Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sci-fi 90. léta

Téma: nejslavnější sci-fi filmy 90. let

Vydáno: 11.07.2020 12:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

V pokračování našeho seriálu o žánrech se zaměříme na sci-fi. Ve čtvrtém díle budou obsaženy přelomové snímky tohoto žánru z období devadesátých let 20. století.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsahuje spoilery.
Nejslavnější sci-fi filmy 60. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 70. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 80. let najdete zde.

1. Total Recall

Fotografie z filmu  / Total Recall
©  TriStar Pictures
Blízká budoucnost. Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) je každou noc pronásledován snem, ve kterém se ocitá na Marsu. Během návštěvy virtuální cestovní kanceláře zjistí, že mu byly nedávno vymazány vzpomínky a ve skutečnosti byl zcela jiným člověkem. Jeho procitnutí z něj náhle dělá cíl všech jeho bývalých spojenců i nepřátel... (Bontonfilm)

Paul Verhoeven se po úspěchu RoboCopa vrhnul na další sci-fi. Tentokrát sáhnul po povídce klasika tohoto žánru  - Philipa K. Dicka - s názvem We Can Remember It for You Wholesale. Verhoeven Dickovu povídku změnil ve strhující akční film s jeho typicky krvavě naturalistickými scénami násilí, které už předvedl v RoboCopovi a předvedl zde také mnoho originálních vizuálních efektů oceněných speciálním Oscarem. Vedle Schwarzeneggera se ve vedlejších rolích prosadily dvě femme fatale - blonďatá Sharon Stone a brunetka Rachel Ticotin. Přehlédnout nešel ani představitel Quaidova protivníka Michael Ironside, častý představitel padouchů z celé řady béčkových video filmů. 

Originální trailer filmu Total Recall

2. Terminátor 2: Den zúčtování
Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment Day
©  TriStar Pictures
V budoucnosti přebírají stroje vládu nad světem a mezi nimi a lidmi zuří nelítostná válka. Jedinou naději pro lidstvo představuje John Connor, jehož matku se před deseti lety neúspěšně pokusili zabít... Stroje se ho obávají, proto vyšlou do minulosti nový prototyp kyborga T-1000, který má zničit Connora jako malého chlapce. Vzápětí za ním lidé vysílají starý model terminátora T-800, který je naprogramován, aby Johna chránil... (H.C.E.)

James Cameron natočil po sedmi letech od svého průkopnického sci-fi snímku Terminátor pokračování, v němž překonal vše, co bylo do té doby na plátně možno vidět a především po stránce triků vytvořených firmou Industrial Light and Magic (ILM) je druhý Terminátor stále úchvatnou podívanou. Dokonalý je ale po všech stránkách - herecké výkony, hudba, kamera, scénář i režie, vše je perfektně vybalancované a funkční. Možná i to byl důvod, proč se Cameron do třetího Terminátora i na naléhání Arnolda nikdy sám nepustil a přenechal tuto sérii jako hozenou rukavici jiným.

Originální trailer filmu Terminátor 2: Den zúčtování

3. Demolition Man
Benjamin Bratt, Sylvester Stallone, Sandra Bullock ve filmu Demolition Man / Demolition Man
© Falcon
Los Angeles 1996 - policista John Spartan, řečený Demolition Man, v souboji s napůl geniálním, napůl šíleným zločincem Phoenixem způsobí nešťastnou náhodou smrt dvaceti rukojmí v troskách explodujícího domu. Trest je vykonán hibernací - zmrazením na desítky let. Pro Phoenixe za jeho zločin, pro Spartana za neúmyslné zabití... San Angeles 2032 - dokonalé město, plné harmonie, míru a bezpečné telepatické lásky. Jen kdesi v podzemí živoří skupina "špatných" lidí, věřících ve svobodný život. Když zločinec jako Phoenix během řízení o podmínečném propuštění (čistě formálním) uprchne do této nenásilné oázy míru, policii nezbývá než přivést k životu i Spartana, aby zachránil celé město. (oficiální text distributora)

Neznámý Ital Marco Brambilla natočil dystopii naruby. Zatímco Terminátor a jiní ukazují hrozivou vizi budoucnosti, v níž lidé přežívají v podzemí, Demoliton Man ji ukazuje jako zářivě jasnou optimistickou vizi, v níž neexistuje násilí ani (tradiční) sex, a přesto vše funguje, jak má. Pouze hrstka vzbouřenců, jimž tato idyla nevoní, přežívají v podzemí, z něhož občas vystrčí růžky. Nakonec ale i tato sterilní společnost podobající se jiné noční můře padne díky chaosu, který sem vnesou dva návštěvníci z minulosti. Sylvester Stallone a Wesley Snipes byli v rolích hlavních antagonistů skvělí a komickou vedlejší roli zde vytvořila vycházející hvězda Sandra Bullock.

Originální trailer filmu Demolition Man

4. Jurský park
Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum ve filmu Jurský park / Jurassic Park
© Universal Pictures
Po fantastickém nálezu miliony let starých D.N.A. se pokusí skupina ambiciózních vědců vytvořit přírodní park s žijícími prehistorickými zvířaty na vzdáleném liduprázdném ostrově. Celý projekt podporuje milionář John Hammond (Richard Attenborough), který těsně před otevřením Jurského parku pro veřejnost pozve na jeho návštěvu svá dvě vnoučata, známého paleontologa s jeho přítelkyní a další odborníky. Průběh jejich klidné návštěvy se rychle změní v noční můru poté, co jeden ze zaměstnanců v naději na tučný zisk od konkurence ukradne embrya dinosaurů. Aby snadno unikl z parku, vypne bezpečnostní systémy a tím i elektřinou napájený plot ohrazující celý Jurský park. Dinosauři se dostávají do volné přírody a souboj lidí s druhohorními obludami začíná. (oficiální text distributora)

Byl to znovu Steven Spielberg, kdo posunul hranice toho, co je na plátně možné vidět, o kus dál. Nikoho by nenapadlo, že lze znovu stvořit dinosaury, ale Spielbergovi se to s velkou pomocí ILM a Stana Winstona povedlo tak, že na plátně tito vyhynulí tvorové vypadali jako živí. Iluze a realita splynula v jedno. Z herců se tohoto velkolepého dobrodružství natočeného podle knihy Michaela Crichtona účastnili Sam NeillJeff Goldblum a Laura Dern.

Originální trailer filmu Jurský park

5. Zvláštní dny
Fotografie z filmu Zvláštní dny / Strange Days
© Twentieth Century Fox
Píše se rok 1999. Bývalý policajt Lenny Nero tráví poslední dny starého milénia překupnictvím paměťových disků, které obsahují nahrané vzpomínky a pocity. Jednoho dne obdrží disk, na kterém je zážitek vraha prostitutky. Lenny se pustí do pátrání a dostává se hlouběji a hlouběji do spirály vydírání, vražd a násilí. Podaří se mu přežít a případ vyřešit? (Cinemax)

Také v tomto filmu měl prsty James Cameron, který byl autorem námětu a spoluautorem scénáře a producentem. Tento noirově laděný sci-fi thriller natočila jeho bývalá manželka Kathryn Bigelow a dokázala jím, že za svým mužem, co se týče vynalézavosti a vizuální atraktivity, příliš nezaostává. Na svou dobu bylo revoluční především novátorské použití POV - pohledu první osoby, které nebylo v této době ještě tak rozšířené jako dnes. Výborné byly i herecké výkony trojice Ralph FiennesAngela Bassett a Juliette Lewis a hudební soundtrack. Komerčně, bohužel, film propadl. Bigelow o něco předběhla dobu, diváci ještě nebyli na takovéto věci připraveni.

Originální trailer filmu Zvláštní dny

6. 12 opic
Bruce Willis ve filmu 12 opic / Twelve Monkeys
© Universal Pictures
Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

Terry Gilliam se nechal inspirovat krátkým francouzským filmem Rampa a natočil vlastní vizi světa v nedaleké budoucnosti. Jeho film je koncipován jako typický mindfuck, rébus, při jehož řešení se vám zavaří mozkové závity, ale stejně vás nepřestane fascinovat jeho hypnoticky nádherná atmosféra. Jako přidané hodnoty tu pak jsou skvělé výkony Willise, Brada Pitta a Madeleine Stowe stejně jako ústřední hudební motiv.

Originální trailer filmu 12 opic

7. Den nezávislosti
Fotografie z filmu Den nezávislosti / Independence Day
© Twentieth Century Fox
Jeden z největších filmových hitů všech dob o invazi mocných mimozemšťanů a jejich útoku na lidstvo přichází. Celá podívaná začíná ve chvíli, kdy se objeví vesmírné koráby. Úžasná událost se promění v neskutečnou hrůzu, když lodě začnou chrlit oheň na města po celé planetě. Jediná naděje se teď upírá k těm, co přežili a spojili se k poslednímu úderu proti nepřátelům - dříve, než celé lidstvo vyhyne. (Bontonfilm)

Roland Emmerich na sebe upozornil už svým německým sci-fi filmem Měsíc 44, který mu otevřel dveře do Hollywoodu, ale až Dnem nezávislosti si ho podrobil. Lidé na celém světě stáli fronty u pokladen kin, aby mohli vidět, jak mimozemšťané ničí a devastují takové symboly americké kultury, jako jsou Bílý dům nebo Empire State Building. Den nezávislosti nastartoval kariéru Willa Smithe a k tomu ještě získal Oscara za vizuální efekty.

Originální trailer filmu Den nezávislosti

8. Gattaca
Ethan Hawke ve filmu Gattaca / Gattaca
© Columbia Pictures
Vydejte se s dnes již klasickým snímkem do daleké budoucnosti, do orwellovského světa s kastovním systémem, kdy úspěch a vlastně celý život člověka udávají jeho genetické předpoklady. Úspěšní lidé se nicméně již nerodí normálně, ale v laboratořích firmy Gattaca, jejíž název je odvozen od čtyř dusíkatých bází DNA, tedy guaninu, adeninu, cytosinu a thyminu. A právě úpravy DNA předurčují tyto jedince k výjimečnosti a prosperitě. Kdo se narodil přirozeně, tak jako hlavní hrdina Vincent, má prostě smůlu. Vincent se ale rozhodne lstí změnit zaběhnutý řád světa a jít si za svým snem stát se astronautem. Cesta to ale nebude bezpečná, ani snadná… (Future Gate)

Autorský debut Andrewa Niccola, v němž hlavní role ztvárnili Ethan Hawke a Uma Thurman. Ve vedlejších rolích se objevili Jude Law a Alan Arkin. Jde o inteligentní komorní sci-fi, které sází především na chytře vymyšlený příběh, spíš než na vizuální efekty nebo akci. Je tak trochu i noirově laděnou kriminálkou. Film nevydělal zřejmě právě kvůli nedostatku akce a efektů, na něž je běžný konzumní divák u sci-fi zvyklý. Tento film se nesnaží primárně pobavit, ale přimět k zamyšlení.

Originální trailer filmu Gattaca

9. Matrix
Carrie-Anne Moss, Keanu Reeves ve filmu Matrix / The Matrix
©  Warner Bros.
Za vším hledej Matrix. Programátor Thomas žije tajně druhý život jako obávaný hacker Neo. Série podivných událostí jej přivede k setkání se skupinou lidí vedenou Morfeem. Díky nim je Neo vytažen z falešné reality do skutečného zničeného světa, kde se nepíše rok 1999, nýbrž 2199 a lidstvo vede válku s inteligentními stroji, které samo vytvořilo. (Letní filmová škola)

Dnes už legendární snímek napsali a režírovali Larry (Lana) a Andy (Lilly) Wachowští a film způsobil velký poprask. Šlo o další posunutí filmových možností, v němž vsadili na originální nápad, dokonalou choreografii bojových scén a nápadité triky. Matrix hlavně ukázal, jak velký pokrok zaznamenal žánr sci-fi během jedné dekády a svým vizuálem spíše předznamenal blížící se 21. století. V hlavní roli zazářil Keanu Reeves. Wachowští pak Matrixem vysoko nastavenou laťku už nedokázali s dalšími dvěma díly překonat.

Originální trailer filmu Matrix

10. Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd ve filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba / Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
© 20th Century Fox
Galaktickou republikou zmítají nepokoje. Vznikly spory ohledně zdanění obchodních cest k odlehlým hvězdným soustavám. Chamtivá Obchodní federace doufá, že záležitost vyřeší její armáda bojových droidů, která začne úplnou blokádu malé planety Naboo. Zatímco Republikový kongres vede o těchto dramatických událostech zdlouhavé rozhovory, Nejvyšší kancelář tajně vyšle dva rytíře Jedi, ochránce míru a spravedlnosti v galaxii, aby konflikt zažehnali... (oficiální text distributora)

22 let po svém přelomovém sci-fi hitu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje se George Lucas vrhnul na režii pokračování, i když dějově šlo o prequel tohoto filmu. Lucas čekal přes dvacet let na dobu, kdy pokročí úroveň digitálních triků natolik, aby mohl realizovat film podle svých představ. Výsledkem byla oslnivá ukázka možností digitálně vytvořených triků ve filmu, který ale mnoho fanoušků původní Star Wars trilogie zklamal tím, že ztratil její původní kouzlo. Nové filmové hrdiny tu ztvárnili Liam NeesonEwan McGregorNatalie Portman a Jake Lloyd.

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba 

Příště: roky 2000 -2009

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu