu dobu obrovskou částku přesahujcí 106 milionů. Dalších 30 milionů film vydělal v zahraničí. Love Story měl také úspěch u kritiky. Ze sedmi nominací na Oscara získal sošku za nejlepší hudbu (Francis Lai).

Originální trailer filmu Love Story
2. Šumař na střeše (1971)

Chaim Topol ve filmu Šumař na střeše / Fiddler on the RoofKomediálně laděný muzikál natočil podle stejnojmenného broadwayského muzikálu z roku 1964 kanadský režisér Norman Jewison. Autorem scénáře i divadelní hry byl Joseph Stein, který se inspiroval povídkami původem ukrajinského židovského spisovatele Šoloma Alejchema. Hudbu k původnímu muzikálu složil Jerry Bock, ale pro film ji adaptoval John Williams (a získal za to Oscara). Premiéru v kinech měl 3. listopadu 1971 a s americkými tržbami přes 83 milionů dolarů se stal komerčně nejúspěšnějším filmem roku, který v tržbách porazil i slavnou kriminálku Francouzská spojka, která ho v oscarovém klání v hlavních kategoriích přemohla. Šumař na střeše nakonec získal ještě Oscara za kameru a mix zvuku.

Originální trailer filmu Šumař na střeše
3. Kmotr (1972)

Marlon Brando ve filmu Kmotr / The GodfatherKomerčně i umělecky nejvýraznějším filmem roku 1972 se stalo kriminální drama natočené podle stejnojmenného bestselleru Maria Puza z roku 1969. Snímek měl premiéru v březnu a stal se rázem obrovským hitem. S americkými tržbami přesahujícími 133 milionů šlo nejen o komerčně nejúspěšnější film toho roku, ale na krátkou chvíli také o komerčně nejúspěšnější film všech dob. Jeho celosvětové tržby jsou odhadovány na sumu pohybující se mezi 245 a 286 miliony, což byly v tehdejším měřítku enormní částky. Film získal tři Oscary: za nejlepší film, scénář (Francis Ford Coppola a Puzo) a herce (Marlon Brando).

Originální trailer filmu Kmotr
4. Podraz (1973)

Paul Newman, Robert Redford ve filmu Podraz / The StingKomediální krimidrama natočil podle scénáře Davida S. Warda zkušený George Roy Hill s populární filmovou dvojicí Paul Newman a Robert Redford. Film slavil shodně obrovské úspěchy u diváků i kritiků a stal se komerčně i umělecky nejúspěšnějším filmem roku, i když měl premiéru až na jeho konci (25. prosince). V kinech USA a Kanady ale vydělal enormních 156 milionů, čímž porazil i toho roku druhého Vymítače ďábla. Svůj celkový triumf pak Podraz zpečetil ziskem sedmi Oscarů: mimo jiné za nejlepší film, režii a scénář.

Originální trailer filmu Podraz
5. Ohnivá sedla (1974)

Cleavon Little, Gene Wilder ve filmu Ohnivá sedla / Blazing SaddlesV roce 1974 zvítězila v těsném souboji bláznivá westernová parodie Mela Brookse, v níž hrál mimo jiné i Gene Wilder, která o pár milionů porazila katastrofický trhák Skleněné peklo. Ohnivá sedla nakonec v amerických kinech utržila závratných 119,5 milionu, zatímco Skleněné peklo zaostalo se 116 miliony. Ze tří oscarových nominací ale Ohnivá sedla neproměnila ani jednu a ve dvou kategoriích (střih a píseň) je symbolicky porazilo Skleněné peklo.

Originální trailer filmu Ohnivá sedla
6. Čelisti (1975)

Roy Scheider ve filmu Čelisti / JawsZa devět milionů natočený thriller mladého Stevena Spielberga se stal absolutním kasovním trhákem roku se 190 miliony utržených jen z amerických kin. V té době šlo také o komerčně nejúspěšnější film všech dob. Celosvětově pak tržby Čelistí vyšplhaly na tehdy astronomickou částku 470 milionů dolarů. Kromě ohromných zisků měl ale snímek úspěch i u kritiky, a přestože Čelisti nezískaly Oscara za nejlepší film, proměnily ze čtyř nominací tři: střih, hudbu (John Williams) a mix zvuku. 

Originální trailer filmu Čelisti
7. Rocky (1976)

Sylvester Stallone, Carl Weathers ve filmu Rocky / RockyZa pouhý milion dolarů natočené drama o outsiderovi z Filadelfie, který málem porazí světového šampióna v boxu, se stalo nečekaným, ale o to větším filmovým hitem roku 1976. Film, který měl symbolicky premiéru na Den díkůvzdání 21. listopadu, vydělal jen v amerických kinech přes 117 milionů. Natočil ho John G. Avildsen a z autora scénáře a hlavního představitele Sylvestera Stallona se přes noc stala hvězda. A i když Stallone své dvě oscarové nominace neproměnil, film z deseti získal tři ceny: nejlepší film, režie a střih. 

Originální trailer filmu Rocky
8. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

Mark Hamill, Harrison Ford, Alec Guinness, Peter Mayhew ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje / Star Wars25. května 1977 měla premiéru vesmírná pohádka George Lucase, která zahájila dlouholetou filmovou sérii, na níž se navazuje dodnes, a která dokázala jako první film v historii pokořit v severoamerických tržbách hranici 200 milionů. S celosvětovými tržbami přes 775 milionů se pak Star Wars staly komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, což trvalo až do roku 1983 a premiéry filmu E.T. - Mimozemšťan. Z deseti nominací na Oscara (mimo jiné i za nejlepší film a režii) nakonec SW triumfovaly šestkrát: střih, hudba (John Williams), výprava, kostýmy, mix zvuku a vizuální efekty. 

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
9. Pomáda (1978)

Olivia Newton-John, John Travolta ve filmu Pomáda / GreaseRok 1978 ovládl muzikál, který v amerických kinech utržil skoro 160 milionů. Stejnojmenný divadelní muzikál napsali už v roce 1971 Jim Jacobs a Warren Casey. Pro film ho adaptoval Randal Kleiser, který do hlavních rolí obsadil dvojici Olivia Newton-John a John Travolta. Travolta se stal hvězdou díky o rok staršímu muzikálu Horečka sobotní noci. Ve své době byla Pomáda s celosvětovými tržbami 341 milionů komerčně nejúspěšnějším filmovým muzikálem všech dob. Tento rekord dokázal film udržet až do roku 2012, kdy byl překonán filmem Bídníci. Pomáda získala jednu oscarovou nominaci za píseň "Hopelessly Devoted to You".

Originální trailer filmu Pomáda
10. Kramerová versus Kramer (1979)

Dustin Hoffman, Meryl Streep ve filmu Kramerová versus Kramer / Kramer vs. KramerS tržbami přes 106 milionů se komerčně nejúspěšnějším filmem roku stalo drama uveřejněné 19. prosince 1979. Film režiséra Roberta Bentona pojednával o rozvodu manželské dvojice Teda a Joanny, kterou hráli Dustin Hoffman a Meryl Streep. Oba dva herci byli oceněni Oscarem a k tomu si ještě snímek odnesl tři sošky za nejlepší film, režii a adaptovaný scénář. 

Originální trailer filmu Kramerová versus Kramer

Komerčně nejúspěšnější filmy 80. let najdete zde.

Speciální bonus:

11. Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

Mark Hamill, Frank Oz ve filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder / Star Wars: Episode V - The Empire Strikes BackTři roky po přelomových prvních Star Wars mělo premiéru pokračování, které režíroval Irvin Kershner. Druhý díl této ságy neměl tak obrovský úspěch jako jeho předchůdce, přesto šlo s americkými tržbami přes 209 milionů o komerčně nejúspěšnější film roku 1980. Celosvětově pak Impérium vydělalo přes půl miliardy. Také dobová kritika nepřijala film jednoznačně pozitivně. Dnes je však Impérium povážováno za vůbec nejlepší díl celé SW ságy. Ze tří nominací na Oscara pak získalo sošku za mix zvuku. 

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel O. J. Simpson (11.04.2024 19:12 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu