Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
sci-fi: 2000 - 2009

Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2000 - 2009

Vydáno: 25.07.2020 13:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Twentieth Century Fox

V pokračování našeho seriálu o žánrech se zaměříme na sci-fi. V pátém díle jsou obsaženy přelomové snímky tohoto žánru z let 2000 - 2009.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsahuje spoilery.
Nejslavnější sci-fi filmy 60. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 70. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 80. let najdete zde.
Nejslavnější sci-fi filmy 90. let najdete zde.

1. A.I. Umělá inteligence

Haley Joel Osment, Jude Law ve filmu A.I. Umělá inteligence / Artificial Intelligence: AI
© Warner Bros.
V blízké budoucnosti nastala doba, kdy přírodní zdroje pomalu docházejí a technologie naopak nezadržitelně expanduje. Vyvinutí roboti se starají o uspokojení všech potřeb svých majitelů, ale je zde jedna výjimka. Je jí láska, což je ta poslední hranice, kterou ještě stroje nedokázaly překonat. Výzkumníci z firmy Cybertronics Manufacturing jsou prvními, kdo sestrojí robota, který je naprogramován k lásce. Jmenuje se David a je pokusně adoptován manželským párem, jehož dítě v umělém spánku čeká, až bude vyvinuto sérum na smrtelnou nemoc, kterou trpí. David by jimi měl být vychováván v lásce a péči okolí, které by se k němu v rámci výzkumu mělo chovat jako k vlastnímu dítěti. Jenomže dojde k událostem, které všechny plány jednou provždy rozmetají na kousky... (oficiální text distributora)

Původně měl film podle povídky Briana Aldisse režírovat Stanley Kubrick, který ale v polovině 90. let práva na film přenechal Stevenu Spielbergovi. Kubrick si nebyl jistý, zda by se podařilo počítačovými triky vytvořit postavu Davida tak přesvědčivě, aby s ní perfekcionista Kubrick byl na 100 % spokojený. Spielberg to nakonec vyřešil šalamounsky tím, že Davida obsadil dětským hercem Haleym Joelem Osmentem, jehož herecký výkon zde byl kritiky vyzdvihován. Stejně jako vizuální efekty, což je ta stránka filmu, která je u Spielberga vždy na špičkové úrovni.

Originální trailer filmu A.I. Umělá inteligence

2. Equilibrium

Christian Bale ve filmu Equilibrium / Equilibrium
© Miramax Films
21. století, svět po třetí světové válce. John Preston je zvláštní agent vycvičený k trestání lidí, kteří nedodržují společností stanovená pravidla. Striktní režim světa budoucnosti likviduje každého, kdo projeví cit či ukrývá knihy, umělecká díla či hudební nosiče. Ty jsou totiž zakázány, protože umějí vyvolávat emoce a ohrožují tak umělou stabilitu totalitního státu založeného na strachu a represi. Co se stane, když agent s povolením zabíjet všechny, kteří se nějakým způsobem pokoušejí vymknout tomuto nesnesitelnému životu, vynechá svou povinnou pravidelnou dávku Prozia - drogy zbavující lidi emocí? A co se stane, když tento muž vzápětí potká krásnou a citlivou mladou ženu, která je odsouzena k smrti? Johnovi nezbývá než přehodnotit vše, co dosud bezduše vyznával, a pokusit se zachránit svět i sebe samotného. (oficiální text distributora)

Akční postapo sci-fi natočil Kurt Wimmer s Christianem Balem v hlavní roli. Mísí se v něm matrixovské kung-fu scény s atmosférou sci-fi klasik, jako jsou 451 stupňů Fahrenheita1984 a THX 1138. Ačkoliv Equilibrium nebylo komerčně úspěšné v době svého vzniku a nebylo dobře přijato ani kritikou, patří mezi kultovní sci-fi s širokou fanouškovskou základnou.

Originální trailer filmu Equilibrium

3. Minority Report

Tom Cruise ve filmu Minority Report / Minority Report
© 20th Century Fox 
Píše se rok 2054. Washington D.C. je zbaven kriminality. Budoucnost je světlá. Vina je potrestána dřív, než ke zločinu vůbec dojde. PreKrim, elitní jednotka Ministerstva spravedlnosti, dokáže vraždě zabránit díky třem jasnovidcům, psychotronickým osobnostem, které neomylně určí pachatele. Je to nejmodernější obrana proti zločinu, dokonalý systém. Velitel jednotky PreKrim John Anderton (Tom Cruise) má dobrý důvod pracovat na této vizi ze všech sil. Jeho motivem je ušetřit tisíce lidí tragédie, jakou sám prožil. Informace od tří médií se nejdříve přenesou na plazmovou obrazovku. John zde analyzuje, co jasnovidci vidí. Nepochybuje o své práci, dokud se sám nestane podezřelým číslo 1. Pak Johna Andertona jeho vlastní jednotka pod vedením osobního rivala Danny Witwera (Colin Farrell) sleduje na každém kroku... (oficiální text distributora)

Spielberg tentokrát sáhnul po povídce Philipa K. Dicka z roku 1956. Ve filmu kombinuje prvky detektivky, thrilleru a noiru s nejmodernějšími technologiemi. Film zkoumá, zda může existovat svobodná vůle ve světě, kde je budoucnost daná. Jako je u Spielbergových snímků zvykem, byl i tento nadšeně přijat kritikou i diváky. Komerčně šlo o jeden z nejúspěšnějších filmů roku.

Originální trailer filmu Minority Report

4. Znamení

Mel Gibson ve filmu Znamení / Signs
© Buena Vista Pictures
Na rodinnej farme v Bucks County v Pennsylvánii sa jedného dňa objaví v kukuričnom poli záhadné 150 metrové znamenie. Hlava rodiny Graham Hess, jeho brat Merrill a dve deti stoja pred záhadou. Je to zlý vtip? Správa? Varovanie? Zvieratá v okrese sa začínajú správať zvláštne, psy sa stávajú agresívnymi. Televízne stanice hlásia, že obrazce v obilí sa začínajú objavovať po celom svete... Množstvo a rýchlosť, s akou sa objavili, svedčí o spolupráci stoviek jednotlivcov v mnohých krajinách. Kto sú ich tvorcovia? Čo sa nám pokúšajú oznámiť? Niektorí ľudia veria, že sú dielom mimozemšťanov, podľa iných ide o podfuk. Je len zopár vysvetlení. Zrejme ide o najväčší podvod, aký kedy kto pripravil. Je tu ale ešte jedna možnosť. Že sú pravé... (oficiální text distributora)

M. Night Shyamalan natočil komorně laděné rodinné mystery drama s prvky hororu a sci-fi. Film se vyrovnává s módní vlnou zájmu o UFO a jimi vymalované obrazce, což se dobře odráží jak v samotném ději, tak i v druhém plánu v médiích sledovaných postavami filmu. Stejně jako na samotné nepříliš přátelsky naladěné mimozemšťany se Shyamalnův snímek soustředí na drama rodiny poznamenané ztrátou víry Gibsonovy postavy, kterou zapříčinila rodinná tragédie. Komerčně šlo o mimořádně úspěšný snímek, který jen v amerických kinech vydělal přes 200 milionů dolarů.

Originální trailer filmu Znamení

5. Válka světů

Tom Cruise ve filmu Válka světů / War of the Worlds
© Paramount
Scenárista David Koepp "adaptoval" stejnojmenný slavný román H. G. Wellse, jehož tématem je invaze Marťanů na planetu Zemi, a jeho příběh přesunul z konce devatenáctého století do žhavé současnosti. Dělníka Raye Ferriera (Tom Cruise) trápí problémy v rodině, jejíž členové si přestávají rozumět. Na planetu Zemi se ovšem řítí nebezpečí nepředstavitelného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorů, kteří se rozhodli naši civilizaci zlikvidovat, a jsou na to technologicky skvěle vybaveni. Osobní potíže ustupují do pozadí. Lidé, včetně Rayovy rodiny, se musí semknout, pokud mají mít alespoň minimální šanci na svou záchranu. (oficiální text distributora)

Spielberg natočil další úspěšný akční sci-fi spektákl tentokrát podle slavné předlohy H. G. Wellse, která lákala filmaře už od doby vzniku filmu. Jako slavnou rozhlasovou hru ji adaptoval už v roce 1938 Orson Welles, který s ní tenkrát vzbudil paniku mezi lidmi očekávajícími skutečnou mimozemskou invazi. V roce 2005 se už diváci nenechali zmást dokonalou filmovou iluzí od mistra svého řemesla a sami se hojně vydávali do kin, aby mohli vidět Válku světů.

Originální trailer filmu Válka světů

6. Potomci lidí

Fotografie z filmu Potomci lidí / Children of Men
© Universal
Planeta Země, rok 2027. Už devatenáct let se nenarodilo jediné dítě. Svět podléhá beznaději a anarchii a po čím dál zoufalejších pokusech o nalezení a odstranění příčiny neplodnosti lidstva už jen čeká na zázrak. Do nedaleké budoucnosti nás ve své temné a šokující vizi uvádí režisér Alfonso Cuarón, který se inspiroval slavnou stejnojmennou sci-fi novelou královny detektivek P.D. James. Režiséra Cuaróna nadchla představa, že by se prostřednictvím filmu zasazeného do blízké budoucnosti mohl vyjadřovat k dnešku. "To, jak se chováme dnes, výrazně ovlivní podobu naší planety za dvacet let. Vlastně to není sci-fi, ale současný thriller zasazený do roku 2027," říká Cuarón. Svět za pár let je sice snímán temnými, syrovými barvami, ale podle režiséra jde spíš o nastolení správné atmosféry než o jeho názor na naši budoucnost. "Ten film je o tom, že mít naději se vyplatí i v bezvýchodné situaci," dodává. (oficiální text distributora)

Dystopicky laděný thriller byl prvním výrazným sci-fi úspěchem mexického režiséra, jehož slavné dny teprve měly nastat. Snímek sklidil chválu kritiky, komerčně si ale příliš dobře nevedl. Není divu, Cuaron nabízí film k zamyšlení, nikoliv oslnivý akční spektákl s bombastickými triky jako například Spielberg.

Originální trailer filmu Potomci lidí

7. Sunshine

Fotografie z filmu  / Sunshine
© Twentieth Century-Fox
Děj britského sci-fi thrilleru, který natočil uznávaný režisér Danny Boyle, se odehrává v roce 2057 na palubě kosmické lodi Icarus 2, jejíž osmičlenná posádka má za úkol svrhnout na vyhasínající Slunce obří nukleární nálož a tím je znovu probudit k činnosti. Pokud se to nepodaří, rodná planeta sužovaná solární zimou vyhyne. Po šestnácti měsících strastiplné cesty dojde k poškození lodi, ztrátě spojení se Zemí a k nečekanému kontaktu s vrakem lodi Icarus 1, která byla před sedmi lety vyslána na stejnou misi, ale beze stopy zmizela. Posádka chce zjistit, co se vlastně stalo, ale poté, co se oba vesmírné koráby spojí, na palubu vnikne zmutovaný kapitán Pinbacker a snaží se záchrannou misi za každou cenu překazit. Budoucnost Země visí na vlásku ... (oficiální text distributora)

Snímek znamenal ojedinělý výlet režiséra Trainspottingu a Milionáře z chatrče do žánru sci-fi. I když film komerčně propadl, našel si svou fanouškovskou obec, která tento film povýšila na kult. A nic na tom nemění ani fakt, že se v závěru film přehoupl z vod sci-fi spíše do krvavých lázní hororu.

Originální trailer filmu Sunshine

8. Avatar

Sam Worthington ve filmu Avatar / Avatar
© Twentieth Century Fox
Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil. (oficiální text distributora)

Po dvanáctileté pauze (od Titanicu) se vrátil James Cameron s technicky přelomovým snímkem, kterým posunul hranice filmových iluzí zase o pořádný kus dále. Jeho "modrému filmu" lze vytknout plochost příběhu a postav nebo kýčovitost, ale vše zde přebíjí vyspělá úroveň technické dokonalosti. Díky 3D se pak z Avatara stal fenomén, který okouzlil filmové publikum na celém světě, které z něj udělalo na dlouhou dobu komerčně nejúspěšnější film všech dob. Tento rekord pokořil až loňský blockbuster Avengers: Endgame.

Originální trailer filmu Avatar

9. District 9

Fotografie z filmu District 9 / District 9
© TriStar Pictures
Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9.   (oficiální text distributora)

Originalita tohoto snímku režiséra Neilla Blomkampa tkví především v tom, že mísí sci-fi s prvky dokumentárního filmu a celý snímek vzbuzuje dojem toho, že jde o záznam skutečnosti.

Originální trailer filmu District 9

10. Pan Nikdo

Jared Leto ve filmu Pan Nikdo / Mr. Nobody
© Pathé
V roce 2092 je Mars prázdninovým rezortem a Nemo Nobody 117letý muž, který je posledním smrtelníkem v době, kdy díky vědeckým poznatkům už nikdo neumírá. Na smrtelné posteli Nemo vzpomíná na své tři životy, které možná prožil se třemi různými ženami. (oficiální text distributora)

Tuto kontemplativní sci-fi natočil Belgičan Jaco Van Dormael. V hlavní roli Nema se zaskvěl Jared Leto. Pokud jste tento snímek ještě neviděli, je nejvyšší čas to napravit. Něco podobného se moc často nevidí. 

Originální trailer filmu Pan Nikdo
Příště roky 2010-2019

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu