Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019

Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019

Vydáno: 15.08.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

Tematický seriál věnovaný žánru sci-fi zakončíme šestou částí, v níž najdeme přelomové filmy tohoto žánru natočené v letech 2010 až 2019.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsahuje spoilery.
Nejslavnější sci-fi filmy 60. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 70. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 80. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 90. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy let 2000 - 2009 najdete zde.

1. Počátek
Leonardo DiCaprio, Ellen Page ve filmu Počátek / Inception
© Warner Bros.
Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je zkušený zloděj, absolutní špička v nebezpečném umění extrakce: krádeže cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Cobbova vzácná schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě korporátní špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Teď dostane Cobb šanci na vykoupení. Jedna poslední akce mu může vrátit normální život, ale jen pokud se mu podaří provést nemožné – počátek. Místo dokonalé krádeže musí Cobb a jeho tým specialistů zvrátit běh věcí. Jejich úkolem není myšlenku ukrást, ale vnuknout ji. Pokud uspějí, půjde o dokonalý zločin. Ale sebepečlivější plánování a odborná znalost je nemůže připravit na nebezpečného nepřítele, který nejspíš předvídá každý jejich krok. Nepřítel, kterého mohl čekat jen Cobb. Uznávaný režisér Christopher Nolan natočil mezinárodně obsazený sci-fi akční snímek „Počátek“, který vás zavede nejen na různá místa na světě, ale také do intimního a nekonečného světa snů. (oficiální text distributora)

Kdo má rád bombasticky působící a spektakulárně natočený snímek od novodobého mistra tohoto žánru, bude navýsost spokojen. Samozřejmě tu ani tolik nejde o "nauku o snech" jako o akci a velkolepé a dosud neviděné efekty. Jak dokazují celosvětové tržby 825 milionů dolarů, lidé na celém světě milují vše, co tento vizuální kouzelník natočí. K desetiletému výročí od jeho uvedení si můžete Počátek znovu vychutnat na velkém plátně v českých kinech.
Spot - Počátek se vrací do českých kin

2. Gravitace 

Fotografie z filmu Gravitace / Gravity
© Warner Bros.
Sandra Bullock ve filmu hraje doktorku Ryan Stone, skvělou lékařku – inženýrku na její první vesmírné misi. George Clooney ztvárnil vesmírného veterána Matta Kowalskyho, který velí svému poslednímu letu před odchodem do důchodu. Jenže během zdánlivě rutinní výpravy do kosmu dojde ke katastrofě. Loď je zničená a Stone a Kowalsky zůstanou ve vesmíru sami, odkázáni jeden na druhého a směřujíc dál do temného vesmíru. Hluboké ticho dává oběma jasně najevo, že ztratili jakékoli spojení se Zemí... a tím i jakoukoli šanci na záchranu. Strach se pomalu mění v paniku, zejména když si oba uvědomí, jak málo kyslíku jim zbývá. Přitom paradoxně jediný možný způsob návratu je pokračování v cestě do hlubokého vesmíru. (oficiální text distributora)

Mexický režisér Alfonso Cuarón a jeho dvorní kameraman Emmanuel Lubezki nás vrhli na hodinu a půl do vesmírného prostoru, kde vládne ticho a prázdno. Sugestivní filmový zážitek, který je nutno vidět na velkém filmovém plátně, ostatně jako každý snímek uvedený v tomto výběru. Gravitace vydělala 723 milionů dolarů a získala sedm Oscarů, mimo jiné za režii a kameru.
Hlavní český trailer filmu Gravitace / Gravity

3. Na hraně zítřka
Tom Cruise ve filmu Na hraně zítřka / Edge of Tomorrow
© Warner Bros.
Příběh se odehrává v blízké budoucnosti. Mimikové, mimozemská rasa připomínající včelí kolonii, vytrvale útočí na Zemi, obracejí velká města v hromadu trosek a zanechávají za sebou miliony lidských obětí. Podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), který nikdy nebyl v žádné bitvě, je bez cirátů degradován a s nulovým výcvikem a mizernou výzbrojí poslán splnit úkol, který není ničím jiným než sebevražednou misí. Během několika minut je zabit, předtím se mu však podaří zneškodnit Alphu. Ač se to zdá nemožné, procitne opět na začátku toho samého pekelného dne a je nucen znovu bojovat a zemřít... a tak stále dokola. Přímý fyzický kontakt s mimozemšťanem způsobil, že se dostal do časové smyčky a je tak odsouzen prožívat nelítostnou bitvu znovu a znovu. S každým dalším pokusem se však zvyšuje jeho odolnost a pohotovost a své rostoucí schopnosti dokáže v boji s Mimiky lépe využívat. Po jeho boku bojuje členka speciálních jednotek Rita Vrataski (Emily Blunt), která zlikvidovala víc Mimiků než kterýkoliv jiný bojovník na Zemi. Každá další bitva je pro Cagea a Ritu příležitostí najít způsob, jak mimozemské vetřelce porazit a Zemi zachránit. (Warner Bros. CZ)

Doug Liman natočil zábavný akční snímek inspirovaný knihou All You Need Is Kill (Stačí jen zabíjet) japonského spisovatele Hirošiho Sakurazakiho. Film se stal divácky nesmírně oblíben a řadu let už se čeká na sequel, který Liman už nějaký čas slibuje a snad se ho skutečně někdy dočkáme. Do té doby se znovu podívejte (pokolikáté už?) na Na hraně zítřka.
Český trailer filmu Na hraně zítřka / Edge of Tomorrow
4. Interstellar

Matthew McConaughey ve filmu Interstellar / Interstellar
© Warner Bros.
Příběh se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy se život na planetě Zemi blíží ke svému konci. Koncentrace dusíku v atmosféře nezvratně roste, zhoubné plísně napadají a ničí jednu zemědělskou plodinu za druhou, takže lidstvu hrozí hladomor. Zatím se daří pouze kukuřici, kterou pěstuje na své farmě bývalý letecký pilot a konstruktér raketoplánů Cooper (Matthew McConaughey). Má syna a dceru, která mu tvrdí, že v její knihovně straší. Něco shazuje knihy na podlahu a nechává jí tam zprávy v morseovce. Jednou nechá "duch" na podlaze zprávu v binárním kódu, ze které Cooper vyčte nedaleké souřadnice. Okamžitě se tam vydává a nachází tajnou základnu NASA. Vedoucí střediska profesor Brand a jeho kolegové objevili před pár lety červí díru, která umožňuje rychlý přesun do jiné galaxie. Profesor se domnívá, že tam umístila tento průchod neznámá civilizace, aby umožnila lidstvu záchranu a nalezení nové obyvatelné planety. (TV Nova)

Christopher Nolan se vydal po stopách klasiků žánru Fritze Langa (Metropolis), Stanleyho Kubricka (2001: Vesmírná Odysea), Ridleyho Scotta (Vetřelec a Blade Runner) a Andreje Tarkovského (Solaris a Stalker) a natočil vlastní vesmírnou odyseu, na kterou se mu znovu podařilo přilákat mnoho svých fanoušků, kteří mu za jeho vizi zaplatili 700 milionů dolarů. Nolanovy sny a vize se dosud bohatě vyplácí.
Český trailer filmu Interstellar / Interstellar

5. Ex Machina
Fotografie z filmu Ex Machina / Ex Machina
© Universal 
Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku, kdy uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene. Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vikander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno. (CinemArt)

Scenárista Alex Garland debutoval jako režisér tímto komorním nízkorozpočtovým snímkem, který způsobil největší senzaci při udílení Oscarů, kde v kategorii vizuálních efektů překvapivě triumfoval nad mnohem efektnějšími a dražšími filmy. 
Originální trailer filmu Ex Machina


6. Marťan

Matt Damon ve filmu Marťan / The Martian
© 20th Century Fox
Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby, a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

Do našeho výběru se po letech navrátil i žijící klasik žánru - Ridley Scott, který opustil své chmurné vize budoucnosti a tentokrát natočil neobyčejně humorně odlehčený snímek podle předlohy Andyho Weira a diváci se na film jen hrnuli. Marťan se stal komerčně nejúspěšnějším Scottovým filmem a stejnou měrou potěšil i kritiky.
Český trailer filmu Marťan

7. Star Wars: Síla se probouzí
Daisy Ridley ve filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
© Entertainment Weekly
Třicet let po porážce Dartha Vadera a Impéria vyvstává nová hrozba. Zrodila se organizace První řád, která se snaží ovládnout galaxii. Republika to nepovažuje za hrozbu, proto generálka Leia Organa s pomocí svých přátel zformuje Odboj, jenž se má Prvnímu řádu postavit. Luke Skywalker, který by mohl povstalcům pomoct, zmizel a nikdo neví, kde se nachází. Jedinou stopou je mapa, jedna její část je uložena do droida R2-D2, který přešel do hibernace. Druhá část mapy se dostala na planetu Jakku k Loru San Tekkovi. Při pátrání po Skywalkerovi spojí své síly dívka Rey, voják Finn, který zběhl od Prvního řádu a nejlepší pilot Odboje Poe Dameron. Společně s Hanem Solem odlétají na odlehlou planetu Jakku, kam ale míří i vojáci Prvního řádu. (TV Nova)

J.J. Abrams úspěšně restartoval značku Star Wars a počátek nové trilogie natočil jako poctu původnímu filmu George Lucase, jemuž se paradoxně Abramsův přístup příliš nelíbil. Líbil se ale divákům, kteří se na nový díl nové trilogie jen hrnuli a film utržil přes dvě miliardy dolarů a v domácích tržbách překonal i rekord, který před ním držel Avatar. Úspěch filmu ztvrdilo i pět oscarových nominací, i když nakonec vyšly naprázdno. Potěšila také účast původních postav, zvláště Hana Sola (Harrison Ford) a Lei Organy (Carrie Fisher). 
Český trailer filmu Star Wars: Síla se probouzí

8. Příchozí

Jeremy Renner ve filmu Příchozí / Arrival
© Paramount
Příchozí je provokativní sci-fi thriller, který natočil proslulý režisér Denis Villeneuve (Sicario: Nájemný vrah, Zmizení). Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, plukovník Weber (Forest Whitaker) sestavuje elitní vyšetřovací tým, jehož členy jsou i jazykovědkyně Louise Banks (Amy Adams) a fyzik Ian Donnelly (Jeremy Renner). Zatímco svět balancuje na pokraji globální války, Louise společně se svým týmem při hledání odpovědí svádí souboj s časem. Nakonec bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její život, ale dost možná osud celého lidstva. (Bontonfilm)

Pokud máte náladu trochu si procvičit mozkové buňky, pak je film pro vás. Kanadský režisér Denis Villeneuve nesází na spektakulární akční scény, ale na psychologii a Příchozí je asi nejambicióznějším sci-fi od filmu 2001: Vesmírná odysea. Až čas, který je nejlepším měřítkem kvality, ukáže, zda jde o příměr oprávněný.
Český trailer filmu Příchozí

9. Blade Runner 2049
Ryan Gosling ve filmu Blade Runner 2049 / Blade Runner 2049
© Falcon
Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti. Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný. (Falcon)

Na originálního Blade Runnera to tedy nedosahuje. Na druhou stranu je nutno ocenit snahu nekopírovat Scottův originál a když nic jiného, vizuálně jde o velice působivou záležitost a Oscary za kameru (Roger Deakins) a vizuální efekty byly zcela zasloužené. Komerčně šlo ale o první Villeneuevův neúspěch, za který podle Ridleyho Scotta mohla neúměrná délka filmu. 
Český trailer filmu Blade Runner 2049

10. Ad Astra

Brad Pitt ve filmu Ad Astra / Ad Astra
© 20th Century Fox
22. století. Umělá inteligence je integrována do všech průmyslových odvětví, Měsíc a Mars jsou kolonizovány, lidmi osídlené satelity obíhají kolem Neptunu, nejvzdálenější planety sluneční soustavy. Na Zemi se staví nová babylónská věž. Je to anténa, jejíž konec dosahuje až do vesmírného prostoru a která má sloužit k vyhledávání inteligentního mimozemského života. Tým budující tuto obří stavbu vede Roy McBride (Brad Pitt). Astronautem se stal díky svému otci (Tommy Lee Jones), jenž byl velitelem výzkumné expedice projektu Lima. I jejím úkolem bylo pátrat po vyspělém mimozemském životě a před dvaceti lety zmizela kdesi v hloubi vesmíru. Nyní je Země postižena řadou nečekaných katastrof, které zasáhnou i stavbu obří antény. Americké zpravodajské služby se domnívají, že Royův otec stále žije a ohrožení Země má původ v explozích, ke kterým dochází u planety Neptun a souvisí s projektem Lima. Roy je vyslán na vesmírnou misi vedoucí přes Měsíc a Mars až k vnějšímu okraji sluneční soustavy, aby zde otce našel. Jeho cesta však odhalí tajemství zpochybňující samou podstatu lidské existence a jejího místa ve vesmíru. (CinemArt)

Posledním sci-fi filmem našeho výběru je snímek režiséra Jamese Graye, jehož hlavní předností je kromě Pitta dokonalá technická stránka a nezvykle komorní poslední třetina filmu.
Český trailer filmu Ad Astra

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Ad astra? Mnohem lepší je film Upgrade. To bez d... (Sniper, 17.08.2020 09:01) Reagovat

    Ad astra? Mnohem lepší je film Upgrade. To bez debaty.

    • Re: Ad astra? Mnohem lepší je film Upgrade. To bez d... (David, 22.09.2020 14:28) Reagovat

      souhlas s touhle výměnou, bohužel není v měn známý herec, takže Upgrade nebyl v kinech tak populární. Přitom hodně dobrý film s novými prvky sci-fi...

  • Určitě bych přidal... (kafi, 17.08.2020 11:40) Reagovat

    Source Code, Upgrade, Ready Player One, Oblivion, Alita Battle Angel...

  • kafi souhlas! (R., 18.08.2020 17:49) Reagovat

    Ad Astra Blade Runner 2049? jsou lepší kousky než tyto...

  • pár tipů na taky vcelku dobré filmy: (Richard Pařík , 26.09.2020 05:51) Reagovat

    pátá vlna, labyrint, divergence, hostitel, battleship, bitva o L.A., světová válka "Z", Jupiter vychází,
    Komiksovky - jako Venom, Batman, AVENGERS mají příchuť sci-fi, ale i tak to už bude asi jiná kategorie.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu