Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sci-fi: 70. léta

Téma: nejslavnější sci-fi filmy 70. let

Vydáno: 21.06.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: 20th Century Fox

V pokračování našeho seriálu o žánrech se zaměříme na sci-fi. V druhém díle budou obsaženy přelomové snímky tohoto žánru z období sedmdesátých let 20. století.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsahuje spoilery.
Nejslavnější sci-fi filmy 60. let najdete zde.

1. Mechanický pomeranč

Malcolm McDowell, Warren Clarke, James Marcus, Michael Tarn ve filmu Mechanický pomeranč / A Clockwork Orange
© Warner Bros.
Stanley Kubrick se tři roky po přelomovém filmu 2001: Vesmírná Odysea vrátil z vesmíru na Zemi, aby natočil jeden z nejoriginálnějších filmů všech dob, který je sice řazen do kategorie sci-fi, ale nejde tu tentokrát o objevování nových světů ve vesmíru, ale o zobrazení života na naší planetě v nedaleké budoucnosti. Kubrick zfilmoval knihu Anthonyho Burgesse, která pojednává o skupině výtržníků z Londýna, která zabijí život poflakováním se, bitkami a krádežemi. Jejich vůdce je démonický Alex DeLarge (Malcolm McDowell), který se jednoho dne obrátí i proti svým druhům. Když je pak Alex při jedné vloupačce chycen, je na něm aplikován speciální program, který ho má přeměnit z násilníka na vzorného člena společnosti. To z něj zároveň učiní bezbrannou oběť. Mechanický pomeranč je pronikavou výpovědí o podstatě lidského chování, a i když jde o sci-fi, je až nepříjemně reálné a stále platné. 
Originální trailer filmu Mechanický pomeranč

2. THX 1138

Fotografie z filmu  / THX 1138
© Warner Bros. Pictures
Ještě před tím, než George Lucas natočil vesmírnou pohádku trhající komerční rekordy, režíroval tuto nepříjemnou vizi budoucnosti, v níž jsou lidé pojmenováni písmeny a čísly a hlídáni robotickou policií dohlížející na to, aby nedocházelo mezi lidmi k fyzickému kontaktu, míněno k aktům lásky. Jeden člověk - THX 1138 (Robert Duvall) toto nařízení poruší, z čehož pro něj vyplynou nepříjemné následky. Sledování THX 1138 je podobně nepříjemný zážitek pro diváka stejně jako děj filmu pro jeho protagonisty, což byl také důvod, proč tento film propadl a Lucas se napříště uchýlil k vstřícenějšímu pojetí sci-fi. 
Originální trailer filmu THX 1138

3. Solaris

Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis ve filmu Solaris / Solyaris
© Mosfilm
Andrej Tarkovskij natočil ruskou odpověď na Kubrickův opus 2001: Vesmírná Odysea, s níž má mnoho společných prvků. Tarkovskij si ovšem vystačí bez složitých triků a vizuálních efektů, vše se odehrává v civilních kulisách vesmírné stanice obíhající kolem planety Solaris. Hlavní postavou je ovdovělý psycholog Kelvin (Donatas Banionis), který má za úkol vyšetřit záhadnou smrt lékaře. Mimo jiné se na lodi setká i se svou mrtvou ženou. Předlohou k filmu byla kniha Stanisława Lema. Solaris není filmem pro každého a skoro tříhodinová délka jeho sledování nijak neusnadňuje. 
Originální trailer filmu Solaris

4. Západní svět

Yul Brynner, Richard Benjamin, James Brolin ve filmu Západní svět / Westworld
© MGM/UA
Westworld natočil spisovatel a filmař Michael Crichton, budoucí autor Jurského parku, podle vlastního scénáře. Lidé mají možnost strávit za tisíc dolarů na den dovolenou v jednom ze tří světů v zabávním parku Delos: ve středověku, ve starověkém Římě a na divokém západě. Dva přátelé, Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) si vyberou Západní svět: dokonalou repliku westernového městečka obývaného věrohodně vypadajícími lidskými roboty. Jednou z atrakcí je pistolník (Yul Brynner), jehož si hosté mohou beztrestně zastřelit. Vše je kontrolováno a řízeno z centra ovládaného vědci. Problém nastane, když se roboti vymknou kontrole a pistolník poté, co zastřelí Blanea, se vydá po stopách Martina. Westworld je první sci-fi, v němž byly použité CGI triky.
Originální trailer filmu Westworld

5. Zardoz

Fotografie z filmu  / Zardoz
© Twentieth Century-Fox 
Jedním z nejzvláštnějších sci-fi filmů, jaké kdy vznikly, je Zardoz pohybující se na pomezí sci-fi a fantasy. Děj filmu se odehrává v postapokalyptické krajině 23. století, kde je společnost rozdělena na barbary a filozofy, kteří díky tomu, že dosáhli nesmrtelnosti, podlehli apatii a nudě. Mnohovrstevnaté dílo natočil klasik světového filmu John Boorman. V hlavních rolích se objevili tehdejší ex-Bond Sean Connery a Charlotte Rampling. Název filmu odkazuje na slavnou pohádku Čaroděj ze země Oz
Originální trailer filmu Zardoz

6. Rollerball

James Caan ve filmu  / Rollerball
© Metro-Goldwyn-Mayer
Kultovní sci-fi snímek neméně známého režiséra Normana Jewisona, za nímž stojí například filmové zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar, se už dočkal dokonce i remaku. Přivádí nás do světa budoucnosti, jemuž vládnou nemilosrdné nadnárodní korporace. K umlčení po zábavě prahnoucích mas slouží brutální sport jménem rollerball. Kdo vítězí, je celosvětovým hrdinou, kdo prohrává, umírá. O žádnou fair play zde nejde, pouze o přežití. A pokud se nějaký z hráčů znelíbí vedení, může očekávat brzkou likvidaci. Anebo se může vzbouřit proti všeobecnému teroru. (oficiální text distributora) V hlavní roli Jonathana E. se objevil kmotrovský herec James Caan. Ve své době byl film nepochopen, dnes můžeme v klidu ocenit jeho vizionářství, s nímž předběhl svou dobu.
Originální trailer filmu Rollerball

7. Blízká setkání třetího druhu

Richard Dreyfuss, Melinda Dillon ve filmu Blízká setkání třetího druhu / Close Encounters of the Third Kind
© Columbia Pictures
Rok 1977 zaznamenal hned dva vrcholy pro žánr sci-fi, zvláště pro téma setkání s mimozemskými civilizacemi. Tím umělecky ambicióznějším byl snímek, které natočilo hollywoodské "zázračné dítě" Steven Spielberg. Pokud bychom hledali film, který ho charakterizuje nejlépe, byl by to právě tento. Šlo o jeho vysněný projekt, na němž pracoval dlouhou dobu. Jak by setkání s mimozemšťany probíhalo, je otázka, která fascinuje lidstvo odjakživa. Spielberg si setkání s nimi představil v přátelském duchu, jeho ufoni jsou roztomilá éterická a inteligentní stvoření, která nemají snahu lidem jakkoliv ublížit. Pokud s touto představou souzníte, pak jsou Blízká setkání třetího druhu filmem pro vás. Mimozemšťany navrhl držitel tří Oscarů Carlo Rambaldi. Z osmi oscarových nominací získal zlatou sošku jen kameraman Vilmos Zsigmond. Spielberg natočil prototyp laskavého filmu pro celou rodinu, což dokazuje i 300 milionů dolarů utržených po celém světě.
Originální trailer filmu Blízká setkání třetího druhu 

8. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje / Star Wars
© 20th Century Fox
Zatímco Spielberg navazoval kontakt s mimozemšťany na seriózní dospělé úrovni, jeho kolega George Lucas poučený fiaskem THX 1138 popustil uzdu fantazii a natočil vesmírnou pohádku, která navždy změnila chod kinematografie. Lucas nezkoumal jestli jsou mimozemšťani skuteční a hodní a rovnou se vydal do vesmíru, aby si stvořil svůj vlastní svět složený ze všech možných i nemožných stvoření, která dosud nebyla na filmovém plátně k vidění. Ve filmu se prosadila celá řada nových tváří jako Harrison FordMark Hamill nebo Carrie Fisher, ale hlavní hvězdou filmu byly do té doby neviděné triky a efekty, které vytvořila Lucasem založená společnost Industrial Light & Magic. Ty byly také oceněné Oscarem stejně jako hudba, kterou složil John Williams. Kromě šesti Oscarů se Star Wars ve své době staly komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob a také zřejmě neznámějším a nejvlivnějším filmem kinematografie. 
Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje 

9. Vetřelec

Tom Skerritt, Sigourney Weaver, John Hurt, Ian Holm ve filmu Vetřelec / Alien
©  20th Century Fox
První část jedné z nejpopulárnějších ság v historii science fiction představuje americkou herečku Sigourney Weaver jako ženu ocelových nervů, předurčenou k boji proti nepřekonatelné bytosti z vesmíru. Posádka kosmické dopravní lodi Nostromo, která míří z obchodních cest zpět na Zemi, je palubním počítačem předčasně probuzena ze spánku. Pasažéři zjišťují, že loď zachytila jakýsi vzdálený signál. Zanedlouho přistanou na pusté planetě, odkud signál pochází, a objeví havarované kosmické plavidlo, v němž najdou podivnou líheň se spoustou velkých vajec. Při zkoumání jednoho z nich se náhle vylíhne zvláštní tvor a přisaje se jednomu členovi posádky na obličej. Jakékoli pokusy zbavit se ho jsou marné, a tak se výprava, jež poruší bezpečnostní předpisy, vrací i se záhadným tvorem na palubu lodi. Ten po pár hodinách zmizí, ale pak se stane cosi úděsného. Při společné večeři se z rozervaného hrudníku postiženého muže vyklube mimozemský organismus a ztratí se neznámo kam. Začíná boj o přežití, v němž jsou členové posádky postupně likvidováni, a proti vetřelci z vesmíru nakonec stojí už jen samotná Ripleyová. (oficiální text distributora) Co dodat? Snad jen to, že Ridley Scott natočil jeden z nejvlivnějších sci-fi hororů všech dob. 
Originální trailer filmu Vetřelec 

10. Star Trek: Film

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley ve filmu Star Trek: Film / Star Trek: The Motion Picture
© Paramount Pictures
Slavná ENTERPRISE se pyšně vznáší ve vesmíru. Neznámý vetřelec zničí tři mohutné Klingonské lodě a kapitán James T. Kirk se vrací do nové Enterprise převzít velení. Všichni se snaží zastavit mimozemského vetřelce na jeho neodvratné cestě k planetě Zemi. (oficiální text distributora) Příznivci televizního seriálu, který se vysílal ve třech sériích v letech 1966 až 1969, se dočkali, když se o třináct let později díky úspěchu Star Wars podívali hrdinové seriálu na filmové plátno a vznikla tak jedna z nejdéle běžících sérií, která neustále v různých podobách pokračuje. První filmovou podobu Star Treku vtisknul veterán Robert Wise a v hlavních rolích se objevili herci ze seriálu William ShatnerLeonard NimoyDeForest Kelley a další. 
Originální trailer filmu Star Trek: Film

Příště: 80. léta

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Wicked - Part One (13.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu