TV tipy: Při očistě ve světě kde se nežebrá, chlapi nepláčou a hledají světlo svého života

Vydáno: 08.10.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po dlouhých týdnech zmiňuje konečně náš televizní výběr nějaké premiéry a celkově působí o něco atraktivněji. K tomu nejzásadnějšímu tak aktuálně patří uvedení pokračování LEGO příběhu a dalšího dílu hororu Očista.
LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) (pátek 8. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / sobota 9. 10., 14.25 - 16.20 / neděle 10. 10., 10.00 - 11.55)

Český plakát filmu LEGO® příběh 2 / The Lego Movie 2: The Second Part
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšného a chváleného animovaného dobrodružství vzniklo před dvěma lety, a i když vysokým očekáváním úplně nedostálo, rozhodně nejde o průšvih. Autorská dvojice Phil Lord a Chris Miller si v něm ponechala pouze pozice scenáristů a její přínos je znát především ve značné kadenci vtipů, které nejdou kompletně pobrat na první zhlédnutí, chytrém humoru a velkém množství popkulturních odkazů. Režírující Mike Mitchell pak nedokázal najít to správné tempo a občas v něm dost zakolísá, stejně tak nevyrovnaná je atmosféra, která je chvíli naprosto pohodová a bezstarostná, aby za pár minut zbytečně zvážněla. Oproti prvnímu dílu se více soustředí na dětského diváka, čemuž odpovídají i vizuální stránka a některé infantilní vtípky. Je možná škoda, že originalita se někam vytratila a snímek je víc než čím jiným sázkou na jistotu, to ale běžnému divákovi asi vadit úplně nebude. Tip pro celou rodinu na konec pracovního týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Ve filmu se objeví pět set dvacet tři různých postav.

Oficiální český trailer filmu LEGO příběh 2 / The Lego Movie 2: The Second Part
Chlapi nepláčou (Muskarci ne placu) (pátek 8. 10., ČT art, 23.30 - 01.05)

Český plakát filmu Chlapi nepláčou / Muskarci ne placu
© Facebook tvůrce
Koprodukční balkánské drama se před čtyřmi lety objevilo i ve zdejších kinech, se žebříčky návštěvnosti ale vzhledem k distribuční společnosti a tématu moc nezahýbalo. Debutující režisér a spoluscenárista Alen Drljevic se v něm spolehl především na hutnou a tíživou atmosféru opuštěného horského hotelu a na propracovanou psychologii postav, které řeší válečná traumata. Opřít se mohl i o nádhernou kameru a záměrně pomalejší tempo, v němž je prostor na potřebné dialogy a intimní portréty. Vrcholem pak jsou výborné herecké výkony u nás neznámých tváří, které výsledku propůjčují místy až dokumentární dojem. O to větší je škoda, že příběh není celistvější a tříští se ve sled jednotlivých epizod, které postupem času začínají být repetetivní a trochu stereotypní, úplně uspokojivý není ani závěr, který působí malinko vykalkulovaně. Trošku náročnější podívaná na páteční noc.    

Zajímavost: Snímek zastupoval Bosnu a Hercegovinu v boji o Oscara za zahraniční film, do užší nominace se ale nedostal.

Český trailer filmu Chlapi nepláčou / Muskarci ne placu
Svět kde se žebrá (sobota 9. 10., Prima, 16.55 - 18.52 / středa 13. 10., Prima Max, 13.25 - 15.15)

Plakát filmu  / Svět kde se žebrá
© CSFD
Těsně předprotektorátní československá komedie vychází z divadelní hry Edmonda Konráda a je vesměs typickou ukázkou prvorepublikové žánrovky. Režírující Miroslav Cikán v ní toho moc neřešil a spolehl se především na odlehčenou atmosféru, velmi jednoduchý, ale účinný příběh plný chytrého a vkusného humoru a brilantně vypointovaných dialogů. Hlavní hvězdou snímku je nicméně výtečný Hugo Haas, který krom ztvárnění hlavní role napsal i scénář, do něhož se mu povedlo propašovat několik tehdy aktuálních společenských a morálních témat, jež nejsou možná na první pohled znát, ale na ten druhý rezonují a v kontextu doby se mohly jevit trochu kontroverzně. I vzhledem ke krátké stopáži snímek nikdy nezačne nudit, a i když je plný dialogů, tempo je dost svižné. Neprávem opomíjená záležitost, která má co nabídnout i dnešnímu divákovi. 

Zajímavost: Ačkoli cenzura film nikdy nezakázala, úředně bylo doporučeno, aby nebyl zařazen do distribuce.

Ukázka z filmu Svět kde se žebrá
Depeche Mode: SPIRITS in the Forest (Spirits in the Forest) (sobota 9. 10., ČT art, 20.00 - 21.25)

Český plakát filmu Depeche Mode: SPIRITS in the Forest / Spirits in the Forest
© Facebook tvůrce
Britský hudební dokument je pojatý hodně zajímavě a netradičně. Režírující Anton Corbijn se v něm totiž zaměřil na příběhy šesti oddaných fanoušků legendární kapely Depeche Mode, kteří vypráví své zážitky z jejich vystoupení, ukazují své relikvie a leckdy dojemně připomínají, že zásadní momenty svých životů mají spojené s alby skupiny. Tyto vzpomínky jsou rámovány jedním berlínským koncertem, takže zazní i části některých nesmrtelných hitů. Hlavní devízou snímku tak zůstává uchvacující atmosféra a energie, která z fanoušků vyzařuje a mnohým odhalí, že fanouškovství může být až prokletím. Chybět nesmí ani krásná kamera, svižné tempo a již zmíněná hudba. Jelikož jde o opravdu fanouškovský dokument, ti, kteří se moc neorientují a vztah ke skupině mají jen vlažný, se můžou čas od času i u tak krátké stopáže nudit. Velmi dobrý počin. 

Zajímavost: Koncert, z něhož je pořízen záznam, se odehrál v berlínském amfiteátru Waldbühne.

Český trailer filmu Depeche Mode: SPIRITS in the Forest / Spirits in the Forest
Šachová partie (Critical Thinking) (sobota 9. 10., Televize Seznam, 20.00 - 22.30 / neděle 10. 10., 13.45 - 16.15)

Plakát filmu Šachová partie / Critical Thinking
© IMP Awards
Loňské drama u nás není moc známé a hodnoceno je o dost střízlivěji než na zahraničních databázích. Důvod je vesměs jasný - režisér a představitel hlavní role John Leguizamo v něm totiž natočil naprosto typické americké drama, které až moc akcentuje rasistickou tématiku, snaží se příliš diváka lacině dojímat a od počátku je dost předvídatelné a klišovité. Jinak ale špatné není, protože atmosféra v něm vesměs funguje, atraktivní zápletka vychází ze skutečného příběhu, který se údajně opravdu odehrál tak, jak je zachycen a tempo je poměrně svižné. Krom hlavní hvězdy se objeví několik nepříliš známých tváří, které propůjčují dojem autenticity a naštěstí odvádí hodně solidní výkony. Když pomineme onen sociální přesah, zásadním problémem jsou některé obrovské šachové chyby, které těm, kteří tuto hru hrají a rozumí jí, mohou připadat naprosto tragické a extrémně směšné. Neznámý tip na víkendový večer. 

Zajímavost: Školní šachový tým, který film inspiroval, se ve skutečnosti jmenuje Generálové (The Generals).

Oficiální trailer filmu Šachová partie / Critical Thinking
Očista: Volební rok (The Purge: Election Year) (neděle 10. 10., Nova, 00.25 - 02.20 / středa 13. 10., Nova Cinema, 00.40 - 03.50)

Český plakát filmu Očista: Volební rok / The Purge: Election Year
© Facebook tvůrce
Třetí díl úspěšné hororové série už nikoho nepřekvapí, a ačkoli pořád vychází z původní originální premisy, je plný klišé a předvídatelný. Režisér a scenárista James DeMonaco si toho je naštěstí dobře vědom a kompenzuje to opravdu hutnou a temnou atmosférou, místy dost brutálním násilím a několika gore scénami, lehce psychedelickou kamerou, svižným tempem a občasnou snahou o společenskou satiru, která se ale tak trochu míjí účinkem. V titulní roli se představí obstojný Frank Grillo, vedle něhož nejvíc zaujme sexy Elizabeth Mitchell. Body navíc pak přidává i záměrně přepálený a "zvrhlý" akční závěr, který se nebere moc vážně. Jen škoda, že tvůrce rezignoval na jakékoli napětí, protože to tu zoufale chybí a tím pádem nejsou lekačky tak působivé, jak bylo asi očekáváno. Možná ideální podívaná na první povolební noc, o níž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Pracovní název filmu zněl The Purge: Assassins.

Oficiální český trailer filmu Očista: Volební rok / The Purge: Election Year
A pobežím až na kraj sveta (pondělí 11. 10., ČT art, 22.45 - 00.00)

Plakát filmu  / A pobežím až na kraj sveta
© CSFD
Zapadlé a jen minimálně připomínané československé normalizační drama z konce sedmdesátých let vychází z románové předlohy Márie Ďuríčkové a nejvíc doplácí na nejasné divácké zacílení. Režírující Peter Solan jako by nebyl schopen se rozhodnout, komu je film určen především. Pro děti je totiž až moc depresivní a možná trochu nesrozumitelný, pro dospělé zase naopak až moc jednoduchý, příběhově roztříštěný, povrchní a dětský a ve výsledku asi plně neuspokojí nikoho. Naštěstí se mu podařilo vytvořit melancholickou a posmutnělou atmosféru a zaměřit se na netradiční téma fyzicky postižených dětí, které tehdy rozhodně nebylo obvyklé. Upřít se mu nedají ani svébytná poetika a nádherné kamerové hrátky a vyniká pochopitelně i tradičně skvělá hudba Zdeňka Lišky. K dobru mu budiž připsána i vskutku střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. Ze známých tváří se objeví Ivan MistríkHana Pastejříková nebo Viera Strnisková. Totálně opomíjená podívaná.   

Zajímavost: Snímek získal první místo v divácké anketě na košickém filmovém festivalu a v tehdejším Gottwaldově obdržel Cenu města na dětském filmovém festivalu.

Ukázka z filmu A pobežím až na kraj sveta
Zamčený pokoj (Elizabeth Harvest) (středa 13. 10., Prima Max, 22.55 - 01.10 / pátek 15. 10., 00.45 - 02.55)

Plakát filmu Zamčený pokoj / Elizabeth Harvest
© IMDb
Tři roky starý thriller v tuzemsku není příliš známý, v zámoří je na tom o dost lépe a i jeho hodnocení tam je o něco lepší, i když ne úplně jednoznačné. Ono se ale není co divit, protože režisér a scenárista Sebastian Gutierrez v něm natočil svérázný experimentální snímek, který je variací na pohádku o Modrovousovi a od počátku klame tělem, protože láká na něco, co se tak úplně nedostaví a značně tím ztěžuje možnost sympatizovat s nějakou postavou, protože ty se chovají dost nekonzistentně. Hodně podmanivá je ovšem atmosféra, která skvěle funguje a vizuální stránka za ní o moc nezaostává. Problematický je příběh, který chce být možná chytřejší, než je a v závěru působí zbytečně překombinovaně a až moc "artově". Dojem výrazně vylepšuje perfektní obsazení, v němž excelují Ciarán HindsCarla GuginoMatthew Beard a Dylan Baker, jen titulní Abbey Lee není tak výrazná. Poměrně náročná podívaná, která vyžaduje odpočinutého diváka.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu South by Southwest v Austinu.

Oficiální trailer filmu Zamčený pokoj / Elizabeth Harvest
7 zabitých (čtvrtek 14. 10., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu  / 7 zabitých
© Terryhoponozky
Československé drama z poloviny šedesátých let se dnes moc nepřipomíná, a i když oficiálně patří do období Československé nové vlny, trochu se z něj vymyká. Režijně debutující Pavel Kohout, který se svou tehdejší manželkou Jelenou Mašínovou napsal i scénář, v něm nezapře svůj literární a dramatický původ, protože přes všechnu snahu působí snímek jako divadelní adaptace románu. To znamená, že důraz je kladen především na dialogy, které jsou výborně napsané a vypointované. Tempo je tedy o něco pomalejší, než by asi mělo být a ani dějová gradace není úplně zvládnutá, to ale zásadně nevadí, protože to do značné míry kompenzují výborná dobová atmosféra, svérázný humor a výtečné obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila velmi dobrá Stanislava Bartošová, kterou doplnili Radoslav BrzobohatýFrantišek NěmecMarie Drahokoupilová nebo Jaroslava Obermaierová. Určitá autenticita a obyčejnost, která byla pro tehdejší filmaře typická, se moc zachytit nepodařila a název možná zbytečně evokuje detektivku, se kterou nakonec nemá nic společného, což ale nic nemění na tom, že tento zapadlý kousek stojí za vidění.   

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Konopišti.

Ukázka z filmu 7 zabitých
Světlo mého života (Light of My Life) (čtvrtek 14. 10., Prima Max, 22.15 - 00.45)

Plakát filmu Světlo mého života / Light of My Life
© Facebook tvůrce
Dva roky staré sci-fi drama se tuzemským kinům úplně vyhnulo a oficiální cestou nejde dodnes sehnat. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Casey Affleck v něm překvapivě komorní drama pojal jako dystopii, ale fungováním společnosti a celého světa se zabývá jen velmi okrajově. Soustředí se totiž hlavně na dialogy dvou lidí, které řeší opravdu snad všechna závěžnější témata, nikdy se ale žádným z nich nezabývá do hloubky. V kombinaci s extrémně pomalým tempem je tak výsledek někdy jen těžko sledovatelný a ocitá se na hraně divácké pozornosti. Rozhodně se mu ale nedají upřít hutná atmosféra, příjemný hudební doprovod a bravurní herecké výkony, které krom hlavní hvězdy obstarává malá Anna Pniowsky. Být to celé o něco kratší, svižnější a scenáristicky trošku propracovanější, mohly být celkové dojmy také o něco lepší. Meditativní tip na čtvrteční večer.

Zajímavost: Úvodní dvanáctiminutová scéna bez střihu se točila celých osm hodin.

Oficiální trailer filmu Světlo mého života / Light of My Life


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY