Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 10. 2021 - 14. 10. 2021

TV tipy: Při očistě ve světě kde se nežebrá, chlapi nepláčou a hledají světlo svého života

Vydáno: 08.10.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po dlouhých týdnech zmiňuje konečně náš televizní výběr nějaké premiéry a celkově působí o něco atraktivněji. K tomu nejzásadnějšímu tak aktuálně patří uvedení pokračování LEGO příběhu a dalšího dílu hororu Očista.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) (pátek 8. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / sobota 9. 10., 14.25 - 16.20 / neděle 10. 10., 10.00 - 11.55)

Český plakát filmu LEGO® příběh 2 / The Lego Movie 2: The Second Part
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšného a chváleného animovaného dobrodružství vzniklo před dvěma lety, a i když vysokým očekáváním úplně nedostálo, rozhodně nejde o průšvih. Autorská dvojice Phil Lord a Chris Miller si v něm ponechala pouze pozice scenáristů a její přínos je znát především ve značné kadenci vtipů, které nejdou kompletně pobrat na první zhlédnutí, chytrém humoru a velkém množství popkulturních odkazů. Režírující Mike Mitchell pak nedokázal najít to správné tempo a občas v něm dost zakolísá, stejně tak nevyrovnaná je atmosféra, která je chvíli naprosto pohodová a bezstarostná, aby za pár minut zbytečně zvážněla. Oproti prvnímu dílu se více soustředí na dětského diváka, čemuž odpovídají i vizuální stránka a některé infantilní vtípky. Je možná škoda, že originalita se někam vytratila a snímek je víc než čím jiným sázkou na jistotu, to ale běžnému divákovi asi vadit úplně nebude. Tip pro celou rodinu na konec pracovního týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Ve filmu se objeví pět set dvacet tři různých postav.

Oficiální český trailer filmu LEGO příběh 2 / The Lego Movie 2: The Second Part
Chlapi nepláčou (Muskarci ne placu) (pátek 8. 10., ČT art, 23.30 - 01.05)

Český plakát filmu Chlapi nepláčou / Muskarci ne placu
© Facebook tvůrce
Koprodukční balkánské drama se před čtyřmi lety objevilo i ve zdejších kinech, se žebříčky návštěvnosti ale vzhledem k distribuční společnosti a tématu moc nezahýbalo. Debutující režisér a spoluscenárista Alen Drljevic se v něm spolehl především na hutnou a tíživou atmosféru opuštěného horského hotelu a na propracovanou psychologii postav, které řeší válečná traumata. Opřít se mohl i o nádhernou kameru a záměrně pomalejší tempo, v němž je prostor na potřebné dialogy a intimní portréty. Vrcholem pak jsou výborné herecké výkony u nás neznámých tváří, které výsledku propůjčují místy až dokumentární dojem. O to větší je škoda, že příběh není celistvější a tříští se ve sled jednotlivých epizod, které postupem času začínají být repetetivní a trochu stereotypní, úplně uspokojivý není ani závěr, který působí malinko vykalkulovaně. Trošku náročnější podívaná na páteční noc.    

Zajímavost: Snímek zastupoval Bosnu a Hercegovinu v boji o Oscara za zahraniční film, do užší nominace se ale nedostal.

Český trailer filmu Chlapi nepláčou / Muskarci ne placu
Svět kde se žebrá (sobota 9. 10., Prima, 16.55 - 18.52 / středa 13. 10., Prima Max, 13.25 - 15.15)

Plakát filmu  / Svět kde se žebrá
© CSFD
Těsně předprotektorátní československá komedie vychází z divadelní hry Edmonda Konráda a je vesměs typickou ukázkou prvorepublikové žánrovky. Režírující Miroslav Cikán v ní toho moc neřešil a spolehl se především na odlehčenou atmosféru, velmi jednoduchý, ale účinný příběh plný chytrého a vkusného humoru a brilantně vypointovaných dialogů. Hlavní hvězdou snímku je nicméně výtečný Hugo Haas, který krom ztvárnění hlavní role napsal i scénář, do něhož se mu povedlo propašovat několik tehdy aktuálních společenských a morálních témat, jež nejsou možná na první pohled znát, ale na ten druhý rezonují a v kontextu doby se mohly jevit trochu kontroverzně. I vzhledem ke krátké stopáži snímek nikdy nezačne nudit, a i když je plný dialogů, tempo je dost svižné. Neprávem opomíjená záležitost, která má co nabídnout i dnešnímu divákovi. 

Zajímavost: Ačkoli cenzura film nikdy nezakázala, úředně bylo doporučeno, aby nebyl zařazen do distribuce.

Ukázka z filmu Svět kde se žebrá
Depeche Mode: SPIRITS in the Forest (Spirits in the Forest) (sobota 9. 10., ČT art, 20.00 - 21.25)

Český plakát filmu Depeche Mode: SPIRITS in the Forest / Spirits in the Forest
© Facebook tvůrce
Britský hudební dokument je pojatý hodně zajímavě a netradičně. Režírující Anton Corbijn se v něm totiž zaměřil na příběhy šesti oddaných fanoušků legendární kapely Depeche Mode, kteří vypráví své zážitky z jejich vystoupení, ukazují své relikvie a leckdy dojemně připomínají, že zásadní momenty svých životů mají spojené s alby skupiny. Tyto vzpomínky jsou rámovány jedním berlínským koncertem, takže zazní i části některých nesmrtelných hitů. Hlavní devízou snímku tak zůstává uchvacující atmosféra a energie, která z fanoušků vyzařuje a mnohým odhalí, že fanouškovství může být až prokletím. Chybět nesmí ani krásná kamera, svižné tempo a již zmíněná hudba. Jelikož jde o opravdu fanouškovský dokument, ti, kteří se moc neorientují a vztah ke skupině mají jen vlažný, se můžou čas od času i u tak krátké stopáže nudit. Velmi dobrý počin. 

Zajímavost: Koncert, z něhož je pořízen záznam, se odehrál v berlínském amfiteátru Waldbühne.

Český trailer filmu Depeche Mode: SPIRITS in the Forest / Spirits in the Forest
Šachová partie (Critical Thinking) (sobota 9. 10., Televize Seznam, 20.00 - 22.30 / neděle 10. 10., 13.45 - 16.15)

Plakát filmu Šachová partie / Critical Thinking
© IMP Awards
Loňské drama u nás není moc známé a hodnoceno je o dost střízlivěji než na zahraničních databázích. Důvod je vesměs jasný - režisér a představitel hlavní role John Leguizamo v něm totiž natočil naprosto typické americké drama, které až moc akcentuje rasistickou tématiku, snaží se příliš diváka lacině dojímat a od počátku je dost předvídatelné a klišovité. Jinak ale špatné není, protože atmosféra v něm vesměs funguje, atraktivní zápletka vychází ze skutečného příběhu, který se údajně opravdu odehrál tak, jak je zachycen a tempo je poměrně svižné. Krom hlavní hvězdy se objeví několik nepříliš známých tváří, které propůjčují dojem autenticity a naštěstí odvádí hodně solidní výkony. Když pomineme onen sociální přesah, zásadním problémem jsou některé obrovské šachové chyby, které těm, kteří tuto hru hrají a rozumí jí, mohou připadat naprosto tragické a extrémně směšné. Neznámý tip na víkendový večer. 

Zajímavost: Školní šachový tým, který film inspiroval, se ve skutečnosti jmenuje Generálové (The Generals).

Oficiální trailer filmu Šachová partie / Critical Thinking
Očista: Volební rok (The Purge: Election Year) (neděle 10. 10., Nova, 00.25 - 02.20 / středa 13. 10., Nova Cinema, 00.40 - 03.50)

Český plakát filmu Očista: Volební rok / The Purge: Election Year
© Facebook tvůrce
Třetí díl úspěšné hororové série už nikoho nepřekvapí, a ačkoli pořád vychází z původní originální premisy, je plný klišé a předvídatelný. Režisér a scenárista James DeMonaco si toho je naštěstí dobře vědom a kompenzuje to opravdu hutnou a temnou atmosférou, místy dost brutálním násilím a několika gore scénami, lehce psychedelickou kamerou, svižným tempem a občasnou snahou o společenskou satiru, která se ale tak trochu míjí účinkem. V titulní roli se představí obstojný Frank Grillo, vedle něhož nejvíc zaujme sexy Elizabeth Mitchell. Body navíc pak přidává i záměrně přepálený a "zvrhlý" akční závěr, který se nebere moc vážně. Jen škoda, že tvůrce rezignoval na jakékoli napětí, protože to tu zoufale chybí a tím pádem nejsou lekačky tak působivé, jak bylo asi očekáváno. Možná ideální podívaná na první povolební noc, o níž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Pracovní název filmu zněl The Purge: Assassins.

Oficiální český trailer filmu Očista: Volební rok / The Purge: Election Year
A pobežím až na kraj sveta (pondělí 11. 10., ČT art, 22.45 - 00.00)

Plakát filmu  / A pobežím až na kraj sveta
© CSFD
Zapadlé a jen minimálně připomínané československé normalizační drama z konce sedmdesátých let vychází z románové předlohy Márie Ďuríčkové a nejvíc doplácí na nejasné divácké zacílení. Režírující Peter Solan jako by nebyl schopen se rozhodnout, komu je film určen především. Pro děti je totiž až moc depresivní a možná trochu nesrozumitelný, pro dospělé zase naopak až moc jednoduchý, příběhově roztříštěný, povrchní a dětský a ve výsledku asi plně neuspokojí nikoho. Naštěstí se mu podařilo vytvořit melancholickou a posmutnělou atmosféru a zaměřit se na netradiční téma fyzicky postižených dětí, které tehdy rozhodně nebylo obvyklé. Upřít se mu nedají ani svébytná poetika a nádherné kamerové hrátky a vyniká pochopitelně i tradičně skvělá hudba Zdeňka Lišky. K dobru mu budiž připsána i vskutku střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. Ze známých tváří se objeví Ivan MistríkHana Pastejříková nebo Viera Strnisková. Totálně opomíjená podívaná.   

Zajímavost: Snímek získal první místo v divácké anketě na košickém filmovém festivalu a v tehdejším Gottwaldově obdržel Cenu města na dětském filmovém festivalu.

Ukázka z filmu A pobežím až na kraj sveta
Zamčený pokoj (Elizabeth Harvest) (středa 13. 10., Prima Max, 22.55 - 01.10 / pátek 15. 10., 00.45 - 02.55)

Plakát filmu Zamčený pokoj / Elizabeth Harvest
© IMDb
Tři roky starý thriller v tuzemsku není příliš známý, v zámoří je na tom o dost lépe a i jeho hodnocení tam je o něco lepší, i když ne úplně jednoznačné. Ono se ale není co divit, protože režisér a scenárista Sebastian Gutierrez v něm natočil svérázný experimentální snímek, který je variací na pohádku o Modrovousovi a od počátku klame tělem, protože láká na něco, co se tak úplně nedostaví a značně tím ztěžuje možnost sympatizovat s nějakou postavou, protože ty se chovají dost nekonzistentně. Hodně podmanivá je ovšem atmosféra, která skvěle funguje a vizuální stránka za ní o moc nezaostává. Problematický je příběh, který chce být možná chytřejší, než je a v závěru působí zbytečně překombinovaně a až moc "artově". Dojem výrazně vylepšuje perfektní obsazení, v němž excelují Ciarán HindsCarla GuginoMatthew Beard a Dylan Baker, jen titulní Abbey Lee není tak výrazná. Poměrně náročná podívaná, která vyžaduje odpočinutého diváka.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu South by Southwest v Austinu.

Oficiální trailer filmu Zamčený pokoj / Elizabeth Harvest
7 zabitých (čtvrtek 14. 10., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu  / 7 zabitých
© Terryhoponozky
Československé drama z poloviny šedesátých let se dnes moc nepřipomíná, a i když oficiálně patří do období Československé nové vlny, trochu se z něj vymyká. Režijně debutující Pavel Kohout, který se svou tehdejší manželkou Jelenou Mašínovou napsal i scénář, v něm nezapře svůj literární a dramatický původ, protože přes všechnu snahu působí snímek jako divadelní adaptace románu. To znamená, že důraz je kladen především na dialogy, které jsou výborně napsané a vypointované. Tempo je tedy o něco pomalejší, než by asi mělo být a ani dějová gradace není úplně zvládnutá, to ale zásadně nevadí, protože to do značné míry kompenzují výborná dobová atmosféra, svérázný humor a výtečné obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila velmi dobrá Stanislava Bartošová, kterou doplnili Radoslav BrzobohatýFrantišek NěmecMarie Drahokoupilová nebo Jaroslava Obermaierová. Určitá autenticita a obyčejnost, která byla pro tehdejší filmaře typická, se moc zachytit nepodařila a název možná zbytečně evokuje detektivku, se kterou nakonec nemá nic společného, což ale nic nemění na tom, že tento zapadlý kousek stojí za vidění.   

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Konopišti.

Ukázka z filmu 7 zabitých
Světlo mého života (Light of My Life) (čtvrtek 14. 10., Prima Max, 22.15 - 00.45)

Plakát filmu Světlo mého života / Light of My Life
© Facebook tvůrce
Dva roky staré sci-fi drama se tuzemským kinům úplně vyhnulo a oficiální cestou nejde dodnes sehnat. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Casey Affleck v něm překvapivě komorní drama pojal jako dystopii, ale fungováním společnosti a celého světa se zabývá jen velmi okrajově. Soustředí se totiž hlavně na dialogy dvou lidí, které řeší opravdu snad všechna závěžnější témata, nikdy se ale žádným z nich nezabývá do hloubky. V kombinaci s extrémně pomalým tempem je tak výsledek někdy jen těžko sledovatelný a ocitá se na hraně divácké pozornosti. Rozhodně se mu ale nedají upřít hutná atmosféra, příjemný hudební doprovod a bravurní herecké výkony, které krom hlavní hvězdy obstarává malá Anna Pniowsky. Být to celé o něco kratší, svižnější a scenáristicky trošku propracovanější, mohly být celkové dojmy také o něco lepší. Meditativní tip na čtvrteční večer.

Zajímavost: Úvodní dvanáctiminutová scéna bez střihu se točila celých osm hodin.

Oficiální trailer filmu Světlo mého života / Light of My Life

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Pád domu Usherů (13.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Šílená noc - cynická a brutální vánoční podívaná, v níž budete idylu hledat marně (10.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lamborghini: The Man Behind the Legend (01.11.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Šílená noc (06.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu