Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Apokalypsa

Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa

Vydáno: 28.07.2022 12:30 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: Ingenio Virtual

Právě dnes se na pouhý týden do českých kin vrací legendární drama z vietnamské války, jehož natáčení bylo pro všechny očistcem, režisér Francis Ford Coppola kvůli němu málem zkrachoval a Martin Sheen se ocitl tváří v tvář smrti.

ApokalypsaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.07.2022 12:30. Právě dnes se na pouhý týden do českých kin vrací legendární drama z vietnamské války, jehož natáčení bylo pro všechny očistcem, režisér Francis Ford Coppola kvůli němu málem zkrachoval a Martin Sheen se ocitl tváří v tvář smrti. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Válečné drama Apokalypsa je adaptací novely Srdce temnoty Josepha Conrada, který v ní zachytil vlastní zážitky z Konga během devatenáctého století. Francis Ford Coppola a John Milius, kteří na převedení díla pracovali už při studiích na jihokalifornské univerzitě, děj přesunuli do války ve Vietnamu, podstatu ale nechali stejnou. Kdyby ale oba věděli, že natáčení, k němuž později došlo, se pro ně změní v jejich vlastní apokalypsu, možná by se do něj vůbec nepouštěli.

Laurence Fishburne ve filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© IMDb
Sám Coppola se do režie nijak nehrnul a původně ji nabídl svému kamarádovi Georgi Lucasovi, který na filmu pracoval čtyři roky, chtěl ho pojmout jako černou komedii a dokonce už se dostal i k obhlížení lokací na Filípínách, jenže později ho úplně pohltila práce na jeho vysněném projektu Star Wars a od režie odstoupil. Ani John Milius nabídku kvůli časovému vytížení nepřijal a Coppolovi bylo jasné, že se projektu bude muset chopit sám.

Hlavní roli vojína, který putuje celým Vietnamem, aby našel pološíleného kapitána Kurze, který si kdesi uprostřed džungle založil vlastní stát a nikoho neposlouchá, nabídl Stevu McQueenovi, který se ale nechtěl upsat natáčení, kde by extrémně dlouhou dobu strávil mimo domovinu. Podobně na tom byl i Al Pacino, kontakty byly i s Jackem NicholsonemRobertem Redfordem a Jamesem Caanem, i oni ale odmítli. Další volbou pak byli Keith CarradineNick Nolte a Clint Eastwood, ani u nich ale režisér neuspěl. Podobně problematická byla i úloha plukovníka Kurtze, kterou postupně odmítli Orson Welles a Lee Marvin.

Martin Sheen ve filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© United Artists
Coppola si nakonec vzpomněl na Martina Sheena, který ho uchvátil při kamerových zkouškách na prvního Kmotra. jenže ten byl vázán jinému projektu a musel dát slavnému tvůrci košem. Úloha tak připadla Harveymu Keitelovi. Kurtze nakonec ztvárnil Marlon Brando, kterého režisér získal na začátku roku 1976, kdy mu za měsíc práce slíbil dva miliony dolarů a navíc deset procent ze zisků z kin a dalších deset z prodeje televizních práv. 

20. března 1976 konečně začalo natáčení. Jenže po pár dnech režisér zjistil, že Harvey Keitel roli nezvládá a je v ní moc pasivní, Marlon Brando mu navíc sdělil, že se může připojit až za tři měsíce, protože jeho děti mají prázdniny. V dubnu tedy přišlo nevyhnutelné a Keitel projekt opustil, Coppola se vrátil do Los Angeles, kde se mu podařilo získat vysněného Sheena, který se 24. dubna připojil ke štábu na Filipínách a zdálo se, že už vše půjde bez problémů.

Dennis Hopper ve filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© The Verge
Natáčení ale jako by bylo prokleté, protože 26. května se částí Filipín prohnal tajfun Olga, který zničil drtivou většinu postavených kulis a práce pochopitelně musely být zastaveny. Pojišťovna nakonec filmařům vyplatila 500 000 dolarů odškodného, což ale nic nezměnilo na tom, že snímek měl šest týdnů zpoždění a rozpočet překročil o dva miliony dolarů. Režisér a zároveň producent všechno vsadil na jednu kartu a od studia Universal Artists si vzal půjčku s tím, že pokud snímek nevydělá v kinech alespoň čtyřicet milionů dolarů, všechny náklady ponese sám.

V červenci dorazil na plac konečně Brando, jenže k šoku všech zúčastněných nebyl absolutně připravený a navíc měl brutální nadváhu, což vedlo k přepsání závěru příběhu, v němž se právě Kurtz objeví. Po celou dobu je tak slavný herec oblečený jen v černém, jeho tvář je zabírána pouze v polostínu a v některých záběrech je dokonce použit i dublér. Paradoxně ale možná tato herecká nezdopovědnost pomohla tomu, že z postavy pološíleného plukovníka je až mýtický charakter. Navíc se náladový herec absolutně nesnesl s Dennisem Hopperem a odmítal s ním být ve stejný čas na place.

Marlon Brando ve filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© MAKMA
Aby toho nebylo málo, 5. března 1977 utrpěl Martin Sheen v pouhých šestatřiceti letech těžký infarkt, a aby si zavolal pomoc, musel překonat asi čtvrtkilometrovou vzdálenost. Jelikož se Coppola bál, že producenti dají od projektu ruce pryč a natáčení bude znovu zastaveno, tuto skutečnost zatajil a jako důvod hercovy absence uvedl úpal. Na plac se Sheen vrátil 19. dubna, do té doby však některé scény natočil jeho bratr Joe Estevez, který mu byl podobný fyzicky i hlasově a právě on zachránil film i podruhé v postprodukci, kdy se zjistilo, že bude potřeba nadabovat ještě některé dialogy, ale Sheen už neměl čas a opět ho nahradil jeho bratr. 

Rozpočet postupně bobtnal, půjčka od United Artists se ještě navýšila a společnost navíc uzavřela Coppolovu životní pojistku na patnáct milionů dolarů. Sám režisér ve snaze film zachránit postupně zastavil auto, dům a dokonce nabídl i zisk z Kmotra. Datum premiéry se také posunulo na jaro 1978, po všech peripetiích však byl film uveden 19. května 1979 na festivalu v Cannes a do širší distribuce se dostal 15. srpna téhož roku a celosvětově vydělal více než 100 milionů dolarů (některé zdroje hovoří až o 150 milionech).

Robert Duvall ve filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© Facebook tvůrce
Snímek se nakonec těšil velmi dobrému kritickému ohlasu a na festivalu v Cannes dokonce získal Zlatou palmu a mimo mnoha dalších ocenění byl nominován na osm Oscarů, přičemž nominace na kameru Vittoria Storara a zvuk byly proměněny. Nominace se pak dočkal i sám Coppola, a to jak jako režisér a producent, tak i jako spoluscenárista, jedním z nominovaných pak byl i Robert Duvall, jehož kreace v roli plukovníka Kilgorea, který miluje vůni napalmu po ránu a v plné palbě surfuje na rozbouřeném moři, je naprosto nezapomenutelná.

Apokalypsa má několik verzí a byla uváděna v různých stopážích. Původní verze pro kina trvala necelé dvě a půl hodiny, mnohem slavnější je ale v posledních letech tzv. Redux verze, která oproti kinoverzi obsahuje necelých padesát minut navíc a o čtvrt hodiny překračuje tříhodinovou délku a i v našich končinách vyšla před téměř dvaceti lety na DVD a později i na Blu-Ray. Aktuálně ovšem do tuzemských kin vstupuje Final Cut, který byl digitálně restaurován ke čtyřicátému výročí filmu a převeden do 4K formátu a sám Coppola v něm vycházel z Redux verze, z níž čtvrt hodiny vystříhal. Finální stopáž tak činí tři hodiny a jednu minutu.

Harrison Ford ve filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© WhatCulture
K popularitě a nadčasovosti snímku nepochybně přispěla nádherná vizuální stránka, několik citovaných scén a hlášek, hypnotická atmosféra, která v divákovi rezonuje a přivádí ho podobně jako hlavního hrdinu na hranici naprostého šílenství a vrcholí deziluzivním závěrem a v neposlední řadě i fenomenální hudba, za níž z větší části stojí sám režisér a jejíž součástí je i závěrečná a nádherně dekadentní píseň od The Doors The End.

Ne nadarmo se tak o filmu říká, že Apokalypsa není film o Vietnamu, ale že to je Vietnam. Po zhlédnutí každý uzná, že na tom je kus pravdy. Máte-li tedy možnost jednu z několika projekcí stihnout, neváhejte a vychutnejte si ji na velkém plátně, jen se připravte na to, že vnitřně a emocionálně to není úplně hezký zážitek.

PS: Více o vzniku celého projektu se zájemci dozví z údajně výtečného dokumentu Srdce temnoty: režisérská apokalypsa.

Český trailer restaurované verze filmu Apokalypsa / Apocalypse Now

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu